|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Litewskie Kartacze-ktoś zna przepis?
Ostatnio miałam przyjemność być na prawdziwym litewskim obiedzie. POdano nam między innymi kartacze. Czy znacie może przepis na to danie? Bo ze znalezionych na innych stronach wynika, iż są one gotowane, natomiast mi się wydawało, że to co jadlam było smażone.... jestem w kropce. Pomóżcie.....
__________________
Nie chcę się skarżyć na swój los, Nie proszę więcej niż dać możesz I ciągle mam nadzieję, że, Że chyba wiesz co robisz Boże? Moje butelki i inne pierdołki ![]() |
|
|
|
|
#2 |
|
Flawless
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 7 873
|
Dot.: Litewskie Kartacze-ktoś zna przepis?
Pochodzę z Podlasia i u mnie w domu kartacze są często robionę. Uwielbiam je
![]() Mam tylko 16 lat, więc moje doświadczenie z kuchnią jest nieduże, dlatego kartaczy nigdy sama nie robiłam. A co do przepisu to znalazłam taki w internecie. Z tego co tu widzę jest prawidłowy (czasem podglądała mamę :P ) Podaję linki : http://gotowanie.onet.pl/23331,przepis.html Jak już zrobisz, to napisz czy były dobre
__________________
"We need to know, as women, we're important.
I think the breakdown is when a woman doesn't know what she is and she settle for less. Check out your worth because you're worth more than that." |
|
|
|
|
#3 |
|
Flawless
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 7 873
|
Dot.: Litewskie Kartacze-ktoś zna przepis?
Aha i jeszcze jedno. Dopiero teraz doczytałam, że były pieczone. Otóż możliwe, że były to Kibiny, takie duże pieczone pierogi.
![]() Są pycha. W internecie znalazłam przepis, więc możesz skorzystać. : Należy przygotować klasyczne ciasto, jak na pierogi (mąka, jajo, ciepła woda, sól, proszek do pieczenia). Na farsz bierzemy odpowiednią do przygotowanego ciasta ilość mięsa wołowego lub jagnięcego. Mięso drobniutko siekamy. Musi być naprawdę bardzo drobno posiekane, ale nie zmielone, bo właśnie całą atrakcją kibinów są drobniusieńkie kawałeczki mięsa. Na patelni (na plancie lub smalcu - nigdy nie na oliwie z oliwek!) podsmażamy cebulę (szt 1, drobno pokrojona) oraz czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy mięso, solimy i pieprzymy do smaku. Mięsa nie smażymy za długo (mięso puści sok, idealnie, żeby go nie było za wiele, ale żeby jednak tak sporo zostało - poezją jest gdy ten sos wycieka po brodzie z gotowych już kibinów). Pod koniec dodajemy sporo majeranku (jak kto lubi). Rozwałkowujemy ciasto. Następnie wykrawamy spore koła - ok. 15 cm średnicy. Najkładamy farsz i smarując brzegi jajkiem - sklejamy formując spore pierogi. Układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 160 - 180 stopni ok. 20 - 25 minut.
__________________
"We need to know, as women, we're important.
I think the breakdown is when a woman doesn't know what she is and she settle for less. Check out your worth because you're worth more than that." |
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Litewskie Kartacze-ktoś zna przepis?
Serdeczne dzięki!! Odrazu po weekendzie będe próbować
__________________
Nie chcę się skarżyć na swój los, Nie proszę więcej niż dać możesz I ciągle mam nadzieję, że, Że chyba wiesz co robisz Boże? Moje butelki i inne pierdołki ![]() |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.









