sala a pierwszy taniec - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-03, 11:53   #1
201608011424
Konto usunięte

sala a pierwszy taniec

hej kochane,
powiedzcie mi, czy wybrałybyście na pierwszy taniec klasykę gatunku, czyli walc do tego muzyka Second Waltz (najpiękniejszy z pięknych tańców ) mając salę drewnianą, dość ciemną, a wesele w stylu rustykalnym? Czy będzie to dobrze wyglądać? mam wrażenie, że taki taniec pasuje do eleganckich scenerii, jasne kolory itp... znajome mi mówią, żebym się nie przejmowała, ale mam wrażenie, że gdyby chodziło o ich własne wesele, to mówiły by co innego Nie przemyślałam tego wcześniej i tak oto moje skryte marzenie się prawdopodobnie nie spełni
Co o tym myślicie?

Edytowane przez 201608011424
Czas edycji: 2016-02-03 o 12:02
201608011424 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-03, 16:24   #2
cleopadra
Wtajemniczenie

Dot.: sala a pierwszy taniec

Mialam te same problemy co Ty,moje wesele bylo w sali rustykalnej i marzyl mi sie walc wiedenski,tez mi sie wydawalo ze jednak do walca a szczegolnie wiedenskiego to pasuje sala balowa,palacowa ,jasne kolory.W koncu zrezygnowalismy z walca i zatanczylismy walczyka.
teraz,gdy ogladam film z wesela uwazam ze walc wiedenski do sali rustykalnej nie pasuje i dobrze zrobilismy tanczac walczyka
jednak wiele osob tez sie dziwilo ze taniec dobieram do sali
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-03, 16:45   #3
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
Napisane przez gela000 Pokaż wiadomość
hej kochane,
powiedzcie mi, czy wybrałybyście na pierwszy taniec klasykę gatunku, czyli walc do tego muzyka Second Waltz (najpiękniejszy z pięknych tańców ) mając salę drewnianą, dość ciemną, a wesele w stylu rustykalnym? Czy będzie to dobrze wyglądać? mam wrażenie, że taki taniec pasuje do eleganckich scenerii, jasne kolory itp... znajome mi mówią, żebym się nie przejmowała, ale mam wrażenie, że gdyby chodziło o ich własne wesele, to mówiły by co innego Nie przemyślałam tego wcześniej i tak oto moje skryte marzenie się prawdopodobnie nie spełni
Co o tym myślicie?
A tańczyłaś kiedyś wiedeńskiego? Wiesz, że to jest sprint dookoła sali zapakowany w ładną muzykę? Bo wiedeński to naprawdę trudny taniec, więc tak tylko przy okazji pytam.

Może być trochę racji w tym, że taki "balowy" taniec nie pasuje do sali rustykalnej. Niemniej jednak, to Wasze święto i jeśli się wam wiedeński marzy, to nie ma co się przejmować, czy będzie pasował, czy nie. Muzyka przeniesie gości w nieco inny czas i miejsce.
Stary 2016-02-04, 10:45   #4
pmpp
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
A tańczyłaś kiedyś wiedeńskiego? Wiesz, że to jest sprint dookoła sali zapakowany w ładną muzykę? Bo wiedeński to naprawdę trudny taniec, więc tak tylko przy okazji pytam.

Może być trochę racji w tym, że taki "balowy" taniec nie pasuje do sali rustykalnej. Niemniej jednak, to Wasze święto i jeśli się wam wiedeński marzy, to nie ma co się przejmować, czy będzie pasował, czy nie. Muzyka przeniesie gości w nieco inny czas i miejsce.
my tańczymy walca wiedeńskiego
nasza sala... no nie powiedziałabym, że jest specjalnie wystawna, ani rustykalna, raczej taka zwykła sala weselna.
Nie zastanawiałam się czy taniec pasuje do sali, chcieliśmy walca więc będzie

aaa....i tak, walc wiedeński nie należy do najlżejszych i najłatwiejszych, jesteśmy po pierwszych lekcjach

Edytowane przez pmpp
Czas edycji: 2016-02-04 o 10:47
pmpp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-04, 11:22   #5
201608011424
Konto usunięte

Cytat:

tak, umiem, tańczyłam go już w wieku 15 lat. Jeśli tańczysz tylko podstawowe kroki, to jest to sprint, ale dodając figury - już nie. poza tym tańczy się różnym tempem w zależności od muzyki. I dobiera się układ do wielkości parkietu.
Mam wątpliwości co do zestawienia walc - sala a nie tego czy dałabym radę go zatańczyć poza tym piękno tego tańca wynagradza trud tancerzom
201608011424 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-04, 18:23   #6
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
Napisane przez gela000 Pokaż wiadomość
tak, umiem, tańczyłam go już w wieku 15 lat. Jeśli tańczysz tylko podstawowe kroki, to jest to sprint, ale dodając figury - już nie. poza tym tańczy się różnym tempem w zależności od muzyki. I dobiera się układ do wielkości parkietu.
Mam wątpliwości co do zestawienia walc - sala a nie tego czy dałabym radę go zatańczyć poza tym piękno tego tańca wynagradza trud tancerzom
To nie miało być poddawanie w wątpliwość twoich umiejętności - po prostu, gdyby się okazało, że wiedeńczyk jest ponad wasze siły, to problem rozwiązałby się sam. Ale w tym wypadku - zatańczcie, obojętnie w jakiej sali, i tak będzie pięknie.
Stary 2016-02-04, 18:33   #7
AngielskaPogoda
Zadomowienie

Cytat:
To nie miało być poddawanie w wątpliwość twoich umiejętności - po prostu, gdyby się okazało, że wiedeńczyk jest ponad wasze siły, to problem rozwiązałby się sam. Ale w tym wypadku - zatańczcie, obojętnie w jakiej sali, i tak będzie pięknie.
Naprawdę przykładacie do tego taką wagę, by taniec wyszedł profesjonalnie? Ja mam dwie lewe nogi do tańca i powiem szczerze, że dla mnie to jest ważne, by go tylko odbębnić
Then Make A Change

AngielskaPogoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-04, 20:18   #8
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
Napisane przez AngielskaPogoda Pokaż wiadomość
Naprawdę przykładacie do tego taką wagę, by taniec wyszedł profesjonalnie? Ja mam dwie lewe nogi do tańca i powiem szczerze, że dla mnie to jest ważne, by go tylko odbębnić
Jak ktoś się chce po prostu miło pobujać, to fajnie. Jak ktoś chce walnąć opracowany układ, to też fajnie. Mnie bez różnicy. A moja uwaga nie dotyczyła w żadnym stopniu tego, żeby było "profesjonalnie", tylko że nie każda para chciałaby sobie dokładać tak dużego trudu, jakim jest opanowanie wiedeńskiego - nie każdy ma czas i siły na wytrwałe treningi, a tańce takie jak walc wiedeński tylko z pozoru wydają się łatwe.
Autorka wątku wszystko wyjaśniła, a moje przeświadczenie, że "i tak będzie pięknie" wynika z urody wiedeńskiego, nie z przeświadczenia, że będzie pięknie, bo będzie profesjonalnie. Walc to ładny taniec i tyle.
Stary 2016-02-09, 10:22   #9
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Mialam te same problemy co Ty,moje wesele bylo w sali rustykalnej i marzyl mi sie walc wiedenski,tez mi sie wydawalo ze jednak do walca a szczegolnie wiedenskiego to pasuje sala balowa,palacowa ,jasne kolory.W koncu zrezygnowalismy z walca i zatanczylismy walczyka.
teraz,gdy ogladam film z wesela uwazam ze walc wiedenski do sali rustykalnej nie pasuje i dobrze zrobilismy tanczac walczyka
jednak wiele osob tez sie dziwilo ze taniec dobieram do sali
My będziemy tańczyć walca wiedeńskiego, a salę mamy całą w drewnie, to taka typowa karczma. Wprawdzie nie tańczymy do tego samego utworu, ale walc to walc Nie przyszło mi nawet przez myśl, ze to może nie pasować Taniec to taniec, jeśli będzie dobrze zatańczony to będzie wszędzie pasować

*piękna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-09, 22:09   #10
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez *piękna Pokaż wiadomość
My będziemy tańczyć walca wiedeńskiego, a salę mamy całą w drewnie, to taka typowa karczma. Wprawdzie nie tańczymy do tego samego utworu, ale walc to walc Nie przyszło mi nawet przez myśl, ze to może nie pasować Taniec to taniec, jeśli będzie dobrze zatańczony to będzie wszędzie pasować
To Wasze wesele i Wasz pierwszy taniec,wiec przedewszystkim to Wam ma pasowac
Stary 2016-02-10, 09:11   #11
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
To Wasze wesele i Wasz pierwszy taniec,wiec przedewszystkim to Wam ma pasowac
otóż to

A tak swoją drogą to jaki taniec pasuje do sali w stylu rustykalnym?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-10, 13:28   #12
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
otóż to

Mazur, kujawiak...
Stary 2016-02-10, 14:24   #13
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
otóż to

Mysmy tanczyli walczyka,wydawalmi sie bardziej odpowiedni niz walc wiedenski.a co do pasowania to mi sie wydaje ze sali w stylu rustykalnym pasuja do bardziej odpowiednie sa tance ludowe,mazurek,kujawiak,o berek
Zaznaczam ,to jest tylko moje zdanie,bo slyszalam od wielu osob ze rodzaj tanca nie ma znaczenia
Stary 2016-02-10, 14:37   #14
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Mysmy tanczyli walczyka,wydawalmi sie bardziej odpowiedni niz walc wiedenski.a co do pasowania to mi sie wydaje ze sali w stylu rustykalnym pasuja do bardziej odpowiednie sa tance ludowe,mazurek,kujawiak,o berek
Zaznaczam ,to jest tylko moje zdanie,bo slyszalam od wielu osob ze rodzaj tanca nie ma znaczenia
A co to jest właściwie walczyk? Bo nie spotkałam się chyba z taką nazwą

Stary 2016-02-11, 19:31   #15
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=gkH84sMiCzQ
Mysmy tanczyli do tego,sama muzyka bez slow.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-12, 07:15   #16
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=gkH84sMiCzQ
Mysmy tanczyli do tego,sama muzyka bez slow.
Hmm.. a jak się do tego tańczy? Rozliczony tak samo jak wiedeński, tylko chyba trochę szybsze To jest takie tylko "podskakiwanie" do przodu i tyłu? Bez obrotów takich jak w wiedeńskim? Bo w sumie nie spotkałam się jeszcze z takim tańcem

Edytowane przez *piękna
Czas edycji: 2016-02-12 o 13:09
Stary 2016-02-12, 14:44   #17
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Hmm.. a jak się do tego tańczy? Rozliczony tak samo jak wiedeński, tylko chyba trochę szybsze To jest takie tylko "podskakiwanie" do przodu i tyłu? Bez obrotów takich jak w wiedeńskim? Bo w sumie nie spotkałam się jeszcze z takim tańcem
nie jestem tancerka i trudno mi opisac jak sie tanczy.
Moim zdaniem troche podobny do walca,tylko bardziej skoczny i obroty tez szybsze.Co do walca wiedenskiego to widzialam rozne uklady,z roznymi obrotami.
Stary 2016-02-12, 20:43   #18
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
dawny taniec towarzyski chyba w szkole nie uważałaś bo na języku polskim w różnych powieściach się z nim można było spotkać

pomijając to nie przyszło mi do głowy nawet żeby pierwszy taniec dobierać do sali ale w sumie o wielu weselnych "pomysłach" dowiedziałam się na forach ślubnych, mi do głowy takie coś by nie przyszło

Edytowane przez AnnLady
Czas edycji: 2016-02-12 o 20:45
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-12, 22:23   #19
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
dawny taniec towarzyski chyba w szkole nie uważałaś bo na języku polskim w różnych powieściach się z nim można było spotkać

pomijając to nie przyszło mi do głowy nawet żeby pierwszy taniec dobierać do sali ale w sumie o wielu weselnych "pomysłach" dowiedziałam się na forach ślubnych, mi do głowy takie coś by nie przyszło
Ja nie będę oceniać czy Ty uwazalas czy nie i na jakich lekcjach, ale wg. słownika walczyk to zdrobniale walc. Więc dalej mówimy o walcu. Stąd moje zdziwienie, że walczyk jest traktowany jako odmienny rodzaj tańca. Myślę jednak ze sam walc pewnie ewoluował na przestrzeni lat stad takie wyodrębnienie myslalam po prostu, ze moze to jakis zupelnie inny taniec, którego nie znałam

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości