Kleszczów - 33 tys. zł rocznie na jednego mieszkańca! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-16, 22:19   #1
kognitywna
Raczkowanie

Kleszczów - 33 tys. zł rocznie na jednego mieszkańca!

Ale się zdziwiłam - są takie miejsca w Polsce, w których się żyje jak w madrycie. Podobno. Hej, czy jest tutaj może ktoś z Kleszczowa? Jak to wygląda naprawdę?
Oto co wyczytałam:

Cytat:
Na pierwszym miejscu najbogatszych gmin znalazł się Kleszczów w woj. łódzkim. Żyje tam 4,5 tys. osób. To właśnie one nie muszą płacić za kranówkę a ich dzieci wyjeżdżają na wakacje nad Morze Śródziemne na koszt samorządu. Mieszkańcy Kleszczowa mogą również liczyć na sporą dopłatę do leczenia u dentysty - donosi "Rzeczpospolita".
Cytat:
Skąd gmina ma tyle pieniędzy? Dostaje je od kopalni i elektrowni Bełchatów. Dzięki podatkom płaconym przez oba zakłady, do kasy Kleszczowa wpływa rocznie ok. 33 tys. zł na jednego mieszkańca.

Cytat:
124,84 km kw., na których znajdziemy taką koncentrację ośrodków pożytku publicznego, że aż nawet w miastach z tzw. „Polski A” może budzić to szczerą zazdrość. Nowoczesna szkoła, znakomicie rozbudowany ośrodek
sportowy
z basenem, kręgielnią, SPA, kriosauną, halą sportową, zadbanymi i pełnowymiarowymi boiskami do piłki nożnej, siatkówki i koszykówki. Z resztą ośrodek sportowy SOLPark na swojej stronie internetowej proponuje ciekawy wirtualny spacer. Wszystko dostępne jest dla mieszkańców od zaraz.

Oprócz rozwoju fizycznego mieszkańcy najbogatszej w Polsce gminy mogą liczyć na darmową służbę zdrowia i opiekę najlepszych lekarzy.
- Z inicjatywy Urzędu Gminy mieszkańcy mogą korzystać z bezpłatnych badań profilaktycznych (przede wszystkim z badań mammograficznych, badań prostaty oraz badań cytologicznych). Organizowane są też szczepienia profilaktyczne. Oprócz powszechnych akcji szczepień przeciwgrypowych, gmina - jako jedna z pierwszych w Polsce - prowadzi od 2007 roku: szczepienia dzieci przeciwko pneumokokom, szczepienia przeciwko meningokokom (dla całej populacji mieszkańców gminy), szczepienia dziewcząt przeciwko wirusowi HPV. W 2008 roku wprowadzono także szczepienia niemowląt z wykorzystaniem szczepionki skojarzonej nowej generacji – chwali się na swojej stronieinternetowej gmina. Dodatkowo w kwestii zdrowia mieszkańcy mogą liczyć na bezpłatną opiekę stomatologiczną.
Cała reszta też jest do pozazdroszczenia. Równe i zadbane drogi, kwitnąca infrastruktura i o pracę wcale nie tak trudno. Życie w gminie Kleszczów wygląda naprawdę dobrze.
Coś za coś, czyli skąd to wszystko?
Dochód gminy w przeliczeniu na jednego mieszkańca to ponad 44 tys. zł. To dużo, ale samych mieszkańców też zbyt wielu nie ma. Gmina liczy mniej niż 5 tys. mieszkańców, jednak co roku przybywa ich od 2 do 3 proc. Jeżeli spojrzeć na mapę gminy, to od razu w oczy rzuca się wielka dziura, zaznaczona na czarno. To kopalnia odkrywkowa węgla brunatnego. Zaraz obok znajdziemy elektrownię „Bełchatów”. To też dwa największe miejsca pracy w gminie. Praca ciężka, ale nieźle płatna. Jeżeli weźmiemy pod uwagę dane dotyczące bezrobocia, to też jest dobrze. W 2010 roku, według danych Urzędu Statystycznego w Łodzi, w gminie zarejestrowanych było zaledwie 167 bezrobotnych.
Jeżeli nie kopalnia ani elektrownia, to z pewnością zatrudnienie znaleźć można w jednej z wielu firm, które mają siedziby na terenie gminy. „Kleszczów, przyjedź, zainwestuj, zyskasz”, takim hasłem promuje się Fundacja Rozwoju Gminy Kleszczów. Inwestycji rzeczywiście przybywa. Inwestorów zachęcają przede wszystkim zwolnienia z podatków należnych gminie na okres 10 lat i możliwość objęcia inwestycji przywilejami Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Dodatkowo gmina pomaga finansowo w szkoleniu nowoprzyjętych pracowników. Największe wpływy do budżetu gminy gwarantują jednak kopalnia i elektrownia.
Sukces Kleszczowa to przede wszystkim bogate złoże węgla brunatnego, którego, ze względu na niską kaloryczność, nie opłaca się transportować zbyt daleko. To też przesądziło o powstaniu na terenie gminy elektrowni. Cała reszta to rozsądne zarządzanie i umiejętne przyciąganie dalszych inwestycji. Co warte zaznaczenia, gmina również inwestuje i nie chodzi tu wcale o zrobienie tarasu widokowego na ścianie kopalni. Gmina podobno zaczyna korzystać ze źródeł geotermalnych.
kognitywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 22:22   #2
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Kleszczów - 33 tys. zł rocznie na jednego mieszkańca!

no i fajnie, chociaż komuś się wiedzie:P
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 22:23   #3
Kalini
Zakorzenienie

Kleszczów w Polsce to jak widać takie emiraty . Ale niestety mało jest w Polsce miejscowości w których, byłyby tak wielkie zakłady obok siebie...
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 22:35   #4
Vivienne
... choć nie Westwood

U mnie sąsiedztwo kopalni powoduje jedynie tyle, że wszystko jest badziewnie drogie.

Także zazdraszczam po cichu. Fajnie, że są takie gminy w Polsce. Zawsze możemy się przeprowadzić Jest tu ktoś z tej zacnej gminy tak w ogóle?

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 09:16   #5
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
U mnie sąsiedztwo kopalni powoduje jedynie tyle, że wszystko jest badziewnie drogie.

Także zazdraszczam po cichu. Fajnie, że są takie gminy w Polsce. Zawsze możemy się przeprowadzić Jest tu ktoś z tej zacnej gminy tak w ogóle?
Przepraszam za OT ale chciałam tylko zapytać co to znaczy "badziewnie drogie"? Nie chodzi mi o złośliwość ani nic takiego tylko ciekawość bo pierwszy raz spotkałam się z takim określeniem
Stary 2014-01-17, 09:48   #6
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez Kfiatuszek1987 Pokaż wiadomość

Przepraszam za OT ale chciałam tylko zapytać co to znaczy "badziewnie drogie"? Nie chodzi mi o złośliwość ani nic takiego tylko ciekawość bo pierwszy raz spotkałam się z takim określeniem
Właściwie miało być-badziewne i drogie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Stanisław Lem

Stary 2014-01-17, 11:31   #7
olewa
Rozeznanie

Cytat:

Ja osobiście nie jestem z tej gminy, aczkolwiek mam do niej paręnaście kilometrów a i mam znajomych stamtąd.
olewa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-17, 11:50   #8
Vivienne
... choć nie Westwood

I faktycznie to kraina miodem i mlekiem płynąca?

Stanisław Lem

Stary 2014-01-17, 11:54   #9
201803290936
Konto usunięte

Wszystko fajnie, tylko że chyba ta kopalnia będzie tam wiecznie? A elektrownia? Oni nie płacą tak z dobrego serca, ale za to, że w eksploatują mocno te tereny. Więc ciekawe, czy w tej gminie mają również myślenie o tym, co będzie później i czy na to przeznacza się jakąś kasę (na zabezpieczenie przyszłych inwestycji)?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 12:02   #10
olewa
Rozeznanie

Cytat:
I faktycznie to kraina miodem i mlekiem płynąca?
To prawda, że dzieciaki jeżdżą na wakacje zagraniczne "za darmo". Również prawdą jest to, że nie płacą rachunków m.in. za oświetlenie, za wodę i za internet, bo gmina im wszystko sponsoruje.
I z tego co wiem wiele osób jest tam zameldowanych ale nie mieszka na stałe. Wiadomo z jakich powód sa tam zameldowani
Stary 2014-01-17, 13:19   #11
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Wszystko fajnie, tylko że chyba ta kopalnia będzie tam wiecznie? A elektrownia? Oni nie płacą tak z dobrego serca, ale za to, że w eksploatują mocno te tereny. Więc ciekawe, czy w tej gminie mają również myślenie o tym, co będzie później i czy na to przeznacza się jakąś kasę (na zabezpieczenie przyszłych inwestycji)?
Myślę, że przeznaczają, nie bez powodu ściągają tu inne firmy. Poza tym jeszcze całe następne pokolenie będzie korzystało z tej kopalni, byłam kiedyś tam na wycieczce i mówili, że są pewni wydobycia do 2050.
Kleszczów może podzielić losy miast, gdzie upadły wielkie zakłady i ludzie są biedni i bez perspektyw. Ale myślę, że będą wciąż mieli elektrownię, praca przy kopalni będzie długo po zakończeniu wydobycia, ściąciągają firmy (choć jest obawa, że te się zwiną, gdy przestaną mieć ulgi.

Kasa jest głównie z podatków, więc muszą coś z nią robić, a poprawianie jakości zycia mieszkańców jest bardzo dobre.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-17, 14:45   #12
chwast
Zakorzenienie

słyszałam kiedyś, fajnie
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 19:57   #13
angelikaw
Zakorzenienie

Generalnie, ludzie (zwłaszcza Ci zazdrośni) lubią pisać bajki, więc nie wszystko, co znajdziecie w sieci jest prawdą. I nie we wszystko należy wierzyć ślepo

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2018-09-15 o 19:47 Powód: literówki ;-)
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 20:04   #14
201705250955
Konto usunięte

Nie no, tylko zazdrościć, budować tam pałace i się osiedlać. Po pierwsze to pracy raczej tam nie ma (piszę o osobach chcących się tam osiedlić), po drugie nie chciałabym mieszkać tak blisko elektrowni (jednego z największych trucicieli kraju). Zanieczyszczenie środowiska nie jest bez wpływu na zdrowie mieszkańców. Warto?
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 20:11   #15
Apelly
Wtajemniczenie

Jestem w szoku, ale tym pozytywnym
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 20:17   #16
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
nie chciałabym mieszkać tak blisko elektrowni (jednego z największych trucicieli kraju). Zanieczyszczenie środowiska nie jest bez wpływu na zdrowie mieszkańców. Warto?
Bez przesady z tym "trucicielem" Czasy się zmieniły, standardy również, a Elektrownia ma obowiązek przestrzegać pewnych norm środowiskowych.

---
Ja nie chciałabym mieszkać w dużym mieście pełnym smogu.

Każda opcja ma swoich zwolenników i przeciwników.
Stary 2014-01-17, 20:42   #17
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Bez przesady z tym "trucicielem" Czasy się zmieniły, standardy również, a Elektrownia ma obowiązek przestrzegać pewnych norm środowiskowych.

---
Ja nie chciałabym mieszkać w dużym mieście pełnym smogu.

Każda opcja ma swoich zwolenników i przeciwników.
A gdzie jest granica przesady? W ilości emitowanego CO2 do środowiska czy w przełożeniu to na zdrowie tych ludzi? Nie mam punktu odniesienia, gdyż nie śledzę tematu - nie interesuje mnie, jestem ciekawa, czy są prowadzone jakieś realne badania na wpływie mieszkania tam na zdrowie tych ludzi. Generalnie nie widzę nic dobrego w tych 33 tys. zł w zamian za mieszkanie w okolicach największego truciciela w Europie.

Sama mieszkam w niewiele lepszym miejscu, kilka km od rafinerii, kasy nam nie dają za mieszkanie w tym miejscu, ale nawet jeśli to nie poleciłabym nikomu. Choć w sumie same widoki na pięknie oświetloną rafinerię, wypuszczającą ogromy dymu nocą są naprawdę romantyczne i jak ktoś nie widział - na pewno będzie zachwycony (piszę to bez ironii), to takie widowiskowe miejsce.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 23:41   #18
pitu pitu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Nie no, tylko zazdrościć, budować tam pałace i się osiedlać. Po pierwsze to pracy raczej tam nie ma (piszę o osobach chcących się tam osiedlić), po drugie nie chciałabym mieszkać tak blisko elektrowni (jednego z największych trucicieli kraju). Zanieczyszczenie środowiska nie jest bez wpływu na zdrowie mieszkańców. Warto?
Jestem z okolicy podobno dla najbliższych sąsiadów nie jest szkodliwe, bo raz że te dymy to w 90paru procentach para wodna a dwa że bardziej emisje odczuwają mieszkańcy np. Tomaszowa maz. Z pracą nie jest zbyt różowo, bo na kopalni czy elektrowni ciężko się załapać jeśli nie ma się tam np. Rodziny. Kleszczów ma też strefę przemysłową ale zarobki w tych zakładach są śmiesznie niskie.gmina podobno ma fundusz który zapewni rozwój gdy skończą się pieniądze z kopalni. Ogólnie gmina bardzo ładna, zadbana. Sama często korzystam z ich kompleksu sportowego z parkiem wodnym w planach mają podobno wykorzystanie wód geotermalnych

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-01-18, 10:53   #19
olewa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość

Z tym prądem i wodą nie jest do końca tak, jak piszesz. Rachunki są, tyle, że zdecydowanie niższe, niż gdziekolwiek indziej. Prąd najtańszy w okolicy, a woda kosztuje ledwie 10gr/m3 (ścieki 86gr/m3). Nie wiem, jak jest z internetem.
Dostałam takie informacje od dziewczyny, która tam mieszka. Możliwe, że kiedyś tak było albo.. lekko podkoloryzowała.
Osobiście nie chciałabym tam mieszkać, miejsce totalnie nie dla mnie.
Stary 2014-01-18, 11:26   #20
_chocolate
Zakorzenienie

Bogate gminy muszą płacić podatek, "janosikowe" na biedne gminy, więc i tak niewiele widzą z tych pieniędzy.
Ta gmina jest po prostu dobrze zarządzana, fajnie, że politycy tam coś robią i inwestują w mieszkańców.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 15:34   #21
ulinkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _chocolate Pokaż wiadomość
Bogate gminy muszą płacić podatek, "janosikowe" na biedne gminy, więc i tak niewiele widzą z tych pieniędzy.
Ta gmina jest po prostu dobrze zarządzana, fajnie, że politycy tam coś robią i inwestują w mieszkańców.
Zgadzam się. Trzeba się tylko cieszyć, że ktoś potrafi dawać przykład dla reszty.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-06, 18:10   #22
mmmooo333
Przyczajenie

Ja troszkę z innej beczki, ale cały czas w tematyce Kleszczowa. Czy ktoś coś wie o tych nowych mieszkaniach w Kleszczowie? Gdzie można zobaczyć rozkład mieszkań i cene?Wiem, że mieszkania budowane są przez BSM, ale na ich stronie nic nie mozna znalezc na ten temat.
mmmooo333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-06, 18:47   #23
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmmooo333 Pokaż wiadomość
Ja troszkę z innej beczki, ale cały czas w tematyce Kleszczowa. Czy ktoś coś wie o tych nowych mieszkaniach w Kleszczowie? Gdzie można zobaczyć rozkład mieszkań i cene?Wiem, że mieszkania budowane są przez BSM, ale na ich stronie nic nie mozna znalezc na ten temat.
Pewnie przesyłają informację jak wyrazisz zainteresowanie kupnem mieszkania.

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-06, 19:19   #24
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmmooo333 Pokaż wiadomość
To są mieszkania komunalne.

https://www.kleszczow.pl/aktualnosci...ja-na-finiszu/
Stary 2016-01-11, 21:18   #25
mmmooo333
Przyczajenie

Czy ktoś się orientuje gdzie są nowe mieszkania w Bełchatowie?Znalazłam blok na Hubala i bloki z bsm na osiedlu olsztyńskim.Czy jest coś jeszcze z nowym lub kilkuletnich mieszkan w Bełchatowie?
mmmooo333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości