|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Cysteina?
Nie wiem czy nie powinnam na dietetyce o to pytać,ale tu tak "chemicznie"
![]() Czy znacie takie lekarstwa jak Lobamine-cysteine lub Cysteine B6.Jak one działają i na co mają wpływ? Pytam tu bo przepisała mi je dermatolog i okazały się superskuteczne,niemal tak jak roaccutane |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cysteina?
Znam tylko acetylocysteinę [preparat: ACC 200]. Biorę ją w chwili obecnej na zapalenie zatok - rozrzedza wydzielinę i pomaga w odkrztuszaniu/ wysmarkiwaniu, że się tak nieelegancko wyrażę.
Przydałaby się Justy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Dla Piti i nie tylko troche o metioninie (za różańskim) Właściwości lecznicze metioniny Metionina działa odtruwająco, lipotropowo, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, żółciotwóczo, żółciopędnie i przeciwkamiczo. Zakwaszając mocz i żółć zapobiega wytrącaniu się złogów w drogach moczowych i żółciowych, ponadto zapobiega ich zakażeniu. Działa ochronnie na miąższ wątroby i nerek. Zwiększa syntezę kreatyny w mięśniach zwiększając wydolność fizyczną ustroju. Metionina hamuje wydzielanie łoju, zakwasza wydzieliny skórne działając porzeciwtrądzikowo. Przyśpiesza wzrost włosów i paznokci oraz regenerację skóry, kości i chrząstek. Wzbudza też wyraźnie procesy regeneracji tkanki łącznej. Reguluje stężenie lipidów we krwi i tkankach, działa przeciwmiażdżycowo. Usuwa szkodliwe nadtlenki i metale ciężkie z ustroju. Działa przeciwhistaminowo przez przyśpieszenie katabolizmu i wydalania histaminy. Wraz z selenem wywiera działanie przeciwdepresyjne. Wzmaga działanie litu, antybiotyków i sulfonamidów. Dawkowanie metioniny Metioninę należy podawać w dawce 1-5 g/dobę, najlepiej 2 razy dz. przez długi okres – kilku miesięcy lub lat. Jeżeli planowana jest dłuższa terapia najlepiej stosować metioninę w dawce 500-800 mg/dobę. W zatruciach podaje się 2,5 g metioniny co 4 godziny, wraz z witaminą C (500 mg). W depresji, chorobie Parkinsona i w chorobach wieku podeszłego należy kojarzyć metioninę z witaminą B6. W trądziku przewlekłym, w chorobach włosów i paznokci (łamliwość, plamki, rozdwajanie, wypadanie) – 500 mg 2 razy dz. przez co najmniej 6 miesięcy. Metionina należy do głównych leków w terapii trądziku odwróconego (acne inversa), trądzików kosmetycznych (acne cosmetica), trądziku węglowodorowego (acne naphtica), trądziku sterydowego (acne steroidea) trądzików zawodowych (np. chlorowy – chloracne, acne chlorine seu acne chlorea, smołowy pixacne = acne pyrolea = oil acne, seu acne pyrolei, flurowy acne fluorica), trądziku polekowego (acne medicamenta). Synergizm farmakologiczny Selen, witamina B6, B12, witamina E, witamina F, kwas foliowy, miedź, sylimaryna, cholina, zioła żółciopędne i lipotropowe, zioła moczopędne, odtruwające , przeciwzapalne, przeciwalergiczne, odżywcze i odkażające drogi moczowe oraz układ żółciowy. Przeciwwskazania Metioniny nie należy podawać przy wirusowym zapaleniu wątroby, bowiem istnieją logiczne podstawy teoretyczne, iż metionina może zwiększać syntezę składników białkowych i nukleinowych wirusa. Nie podawać przy kwasicy metabolicznej. Preparaty W Polsce są dostępne: 1. Methiovit (Polfa Warszawa) – tabl. powl. – preparat złożony zawierający 100 mg metioniny w 1 tabletce, ponadto cholinę, witaminy B1, B2, B6, B12, pantotenian wapnia, kwas foliowy, wit. PP i witaminę E. 2. Acimethin (GRY) – tabl. powl. 500 mg. 3. Lobamine-Cysteine (Pierre Fabre) – kaps. 350 mg metioniny i 150 mg cysteiny. tu cała reszta http://www.rozanski.henryk.gower.pl/metionina.htm
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Kurcze, wLąsnie wyczytałam, że Metionina (główny składnik tych tabletek )dodaje się do pasz dla trzody chlewnej!!???? i stosują ją kulturyści na przybranie masy......
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Gonia już odpowiadam
![]() 1.nie jest to lek na recepte,ale niestety jest to lek francuski,nie do dostania w Polsce.Jak pytałam panie farmaceutki to nic o tym nie wiedziały a nie mam opakowania i nie znam tej wlaściwej nazwy,w internecie nie znalazłam.Wiem że producent to pierre fabre laboratoires 2.Działanie-już 3kratnie mi pomogło-w 2 tygodnie super poprawa-ale na taki dziwny trądzik,tzn nie duże ropne naciekowe gule,tylko cała masa zaskórników,ropnych malutkich grudek i krosteczek,szczególnie na policzkach. Na zaawansowany trądzik brałam roaccutane-mnie pomogło,to co miałam przed terapią niewróciła nigdy w takiej formie. 3.Znalazłam tylko kilka opinii na jego temat na francuskich forach-wyłącznie przy problemach z włosami Aha,jedna z farmaceutek powiedziała mi że to jakiś aminokwas jest??? ![]() Może znajdzie się tu jakaś farmaceutka która pomoże nam tą cysteinę rozpracować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
znalazłam je za 42 zł na stronie www.superapteka.pl
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
I cysteina, i metionina, to zwyczajne aminokwasy, oba zawierają siarkę. Niestety nie umiem wam nic powiedzieć na temat leku, o który pytałyście...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Goniu,dzięki wielkie za adresy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Lilly.... ale jesteś pewna, że to tabletki Ci pomogły? Bo tak kusisz, żę mam coraz większą ochotę kupić i wypróbować te tabletki.... w sumie 42 zł to nie tak dużo.... a może zdziałają cuda na mojej buźce, na której nie mam co prawda już pryszzcy ale zostały grudki podskórne :-(
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez rocki Czas edycji: 2012-10-23 o 12:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() méthionine350 mg cystéine chlorhydrate anhydre150 mg Excipients : magnésium stéarate, silice colloïdale anhydre, gélatine, titane dioxyde. Goniu mnie to naprawdę pomagało,zaszkodzić myślę nie zaszkodzi,a ja jestem weteranem trądzikowym-roakutan,tetracykliny,szk rzypowity,revalidy,seleny i cała masa innych środów doustnych oraz aknedermy,skinoreny,diffe riny,zineryty i juz nie pamietam co. Niewykluczone że moje problemy skórne są związane z tym że mam problemy gastrologiczne-zapalenie jelita grubego i jakieś problemy z przyswajaniem białka-ale zapwewniam że to lobamina jest jak dla mnie super.A jak ci sie cera nie poprawi to przynajmniej będziesz włoski miała ładniejsze na pewno,bo na to też działa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A może to działanie ma coś wspólnego z siarką zawartą w tych aminokwasach?
edit: znalazłam w "biochemii Harpera", że podczas metabolizmu cysteiny powstaje H2S (siarkowodór); a metabolizm metioniny prowadzi do powstania cysteiny. Chyba ten powstały siarkowodór może mieć działanie p/bakteryjne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Doczytałam że cysteina bierze udział w syntezie kreatyny-ktora wiadomo ma wpływ na włosy,paznokcie,etc.
Jak mnie jutro mimo strajku dermatolog przyjmie to się zapytam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w odżywce do włosów jak wół Kreatyna i kompleks hialuronowy keratyne bym zrozumiała, ale kreatynę, suplement dla pakerów? O_o co ja kupiłam? Orientuje się któraś Wizażanka, o co kaman? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Moja Babcia jest lekarzem (już dość sędziwym) i ma problemy z wypadaniem włosów. Dostała Lobamine-Cysteine od znajomego dermatologa jako najlepszy tego typu środek. Dostałam połowę tego leku i dopiero zaczęłam kurację, więc za dużo nie potrafię powiedzieć, ale mam je z pewnego źródła, więc na pewno nie wyrośnie mi penis ani nie rozrosnę się jak Arnold
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:36.