![]() |
#1 |
Komandor Kociak
|
![]() Zaręczyny w dość młodym wieku?
Cześć kobietki
![]() Szukałam co nieco o podobnym wątku, ale nic nie znalazłam ![]() ![]() Chciałam Was moje drogie zapytać, co myślicie o zaręczynach w bardzo młodym wieku (kiedyś to starym ![]() Bardzo proszę o wszystkie pomocne opinie ![]() Z góry Wam dziękuję ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zaręczyny w dość młodym wieku?
Dziżas krajst... a jakie to ma znaczenie, co kto sobie pomyśli? Jeśli ktoś zaręczając się ma takie lęki, to chyba do ślubu nie dorósł...
Poza tym, jest przepaśc między przeciętną 18-latką a przeciętną 22-latką. Moim zdaniem niepoważne to jest branie ślubu jeśli się nie jest samodzielnym finansowo. Nieważne, ile ma się lat i czy to ślub z powodu nieplanowanej ciąży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Komandor Kociak
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Po przeczytaniu tytułu myślałam, że chodzi o zaręczyny w wieku 17-19 oboje
![]() Jeżeli dojrzeli do ślubu, nie będą na nikim żerować ani spać pod mostem, to niech się żenią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja się zaręczyłam jak miałam 21 lat, 2 miesiące temu wyszłam za mąż i mamy się dobrze
![]() wszystko zależy od tego co ma się w głowie, jaką ma się sytuację finansową (!!), czy ma się gdzie mieszkać, po prostu . ![]() Życzę Twojej kuzynce dużo szczęścia ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Jak są samodzielni finansowo (czyt. przynajmniej jedno ma dobrą pracę, która pozwoli na samodzielne utrzymanie się), to dla mnie taki ślub nie yłby dziwny.
Ja się zaręczyłam w wieku 23 lat, brałam ślub miesiąc temu, czyli w wieku 24 lat. Narzeczony jest kilka lat starszy. Niestety wysłuchałam sporo uwag nt. tego, czemu tak wcześnie, że za młoda jestem, że sobie nie poszaleję już itp. - co najlepsze większość tych uwag padała z ust starszych osób, znajomi jakoś mniejsze zdziwienie okazywali. I ponieważ wiem, jakie to jest przykre, to daleka jestem od oceniania innych i wydawania opinii typu, że za młodzi, za wcześnie itp. A prawda jest taka, że pewnie jakbym wychodziła za mąż za 2-3 lata, to słyszałabym, że już najwyższy czas, bo latka leca, zegar biologiczny itp. - bo ludzie zawsze będą się chcieli do czegoś do doczepić i o czymś gadać. Także nie ma się co przejmować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam 22 lata, jak się zaręczyliśmy, TŻ 26. Jak wzięliśmy ślub, ja 24 on 28.
Nawet przez sekundę nikt nie zapytał, czy wpadliśmy, że ja jestem za młoda, czy coś. Ale my byliśmy samodzielni finansowo+ mieszkaliśmy razem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() ![]() Ja się zaręczyłam w wieku 22 lat. Nie było żadnych komentarzy,wszyscy się cieszyli,a jesteśmy najmłodszą parą wśród rodziny zaręczoną i u nas jednak średnia wieku na śluby to 30 +. Ale jesteśmy razem 6 lat, studia konczymy planowo, od 2 lat mieszkamy razem i się utrzymujemy, tż pracuje, ja dorywczo i nikomu na karku nie siedzimy.
![]() |
![]() |
#9 | |
żona bez ogona
|
Mój chłopak oświadczył mi się jak miałam 20 lat, ślub bierzemy w przyszłym roku, będę mieć 22, on 25. Jak się zaręczyliśmy to niektórzy z rodziny w ogóle nie traktowali tego poważnie, ba, nawet kiedy zaklepaliśmy salę i wszystkich usługodawców nie traktowali. Teraz też czasami słyszę, że jestem za młoda, po co mi to, że jeszcze mam czas i żebym się wyszalała
![]() ![]() A zaręczyny w takim wieku jeszcze do niczego wielkiego nie zobowiązują, mam taką znajomą, która jest ode mnie rok starsza - 22 lata i ma już drugiego narzeczonego ![]() Cytat:
![]() Dokładnie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
W sumie to dziwi mnie że piszecie o takim zmieszanu wśród starszych osób. Przecież np 30 lat temu branie ślubu w wieku 20-24 lat było powszechne. Widzę to m.in. po rodzicach i ich znajomych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
dokładnie
![]()
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
A co to właściwie są zaręczyny? Jeśli obiektywnie rzecz biorąc, jest to obustronna deklaracja chęci zawarcia w przyszłości małżeństwa, to nie widzę w tym nic dziwnego. Młodzi ludzie mogą mieć akurat taki, a nie inny cel życiu, być go świadomymi i dążyć do jego realizacji. Swoją drogą prześmiewcze reakcje otoczenia czasami też mnie nie dziwią, bo większość związków 18latków i tak się rozpada. Też śmiać mi się chce jak widzę, że licealiści po pół roku znajomości deklarują miłość po wsze czasy dodając do tego standardowy obrzęd z pierścionkiem i klękaniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
a sorry jeszcze brat z żoną bo oni są bardzo wierzący cała reszta ryczała czy na pewno nie jestem w ciązy i czy na pewno nie chcę teraz w nią zajść ew bardzo intensywnie pytali się CZEMU PRZECIEŻ JESTEŚCIE TACY MŁODZI ![]() już mi lekko bokiem wyłazi to stękanie ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Cytat:
też mieszkamy razem kupiliśmy razem mieszkanie a i tak czuję się jak pod gradobiciem pytań niektórzy rozumieją i mówią "no tak, sprawy formalne" niektórzy mają poryw romantyczności i "ślub są piękne" inni mówią "w końcu będziecie żyć po bożemu*" (np babcia) czasem jest reakcja "no i teraz będzie wszystko po kolei" najczęściej jednak OMG JESTEŚ W CIĄŻY OMG NA PEWNO NIE JSTEŚ OMG ALE NIE PLANUJESZ ZAJŚĆ OMG STARACIE SIĘ O DZIECKO OMG ALE KIEDY DZIECKO OMG PO CO TAK MŁODO OMG ALE DLACZEGO OMG NIE ROZUMIEM OMG ALE JAK TO OMG ALE PO CO ![]() ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- i w większości reaguję już tak ![]() ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
ja mam zaraz ślub, na początku września, połowa chyba dalej nie wierzy w to co się dzieje pomijam fakt, że moja chrzestna w moim wieku powoli szła na porodówkę, brat podobnie. pomijam fakt że ja miałam w rodzinie śluby tydzień po osiemnastce ale to mnie nikt nie traktuje poważnie, bo nie jestem w ciąży ![]() ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
"ale po co ci teraz ślub? tzn ja byłam od ciebie młodsza jak brałam ALE TO BYŁY INNE CZASY" ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
też cały czas słyszałam argument o innych czasach ![]() i tak jak lolus jestem najmłodsza w rodzinie, która wzięła ślub. Reszta ślubów w rodzinie (w "moim" pokoleniu) to były śluby 30+. My też jesteśmy niezależni finansowo, kupiliśmy mieszkanie już jakiś czas temu, wszystko cacy, ale i tak właśnie znalazło się pełno takich głosów. Co do dziecka to niestety też często słyszałam: "ale po co ślub, chcesz ię pakować w pieluchy w tym wieku?" tak jakby ślub=dziecko w ciągu roku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nie oczekuje ze ludzie beeda sie za przeprosszeniem spuszczac nad moim slubem ale reakcja "po co" to jednak reakcja o kant d... rozbić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
wśród znajomych różnie, niektóre koleżanki się szczerze ucieszyły i opowiadałyśmy sobie o wizji ślubów, za to jedna którą uznawałam za bliską koleżankę powiedziała "ale po co? to bez sensu" nie wiem serio czasem jest mi przykro że ludzie tego nie potrafią uszanować i drążą temat. uciśnione matki usadzone z dziećmi bez pracy - to ja się nie dziwię że im wizja małżeństwa kojarzy źle... ale no ludzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
Już nie mówiąc o tym,że mierząc kieckę ślubną nasłuchałam się jak to "taka pani młoda i za mąż, coraz młodziej teraz znowu dziewczyny wychodzą". ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Drabina, a Ty ile masz lat, że oni tacy w szoku?
Kurde, serio się dziwię, bo ludzie są razem chwilę, mieszkają razem, biorą ślub i takie cyrki? ![]() U nas wręcz bym powiedziała, że po zaręczynach mówili 'no wreszcie', 'super, będziemy się bawić na Waszym weselu' itd. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
jestem w zbliżonym do ciebie wieku gdy ty brałaś ślub:P czyli krok po studiach praktycznie.
Cytat:
srodo. jakie młodo. chryste panie. i zawsze odpowiadam to samo. ale i tak nie trafia i kończy się "no i taka młoda..." ja nie wiem czy dla ludzi ślub to jest taki ciężar? tzn nie, ja tego po prostu nie ogarniam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Japońska rzepa
|
to jest kwintesencja
![]() Ja też,ale cóż. ![]() Zamierzam tak samo korzystać z mlodości jak przed ślubem ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Drabina, no to nie ogarniam, przecież nie masz 18 lat.
U nas to raczej wśród znajomych padały teksty, że teraz juz 'koniec', że teraz (to do męża) : zobaczysz, jak to jest itd itd. A szczerze mówiąc nasze życie po ślubie nie różni się kompletnie niczym od tego sprzed ślubu. Tak samo chodzimy na imprezy, zapraszamy znajomych, chodzimy do kina itp. jak wcześniej, więc nie wiem w czym problem. Ludzie chyba myślą, że po ślubie to już baba przykuwa chłopa do kaloryfera i koniec zycia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Japońska rzepa
|
Dotka,ale u Was to się jednak mocno raczej zmieniło,bo z tego co widzę spodziewacie się dziecka
![]() (swoją drogą gratulacje ![]() A ludzie często jednak podchodzą do ślubu właśnie na tej zasadzie co dziewczyny wyżej pisały,czyli " czy już ci się do pieluch spieszy?!?!oneone"
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Zawsze mnie zastanawiało, co to jest mistyczne tracenie młodości
![]() o ile jestem w stanie zrozumieć, że po dziecku życie się faktycznie w jakiś sposób zmienia (bo to chyba oczywiste), to ślub chyba nie wpływa jakoś bardzo na zachowanie człowieka już po - nagle nie przestaniemy przecież chodzić na imprezy i nie utkniemy w kapciach na kanapie - dla mnie takie rzeczy zależą od usposobienia a nie od stanu cywilnego, więc naprawdę nie wiem, o co chodzi ludziom, używającym tego argumentu. Wręcz przeciwnie - najlepiej nam się imprezuje, podróżuje itp. we dwoje, a jak ębdę miała ochotę (albo mąż) iść gdzieś sama, to przecież ślub to nie cyrograf podpisywany krwią, który automatycznie zakłada Ci kajdany i odtąd bez męża się ruszyć nie możesz nawet do sklepu, a niektórzy chyba mają taką właśnie wizję małzeństwa xd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() Wiec zgadzam sie z tym,co jest napisane niżej - wszystko zalezy od usposobienia ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
No my też jakoś bardzo imprezowi (typu kluby itp.) nie jesteśmy, chodziło mi raczej ogólnie o to, że jak ktoś lubi balować, to przecież nagle nie przestanie, "bo ślub"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Lolusl, ano spodziewamy się, dzieki
![]() Ale jestesmy rok po ślubie, więc to dziecko nie było też tak zaraz po, żeby stwierdzili, że rozumieją itp. Zresztą to i tak wyszlo inaczej, niż planowałam, bo ja chciałam dziecko 2-3 lata po slubie, ale w międzyczasie mi się odmieniło ![]() Aczkolwiek wszyscy wcześniej wiedzili, ze dziecka tak szybko nie będzie i szczerze mówiąc poza teściową to nikt specjalnie nie wypytwał o to, że 'teraz ślub, to kiedy dziecko' ![]() Weronika, co do dziecka, to też nie mam zamiaru utknąć na kanapie ![]() Nawet myślę, że może być lepiej, bo więcej okazji do wyjścia na spacer, pojechania gdzieś, zobaczenia czegoś ![]() Teraz czasem po tygodniu pracy jesteśmy tak zmęczeni, że pół dnia w łóżku z książką/filmem traktuję jako dopust boży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Japońska rzepa
|
My zamierzamy pół świata z dzieciakiem na plecach zwiedzić,mam nadzieję,że się uda
![]()
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Pisząc o dziecku nie chodziło mi o utknięcie na kanapie.
Ale wiadomo, że wtedy trzeba jednak bardziej odpowiedzialnie podchodzić do pewnych kwestii, zacząc planować niektóre rzeczy itp. Raczej nie pojedziesz spontanicznie pod namiot mając np. dwumiesięcznego bobasa. A ślub na takie rzeczy raczej nie wpływa. O taką różnicę chodziło ![]() ![]() Również gratuluję nowego członka rodziny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.