Kupujący z zagranicy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-03-11, 09:05   #1
anitaxx
Raczkowanie

Kupujący z zagranicy

Witam. Kilka dni temu wystawilam przedmiot na olx i zgłosił się chętny z Londynu. Maila ma polskiego, ale pisze łamana polszczyzną. Napisał żebym podała imię, nazwisko, nr konta, nr swift, nazwę banku. Nie wiem czy jest to do końca bezpieczne. Czy on posiadając takie dane, będzie mógł np włamać się na moje konto? Bardzo mi zależy na sprzedaży tej rzeczy, nie mam problemu żeby to wysłać do Anglii, ale boję się czy to nie jakiś oszust. Chodzi o kwotę 1500 zł, więc niemało. A może znacie jakiś inny sposób, bezpieczny?
Stary 2016-03-11, 09:31   #2
Miss_Devil
Raczkowanie

Dot.: Kupujący z zagranicy

często robię przelewy za granice i te dane są niezbędne do wysłania przelewu na konto banku zagranicznego. Bez tych podstawowych danych nie zrobi ci przelewu. Zawsze możesz też załatwić sprawę przez PayPal.

Miss_Devil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-11, 09:41   #3
anitaxx
Raczkowanie

Poczytałam o paypalu i naczytalam się informacji o cofnięciach przelewu itd. czy z tymi danymi ktore podalam jest możliwy wlam na konto?
Stary 2016-03-11, 10:24   #4
201705250955
Konto usunięte

Nikt Ci się na konto nie włamie, ale poczytaj o tzw przekręcie nigeryjskim.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-11, 11:12   #5
ssue
Zadomowienie

.

Edytowane przez ssue
Czas edycji: 2016-03-31 o 09:48
ssue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-11, 11:28   #6
201803290936
Konto usunięte

Autorko, jeżeli to unikatowy przedmiot, to OK, może ktoś chce kupić go aż z Londynu. Natomiast jeżeli to przedmiot jakich wiele, to jaki ktoś ma powód, aby to kupować z tak daleka? Wstępnie uważam, że to przekręt. Chce kupić? Kasa na konto i jak już będziesz miała tą kasę na 100% Twoją, wręcz w ręku, to wtedy dopiero wysyłasz towar. Ale serio dobrze się nad tym zastanów.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-11, 11:31   #7
201710120930
Konto usunięte

ja bym tam była ostrożna
bo tak na zdrowy rozsądek cóż to takiego oferujesz czego nie można dostać w Londynie? że aż gostek po polskich oeliksach szuka
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-11, 11:48   #8
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
ja bym tam była ostrożna
bo tak na zdrowy rozsądek cóż to takiego oferujesz czego nie można dostać w Londynie? że aż gostek po polskich oeliksach szuka
Dokładnie. Jeżeli to unikatowa rzecz, np. moneta kolekcjonerska - OK. Jeżeli coś, co serio na dobrą sprawę można kupić gdzieś bliżej, to czemu akurat polski olx?
Stary 2016-03-12, 09:05   #9
anitaxx
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny. Napisałam że nie wysyłam za granicę wczoraj rano i już się nie odzywa. Macie rację, ten przedmiot to sprzęt elektroniczny, z pewnością dostępny w większości krajów
Stary 2016-03-12, 12:52   #10
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anitaxx Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny. Napisałam że nie wysyłam za granicę wczoraj rano i już się nie odzywa. Macie rację, ten przedmiot to sprzęt elektroniczny, z pewnością dostępny w większości krajów
Ha, tak myślałam. Czyli próba przekrętu.
Stary 2016-03-12, 18:14   #11
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ha, tak myślałam. Czyli próba przekrętu.
ee niekoniecznie,
ja czasem tez kupuje za granica proste rzeczy(chocby ksiazki), ktore jakos nie sa dostepne w naszym kraju
ostatnio tez chcialam kupic karte graficzna bo byly po prostu tansze...

ale zgodze sie z tym,ze trzeba na pewno bardziej uwazac
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-12, 19:05   #12
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
ee niekoniecznie,
ja czasem tez kupuje za granica proste rzeczy(chocby ksiazki), ktore jakos nie sa dostepne w naszym kraju
ostatnio tez chcialam kupic karte graficzna bo byly po prostu tansze...

ale zgodze sie z tym,ze trzeba na pewno bardziej uwazac
Ktoś nie zna języka, a buszuje po polskim OLX żeby kupić sprzęt elektroniczny (normalny, nie jakiś "nigdzie tego dostać nie można")? No proszę. Od tego jest eBay. OLX rozumiem gdyby to był Polak siedzący w UK. W dodatku założony polski e-mail, chociaż nie Polak, polskiego praktycznie nie zna. Po co i na co? W spadku po dziadkach emigrantach odziedziczył? Wszystko to wygląda mega podejrzanie. Gdyby Autorka jeszcze napisała, że sprzedaje coś wartego normalnie 5 tysięcy za 1500 zł, to taką ma fantazję, to no może, ale tak?

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
ee niekoniecznie,
(...)
No właśnie, kupujesz te książki, bo nie są u nas dostępne. Autorka przecież napisała, że to sprzęt jakich wiele, dostępny w wielu krajach.
Stary 2016-03-12, 19:42   #13
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ktoś nie zna języka, a buszuje po polskim OLX żeby kupić sprzęt elektroniczny (normalny, nie jakiś "nigdzie tego dostać nie można")? No proszę. Od tego jest eBay. OLX rozumiem gdyby to był Polak siedzący w UK. W dodatku założony polski e-mail, chociaż nie Polak, polskiego praktycznie nie zna. Po co i na co? W spadku po dziadkach emigrantach odziedziczył? Wszystko to wygląda mega podejrzanie. Gdyby Autorka jeszcze napisała, że sprzedaje coś wartego normalnie 5 tysięcy za 1500 zł, to taką ma fantazję, to no może, ale tak?

no coz ja mam takie spojrzenie bo mam kuzynke z stanow,ktora po polsku mowi mega slabo a barzo lubi polskie rzeczy i czesto tu cos kupuje, chociaz fakt,ze sprzet elektroniczny wyglada podejrzanie-ale moze to 1500zl to bardzo tanio jak za ten konkretny sprzet, nie wiem..
w kazdym razie dalabym szanse an zaplate z gory - jesli zaplaci to spoko mozna wyslac towar a jesli sie cos zacznie migac to juz wiadomo na 100%,ze sciema
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-15, 08:40   #14
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Napisane przez anitaxx Pokaż wiadomość
Poczytałam o paypalu i naczytalam się informacji o cofnięciach przelewu itd. czy z tymi danymi ktore podalam jest możliwy wlam na konto?
wystarczy najpierw wyplacic z paypala a potyem wyslac

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości