|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Swieta Bozego Narodzenia:)
Co w nich lubicie najbardziej piszcie tutaj swoje pomysly na ozodoby choinkowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Swieta Bozego Narodzenia:)
Nie podoba mi się, że zaraz po Wszystkich Świętych zaczynają się medialne nagonki świąteczne.
Wystawy sklepowe, cały ten klimat, taki żywcem wzięty z amerykańskiego filmu - prawie/ponad półtora miesiąca trwania - to wszystko sprawia, że święta są mi skradzione. Że toeretycznie - kocham święta - ale w praktyce - to nie jest to, co było jeszcze nie tak dawno, choćby w latach dziewięćdziesiątych. Mam (dopiero) 23 lata - ale młodsi ode mnie - już nie będą pamiętać czasów świątecznych sprzed kiczu. Święta zawsze będą super - ale - popsuły się. (wiem, wiem, to bardziej na plotkowy...)
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja uwielbiam świeta...wtedy wszystko jest takie magiczne jak z bajki wziete...ten klimat...a najbardziej lubie siedziec z moim kochaniem przed rozpalonym kominkiem chionka blisko nas i filmy...to jest piekne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
My bedziemy miec w tym roku pierwszy raz chionkę (byly stroiki), ale narazie bedzie mała w doniczce. Duża bedzie jak pojawią sie dzieci
![]() ![]() A w świetach najbardziej lubię leżec pod kocem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
mmm ale mi narobilyscie nastroju swiatecznego :P LAdnie to tak
![]() ![]() ahh w swiete uwielbiam stac przy kominku i patrzec na bialuchnny ogrod za oknem , uielbnaim siedziec do pozna w pokoju z rodzinka ogladac film i popijac goraca czekolade mmmm no i przede wszystkim w przedzien wigili i po pasterce siedziec w ceimnym pokoju rozsweitlonym tylko swiatlem lampek na choince ![]() A co do pomyslow to hmm jeszcze nie myslalam. Chcialam zrobic te aniolki z makaronu no i pare witrazykow na aokno. ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Faktycznie ostatnio nie czuc tak tej prawdziwej swiatecznej atmosfery;( moze to sprawa indywidualna?
Najbardziej lubię siedziec pod kocykiem z gorącą czekoladą ![]() Od zawsze uwielbiałamspacerowac w wigilijny dzien i cieszyc sie sniegiem,tarzac w nim i robic anioły ![]() wieczorem połozyc sie przy pieknej choince takiej przepełnionej kokardkami i roznymi drewnianymi i innymi ozdobami.. ehhh ale mi zrobiłyscie 'ochote' na swieta ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
o! ależ ja Ci zazdroszczę masz kominek i ogród...
![]() ![]() Może kiedys się spelni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niekoniecznie po 15 listopada w supermarketach muszą wystawiać choineczki dla ozdoby (a każda w jakimś stylu) - a od końca listopada rozbrzmiewać irytujące muzyczki świąteczne i kolędy, a dziewczyny przebrane za Elfy wciskać mi Produkty Szczęścia. Jest mi przykro - że nową (w pełni niestety zrozumiałą) tradycją jest stanie w kolejkach 27.XII od rana, żeby kupić bombki na wyprzedaży. Kochałam, i kocham Święta - też odczuwam, na ile tylko mogę, magię świąt i czuję się jak dziecko - ale dwudniowe Święta trwające miesiąc (gdyby to zależało od specjalistów od marketingu, to robiliby gwiazdkę 5 razy w roku) sprawia, że nie umiem kupić kiczu, że widzę wyraźnie w tej imprezie fałsz - im więcej badziewia nabędziesz, tym bardziej masz byc szczęśliwy... Kiedyś na Święta czekałam - teraz czekam głównie na pierwszy (taki gruby, lepki, "zimowy", nie ten "listopadowy") śnieg, bo jeszcze żadna chmura w hipermarkecie nie leciała za mną namolnie, i nie oferowała mi swoich usług... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Aeterna :brawo: dokładnei tak jest. Z każdym rokiem bardziej się chce płakać niż cieszyć, że jeszcze 1,5 miesiąca, miesiąc do upragnionych i wyczekiwanych przez wielu Świąt. Kurcze...... Przecież to aż mdłość bierze, jak razem ze zniczami na Święto Zmarłych leżą bożonarozdeniowe łańcuchy, nad głową pojawiają się girlandy, a z głośników dudni "Lulaj że Jezuniu". Kiedyś było inaczej. Teraz modlę się co bym nie musiała w moim ulubionym małym sklepiku przedzierać się już w listopadzie przez fuuuuuul ozdób choinkowych by kupić chleb.
Pamiętam Święta u mojej Babci. Mieszkała na wsi otoczonej z 3 stron lasem w małym przedwojennym domku. A ponieważ mamy liczną rodzinę (moja mama miała 8 rozdeństwa + mężowie/żony + dzieci) na Boże Narodzenie dom pękał w szwach. Pamiętam, że przyjeżdzało się do babci kilka dni wcześniej i My- Wnuki zasiadaliśmy za ogromniastym stołem zapełnionym wszystkimi możliwymi rzeczami z których można by COŚ zrobić i tworzyliśmy najpiękniejsze, bo własne ozdoby domu, stołu i na choinkę. Dzień przed Wigilią Ojcowie nasi szli "w poszukiwaniu najpiękniejszej choinki" i przynosili świerze, pachnące drzewko do domu (wycinaniem zajmowali się leśniczy ![]() To był taki nasz czas. Nasz! Rodzinny! Nic komercyjnego, bo każdy tak lub podobnie te cudowne Święta obchodził. A teraz? Teraz niektórzy już w styczniu kupują "PROMOCYJNIE" jakieś duperele, które w grudniu podarują najbliższym. Nie mamy czasu i sił na celebrowanie.... Wszystko kupowane, sztuczne. Nawet potrawy nie są takie jak dawniej.... Straszne! Nie pozwolę, by w przyszłości moje dzieci nie wiedziały, jak zrobić bałwana z waty, czy jak smakuje DOMOWY świąteczny makowiec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
chyba troche przesadzacie...nikt nie każe kupować wszytskiego co jest w sklepach
![]() ja uwielbiam święta za to, że jestem wtedy z rodziną. od czasu keidy jestem na studiach 630 km od nich cenię to jeszce bardziej. cudownie jest zbudzić się w wigilijny poranek, wejść do pokoju, gdzie stoi choinka. błyszczy cacuszkami, które zrobiłam dla przyjemości własnej ale przede wszystkim dla moich bliskich- żeby mogli spędzać te święta w pięknym otoczeniu. cudownie jest spotkac w ten ranek moją mamę, która z papilotami na włosach siedzi w kuchni i udaje,że czyta gazetę, a naprawdę podjada kapustę wigilijną z garnka. mój tata, który usilnie stara się nie bałaganić bo wie ile wysiłku kosztowało sprzątanie i mój brat, który nie ma pojęcia jak zdąży być na wigilii w domu i jednocześnie u swojej dziewczyny. cud świąt- każdy próbuje byc troszkę lapszy i dać z siebie coś więcej niż zazwyczaj. odpuszczanie nawzajem grzeszków codzienność. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przyznam, że i mnie niepokoił ten marketingowy pęd póki nie poznałam ludzi, którzy cieszą się ze świąt już w listopadzie i są zadowoleni ze światełek i bombek już drugiego listopada. Nie wierzycie? (pewnie boją się przyznać ![]() Skoro to nie tylko marketing, ale ludzkie marzenia to co w tym złego? W końcu i tak lepiej i weselej będzie temu kto nie bacząc na innych kupi sobie mikołaja w listopadzie - niż ten kto przez cały listopad, rok w rok, ma zamiar zaciskać zęby i codziennie złościć się na mikołaje, łańcuchy i choinki. A czy lepsze kupne czy własnoręczne, czy ubierana w Wigilię czy pierwszego grudnia, czy ... cóż każdy z nas ma inny gust, zwyczaje (inne nie znaczy lepsze) - tolerancja wbrew pozorom ułatwia życie nie tylko innym, ale i nam. Jesteśmy bardziej "wyluzowani", otwarci i mniej się złościmy ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Ja tam nie mam nic przeciwko nagonce świątecznej długo przed świętami. Bo tak naprawdę ja kocham wszystko co z Bożym Narodzeniem się wiąże. Przypominają mi o tym często bombki, łańcuchy itd. na skelpowych półkach. I choć raczej nic z tych rzeczy nie kupuję to lubię sobie pooglądać takie różności. Z każdym rokiem jednak ta atmosfera świąteczna jakby we mnie przygasa(nie wiem czemu). Mam nadzieję, że tegoroczna Gwaizdka będzie jakaś taka wyjątkowa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
![]()
Taa... ja też sądzę że jednak centra hanglowe i hipermarkety mogłyby troche przyhamować się z wieszaniem świątecznych ozdób dzień po wszystkich świętych
![]() ![]() Kocham Boże Narodzenie... Wigila jak zwykle z najbliższą rodziną, bez stresu, cieplutko ![]() ![]() Został jeszcze tylko miesiąc ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Mnie również nie za bardzo podoba się to co się teraz dzieje w hipermarketach. Ale co my na to poradzimy, z dnia na dzień robi się coraz większa pogoń za pieniądzem.
A co do świąt uwielbiam w nich biały śnieg na dworzu, spotkanie z rodziną, świąteczne potrawy, wolny czas. I wogóle całą świąteczną atmosferę. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
![]()
ehh swieta coraz blizej....
juz niedlugo trzeba bedzie robic porzadki swiateczne i myslec nad prezentami macie juz jakies typy an rpezenty gwazdkowe cyz raczje jeszcze nei myslalyscie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=chilanes]...przy blasku choinki śpiewano kolendy... QUOTE]
chyba kolędy, a nie kolendy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
[QUOTE=ulka01]
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Masz racje swieta z biegiem czasu coraz bardziej staly sie sztuczne nie ma juz tej atmmosfery prawdziwie swiatecznej bo ludzie sa przyzwyczajeni do koled do wystaw sklepowym jzu od listopada ledwo ochlonelismy z jednaego siweta mowa tu o 1 listopada a juz po tygodniu widzimy wystawy zachecajace do kupna czegos na gwiazdke... mozna oszalec.. chociaznei powiem ale o prezentach zawsze mozna wczesneij myslec byle nei za wczesnie... Jesli chodzi o potrawy i celbrowanie zwyczaju jak napisalas rzeczywiscie, ale niektorzy wola kupywac zrobione jzu ciasta niz poswiecic czas i robic je samemu ... niema tez juz chyab powoli znika ta ciepla atmosfera wszycy zabiegani spiesza sie wszedzie ... powoli jzu ta atmosfera i to wszystko co ze swietami zanika... ale moze te zwieta jakos beda mial czesc tej bozo narodzeniowej tradycji ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() A wracając do głównego tematu wątku, to powoli rozmyślam nad listą prezentów. Póki co zaczęłam produkcję świątecznych drobiazgów do pokoju. Ozdobiłam pudełko i doniczkę motywem gwiazdki, wyprodukowałam 2 anioły z masy solnej, 2 klamerki ozdobione bałwankami też z masy solnej i zaczęłam robić makaronowe aniołki. Te ostatnie są jeszcze w powijakach ![]() Myślę jeszcze nad pomalowaniem bombek, jednak moje pierwsze próby nie powiodły się ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
święta święta i po świętach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Wiadomo, lepsze są takie wiejskie z ogromną rodzinką i prawdziwą choinką ozdobioną lampkami sprzed epoki kamienia łupdanego i własnoręcznymi ozdóbkami. Ale te które sa teraz też nie są złe. W każdym razie można sprawić by choć trochę przypominały te z lat 90-tych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Tak mnie tez wkurza jak sklepy juz w listopadzie całe zaladowane choineczkami , bombkami , itp .. Ja jednak mimo takiego czegos uwazam swieta za te kilka najpiękniejszych dni . Ojej jak mi sie chce świąt . chyba nie wytrzymam w grudniu hhehe . a co na choinkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: Mała Puszysta Planeta z Małymi Puszystymi Zwierzaczkami:D
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: Mała Puszysta Planeta z Małymi Puszystymi Zwierzaczkami:D
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
tak lizaczki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
A ja uwielbiam ten klimat przed swietami. Lubie wtedy robic zakupy, jest taka fajna atmosfera. Nawet choinke w domu ubralam w zeszlym roku juz 6 grudnia( do tej pory to bylo zawsze w wigilie). I tak nigdy nie ma mnie na swieta w domu, to chociaz sie nia wczesniej naciesze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja lubie jak jest jeszcze tydzien do wigilji. Robie z mama aniolki i ozdoby. I nie moge sie doczekać swiąt ten tydzien sie dluuuzy i dluuzy ale wrato jest czekac
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
a ja ostatnio nieodczówam świąt tylko ciągłe zabieganie kolejki w sklepach
gdzieś podziałam tą magie może w tym roku się uda coś poprawić
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale i ten pośpiech sprzedawców można wykorzystać. Przecież nie trzeba robić zakupów! Ale za to ile pomysłów, trendów można podpatrzeć!! I jest czas, aby ściągać, kopiować, kombinować, odwzorowywać i tworzyć własne ozdoby. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.