| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2005-11-24, 12:36 | #1 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-11 
				 | Zgaga :(

Dziewczyny jak sobie radzicie ze zgagą w ciąży?  Ja juz pomału nie mam sily, zgaga meczy mnie od miesiąca dzien w dzien, zaczyna sie juz rano po wstaniu z łóżka, apogeum jest wieczorem, mam wrażenie ze mi przełyk ogien wypala .. to jest okropne  . Staram sie odżywiac w miare zdrowo, nie jem bialego pieczywa, za to dużo warzyw, owoców swieżych i suszonych, unikam smażonych dan typu kotlety czy frytki, ale nie widze zadnej poprawy. A srodkow farmakologicznych za bardzo brac nie chce... no i co tu robic ? | 
|     |   | 
|  2005-11-24, 12:51 | #2 | 
| Raczkowanie | 

Dot.: Zgaga :(

Kasiulko ja piłam dużo wody niegazowanej i jadłam często ale w małych porcjach. Unikaj nie tyle smażonych co ostrych potraw i przypraw, uważaj na niektóre soki- na mnie źle działał sok jabłkowy. Czasem pomagało mi mleko albo jogurt naturalny. Jak coś mi sie przypomni to jeszcze napisze

| 
|     |   | 
|  2005-11-24, 12:56 | #3 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2004-12 
				 | 

http://www.dieta.pl/articles.asp?ID=123 http://www.bajbus.pl/index.phtml?ids...t=porada&nr=21 http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54921,2096043.html W tym ostatnim artykule jest wzmianka, ze kobieta w ciaży moze przyjmować np Maalox, Alugastrin, Espumisan czy Carbo medicinalis. Na wszelki wypadek może zadzwoń do swojego lekarza i zapytaj czy mozesz toe leki przyjąc   
				__________________ C'est la vie - cały twój Paryż dwie drogi na krzyż Knajpa, kościół, widok z mostu | 
|     |   | 
|  2005-11-24, 13:15 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2004-03 
				 | 

Ja bardzo polecam Reni - dostępny wszędzie, niedrogi i mogą go przyjmować Ciężarówki...Mi pomagała już połówka tabletki a zgagi miałam okropne.

__________________ One Ring To Rule Them All... | 
|     |   | 
|  2005-11-24, 16:36 | #5 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-07 
				 | 

Ja mam zgage codziennie wieczorem, wipijam dwie szklanki mleka i po zgadze.  Wole nie brac rzadnych tabletek, znam natomiast osoby, które biorą sode. Wiem,że to nie szkodzi maleństwu, ale źle wplywa na wątrobe.   | 
|     |   | 
|  2005-11-24, 16:48 | #6 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-03 
				 |  Dot.: Zgaga :( 

W wątku z linkowni: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67316, przytaczałam sposoby: pij codziennie przez tydzień lub dwa sok z białej kapusty (kupisz go w sklepie ze zdrową żywnością i aptece) lub żuj imbir czy migdały. Tę dolegliwość może złagodzić także wypicie przed posiłkiem herbaty z tysięcznika pospolitego lub z lnu. Jedną łyżeczkę herbaty ziołowej zmieszaj z połową litra zimnej wody, odstaw na 6-10 godzin, od czasu do czasu miksturkę zamieszaj. Uwaga! Zawsze ją podgrzewaj przed wypiciem! Pozdrowienia   
				__________________ Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? | 
|     |   | 
|  2005-11-24, 20:27 | #8 | 
| Rozeznanie | 

kasiulka mi pomagało mleko a że go za bardzo nie lubie to piłam ciepłe kakao   zgaga przechodziła a po ciepłym kakale super się spało, to był wręcz mój wieczorny rytuał  ... chyba się go troche opiłam w ciąży bo teraz na widok tego napoju mnie odrzuca | 
|     |   | 
|  2005-11-24, 20:39 | #9 | 
| Raczkowanie |  Dot.: Zgaga :( 

heloo agatho współczuje tobie zgagi,ja równiez ją mam ale juz przeszło miesiąc i tak jak już opisywała koleżanka wyżej biore Reni-nawet połówka starczy,wiem kiedy moge mieć zgage(nie schylam sie po posiłku-nienaciskam żołądka)więc staram sie uważać   z pierwszym synem miałam zgage hmm ok.3mc.każdy sie śmiał że będzie miał dużo włosków a tu niespodzianka-włoski delikatne prawie białe-taki jasny blond,a malutko ich było  jesli nic ci nie pomaga co tu było opisywane to porozmawiaj z lekarzem lub farmaceutom,oni doradzą.  pozdrawiam   | 
|     |   | 
|  2005-11-24, 20:44 | #10 | |
				 | 

Cytat: 
  Jak jest zgaga to dzidzius bedzie owłosiony czy jak?    | |
|     |   | 
|  2005-11-24, 21:26 | #11 | 
| Raczkowanie |  Dot.: Zgaga :( 

hehee kasiulko rozbawiłaś mnie   nie niebedzie miało duzo włosków bo wiadomo to genetycznie samo sie robi,ale tu unas na śląsku tak sie tylko mówi,że jak masz długo zgage to dzidzius będzie miał dużo włosków na głowie-ale mnie sie niesprawdziło hehe naszczeście  pozdrawiam   | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2005-11-25, 08:49 | #12 | 
				 | 

Novocko jam tez Slązaczka, ale tego akurat nie znam   ... ale w sumie bym chciała zeby moj dzidzius urodził sie z włoskami bo mi sie takie małe kudłate bardzo podobają   | 
|     |   | 
|  2005-11-25, 09:46 | #13 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2004-03 
				 | 

Z tą zgagą i włoskami to by się zgadzało - miałam straszne zgagi w obu ciążach i urodziłam dwa kudłate stworzonka...  )) 
				__________________ One Ring To Rule Them All... | 
|     |   | 
|  2005-11-28, 09:24 | #14 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Ja ssałam Malox polecam.

__________________   | 
|     |   | 
|  2005-11-28, 12:33 | #15 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-07 Lokalizacja: Małopolska/Zagłębie Dąbrowskie 
				 | 

Zgaga Jest to dolegliwość związana z rozluźniającym działaniem progesteronu, a także uciskiem powiększającej się macicy na żołądek i narządy jamy brzusznej. Zazwyczaj daje o sobie znać na początku ciąży i w trzecim trymestrze. Żeby sobie pomóc: 

__________________ | 
|     |   | 
|  2005-11-28, 12:34 | #16 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-07 Lokalizacja: Małopolska/Zagłębie Dąbrowskie 
				 | 

Zgaga w ciąży  DEFINICJA Nieprzyjemne uczucie pieczenia w dolnej części klatki piersiowej połączone czasami z odczuciem goryczy w ustach. OBJAWY I PRZEBIEG Zgaga jest dolegliwością, która u kobiet ciężarnych pojawia się bardzo często. Nie stanowi ona zagrożenia dla matki i płodu. Występowanie zgagi we wczesnej ciąży spowodowane jest zwiotczeniem ścian mięśni przewodu pokarmowego na skutek działania progesteronu. Jednak najczęściej występuje w późniejszych miesiącach ciąży i ma związek z uciskiem powiększającej się macicy na żołądek i jelita, zaburzając pracę przewodu pokarmowego. Wraz ze zgagą mogą pojawić się bardzo uciążliwe odbijania, jak również kwaśne wymioty. WEZWIJ LEKARZA, GDY... Jeżeli zgaga staje się bardzo dokuczliwa, nie pomagają domowe sposoby jej pozbycia się, a do tego dołączają się jeszcze inne objawy tj. zaparcia, wymioty czy gorączka należy udać się do lekarza. Może on zalecić odpowiednie leczenie farmakologiczne polegające na przyjmowaniu środków neutralizujących działanie kwasów żołądkowych. Leki takie pomimo tego, że są ogólnie dostępne w aptekach bez recepty, kobiety ciężarne powinny zażywać wyłącznie po konsultacji z lekarzem prowadzącym. LECZENIE DOMOWE W przypadku zgagi ogromne znaczenie ma odpowiednia dieta. Aby zminimalizować dokuczliwe i nieprzyjemne jej objawy, należy wystrzegać się potraw pikantnych oraz tłustych. Posiłki należy przyjmować często, ale w małych ilościach. Należy także unikać wszelkich używek. Kawa, alkohol czy papierosy znacznie nasilają objawy zgagi. Również nadmierna ilość spożywanych słodyczy może przyczynić się do zwiększenia dolegliwości. Czasami w ich zwalczaniu pomaga wypicie szklanki ciepłego mleka lub zjedzenie garści migdałów. Poza dietą należy pamiętać o tym, by nie uciskać brzucha i okolicy talii przez noszenie zbyt obcisłej odzieży. Niekiedy pomóc może sypianie z głową ułożoną nieco wyżej niż zwykle. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2005-11-28, 12:34 | #17 | 
				 | 

te artykuly mialam w swoich zbiorach mam nadzieje ze pomogly

__________________ | 
|     |   | 
|  2005-11-28, 13:00 | #18 | |
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2004-07 Lokalizacja: Z stąd gdzie mi dobrze;-) 
				 | 

Cytat: 
  Kasiu ale się uśmiałam. Fajnie to zabrzmiało   | |
|     |   | 
|  2005-11-29, 14:23 | #19 | 
| Wtajemniczenie | 

Ja przez cały dzień jakoś się trzymam ale wieczorem to już apogeum. U mnie kombinacje z dietą niewiele dają. Mam zgage prawie po wszystkim. Jak już nie mogę wytrzymać to piję Manti oczywiście w rozsądnych ilościach. Ten środek polecił mi mój lekarz.

| 
|     |   | 
|  2008-10-31, 09:22 | #20 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-10 
				 |  Dot.: Zgaga :( 

Gorąca prośba!!! Piszę pracę na temat kłopotów żołądkowo-jelitowych. Osoby, które znajdą chwilę czasu bardzo proszę o kontakt na nr gg 8892066. Pozdrawiam! | 
|     |   | 
|  2008-10-31, 10:15 | #21 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-09 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

ja miewam zgage z rzadka, zauwazylam, ze pojawia sie jak sie porzadnie najem i po slodyczach. Wiec sie nie najadam.   | 
|     |   | 
|  2008-10-31, 10:23 | #22 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 
				 | 

Cytat: 

__________________ D&A | |
|     |   | 
|  2008-11-27, 14:15 | #23 | |
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-08 
				 | 

Cytat: 
  Podobno migdały zawierają jakies środki toksyczne, które moga bardzo mocno zaszkodzić dzidzi... tak więc od razu odstawiłam mogdały na bok. Z tego co mi polecił ginekolog to mogę bez żadnych zastrzeżeń wziąść w ciagu dnia do 5 tabletek Rennie. Na szczęście po jednej od razu mi przechodzi   
				__________________ 12.02.2009 r. Na Świat przyszedł nasz skarb - Oliwierek | |
|     |   | 
|  2008-12-02, 10:19 | #24 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-02 
				 | 

mleko, mleko i jescze raz mleko. Tylko to mi pomaga. A zgagę mam co drugą noc dosłownie.

__________________ Jak spakować 3 osoby do jednego plecaka na 3 tyg w Tajlandii i Kambodży??? | 
|     |   | 
|  2008-12-08, 18:56 | #25 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-07 Lokalizacja: łódzkie 
				 | 

Ja będąc w ciąży miałam zgagę niemal całe 4 ostatnie miesiące- dzień i noc, normalnie oszaleć było można ale stosowałam Rennie i zawsze pomagało; 1-2 tabl. i po kłopocie, polecam   | 
|     |   | 
|  2009-06-02, 18:06 | #26 | |
| Raczkowanie | 

Cytat: 
 Nic nie slyszalam o toksycznosci migdalow... Slyszalam za to duzo pozytywow na ich temat i sama wrzucam sobie codziennie 4 migdalki do musli rano... Zgage tez mam i lecze ja kefirem... U mnie skutkuje... Pozdrawiam | |
|     |   | 
|  2009-06-04, 11:44 | #27 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-05 Lokalizacja: ... 
				 | 

Ja tez mam od czasu do czasu zgagę, mnie pomaga woda niegazowana i spanie na siedząco, mleka też próbowałam ale pomogło na ok. 2 godz.

__________________ Kalina 9 lipca 2009 r Hania 5 marca 2011 r | 
|     |   | 
|  2009-06-04, 13:43 | #28 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-10 Lokalizacja: Śląsk :) 
				 | 

myślę że wątek był dość rozwinięty sama zaglądałam w niego w 2006r jak pierwszy raz byłam w ciąży,unikałam wtedy jak napisały dziewczyny ostrych potraw słodyczy i często jadłam migdały .Twoja zgaga to efekt złej diety i od tego musisz zacząć,u góry dziewczyny wszystko rozpisały wystarczy przeczytać   
				__________________  48 kg!  23kg lzejsza  walka o zdrowe wlosy   26 grudzien 2011 ostatnie farbowanie 13 luty 2012- rozwod z suszarka i prostownica! | 
|     |   | 
|  2010-12-03, 12:17 | #29 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-11 
				 | 

Mi lekarz powiedział, że mogę sobie brać Ranigast, jedna tabletka rano. Paliło mnie do bólu i nie mogłam spać w nocy. Teraz jest niebo a ziemia. A jak coś jeszcze czuję to wieczorem łykam sobie Maalox, ale ten w mleczku. poza tym zdecydowanie unikać słodyczy, po nich od razu się nasilają objawy.

| 
|     |   | 
|  2016-09-19, 18:27 | #30 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2016-08 
				 | 

Sama również męczę się z tym problemem, każde odstępstwo od diety to nieprzyjemne pieczenie. W szczególności po zjedzeniu czegoś tłustego, ostrego lub po alkoholu. Gdy zaczynam się uskarżać na dolegliwości zazwyczaj sięgam po Manti - u mnie sprawdza się rewelacyjnie. Warto też sprawdzić, czy powodem zgagi nie są np. wrzody żołądka. xx

Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2016-09-22 o 14:20 Powód: reklama | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.