|
|||||||
| Notka |
|
| Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zastawa stolowa
Cześć Dziewczyny
Moja babcia ma jakąś zastawę stołową [filiżanki, talerze, itd], której chce się pozbyć. Postanowiłam wziąć ją w swoje ręce i zrobić z niej użytek w postaci zabawy z decoupage I tutaj powstają moje pytania: czy potrzebuje jakiś klej specjalny do przytwierdzenia motywu? Bo czytałam, że może być białko albo rozcieńczony wikol. Poptrzebny mi też jest jakiś podkład? W lakier poliuretanowy już się zaopatrzyłam. Właściwie to zastanawiam się też, jak to wszystko będzie przebiegać. Na początek podkład [jeśli potrzebny - lepiej by było nie, bo chcę się wreszcie za to zabrać, a nie mam już funduszy ], następnie motyw, lakier i to wszystko? Bo gdzieś tu mu się obiło o uszy [czyt. oczy :P ], że to trzeba wypiekać.Buszowałam po tym forum, szukałam, dobrych kilka godzin, ale niestety te pytania nadal mnie męczą Jeśli coś takiego już było, to naprawde przepraszam, że się powtarzam, ale nie znalazłam Z góry dzięki za odpowiedzi |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zastawa stolowa
podkład potrzebny jeśli calłe towarzystwo nie jest białe, a jeśli jest to naklejasz i juz.. jeżeli chcesz z tego pić to musisz mieć specjalne medium i je wypiec, jeżeli ma tylko stac i kurz zbierać-możesz na wikol kleić
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
no białe jest, białe
czyli na szczęście odchodzą mi koszty podkładu uff... ![]() no właśnie - jakie medium? bo to chyba jednak będzie do korzystania normalnie... |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
medium TO-DO jest ok i kosztuje 13,50.. mało się go używa i się raczej opłaca
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
ja mam medium firmy Marabu, do wypalania w piekarniku, kosztowało 11 zł... niestety nie powiem jak się zachowuje, bo jeszcze go nie używałam :/
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
a jak się tego medium nie zastosuje, to te wzory później się odkleją?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
no i właśnie tutaj to, co napisała elianka - zalezy do czego ma służyć zastawa - jeśli tylko do ozdoby, to nie potrzeba medium, wystarczy zwykły klej, ale jesli chcesz jej normalnie używać, to chyba medium jest niezbędne, przedmiot/wzór jest wtedy lepiej zabezpieczony, ale szerszej odpowiedzi może udzielą Ci dziewczyny, które już robiły decu na porcelanie.. ja tylko "gdybam", bo też jeszcze nie robiłam
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
aha, rozumiem
dzieki wielkie
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
jak zrobisz to normalnie, to nie będzie można tego myć, bo lakier odlezie. medium chroni motyw przed odklejeniem, na krótką metę można nawet to w zmywarce myć
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Tak jak mówi Elianka - bez medium można to tylko przecierać wilgotną ściereczką delikatnie, więc raczej służy do ozdoby
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
ahaaaaaa :P no to już wiem, że medium jest konieczne
ciekawe tylko skąd wytrzasnę na nie w chwili obecnej jakieś pieniądze dzieki jeszcze raz
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Decoupage
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:09.

I tutaj powstają moje pytania: czy potrzebuje jakiś klej specjalny do przytwierdzenia motywu?
Bo czytałam, że może być białko albo rozcieńczony wikol. Poptrzebny mi też jest jakiś podkład?
Jeśli coś takiego już było, to naprawde przepraszam, że się powtarzam, ale nie znalazłam