Zaprawianie, kiszenie i marynowanie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-07-14, 12:55   #1
kolorkowa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95

Zaprawianie, kiszenie i marynowanie


Witam. W związku z tym, że jest czas robienia wszlekich przetwórów sama postanowiłam coś zrobić. Zastanawiam się czy moge zamarynować np. cebulę, ale taką zwykłą dużą, np. w plastrach? Zastanawiam się też jak zaprawić marchew,(w kostce czy w ''kołkach'')
Macie jakieś sprawdzone przepisy też na inne zaprawy?
kolorkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 18:14   #2
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

teściowa robi na przetwory takie sałatki - ogórek, marchewka i cebulka, ewentualnie do tego papryka, wszystko w plastrach, a zalewa octowa.
Ja w tym roku planuję zrobić ogórki curry i z chilli, a do nich na pewno dodam cebulę pokrojona w plasterki
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 19:41   #3
kolorkowa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
teściowa robi na przetwory takie sałatki - ogórek, marchewka i cebulka, ewentualnie do tego papryka, wszystko w plastrach, a zalewa octowa.
Ja w tym roku planuję zrobić ogórki curry i z chilli, a do nich na pewno dodam cebulę pokrojona w plasterki
Moja mama robiła kiedyś ogórki z curry. Smaczne to było
kolorkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-15, 16:31   #4
plywok
Zakorzenienie
 
Avatar plywok
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

marchewka w kostkę i zamrożona to później możesz wykorzystać i do zupy i jako marchewka z groszkiem.


marchewka w kółkach? czyli plasterkach? to już bym raczej tylko widziała w warzywach na patelnie.
__________________


(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-15, 19:37   #5
kolorkowa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
marchewka w kółkach? czyli plasterkach? to już bym raczej tylko widziała w warzywach na patelnie.
Marchewka na patelnie... mniam mniam
kolorkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 17:40   #6
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez kolorkowa Pokaż wiadomość
Moja mama robiła kiedyś ogórki z curry. Smaczne to było
a ogórki w curry to swoja drogą
właśnie dziś robiłam, dodatkowo z cebulką
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 17:49   #7
plywok
Zakorzenienie
 
Avatar plywok
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

podajcie przepis na ogorki w curry, prosze
__________________


(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 15:53   #8
kolorkowa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
podajcie przepis na ogorki w curry, prosze
Znalazłam to w internecie ale moja mama też robiła na przepis z internetu i chyba nawet bardzo podobnie.
Skład
1 ½ kg ogórków
2 cebule
Zalewa:
1 litr wody
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki octu 10%
1 ½ łyżki soli
3 łyżki curry
Przyprawy:
listki selera
gorczyca

Wykonanie
Ogórki umyć, wysuszyć i razem ze skórką pokroić w słupki.

Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Do każdego słoika włożyć po listku selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 2 minuty.

Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Nie wiem czy się sprawdzi, mi smakowało a jak napisałam, przepis był bardzo podobny.
Może któraś z wizażanek będzie miała swój domowy, sprawdzony już przepis?

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Znalazłam też taki przepis na przecier pomidorowy

Pomidory sparz, ściągnij skórkę, zetrzyj na tarce dodaj kilka szczypt soli i pieprzu, wlej do słoika i pasteryzuj około 10 minut.

Zrobiłam. Narazie stoi sobie spokojnie. Z tym, że ja dodałam jeszcze trochę papryki ostrej mielonej. Jak dla mnie trochę za rzadki i irytują mnie te pływające ziarenka...
Ale tak to może być ok. Poczekam kilka dni i otworzę. Zobaczę co z tego wyniknie
kolorkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 16:17   #9
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
podajcie przepis na ogorki w curry, prosze
proszę
2,5 kg ogórków
1,5 l wody
1,5 szkl cukru
1,5 szkl octu
2 łyżeczki: pieprzu, curry, papryki
3 cebule

ogórki obrać i poćwiartować, cebulę pokroić w plastry, osolić 2 łyżkami soli, odstawić na 2-3 godziny.
Wodę z octem i cukrem zagotować, ogórki poukładać w słoikach, dolać wodę, która została po ogórkach, posypać przyprawami, zalać ogórki zalewą, pasteryzować około 10 minut.

przepis mojej teściowej bardzo dobre ogóreczki jej zawsze wychodziły
robiłam dziś i wczoraj, czy mi wyszło, się okaże

Edytowane przez Ramona_85
Czas edycji: 2012-07-17 o 16:19
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 16:32   #10
svamp
Zadomowienie
 
Avatar svamp
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 1 250
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

ogórki z chilli/zalewie musztardowo-miodowej
__________________
when I grow up, I want to be a forester
run through the moss on high heels
that’s what I’ll do, throwing out boomerang
waiting for it to come back to me
svamp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 17:14   #11
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

apropos kiszenia - moja teściowa twierdzi, że do kiszenia ogórków potrzebna jest sól niejodowana, bo w jodowanej kiszonki sie nie udają, tzn. nie wytrzymują tyle czasu.
Czy ktoś o tym słyszał jeszcze?
Bo w dzisiejszych czasach to chyba ciężko będzie kupić sól niejodowaną, wszędzie jest tylko jodowana
Wiem, że Kłodawa ma taką sól, ale trudno u mnie ją dostać

Edytowane przez Ramona_85
Czas edycji: 2012-07-17 o 17:18
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 18:29   #12
plywok
Zakorzenienie
 
Avatar plywok
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

dzieki za przepis. z ktoregos napewno skorzystam. wiem, ze jadlam takie ogorki jak ktos przyniosl ale nigdy sie przepisu nie doczekalam
__________________


(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 20:06   #13
Black Roses in Heaven
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 9
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Ja robię ogórki w curry . Przepyszne .
W niedzielę zrobiłam pierwsze w tym roku 3 słoiczki ogórków kiszonych .
Skończy sie zapewne na jakiejś setce . 2 lata temu miałam wysyp na działce
i skończyło się na 150 słoikach z ogóreczkami pod kilkoma postaciami

W piwnicy już stoją i czekają na zimowe wieczory soki z wiśni ( 55 sztuk ) ,
porzeczek ( 20 sztuk) i 10 kompotów z papierówek .
Black Roses in Heaven jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 14:05   #14
kolorkowa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez Black Roses in Heaven Pokaż wiadomość
W piwnicy już stoją i czekają na zimowe wieczory soki z wiśni ( 55 sztuk )
A mogłabyś napisać jak robi się taki sok z wiśni?

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Ja jak narazie wiśnie wydrylowałam i zamroziłam. Zawsze jakoś je przechowam, a zimą mogą się przydać, np. do placka
Bo zamrażanie to chyba najprostsze
kolorkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 15:21   #15
plywok
Zakorzenienie
 
Avatar plywok
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

moja mama robi sok z wiśni z pomocą sokownika. wttedy to już tylko urządzenie, wiśnie i cukier potrzebny.
__________________


(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 15:31   #16
kolorkowa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
moja mama robi sok z wiśni z pomocą sokownika. wttedy to już tylko urządzenie, wiśnie i cukier potrzebny.
A dzięki. Ale gotuje go jakoś? Czy wlewa do słoików i wtedy zagotowuje?

Wybaczcie, że tak o wszystko się pytam, ale nie jestem ekspertem w tych sprawach
kolorkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 15:51   #17
plywok
Zakorzenienie
 
Avatar plywok
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez kolorkowa Pokaż wiadomość
A dzięki. Ale gotuje go jakoś? Czy wlewa do słoików i wtedy zagotowuje?

Wybaczcie, że tak o wszystko się pytam, ale nie jestem ekspertem w tych sprawach
sa dwie opcje. bo jezeli leje z sokownika prosto do słoików to juz nie gotuje bo to jest gorace i nie trzeba.

natomiast jesli wlewa sok do garnka a dopiero pozniej rozlewa do słoików to pasteryzuje\gotuje z 5 minut aby słoiki się "zamknely"
__________________


(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 08:20   #18
kolorkowa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
sa dwie opcje. bo jezeli leje z sokownika prosto do słoików to juz nie gotuje bo to jest gorace i nie trzeba.

natomiast jesli wlewa sok do garnka a dopiero pozniej rozlewa do słoików to pasteryzuje\gotuje z 5 minut aby słoiki się "zamknely"
Dzięki, dzięki. Cyba spróbuję. Tylko, że będę musiała wykombinować coś zamiast sokownika
kolorkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 13:59   #19
marlen1366
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 845
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez kolorkowa Pokaż wiadomość
Witam. W związku z tym, że jest czas robienia wszlekich przetwórów sama postanowiłam coś zrobić. Zastanawiam się czy moge zamarynować np. cebulę, ale taką zwykłą dużą, np. w plastrach? Zastanawiam się też jak zaprawić marchew,(w kostce czy w ''kołkach'')
Macie jakieś sprawdzone przepisy też na inne zaprawy?
Marchew już zaprawiłam, w całości i kosteczce. Całe marchwie mam w litrowych słoikach a krojoną w największych słoikach od majonezu Winiary. Na litrowy słoik sypie jedną łyżeczkę soli kuchennej a na te mniejsze trochę mniej niż łyżeczkę. Zalewam wodą tak żeby się marchew przykryła i gotuje w kotle jakieś 1,5 h.
marlen1366 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 16:21   #20
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez kolorkowa Pokaż wiadomość
A mogłabyś napisać jak robi się taki sok z wiśni?
Ja wiśnie w słoiczku wypełnionym tak 1cm do rantu zasypuje cukrem (2-3 łyżki), zakręcam i pasteryzuję 20 minut. Wtedy wiśnie ładnie puszczą swój sok
W zimie zostaje tylko rozcieńczyć na kompot lub jak kto lubi
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 10:12   #21
kolorkowa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 95
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
Ja wiśnie w słoiczku wypełnionym tak 1cm do rantu zasypuje cukrem (2-3 łyżki), zakręcam i pasteryzuję 20 minut. Wtedy wiśnie ładnie puszczą swój sok
W zimie zostaje tylko rozcieńczyć na kompot lub jak kto lubi
Ooo to muszę zrobić. Dziękuję
kolorkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 15:02   #22
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Zaprawianie, kiszenie i marynowanie

mi wszystkie kompoty z wiśni się udały
miałam tylko problem z porzeczkami czarnymi, pasteryzacja nie przyniosła skutku( też wina starych zakrętek), więc włożyłam wszystko do garnka, dolałam wody, cukru i zagotowałam. Gorący sok z porzeczkami przelałam do słoików, zakręciłam i postawiłam do góry dnem. Wszystkie tym razem złapały
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:28.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.