Zaręczyny w dość młodym wieku? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-27, 20:37   #1
NiebieskaKoszula
Komandor Kociak

Question

Zaręczyny w dość młodym wieku?

Cześć kobietki
Szukałam co nieco o podobnym wątku, ale nic nie znalazłam (fatalny ze mnie resercher )
Chciałam Was moje drogie zapytać, co myślicie o zaręczynach w bardzo młodym wieku (kiedyś to starym ), chodzi mi o przedział wiekowy 18-21/22. Nie chodzi o ślub, a o same zaręczyny. Chciałam znać opinię innych osób, które "siedzą w temacie" bo za niedługo szykuje się u mnie w rodzinie ślub takiej pary (ona 19 on 22 - zaręczeni od zeszłego roku, a ślub planowany na 2017/18 rok). Jestem ciekawa czy jakoś źle się to postrzega - w stylu "zrobił jej dzieciaka to się żenią" albo coś podobnego. O planach młodych wiem tylko ja (kuzynka wybrała mnie na świadka) i ich rodzice i dziadkowie, więc nie znamy reakcji reszty rodziny, bo i na razie nie ma komu po co rozpowiadać.
Bardzo proszę o wszystkie pomocne opinie
Z góry Wam dziękuję
Stary 2015-08-27, 20:49   #2
nelciak
Zadomowienie

Dot.: Zaręczyny w dość młodym wieku?

Dziżas krajst... a jakie to ma znaczenie, co kto sobie pomyśli? Jeśli ktoś zaręczając się ma takie lęki, to chyba do ślubu nie dorósł...

Poza tym, jest przepaśc między przeciętną 18-latką a przeciętną 22-latką.

Moim zdaniem niepoważne to jest branie ślubu jeśli się nie jest samodzielnym finansowo. Nieważne, ile ma się lat i czy to ślub z powodu nieplanowanej ciąży.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 20:55   #3
NiebieskaKoszula
Komandor Kociak

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Dziżas krajst... a jakie to ma znaczenie, co kto sobie pomyśli? Jeśli ktoś zaręczając się ma takie lęki, to chyba do ślubu nie dorósł...

Moim zdaniem niepoważne to jest branie ślubu jeśli się nie jest samodzielnym finansowo. Nieważne, ile ma się lat i czy to ślub z powodu nieplanowanej ciąży.
Z tym się zgadzam w pełni Przyszłego pana młodego znam tylko trochę - widzieliśmy się kilka razy, ponieważ ta część rodziny mieszka w Niemczech, jednak z tego co wiem on ma porządną pracę - podobno robi w budowlance jednak szczegółów nie znam. Za to z kuzynką utrzymuję dobry kontakt, nie jest nieodpowiedzialna czy roztrzepana, wręcz przeciwnie to spokojna i ułożona osoba. To tylko takie moje rozważania ze względu na doświadczenia z przeszłości
Stary 2015-08-27, 21:16   #4
201607211025
Konto usunięte

Po przeczytaniu tytułu myślałam, że chodzi o zaręczyny w wieku 17-19 oboje

Jeżeli dojrzeli do ślubu, nie będą na nikim żerować ani spać pod mostem, to niech się żenią.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 22:19   #5
panipuchatkowa
Zakorzenienie

ja się zaręczyłam jak miałam 21 lat, 2 miesiące temu wyszłam za mąż i mamy się dobrze
wszystko zależy od tego co ma się w głowie, jaką ma się sytuację finansową (!!), czy ma się gdzie mieszkać, po prostu .

Życzę Twojej kuzynce dużo szczęścia

Najszczęśliwsza Mama na świecie! 22.01.2019!

Czekamy na drugi Skarb!
panipuchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 06:47   #6
weronika9999
Zadomowienie

Jak są samodzielni finansowo (czyt. przynajmniej jedno ma dobrą pracę, która pozwoli na samodzielne utrzymanie się), to dla mnie taki ślub nie yłby dziwny.
Ja się zaręczyłam w wieku 23 lat, brałam ślub miesiąc temu, czyli w wieku 24 lat. Narzeczony jest kilka lat starszy. Niestety wysłuchałam sporo uwag nt. tego, czemu tak wcześnie, że za młoda jestem, że sobie nie poszaleję już itp. - co najlepsze większość tych uwag padała z ust starszych osób, znajomi jakoś mniejsze zdziwienie okazywali. I ponieważ wiem, jakie to jest przykre, to daleka jestem od oceniania innych i wydawania opinii typu, że za młodzi, za wcześnie itp.
A prawda jest taka, że pewnie jakbym wychodziła za mąż za 2-3 lata, to słyszałabym, że już najwyższy czas, bo latka leca, zegar biologiczny itp. - bo ludzie zawsze będą się chcieli do czegoś do doczepić i o czymś gadać. Także nie ma się co przejmować.
weronika9999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 09:56   #7
Dotka90
Zakorzenienie

Ja miałam 22 lata, jak się zaręczyliśmy, TŻ 26. Jak wzięliśmy ślub, ja 24 on 28.
Nawet przez sekundę nikt nie zapytał, czy wpadliśmy, że ja jestem za młoda, czy coś.

Ale my byliśmy samodzielni finansowo+ mieszkaliśmy razem.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-28, 10:15   #8
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:

Już nie mówiąc o tym,że przeciętna 18 latka nie skończyła liceum,a przeciętna 22 latka jest po połowie studiów.

Ja się zaręczyłam w wieku 22 lat. Nie było żadnych komentarzy,wszyscy się cieszyli,a jesteśmy najmłodszą parą wśród rodziny zaręczoną i u nas jednak średnia wieku na śluby to 30 +. Ale jesteśmy razem 6 lat, studia konczymy planowo, od 2 lat mieszkamy razem i się utrzymujemy, tż pracuje, ja dorywczo i nikomu na karku nie siedzimy.
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-28, 12:26   #9
wildDaisy
żona bez ogona

Mój chłopak oświadczył mi się jak miałam 20 lat, ślub bierzemy w przyszłym roku, będę mieć 22, on 25. Jak się zaręczyliśmy to niektórzy z rodziny w ogóle nie traktowali tego poważnie, ba, nawet kiedy zaklepaliśmy salę i wszystkich usługodawców nie traktowali. Teraz też czasami słyszę, że jestem za młoda, po co mi to, że jeszcze mam czas i żebym się wyszalała Wydaje mi się, że jak decyzja o małżeństwie jest przemyślana, młodzi ludzie znają się wystarczająco długo (bo jednak co innego wychodzić za mąż po roku znajomości w wieku 20 lat, a co innego w wieku 30), para będzie po ślubie niezależna finansowo to nic nie stoi na przeszkodzi, żeby nie mogli brać ślubu w młodym wieku

A zaręczyny w takim wieku jeszcze do niczego wielkiego nie zobowiązują, mam taką znajomą, która jest ode mnie rok starsza - 22 lata i ma już drugiego narzeczonego

Cytat:
Napisane przez weronika9999 Pokaż wiadomość
Jak są samodzielni finansowo (czyt. przynajmniej jedno ma dobrą pracę, która pozwoli na samodzielne utrzymanie się), to dla mnie taki ślub nie yłby dziwny.
Ja się zaręczyłam w wieku 23 lat, brałam ślub miesiąc temu, czyli w wieku 24 lat. Narzeczony jest kilka lat starszy. Niestety wysłuchałam sporo uwag nt. tego, czemu tak wcześnie, że za młoda jestem, że sobie nie poszaleję już itp. - co najlepsze większość tych uwag padała z ust starszych osób, znajomi jakoś mniejsze zdziwienie okazywali. I ponieważ wiem, jakie to jest przykre, to daleka jestem od oceniania innych i wydawania opinii typu, że za młodzi, za wcześnie itp.
A prawda jest taka, że pewnie jakbym wychodziła za mąż za 2-3 lata, to słyszałabym, że już najwyższy czas, bo latka leca, zegar biologiczny itp. - bo ludzie zawsze będą się chcieli do czegoś do doczepić i o czymś gadać. Także nie ma się co przejmować.

Dokładnie Ludzie zawsze znają powód do gadania
Stary 2015-08-28, 17:44   #10
nelciak
Zadomowienie

W sumie to dziwi mnie że piszecie o takim zmieszanu wśród starszych osób. Przecież np 30 lat temu branie ślubu w wieku 20-24 lat było powszechne. Widzę to m.in. po rodzicach i ich znajomych.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-29, 08:20   #11
panipuchatkowa
Zakorzenienie

dokładnie

Najszczęśliwsza Mama na świecie! 22.01.2019!

Czekamy na drugi Skarb!
panipuchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-29, 08:34   #12
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

A co to właściwie są zaręczyny? Jeśli obiektywnie rzecz biorąc, jest to obustronna deklaracja chęci zawarcia w przyszłości małżeństwa, to nie widzę w tym nic dziwnego. Młodzi ludzie mogą mieć akurat taki, a nie inny cel życiu, być go świadomymi i dążyć do jego realizacji. Swoją drogą prześmiewcze reakcje otoczenia czasami też mnie nie dziwią, bo większość związków 18latków i tak się rozpada. Też śmiać mi się chce jak widzę, że licealiści po pół roku znajomości deklarują miłość po wsze czasy dodając do tego standardowy obrzęd z pierścionkiem i klękaniem
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-29, 09:15   #13
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
ano. przyszłam tu poczytać osoby z taką samą historią. chyba nie ma nikogo kto by nie stękał. babcia się ucieszyła i teść, to w zasadzie jedyne osoby
a sorry jeszcze brat z żoną bo oni są bardzo wierzący
cała reszta ryczała czy na pewno nie jestem w ciązy i czy na pewno nie chcę teraz w nią zajść ew bardzo intensywnie pytali się CZEMU PRZECIEŻ JESTEŚCIE TACY MŁODZI

już mi lekko bokiem wyłazi to stękanie

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja miałam 22 lata, jak się zaręczyliśmy, TŻ 26. Jak wzięliśmy ślub, ja 24 on 28.
Nawet przez sekundę nikt nie zapytał, czy wpadliśmy, że ja jestem za młoda, czy coś.

Ale my byliśmy samodzielni finansowo+ mieszkaliśmy razem.
my też jesteśmy samodzielni finansowo
też mieszkamy razem
kupiliśmy razem mieszkanie

a i tak czuję się jak pod gradobiciem pytań

niektórzy rozumieją i mówią "no tak, sprawy formalne"
niektórzy mają poryw romantyczności i "ślub są piękne"
inni mówią "w końcu będziecie żyć po bożemu*" (np babcia)
czasem jest reakcja "no i teraz będzie wszystko po kolei"

najczęściej jednak
OMG JESTEŚ W CIĄŻY
OMG NA PEWNO NIE JSTEŚ
OMG ALE NIE PLANUJESZ ZAJŚĆ
OMG STARACIE SIĘ O DZIECKO
OMG ALE KIEDY DZIECKO
OMG PO CO TAK MŁODO
OMG ALE DLACZEGO
OMG NIE ROZUMIEM
OMG ALE JAK TO
OMG ALE PO CO

---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

i w większości reaguję już tak

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Cytat:
Mój chłopak oświadczył mi się jak miałam 20 lat, ślub bierzemy w przyszłym roku, będę mieć 22, on 25. Jak się zaręczyliśmy to niektórzy z rodziny w ogóle nie traktowali tego poważnie, ba, nawet kiedy zaklepaliśmy salę i wszystkich usługodawców nie traktowali.
ta dokładnie
ja mam zaraz ślub, na początku września, połowa chyba dalej nie wierzy w to co się dzieje

pomijam fakt, że moja chrzestna w moim wieku powoli szła na porodówkę, brat podobnie. pomijam fakt że ja miałam w rodzinie śluby tydzień po osiemnastce

ale to mnie nikt nie traktuje poważnie, bo nie jestem w ciąży

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Cytat:
W sumie to dziwi mnie że piszecie o takim zmieszanu wśród starszych osób. Przecież np 30 lat temu branie ślubu w wieku 20-24 lat było powszechne. Widzę to m.in. po rodzicach i ich znajomych.
ta tylko że ja słyszę
"ale po co ci teraz ślub? tzn ja byłam od ciebie młodsza jak brałam ALE TO BYŁY INNE CZASY"

201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-29, 09:52   #14
weronika9999
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość

[/COLOR]
ta tylko że ja słyszę
"ale po co ci teraz ślub? tzn ja byłam od ciebie młodsza jak brałam ALE TO BYŁY INNE CZASY"

haha dokładnie to miałam napisać.
też cały czas słyszałam argument o innych czasach
i tak jak lolus jestem najmłodsza w rodzinie, która wzięła ślub. Reszta ślubów w rodzinie (w "moim" pokoleniu) to były śluby 30+.
My też jesteśmy niezależni finansowo, kupiliśmy mieszkanie już jakiś czas temu, wszystko cacy, ale i tak właśnie znalazło się pełno takich głosów.
Co do dziecka to niestety też często słyszałam: "ale po co ślub, chcesz ię pakować w pieluchy w tym wieku?" tak jakby ślub=dziecko w ciągu roku.
Stary 2015-08-29, 10:01   #15
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
haha dokładnie to miałam napisać.
też cały czas słyszałam argument o innych czasach
i tak jak lolus jestem najmłodsza w rodzinie, która wzięła ślub. Reszta ślubów w rodzinie (w "moim" pokoleniu) to były śluby 30+.
My też jesteśmy niezależni finansowo, kupiliśmy mieszkanie już jakiś czas temu, wszystko cacy, ale i tak właśnie znalazło się pełno takich głosów.
Co do dziecka to niestety też często słyszałam: "ale po co ślub, chcesz ię pakować w pieluchy w tym wieku?" tak jakby ślub=dziecko w ciągu roku.
jezu dokladnie! nawet mnie to na poczatku nie denrewowalo ale teraz juz zaczelo
nie oczekuje ze ludzie beeda sie za przeprosszeniem spuszczac nad moim slubem ale reakcja "po co" to jednak reakcja o kant d... rozbić nie wiem serio niektorzy mogliby nic nie mowic
Stary 2015-08-29, 10:22   #16
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
jezu dokladnie! nawet mnie to na poczatku nie denrewowalo ale teraz juz zaczelo
nie oczekuje ze ludzie beeda sie za przeprosszeniem spuszczac nad moim slubem ale reakcja "po co" to jednak reakcja o kant d... rozbić nie wiem serio niektorzy mogliby nic nie mowic
O ile wśród rodziny mamy aplauz, o tyle ja o dziwo z takim podejściem spotykam się jak już wsród równieśników albo znajomych 3-4 lata starszych. Czasem patrzą na nas jak na debili i jedyne ich tłumaczenie to " No tak, w sumie długo jesteście razem,to już WYPADA". Po czym następuje stwierdzenie " Mi by było szkoda tracić młodość"
It never fails.
Stary 2015-08-29, 10:28   #17
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
O ile wśród rodziny mamy aplauz, o tyle ja o dziwo z takim podejściem spotykam się jak już wsród równieśników albo znajomych 3-4 lata starszych. Czasem patrzą na nas jak na debili i jedyne ich tłumaczenie to " No tak, w sumie długo jesteście razem,to już WYPADA". Po czym następuje stwierdzenie " Mi by było szkoda tracić młodość"
u mnie każdy potrafi dowalić. rodzina, współpracownik, szefowa, koleżanka
wśród znajomych różnie, niektóre koleżanki się szczerze ucieszyły i opowiadałyśmy sobie o wizji ślubów, za to jedna którą uznawałam za bliską koleżankę powiedziała "ale po co? to bez sensu"

nie wiem serio czasem jest mi przykro że ludzie tego nie potrafią uszanować i drążą temat. uciśnione matki usadzone z dziećmi bez pracy - to ja się nie dziwię że im wizja małżeństwa kojarzy źle... ale no ludzie
Stary 2015-08-29, 10:32   #18
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
u mnie każdy potrafi dowalić. rodzina, współpracownik, szefowa, koleżanka
wśród znajomych różnie, niektóre koleżanki się szczerze ucieszyły i opowiadałyśmy sobie o wizji ślubów, za to jedna którą uznawałam za bliską koleżankę powiedziała "ale po co? to bez sensu"

nie wiem serio czasem jest mi przykro że ludzie tego nie potrafią uszanować i drążą temat. uciśnione matki usadzone z dziećmi bez pracy - to ja się nie dziwię że im wizja małżeństwa kojarzy źle... ale no ludzie
Dokładnie. Czasem wystarczyłoby zwykłe "Gratuluję" albo nawet nie, jeśli ktoś jest na nie. Ale po co złośliwe komentarze?

Już nie mówiąc o tym,że mierząc kieckę ślubną nasłuchałam się jak to "taka pani młoda i za mąż, coraz młodziej teraz znowu dziewczyny wychodzą".
It never fails.
Stary 2015-08-29, 10:33   #19
Dotka90
Zakorzenienie

Drabina, a Ty ile masz lat, że oni tacy w szoku?

Kurde, serio się dziwię, bo ludzie są razem chwilę, mieszkają razem, biorą ślub i takie cyrki?

U nas wręcz bym powiedziała, że po zaręczynach mówili 'no wreszcie', 'super, będziemy się bawić na Waszym weselu' itd.
Stary 2015-08-29, 10:35   #20
201604181004
Konto usunięte

jestem w zbliżonym do ciebie wieku gdy ty brałaś ślub:P czyli krok po studiach praktycznie.

Cytat:
Dokładnie. Czasem wystarczyłoby zwykłe "Gratuluję" albo nawet nie, jeśli ktoś jest na nie. Ale po co złośliwe komentarze?
taaa dokładnie. jak się ktoś nie cieszy, to nie, ale serio mam opowiadać historię mojego życia ? xD "czemu tak młodo"
srodo. jakie młodo. chryste panie. i zawsze odpowiadam to samo. ale i tak nie trafia i kończy się "no i taka młoda..."

ja nie wiem czy dla ludzi ślub to jest taki ciężar? tzn nie, ja tego po prostu nie ogarniam
Stary 2015-08-29, 10:40   #21
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
nie rozumiem tego argumentu
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-29, 10:43   #22
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
srodo.
to jest kwintesencja
Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
nie rozumiem tego argumentu
Ja też,ale cóż.
Zamierzam tak samo korzystać z mlodości jak przed ślubem
It never fails.
Stary 2015-08-29, 10:57   #23
Dotka90
Zakorzenienie

Drabina, no to nie ogarniam, przecież nie masz 18 lat.

U nas to raczej wśród znajomych padały teksty, że teraz juz 'koniec', że teraz (to do męża) : zobaczysz, jak to jest itd itd.

A szczerze mówiąc nasze życie po ślubie nie różni się kompletnie niczym od tego sprzed ślubu.
Tak samo chodzimy na imprezy, zapraszamy znajomych, chodzimy do kina itp. jak wcześniej, więc nie wiem w czym problem.

Ludzie chyba myślą, że po ślubie to już baba przykuwa chłopa do kaloryfera i koniec zycia.
Stary 2015-08-29, 11:05   #24
lolusl
Japońska rzepa

Dotka,ale u Was to się jednak mocno raczej zmieniło,bo z tego co widzę spodziewacie się dziecka
(swoją drogą gratulacje )
A ludzie często jednak podchodzą do ślubu właśnie na tej zasadzie co dziewczyny wyżej pisały,czyli " czy już ci się do pieluch spieszy?!?!oneone"
It never fails.
Stary 2015-08-29, 11:11   #25
weronika9999
Zadomowienie

Zawsze mnie zastanawiało, co to jest mistyczne tracenie młodości
o ile jestem w stanie zrozumieć, że po dziecku życie się faktycznie w jakiś sposób zmienia (bo to chyba oczywiste), to ślub chyba nie wpływa jakoś bardzo na zachowanie człowieka już po - nagle nie przestaniemy przecież chodzić na imprezy i nie utkniemy w kapciach na kanapie - dla mnie takie rzeczy zależą od usposobienia a nie od stanu cywilnego, więc naprawdę nie wiem, o co chodzi ludziom, używającym tego argumentu. Wręcz przeciwnie - najlepiej nam się imprezuje, podróżuje itp. we dwoje, a jak ębdę miała ochotę (albo mąż) iść gdzieś sama, to przecież ślub to nie cyrograf podpisywany krwią, który automatycznie zakłada Ci kajdany i odtąd bez męża się ruszyć nie możesz nawet do sklepu, a niektórzy chyba mają taką właśnie wizję małzeństwa xd
Stary 2015-08-29, 11:13   #26
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Zawsze mnie zastanawiało, co to jest mistyczne tracenie młodości
o ile jestem w stanie zrozumieć, że po dziecku życie się faktycznie w jakiś sposób zmienia (bo to chyba oczywiste), to ślub chyba nie wpływa jakoś bardzo na zachowanie człowieka już po - nagle nie przestaniemy przecież chodzić na imprezy i nie utkniemy w kapciach na kanapie - dla mnie takie rzeczy zależą od usposobienia a nie od stanu cywilnego, więc naprawdę nie wiem, o co chodzi ludziom, używającym tego argumentu. Wręcz przeciwnie - najlepiej nam się imprezuje, podróżuje itp. we dwoje, a jak ębdę miała ochotę (albo mąż) iść gdzieś sama, to przecież ślub to nie cyrograf podpisywany krwią, który automatycznie zakłada Ci kajdany i odtąd bez męża się ruszyć nie możesz nawet do sklepu xd
My to mamy i przed ślubem, do klubów nigdy nie chodzilismy i nie zamierzamy, wiec bawimy się raczej w posiadówy ze znajomymi tzw. domówki
Wiec zgadzam sie z tym,co jest napisane niżej - wszystko zalezy od usposobienia
It never fails.
Stary 2015-08-29, 11:22   #27
weronika9999
Zadomowienie

No my też jakoś bardzo imprezowi (typu kluby itp.) nie jesteśmy, chodziło mi raczej ogólnie o to, że jak ktoś lubi balować, to przecież nagle nie przestanie, "bo ślub" .Także argument o mistycznym traceniu młodości jest dla mnie - za przeproszeniem - z dupy Już o wiele bardziej wywracającym świat do góry nogami jest fakt zamieszkania razem, a jakoś nie słyszałam, że jestem za młoda, jak zamieszkałam z mężem w wieku 22 lat - w dodatku zdarzało mi się wtedy jeszcze korzystać z pomocy finansowej rodziców, bo pracowałam tylko dorywczo.
Stary 2015-08-29, 11:23   #28
Dotka90
Zakorzenienie

Lolusl, ano spodziewamy się, dzieki
Ale jestesmy rok po ślubie, więc to dziecko nie było też tak zaraz po, żeby stwierdzili, że rozumieją itp.

Zresztą to i tak wyszlo inaczej, niż planowałam, bo ja chciałam dziecko 2-3 lata po slubie, ale w międzyczasie mi się odmieniło

Aczkolwiek wszyscy wcześniej wiedzili, ze dziecka tak szybko nie będzie i szczerze mówiąc poza teściową to nikt specjalnie nie wypytwał o to, że 'teraz ślub, to kiedy dziecko'

Weronika, co do dziecka, to też nie mam zamiaru utknąć na kanapie
Nawet myślę, że może być lepiej, bo więcej okazji do wyjścia na spacer, pojechania gdzieś, zobaczenia czegoś

Teraz czasem po tygodniu pracy jesteśmy tak zmęczeni, że pół dnia w łóżku z książką/filmem traktuję jako dopust boży
Stary 2015-08-29, 11:25   #29
lolusl
Japońska rzepa

My zamierzamy pół świata z dzieciakiem na plecach zwiedzić,mam nadzieję,że się uda
It never fails.
Stary 2015-08-29, 11:29   #30
weronika9999
Zadomowienie

Pisząc o dziecku nie chodziło mi o utknięcie na kanapie.
Ale wiadomo, że wtedy trzeba jednak bardziej odpowiedzialnie podchodzić do pewnych kwestii, zacząc planować niektóre rzeczy itp. Raczej nie pojedziesz spontanicznie pod namiot mając np. dwumiesięcznego bobasa. A ślub na takie rzeczy raczej nie wpływa. O taką różnicę chodziło Przynajmniej tak mi się wydaje, bo jeszcze nie mam żadnych doświadczeń w tej materii My z mężem np. uwielbiamy podróżować, często też spontanicznie, w różnych warunkach i w różne miejsca, więc wiem, że jak się pojawi dziecko, to na pewno wiele rzeczy się m.in. w tej kwestii zmieni.
Również gratuluję nowego członka rodziny
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości