Czy jest na sali prawnik? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-09, 17:41   #1
Posy Mary
Przyczajenie

Czy jest na sali prawnik?

Witajcie
Mój pierwszy wątek i od razu proszę o pomoc, ale już głupieję i ogarnia mnie bezradność, dlatego liczę na jakieś podpowiedzi.

Sytuacja ma się następująco: kilka miesięcy temu spotkała mnie nieprzyjemna sytuacja - ni z gruszki ni pietruszki moje konta bankowe zostały zajęte przez komornika. Po mojej interwencji i kilkutygodniowym dochodzeniu udało się sprawę wyjaśnić - okazało się, że powodem zamieszania był delikatnie mówiąc "bałagan" w danych osobowych. Sądziłam, że to już koniec problemów, moje konta zostaną odblokowane i będę miała święty spokój. Ale niestety, z dwóch kont bankowych jakie wówczas posiadałam (w dwóch różnych bankach), zostało odblokowane tylko jedno, drugie do dnia dzisiejszego pozostaje zablokowane. Bank, który nie chce zdjąć blokady z mojego konta, odwiedzałam już kilkakrotnie. Pisałam odwołania, nosiłam zaświadczenia od komornika i nic. W pewnym momencie zażądano nawet ode mnie pisemnego poświadczenia wierzyciela, który przekazał sprawę do sądu, że moim wierzycielem nie jest (i swoją drogą nigdy nie był, bo to nie moje długi). Zaświadczenie zdobyłam, zaniosłam, blokada jak była tak jest

W tej sytuacji postanowiłam zadziałać inaczej i po prostu zamknąć owo zablokowane konto. Nie używam go, a opłaty za prowadzenie rachunku się kumulują. Nie chcę płacić za powietrze. No i zaczęły się kolejne schody. W banku dowiedziałam się, że zablokowanego konta zamknąć nie mogę. Prawnik, który udzielał mi bezpłatnej porady prawnej, stwierdził, że blokadzie podlegają jedynie środki na moim koncie a nie ono samo, w związku z czym mam prawo robić z nim, jako ze swoją własnością, co chcę. Ale jednocześnie zaznaczył, że takie sprawy ciężko rozwiązać i dużo zależy od dobrej woli banku. Bank, z którym prowadzę utarczki o to nieszczęsne konto dobrej woli zdecydowanie nie wykazuje...

Co mogę zrobić w tej sytuacji? Nie znam się na prawie bankowym, ani na windykacji. Czy istnieje jakaś konkretna podstawa prawna, która regulowałaby kwestie zarządzania kontem z zajęciem komorniczym? Do kogo mam się odwołać? Pisać reklamacje do banku (kolejną), czy może do Rzecznika Praw Konsumenta? Pogubiłam się już zupełnie, może znacie takie przypadki jak mój, albo mieliście podobne doświadczenia? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Posy Mary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 17:59   #2
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: Czy jest na sali prawnik?

Rzecznik jest dobrym wyjściem, UOKIK może jeszcze chociaż nie wiem czy oni zajmują się bankowymi sprawami takimi jak ta.
Ja po kilku pismach poszedł bym do adwokata i do sądu z nimi.

Pisma zanosiłaś do oddziału w swoim mieście czy wysyłałaś do głównej centrali?
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives

Edytowane przez maacieek
Czas edycji: 2014-07-09 o 18:02
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 18:38   #3
Posy Mary
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
Pisma zanosiłaś do oddziału w swoim mieście czy wysyłałaś do głównej centrali?
Wysyłałam do centrali, w moim oddziale już na wstępie zapowiedzieli mi, że oni na miejscu nie mogą za wiele zdziałać.
Tego właśnie się obawiam, że skończy się ciąganiem po sądach, eh.
Posy Mary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 18:47   #4
evvelinek
Zakorzenienie

idź do dobrego adwokata lub radcy prawnego po poradę z prawdziwego zdarzenia. to dotychczasowe użeranie się z bankiem wiecej Cie kosztowało do tej pory niż wynosi koszt porady prawnej.
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 18:49   #5
kasia556
Raczkowanie

Powinno wystarczyć samo odwołanie komornika wysłane do banku. Kontaktowałaś się w tej sprawie z kancelarią komornicza?
kasia556 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 18:52   #6
Nebtu
Raczkowanie

Złóż skargę na czynność komornika.
Nebtu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 21:09   #7
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nebtu Pokaż wiadomość
Złóż skargę na czynność komornika.
Przecież nie ulega wątpliwości że czynność była przeprowadzona nieprawidłowo, autorka podniosła zarzut nieprawidłowości dłużnika, komornik się zgodził, było pismo, więc tutaj sprawa jest ok.

Niestety, musisz użerać się dalej z bankiem, ale wydaje mi się że może Cię czekać ładne odszkodowanie za blokadę środków, jak sprawa się wyjaśni, skoro nie reagowali na pisma urzędowe.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-12, 14:47   #8
YatoKami
Przyczajenie

Może sprawdź jak sobie z tym poradzi zawodowy prawnik, kancelarie prawne mają ofertę bogatą, z bankiem to sama nie wygrasz...

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-01-12 o 21:28 Powód: Link.
YatoKami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-12, 15:09   #9
watchout
Raczkowanie

Czy mogłabyś ku przestrodze zdradzić nazwę tego niepoważnego banku?
watchout jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-12, 19:18   #10
Pako_
Rozeznanie

Też chętnie bym się dowiedział, co to za bank, aby czegoś tam nie ulokować przypadkiem.
Pako_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-12, 19:59   #11
Nette
Wtajemniczenie

A ja mam takie pytanie z innej strony: składałaś pisma/zapytania/dyspozycję, czy reklamację?
Ja bym złożyła reklamację na bezzasadność blokady (co już udowodniłaś) wraz z roszczeniem finansowym od razu (jeśli poniosłaś jakieś koszty, opłata za konto leciała etc.), do tego załączniki w postaci dok. od komornika czy co tam masz, po czym zaniosłabym tę reklamację do banku, w dwóch egzemplarzach, żeby pracownik podbił drugi (Twój) egz. z dopiskiem "wpłynęło w dniu..." i Ci to oddał. Aktualnie proces reklamacyjny wygląda tak, że jeśli bank nie odpowie w terminie (chyba nadal 30 dni), to automatycznie reklamacja jest uznana. Jeśli odpowie terminowo nie uznając reklamacji, to kolejna reklamacja (z kopią poprzedniej jako załącznikiem oraz historią walki z bankiem), tym razem do wiadomości urzędów: Komisji Nadzoru Finansowego wraz ze skargą na bank oraz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta.
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-12, 20:00   #12
zlotniczanka
plum plum

polecam spojrzeć na datę pierwszego postu.
ktoś się bawi w archeologa.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-12, 20:10   #13
Nette
Wtajemniczenie

Ło matko!
Nie zauważyłam, że biorę udział w wykopkach... 😉
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-13, 04:38   #14
krolowazimy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zlotniczanka
polecam spojrzeć na datę pierwszego postu.
ktoś się bawi w archeologa.
edit: oh no, a ja się tak rozpisałam!

Omyłki niestety zdarzają się i w takich sytuacjach albo można liczyć na dobrą wolę wierzyciela i/lub komornika i/albo trzeba udać się na wizytę u prawnika z kompletem dokumentów.

Skarga na komornika (prawdopodobnie, nie widziałam dokumentów) nic nie pomoże (nooo, chyba że to na skutek jego błędu nie zwolniono rachunku np. nie wysłał do banku stosownego pisma). On działa na podstawie tytułu wykonawczego i tak naprawdę nie musi interesować go omyłka (wczujcie się też w jego zawód, na pewno raz w tygodniu ma informację od dłużnika, "że to błąd, to nie on, a te graty w mieszkaniu to w ogóle nie jego, tylko brata ojca kuzynki").

Dobra wola wierzyciela i/lub komornika - wyjaśniasz pisemnie że to nie Ty, składasz wniosek o zwolnienie spod egzekucji rachunku bankowego w banku X (do wierzyciela dw komornika), wierzyciel się zgadza, komornik wysyła pismo do banku.

Brak dobrej woli - powództwo przeciwegzekucyjne (na pierwszy rzut oka i co do tego zajętego rachunku ale i warto zainteresować się samym tytułem wykonawczym; być może, jeśli to orzeczenie Sądu, referendarz nadający temu orzeczeniu klauzulę wykonalności, popełnił błąd i oprócz Twojego imienia i nazwiska wpisał i Twój nr PESEL).

Ja na Twoim miejscu poszłabym do prawnika. Od tego roku koszty przewidziane dla radców/adwokatów są wyższe, a młodych prawników na rynku jest co niemiara. Na pewno ktoś weźmie tę sprawę.

Edytowane przez krolowazimy
Czas edycji: 2016-01-13 o 04:40
krolowazimy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości