|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
Pokaż wyniki sondy: Pistolet zabawka-czy odpowiednia do zabaw małych dzieci? | |||
Tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 22,22% |
Nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 77,78% |
Głosujący: 9. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Niebezpieczne zabawki dla dzieci ?
Ja moim dzieciom kupuję zabawki edukacyjne, gdzie poprzez zabawę można się uczyć kształtów, kolorów itp. Mamy dużą kolekcję książek i z moją trzylatką już chodzimy do biblioteki
![]() Nie raz widziałam jak małe dzieci się bawią pistoletami i strzelają do siebie. Tyle w tym agresji. Bardziej zrozumiałe byłoby dla mnie gdyby dzieciaki bawiły się piankowymi mieczami i udawałyby rycerzy, niż bawiły się w zwykłych bandziorów-zabójców. Taki karabin czy pistolet prędzej się kojarzy z zabijaniem niż strzelaniem do butelek... Dla mnie to nie do pojęcia by dziecko uczyć przemocy od najmłodszych lat. Co Wy sądzicie o takich zabawach dla dzieci ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niebezpieczne zabawki dla dzieci ?
Jaką widzisz różnicę pomiędzy bronią białą a pistoletem? Ja nie widzę żadnej różnicy. Pistoletem czy mieczem może być zwykły kij. Walka jest walką, obojętnie czym.
Lalki, samochodziki, pluszowe maskotki czy figurki kucyków również świetnie edukują - uczą, jak bawić się w wyobrażanie. A dziecięca wyobraźnia jest fascynująca. Moja 3-latka też chodzi do biblioteki, bardzo dużo czytamy, opowiadamy. Ale nie mam nic przeciwko bajce, lalkom i innym zabawkom. Kolory, kształty... tego nie trzeba uczyć się na zabawkach, nam się nie przydało. Wszystko przyszło samo, we wspólnej zabawie (córka wolała siedzieć nad książkami z zadaniami, w wieku 2 lat robiła te dla 3-latków). Świetnie sprawdziły się książeczki Czu Czu.
![]() |
#3 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Agresja nie pochodzi z samego platikowego pistoleciu, a z tego co sięz nim robi i w jaki sposób.
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Mój syn się bawi, czym popadnie. Czasami kupuję mu mało edukacyjne, mało urodziwe zabawki i zwykle to one okazują się strzałem w 10. Robi z nimi cuda wianki, podczas, gdy edukacyjne zabawki leżą i się kurzą.
Pistoletów i takich rzeczy mu nie daję, ale niedawno w jakiejś gazetce miał cały zestaw marynarza/pirata (ostatnia fascynacja), a w tym dmuchana szabla. Nie używa jej zgodnie z przeznaczeniem (bo go zresztą nie zna), jest dla niego konikiem do jeżdżenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Widzę dużą różnicę kiedy widzę dzieci bawiące się w rycerzy niż w zwykłych zabójców. Nie widziałam dziecka, które mając taki pistolet bawiło się normalnie. Zawsze strzelało do człowieka z myślą by zabić. No, bo jak wytłumaczyć kiedy dziecko mówi zastrzeliłem Cię lub nie żyjesz ?
W dużej mierze to kwestia tego jak się dziecku tłumaczy co wolno czego nie, ale nie wszyscy rodzice są tego świadomi. Ja wiem, każda zabawka może być bronią, ale mi chodzi o to że dzieci często bawiące się pistoletami wiedzą, że trzeba strzelać i zabić. Dlatego nie sądzę by było to dobre. Syn mojej szwagierki od dawna ma takie karabiny i pistolety. W wieku 5 lat strzelał i mówił- nie żyjesz. Zero reakcji rodziców, tylko śmiech. Co do zabawek edukacyjnych to ja korzystałam z klocków w różnych kształtach gdzie dziecko włożyć w otwory. Poznawanie zwierząt w formie książki z dźwiękami ( taki wstęp do pierwszego wejścia do zoo) poza tym mam po starszej córce różne wycinanki i szlaczki z pierwszej klasy. To już dawno przerabiamy. Ogólnie jesteśmy na nauce abecadła, bo potrafi do połowy ![]() Jeszcze wracając do tematu to przepraszam rodziców których uraziłam . Nie mam synów, więc i zabawki posiadają moje dziewczyny inne. Właściwie jedna, bo pierwsza to już duża pannica ( 1 gimnazjum) Bawi się też samochodzikami z kuzynem, ale nie pozwalam im się bawić razem kiedy ten wyciąga broń. Dla mnie zabawa z jego strony wygląda zbyt agresywnie. Zawsze grzecznie proszę by nie bawił się teraz bronią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ale ja też miałam różne edukacyjne układanki, jakiś tablet itd. Jednak zabawka z jednym przeznaczeniem jest tylko na chwilę. Nie to, co np. takie klocki, które dają nieograniczone możliwości.
A wszystkiego syn nauczył się mimochodem, kolorów, liczenia itd. Nigdy celowo go tego nie uczyłam. Teraz powoli oswajam go z literami, ale też na zasadzie zabawy, nie żadnej tam wielkiej nauki. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moja córka na drewniany miecz (pamiątka z wakacji). Bawiła się nim tylko chwilę. Pistolet widziała, wie do czego służy i nie jest zainteresowana.
Skoro dziecku nie powinno się dawać pistoletu to może i fiurki żołnierzyków też nie są dobre, albo np model czołgu z klocków ![]() Przesada w żadną stronę nie jest dobra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem najlepiej jest nie popadać w żadne skrajności
![]() ![]() ![]() ![]() Co do broni, mam mieszane uczucia. Z jednej strony wolałabym nie kupować takich zabawek, ale jeśli syn za kilka lat poprosi mnie o pistolet, bo będzie chciał się bawić z kolegami, pewnie dam się przekonać, rozmawiając oczywiście przy okazji na tematy dotyczące wojny, zabijania i broni.
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Mnie się bardzo podobają łuki i kusze z serii nerf - dla dziewczyn. Sama z mężem strzelam z wiatrówki do tarczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie miecz czy pistolet żadna różnica , oba służą do zabijania lub w lżejszej wersji do bronienia kogoś. W średniowieczu tez mieczem nikt raczej nie łaskotał - nie powiedziałabym że jest lepszym rodzajem broni i niewinnym.
Młoda chciała sie bawić w policjantkę i potrzebowaliśmy kajdanek ![]() ![]() Posiadanie takiej be zabawki nie znaczy że nie ma innych, nie jest zainteresowana pisaniem i czytaniem, nie układa puzzli ponad swój wiek czy ma jakieś inne minusy, a nawet przeciwnie skoro tak się chwalimy jest rozwojowo do przodu. Nie każde dziecko posiadające zabawkę broń stanie się w przyszłości mordercą, bandytą, czy kogoś zastrzeli ![]() ![]() Tak jak ktoś wspomniał czołgi, odgrywanie wojen za pomocą żołnierzyków, wszelkie łuki też mogą być postrzegane jako agresywne zabawy - bawienie się w zabijanie/ bawienie się w wojnę. Zapomniałam dodać że też lubiłam sobie postrzelać z wiatrówki, jakoś mnie to relaksowało. 2latek za to sam stworzył pistolet z klocków i biegał i krzyczał puf puf. Zaznaczę że była to krótka przygoda ![]()
Edytowane przez żurawinka Czas edycji: 2016-02-24 o 11:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Mąż posiada wiatrówkę , starsza córa ma łuk z geologic.
Mamy spory ogród więc także strzelamy do tarczy ![]() Ja w dalszym ciągu obstaje przy tym, że zrozumiałabym zabawę w rycerzy i nieważne że też się zabijali. Nie do pojęcia jest dla mnie natomiast to kiedy to dzieciak idzie trzymając za rękę mamusie w drugiej trzyma pistolet i celuje do ludzi-pif paf zastrzeliłem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Inna rzecz ze ma tate żołnierza, który jeździ np na strzelanie (bo to że byl też i na wojnie to młody nie pamięta bo byl za mały i póki co nie planujemy go uświadamiac w tym temacie) wiec jakos ciężko totalnie pomijac temat który czasem w naszych rozmowach się pojawia, a 3,5latek nadzwyczaj dobrze słyszy plus byl pare razy w okolicach jednostki ![]() No wiec ideologicznie nie chcialam pistoletów w domu wcale, ale ze temat wyplynąl w przedszkolu (heh zeby tylko to.... epitety "ty stary dziadu" tez....) i mlody do tego podlapal że tata w pracy ma to przekierowaismy strzelanie zamiast do ludzi to do celu ![]()
"Tego dnia Aniołek Upadł duch Wygięła się do wewnątrz Bezpowrotnie elipsa ma" ![]() Wiktor ![]() Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka Edytowane przez Alfahelisa Czas edycji: 2016-02-24 o 21:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
też niechętnie kupiłabym broń-zabawkę, ale obserwując zabawy dzieciaków to raczej wydaje mi się, że zabawy w wojnę, Indian, policjantów i złodziei, gwiezdne wojny itd. są nie do uniknięcia.
Ważne żeby nie dorabiać do tego wielkiej teorii o agresji. Jako dorosła zabijam w grach RPG i nie ma to nic wspólnego z tym że jestem agresywna.
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Witamy wszystkich,
jesteśmy studentkami Politechniki Łódzkiej i w ramach koła naukowego chcemy przeprowadzić badania dotyczące bezpieczeństwa zabawek. Bardzo prosimy o wypełnienie krótkiej ankiety dotyczącej zabawek: https://docs.google.com/forms/d/1nYk...bFoKs/viewform Z góry serdecznie dziękujemy i mamy nadzieję, że nasze badania mogą przyczynić się do poprawy bezpieczeństwa dzieci. Nie uda nam się to bez WASZEJ pomocy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.