|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
|
Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
Witam. W związku z tym, że jest czas robienia wszlekich przetwórów sama postanowiłam coś zrobić. Zastanawiam się czy moge zamarynować np. cebulę, ale taką zwykłą dużą, np. w plastrach? Zastanawiam się też jak zaprawić marchew,(w kostce czy w ''kołkach'')
Macie jakieś sprawdzone przepisy też na inne zaprawy?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
teściowa robi na przetwory takie sałatki - ogórek, marchewka i cebulka, ewentualnie do tego papryka, wszystko w plastrach, a zalewa octowa.
Ja w tym roku planuję zrobić ogórki curry i z chilli, a do nich na pewno dodam cebulę pokrojona w plasterki
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
marchewka w kostkę i zamrożona to później możesz wykorzystać i do zupy i jako marchewka z groszkiem.
marchewka w kółkach? czyli plasterkach? to już bym raczej tylko widziała w warzywach na patelnie.
__________________
(; |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
podajcie przepis na ogorki w curry, prosze
__________________
(; |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
Znalazłam to w internecie ale moja mama też robiła na przepis z internetu i chyba nawet bardzo podobnie.
Skład 1 ½ kg ogórków 2 cebule Zalewa: 1 litr wody 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki octu 10% 1 ½ łyżki soli 3 łyżki curry Przyprawy: listki selera gorczyca Wykonanie Ogórki umyć, wysuszyć i razem ze skórką pokroić w słupki. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty. Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml. Smacznego. ![]() Nie wiem czy się sprawdzi, mi smakowało a jak napisałam, przepis był bardzo podobny. Może któraś z wizażanek będzie miała swój domowy, sprawdzony już przepis? ![]() ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Znalazłam też taki przepis na przecier pomidorowy Pomidory sparz, ściągnij skórkę, zetrzyj na tarce dodaj kilka szczypt soli i pieprzu, wlej do słoika i pasteryzuj około 10 minut. Zrobiłam. Narazie stoi sobie spokojnie. Z tym, że ja dodałam jeszcze trochę papryki ostrej mielonej. Jak dla mnie trochę za rzadki i irytują mnie te pływające ziarenka... ![]() Ale tak to może być ok. Poczekam kilka dni i otworzę. Zobaczę co z tego wyniknie
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
proszę
![]() 2,5 kg ogórków 1,5 l wody 1,5 szkl cukru 1,5 szkl octu 2 łyżeczki: pieprzu, curry, papryki 3 cebule ogórki obrać i poćwiartować, cebulę pokroić w plastry, osolić 2 łyżkami soli, odstawić na 2-3 godziny. Wodę z octem i cukrem zagotować, ogórki poukładać w słoikach, dolać wodę, która została po ogórkach, posypać przyprawami, zalać ogórki zalewą, pasteryzować około 10 minut. ![]() przepis mojej teściowej bardzo dobre ogóreczki jej zawsze wychodziłyrobiłam dziś i wczoraj, czy mi wyszło, się okaże
Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2012-07-17 o 16:19 |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 1 250
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
ogórki z chilli/zalewie musztardowo-miodowej
__________________
when I grow up, I want to be a forester run through the moss on high heels that’s what I’ll do, throwing out boomerang waiting for it to come back to me |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
apropos kiszenia - moja teściowa twierdzi, że do kiszenia ogórków potrzebna jest sól niejodowana, bo w jodowanej kiszonki sie nie udają, tzn. nie wytrzymują tyle czasu.
Czy ktoś o tym słyszał jeszcze? ![]() Bo w dzisiejszych czasach to chyba ciężko będzie kupić sól niejodowaną, wszędzie jest tylko jodowana ![]() Wiem, że Kłodawa ma taką sól, ale trudno u mnie ją dostać
Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2012-07-17 o 17:18 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
dzieki za przepis. z ktoregos napewno skorzystam. wiem, ze jadlam takie ogorki jak ktos przyniosl ale nigdy sie przepisu nie doczekalam
__________________
(; |
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 9
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
Ja robię ogórki w curry . Przepyszne .
W niedzielę zrobiłam pierwsze w tym roku 3 słoiczki ogórków kiszonych . Skończy sie zapewne na jakiejś setce . 2 lata temu miałam wysyp na działce i skończyło się na 150 słoikach z ogóreczkami pod kilkoma postaciami ![]() W piwnicy już stoją i czekają na zimowe wieczory soki z wiśni ( 55 sztuk ) , porzeczek ( 20 sztuk) i 10 kompotów z papierówek . |
|
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Ja jak narazie wiśnie wydrylowałam i zamroziłam. Zawsze jakoś je przechowam, a zimą mogą się przydać, np. do placka ![]() Bo zamrażanie to chyba najprostsze
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
moja mama robi sok z wiśni z pomocą sokownika. wttedy to już tylko urządzenie, wiśnie i cukier potrzebny.
__________________
(; |
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
Cytat:
natomiast jesli wlewa sok do garnka a dopiero pozniej rozlewa do słoików to pasteryzuje\gotuje z 5 minut aby słoiki się "zamknely"
__________________
(; |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 845
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie
mi wszystkie kompoty z wiśni się udały
![]() miałam tylko problem z porzeczkami czarnymi, pasteryzacja nie przyniosła skutku( też wina starych zakrętek ), więc włożyłam wszystko do garnka, dolałam wody, cukru i zagotowałam. Gorący sok z porzeczkami przelałam do słoików, zakręciłam i postawiłam do góry dnem. Wszystkie tym razem złapały |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:28.















