|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Niebieskie czy różowe ?
Chciałam się zapytać co oznacza to że różowe dla dziewczynki a niebieskie dla chłopczyka ale słyszałam też wersję odwrotną, że różowe dla chłopczyka a niebieskie dla dziewczynki ?
Czy to jakiś zwyczaj, tradycja czy zabobon ?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niebieskie czy różowe ?
To chyba tak się po prostu przyjęło, że dla dziewczynki kupujemy różowe, a dla chłopczyka niebieskie. Ja przynajmniej znam tą wersję. Tak logicznie nawet chyba bardziej pasuje różowy dla dziewczynki...? Zabobonem bym tego nie nazwała, to chyba tylko taki zwyczaj jest.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
sama nie wim dokładnie, który kolor dla kogo, ale niektórzy są uczuleni na to żeby chłopiec był ubierany w innym okolorze niz dziewczynka. Sama twierdzę, że róż to chyba raczej dla dziewczynki, no bo wyobraźmy sobie chłopca w różu. Osobiście różu nie znoszę a dziecko ubieram nie tylko na niebiesko, są przecież inne piękne kolory. Nie wiem też, czy przypadkiem rozróżnienie na te dwa koloory nie zależy od regionu, ludzie w różnych miejscach twierdzą inaczej, ale to hcyba nie są jakieś kolory umowne mam nadzieję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
To raczej taki zwyczaj , że dla dziewczynki zwykle rózowy kolor, dla chłopca niebieski, ale przeciez to nie mus- choc przyznam, ze chłopaka w różowe spioszki bym nie ubrała, coby nie wyglądał hm...niemęsko?
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem dziewczynce pasuje różowy i niebieski ale do chłopaka bardziej niebieski, różowy to jakoś niemęsko, masz rację Mariqo
![]() I tak jak pisze Justyskaa teraz to raczej każdy kupuje taki kolor jaki się komu podoba ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja tez od zawsze slyszalam, ze roz dla dziewczynek a niebieski dla chlopcow. Ale ostatnio sie dowiedzialam, ze tak tylko w niektorych regionach jest. Dziewczynke w niebieski tez bym ubrala, ale do chlopca roz nie bardzo mi pasuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A ja bym ubrała niemowlaczka zarówno w niebieski jak i w róż, niezależnie od płci....wydaje mi sie takiemu malenstwu rozowy tez pasuje, nawet jak jest chłopczykiem. Jak przejrzałam zakupione juz ciuszki (nie znam jeszcze płci) to najwiecej mam żółtych, białych i pistacjowo-zielonych, ale różowe i niebieskie też są
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
ehh teraz praktycznie nie trzeba sie nad tym zastanawiac bo wszystko jest kolorowe
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:28.