ile osób odmówiło Wam przybycia na wesele? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-10, 08:42   #1
201607181133
Konto usunięte

ile osób odmówiło Wam przybycia na wesele?

Witajcie,
Za 4 miesiące jest Nasz Dzień, a ja już nie śpię po nocach. A to wszystko przez mojego tata.
Na samym początku zaznaczyliśmy że nie chcemy zbyt dużego wesela max 100 osób. Wybraliśmy salę na max 150. Oczywiście lista gości się wydłużyła i zrobiło się 150 osób , a mój tata wymyśla coraz to nowsze osoby które pasuje według niego zaprosić... ;/ i wychodzi 160 .... coraz więcej.
Powiedzcie mi ile tak mniej więcej osób Wam odmówiło?
Mam się godzić na te osoby do proszenie ponad stan?
i denerwować się że wszyscy przyjdą i gdzie ja ich usadowię?
Czy znosić problemy i kłótnie mojego taty? jak nie zaproszę tych osób?
Pomocy ....
201607181133 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 09:36   #2
nielegalna_
Raczkowanie

Dot.: ile osób odmówiło Wam przybycia na wesele?

U nas wstępnie odpadło około 7 osób z 65. Z tym, że osób przyjezdnych z daleka są tylko dwie reszta to rodzina mieszkająca w pobliżu, ale wiadomo zawsze ta liczba odmawiających może się powiększyć. Nie robiliśmy listy tzw rezerwowej żeby"doprosić ".

Kto płaci za wesele Wy czy rodzice?

Jeżeli to burzy Wam wizję wesela to odmówić proszenia dodatkowych gości. W końcu to Wasz dzień a nie rodziców.
Z reguły im więcej osób zaproszonych tym ryzyko większej ilości odmów. Nie brałabym sali na 150 gdy lista gości stale się powiększa, nie można liczyć na to, że magicznym sposobem jednak ktoś nie przyjedzie. Z tym bywa rożnie.
nielegalna_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 09:56   #3
natalia_8k8
Przyczajenie

Nasz ślub będzie w listopadzie, ale już mam ustaloną listę gości. Na sugestie rodziców, żeby kogoś tam prosić, bo kiedyś 100-lat temu też zaprosił, stwierdziłam, że to ja organizuję wesele i będzie najbliższa rodzina (do naszego kuzynowstwa włącznie) i nie interesują mnie pocioty i ludzie, których widziałam może raz w życiu. W Twojej sytuacji zależy, kto wesele finansuje. My płacimy za wszystko sami. Jeśli płaci Twój tata - to może powiedz mu, że to Twoje wesele i sala na 150 nie rozszerzy się do 200 w cztery miesiące, i że chcesz bawić się z ludźmi, których znacie Wy, najważniejsi w tym dniu, a nie On. Ja bym stawiała na asertywność.
natalia_8k8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 10:10   #4
acidka
Zakorzenienie

U mnie odmówiło ok. 30% - ze 140 zaproszonych przyszło niecałe 100, ale nie wiem na ile mój przypadek jest reprezentatywny.

Na Twoim miejscu jednak z całą pewnością nie godziłabym się na dopisywanie kolejnych gości. Jest jasno określone, że sala ma 150 miejsc i uświadomiłabym ojcu, że lista gości nie może przekroczyć tej liczby. Co więcej to ja w ogóle nie zgodziłabym się na zapraszanie osób z "widzimisię" rodziców. Jesteś dorosła i masz prawo decydować o rzeczach, które Cię dotyczą, a taką z pewnością jest TWÓJ ślub.

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 12:59   #5
Sunset89
Rozeznanie

My ze względu na dużą rodzinę byliśmy zmuszeni prosić na dwie tury.
Ogólnie przy ostatecznym podsumowaniu - zapraszaliśmy 245 osób, przyszło 175.
Sunset89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 13:03   #6
annic
Wtajemniczenie

U nas przyszli wszyscy, ale prosiliśmy tylko osoby które są nam bliskie. Myślę że im więcej zapraszania ludzi z którymi mamy niewiele wspólnego tym większe prawdopodobieństwo odmowy. Przynajmniej ja bym nie szła na wesele do jakiejś osoby którą widziałam kilka razy x lat temu.
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 15:12   #7
cleopadra
Wtajemniczenie

U nas jest o 10 osob wiecej,beda tez osoby zaproszone tylko na poprawiny,juz powiedzielismy tym osobom ze ze wzgledu na limit gosci to chetnie ich ugoscimy w dniu nastepnym,bardzo sie ucieszyli i nie bedzie focha ze nie beda w pierwszy dzien.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 18:08   #8
SteveS
Zakorzenienie

U nas na zaproszonych ok. 100 wyszło ok. 85, ale wśród osób, których nie będzie, są też dzieci.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 08:45   #9
201607181133
Konto usunięte

No właśnie my płacimy za wesele,
ale jak mam przez te 4 miesiące wysłuchiwać wątów od niego to wszystkiego mi się odechciewa, do niego nie trafiają żadne argumenty, bo on jest pewny że dużo odmówi .... i Gadaj z nim i bądź zdrów .....
201607181133 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 09:19   #10
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusia02011992 Pokaż wiadomość
ale jak mam przez te 4 miesiące wysłuchiwać wątów od niego to wszystkiego mi się odechciewa, do niego nie trafiają żadne argumenty, bo on jest pewny że dużo odmówi .... i Gadaj z nim i bądź zdrów .....
Ale jak teraz ustąpisz, to potem przy kolejnej okazji znów będziesz tracić nerwy, że planuje za Ciebie. Ja bym się postawiła i zabroniła zapraszać, i już - zwłaszcza, że Wy finansujecie wesele. A jakby się bardzo burzył, to dodatkowo z tej liczby do 150 gości kazałabym mu zapłacić za wszystkich jego gości.
Stary 2015-03-11, 10:21   #11
Shanti90
Szczęśliwa Czerwcówka

Autorko wątku jak ja Cię rozumiem...

Mam taką sytuację z mamą. Tylko u mnie niestety to ona finansuje wesele. Salę mamy na max 230 osób. A moja mama stworzyła własną listę gości na której jest już 269 osób A każde moje prośby kończą się kłótnią.
Nie rozumiem zapraszania ciotek, których nie widziałam 15 lat, albo ze 3 razy w życiu. Ale mojej mamie nie przetłumaczy..

Postanowiłam, że jak chce niech sama jedzie te ciotki zaprasza. Może takim sposobem nie przyjdą. Tak się cieszyłam, że zapraszamy tylko znanych i lubianych ludzi, ale moja na 3 miesiace przed weselem musiała to zmienić.

I nie pozostaje nam nic innego jak liczyć, że te osoby nie przyjdą. A po niektórych jednak spodziewam się przyjścia.. MASAKRA

Czekamy... 15/40 - 11.09.2016
Shanti90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 10:33   #12
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shanti90 Pokaż wiadomość
Autorko wątku jak ja Cię rozumiem...

Mam taką sytuację z mamą. Tylko u mnie niestety to ona finansuje wesele. Salę mamy na max 230 osób. A moja mama stworzyła własną listę gości na której jest już 269 osób A każde moje prośby kończą się kłótnią.
Nie rozumiem zapraszania ciotek, których nie widziałam 15 lat, albo ze 3 razy w życiu. Ale mojej mamie nie przetłumaczy..

Postanowiłam, że jak chce niech sama jedzie te ciotki zaprasza. Może takim sposobem nie przyjdą. Tak się cieszyłam, że zapraszamy tylko znanych i lubianych ludzi, ale moja na 3 miesiace przed weselem musiała to zmienić.

I nie pozostaje nam nic innego jak liczyć, że te osoby nie przyjdą. A po niektórych jednak spodziewam się przyjścia.. MASAKRA
Nie wiem, czy to Cię pocieszy, ale im więcej zapraszanych osób, tym większe prawdopodobieństwo, że część odmówi i zmieścicie się w limicie. W takiej sytuacji, gdy mama płaci, to pozostaje Ci tylko wyznaczyć szybki termin, po którym już lista gości musi być bez poprawek - żeby nie okazało się, że kogoś jeszcze doprasza.
Stary 2015-03-11, 12:13   #13
21kasia21
Zakorzenienie

My swojego czasu mieliśmy zaproszonych koło 80-85 osób, a w ostateczności było 50 kilka. A zapraszaliśmy bliskie nam osoby, z którymi mieliśmy na ten czas kontakt. I niektóre osoby oczywiście się poobrażały na nas, że dostały zaproszenia, ale nie zależało nam na "pokazowym" weselu
Stary 2015-03-11, 13:27   #14
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 21kasia21 Pokaż wiadomość
My swojego czasu mieliśmy zaproszonych koło 80-85 osób, a w ostateczności było 50 kilka. A zapraszaliśmy bliskie nam osoby, z którymi mieliśmy na ten czas kontakt. I niektóre osoby oczywiście się poobrażały na nas, że dostały zaproszenia, ale nie zależało nam na "pokazowym" weselu
Obrazily sie ,bo dostaly zaproszenie
Stary 2015-03-12, 08:24   #15
natalia_8k8
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
U nas przyszli wszyscy, ale prosiliśmy tylko osoby które są nam bliskie. Myślę że im więcej zapraszania ludzi z którymi mamy niewiele wspólnego tym większe prawdopodobieństwo odmowy. Przynajmniej ja bym nie szła na wesele do jakiejś osoby którą widziałam kilka razy x lat temu.

W sumie masz rację. Moi rodzice wiele razy dostawali zaproszenia od dzieci swojego kuzynowstwa i innej dalszej rodziny, ale zazwyczaj nie korzystali. Chyba, że utrzymywali kontakt i szli z sympatii do PM i ich rodziców, a nie bo dostali zaproszenie.

Myślę, że nam też za wiele osób nie odmówi, bo na liście gości są tylko osoby, które spodziewają się zaproszenia od lat :-P Chyba, że ktoś przestraszy się ślubu w piątek 13-tego :-D

Cytat:
Napisane przez martusia02011992
Rozumiem Cię. Mój tata też ma trudny charakter i strzela fochy (moja teściowa też) Postaw się, albo znajdź inne rozwiązanie. Może zaproś gości Twojego taty na poprawiny, jeśli robicie. Zresztą każdy foch rodzica przejdzie, jak zobaczy swoje dziecko przy ołtarzu Mojemu tatusiowi już szykuję skrzynkę chusteczek :-*

I, kochana, jeśli Wy płacicie za całe wesele, musisz nauczyć tatę szanowania Waszych pieniędzy. Bo za chwilę, będzie Wam się wtrącał do innych rzeczy, np. zakupu mieszkania i wydatków na dzieci.
natalia_8k8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-12, 08:31   #16
agu115
Raczkowanie

My mieliśmy skromne weselicho, ale około 10 osób odmówiło i około 10 z zaproszonych w ogóle nie przyszło bo jakoś tam dziwnie w ostatniej chwili przybyć nie mogli.
Stary 2015-03-12, 09:32   #17
joaaa83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martusia02011992 Pokaż wiadomość
Witajcie,
Za 4 miesiące jest Nasz Dzień, a ja już nie śpię po nocach. A to wszystko przez mojego tata.
Na samym początku zaznaczyliśmy że nie chcemy zbyt dużego wesela max 100 osób. Wybraliśmy salę na max 150. Oczywiście lista gości się wydłużyła i zrobiło się 150 osób , a mój tata wymyśla coraz to nowsze osoby które pasuje według niego zaprosić... ;/ i wychodzi 160 .... coraz więcej.
Powiedzcie mi ile tak mniej więcej osób Wam odmówiło?
Mam się godzić na te osoby do proszenie ponad stan?
i denerwować się że wszyscy przyjdą i gdzie ja ich usadowię?
Czy znosić problemy i kłótnie mojego taty? jak nie zaproszę tych osób?
Pomocy ....

Ja zaprosiłam więcej osób niż sala przewiduje. Miałam sporo zaproszonych przyjezdnych i zapraszałam z dziećmi. Dzieci prawie nie było, podobnie jak nie przybyła większość przyjezdnych mimo naszych zapewnień o noclegu. Wiedziałam też o paru osobach, które z dużym prawdopodobieństwem odmówią tj, koleżanka z chłopakiem planująca wyjazd do Szwajcarii, kuzyn i jego żona, która miała planowany termin porodu chwilę przed moim ślubem. Pomyśl nad podobnymi przypadkami w Twojej rodzinie, ilości przyjezdnych, dzieciach, to może Ci się coś rozjaśni.

Myślę, że przy takiej ilości zaproszonych odmówi spokojnie ze 20, a może nawet 30 lub 40, ale decyzja czy chcesz jeszcze zapraszać zależy od Ciebie
joaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-13, 10:52   #18
Dotka90
Zakorzenienie

U nas odmówiły tylko 3 osoby, ale poza nimi, w dniu wesela nie pojawiło się 5 osób (jedna rodzina + 2 singli) - bez żadnego info.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-13, 11:01   #19
Buczorek
Raczkowanie

Nam również odmówiło ok. 20% z 160 zaproszonych gości :P
Stary 2015-03-13, 15:08   #20
Belinka8
Raczkowanie

Nam odmówiło 10 ze 150, niestety część z nich zrobiła to za późno, gdy już były zarezerwowane miejsca, dlatego radzę dołączać do zaproszenia potwierdzenie przyjścia.
Belinka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-17, 11:20   #21
ElleqaElleqa
BAN stały

Ja planowałam także wesele na około 150 osób, ale swoje przybycie potwierdziło mi tylko 80...
ElleqaElleqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-17, 11:28   #22
AGUSIAE
Raczkowanie

My zapraszamy okolo 100, ale liczymy na przybycie okolo 50-60 osob. Niestety u nas jest kwestia odleglosci. Ja pochodze z poludnia Polski, ale wiekszosc mojej rodziny jest na polnocy i ma gospodarstwa rolne wiec nie moga zostawic calego dobytku wiec pewnie wysla przedstawicieli (rodzina mojego taty). Rodzina mojej mamy jest blizej, ale jest to raptem kilka osob.

Moj przyszly maz jest Szkotem i spodziewamy sie okolo 30 osob z UK.
Stary 2015-03-25, 14:46   #23
jessco
Przyczajenie

Na planowane 70 osób odmówiło 10, więc odpadło jakieś 15% z grubsza licząc
jessco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-25, 21:00   #24
cleopadra
Wtajemniczenie

Mi juz odmowilo 4 osoby ,a do wesela jeszcze 6 miesiecy.Jedna kuzynka ma rodzic przed moim weselem i stwierdzila ze z malutkim dzieckiem na wesele nie pojdzie,druga bedzie rodzic po weselu ok 2 tygodnie i tez nie przyjdzie,a jezeli bedzie dobrze sie czula to przyjdzie tylko do kosciola.
Stary 2015-08-05, 10:04   #25
sweet1990
Przyczajenie

Unhappy Dot.: ile osób odmówiło Wam przybycia na wesele?

Proszonych 150 osób, potwierdziło przybycie 70 w tym 10 dzieci, ok. 20osób nie dało jeszcze odpowiedzi, podobno się zastanawiają(ale wiem, że odmówią, bo znam ich zachowania przy innych ślubach) a ślub za równy miesiąc, a 60 osób już odmówiło. Normalnie jakaś masakra Wypięła się na mnie najbliższa rodzina A było tyle pytań, kiedy ślub bo już doczekać się nie możemy , a teraz prosze maja nas gdzieś :/ Czyli ze 150 osób odmówiło 80 osób ;(
A catering mówił że maksymalnie nie przyjdzie 30% zaproszonych, a u mnie to jest 55%
sweet1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 14:05   #26
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sweet1990 Pokaż wiadomość
Proszonych 150 osób, potwierdziło przybycie 70 w tym 10 dzieci, ok. 20osób nie dało jeszcze odpowiedzi, podobno się zastanawiają(ale wiem, że odmówią, bo znam ich zachowania przy innych ślubach) a ślub za równy miesiąc, a 60 osób już odmówiło. Normalnie jakaś masakra Wypięła się na mnie najbliższa rodzina A było tyle pytań, kiedy ślub bo już doczekać się nie możemy , a teraz prosze maja nas gdzieś :/ Czyli ze 150 osób odmówiło 80 osób ;(
A catering mówił że maksymalnie nie przyjdzie 30% zaproszonych, a u mnie to jest 55%

Współczuję , pogadaj z menagerką sali czy czasami nie będziesz dopłacała za wyłączność
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 15:02   #27
201604261006
Konto usunięte

My zapraszaliśmy 210 osób, przyszło 150. Odmówiła mi cała moja najbliższa rodzina (rodzeństwo rodziców). I od Tż rodzina.
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 15:16   #28
bestka
Zadomowienie

Nam ze 150 odmówiło 20 osób. Mieliśmy na umowie wpisane 120 osób minimum przy zachowaniu ustalonej ceny. Tak więc zmieściliśmy się można powiedzieć na styk.
bestka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-06, 18:56   #29
201607040940
Konto usunięte

z 70 osób zaproszonych odmówiło 30. Głównie bliska rodzina.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-06, 21:06   #30
201701300929
Konto usunięte

odmówilo 30 ze 150 (20%), aczkolwiek odmowy od 20 osob sie spodziewalam (mieszkanie za granica albo po prostu nieutrzymywanie kontaktu ale ''wypadalo zaprosic'' etc)

w sumie liczylam na jakies 70 osob a jest 120 wiec spoko, nie narzekam,dziwie sie , ze az tyle bo ok 3/5 gosci jest dojezdna
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości