Otarcia od biustonosza - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-10-12, 20:27   #1
Hazelinka
Przyczajenie

Otarcia od biustonosza

Dzień dobry
Nie jestem pewna, czy piszę w dobrym wątku, ale nie do końca potrafiłam znaleźć coś odpowiedniego.

Odkąd kupiłam nowy biustonosz z firmy Freya Deco w rozmiarze 75 J, pod biustem po dłuższym noszeniu zaczęły robić mi się otarcia. W ciągu dnia nie odczuwam tego, tylko pod koniec dnia, kiedy wracam do domu- nie jestem zazwyczaj w stanie wytrzymać ani trochę dłużej, a na skórze są zaczerwienienia, a jeżeli zmuszona jestem spędzić poza domem więcej czasu, to czasami zdziera się naskórek.

Fiszbiny obszyte są bardzo trwałym, ale raczej przyjemnym w dotyku materiałem. Biustonosz jest kupiony może troszkę "na kompromis"- firma nie produkuje większych rozmiarów miseczki, a jest to jeden z niewielu modeli, które oprócz rozmiaru oferują też jako-taki wygląd (bo nie trudno wbić się w bezkształtne szmatki i się cieszyć, że jest). Dlatego też myślę, że częściowo ta sytuacja może być spowodowana nieco zbyt luźnym stanikiem. Jednak wcześniej, nawet jeżeli nosiłam nie do końca dobrane staniki, nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja.

Czy znacie jakieś "domowe" sposoby na uratowanie tego? Nie chciałabym wyrzucać lekką ręką 300 zł, ale też nie jestem pewna, jaki materiał mogłabym zastosować, żeby nie pogorszyć sprawy i jakoś "oprawić" okolice fiszbin.

Po drugie, czy znacie może marki, które robią dobrze wyglądające (może inaczej: w których biust dobrze wygląda) biustonosze o miseczce powyżej J? Bywałam w wielu sklepach z różnym asortymentem i jeżeli ekspedientka nie otworzyła szeroko oczu na moje wymagania, to dostawałam coś co "nie wyglądało" albo zupełnie traciło kształt, rozciągając się już po pierwszym czy drugim (ręcznym!) praniu.

Pozdrawiam
Hazelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 13:49   #2
triss_k
Zadomowienie

Dot.: Otarcia od biustonosza

Wiesz co, ja też tak czasami mam, z tym że rozmiar mam trochę mniejszy (choć niemały). Staniki ostatnio kupuję w Marks&Spencer, rozmiary mają do GG i spory wybór modeli.
Niektóre mnie trochę obcierały na początku, też miałam czerwone ślady i było mi niewygodnie pod koniec dnia, ale po kilku noszeniach jakoś się dopasowały i teraz są bardzo wygodne. Może z Twoim będzie podobnie?
triss_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 14:06   #3
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Cytat:
Napisane przez Hazelinka Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Nie jestem pewna, czy piszę w dobrym wątku, ale nie do końca potrafiłam znaleźć coś odpowiedniego.

Odkąd kupiłam nowy biustonosz z firmy Freya Deco w rozmiarze 75 J, pod biustem po dłuższym noszeniu zaczęły robić mi się otarcia. W ciągu dnia nie odczuwam tego, tylko pod koniec dnia, kiedy wracam do domu- nie jestem zazwyczaj w stanie wytrzymać ani trochę dłużej, a na skórze są zaczerwienienia, a jeżeli zmuszona jestem spędzić poza domem więcej czasu, to czasami zdziera się naskórek.

Fiszbiny obszyte są bardzo trwałym, ale raczej przyjemnym w dotyku materiałem. Biustonosz jest kupiony może troszkę "na kompromis"- firma nie produkuje większych rozmiarów miseczki, a jest to jeden z niewielu modeli, które oprócz rozmiaru oferują też jako-taki wygląd (bo nie trudno wbić się w bezkształtne szmatki i się cieszyć, że jest). Dlatego też myślę, że częściowo ta sytuacja może być spowodowana nieco zbyt luźnym stanikiem. Jednak wcześniej, nawet jeżeli nosiłam nie do końca dobrane staniki, nigdy nie zdarzyła mi się taka sytuacja.

Czy znacie jakieś "domowe" sposoby na uratowanie tego? Nie chciałabym wyrzucać lekką ręką 300 zł, ale też nie jestem pewna, jaki materiał mogłabym zastosować, żeby nie pogorszyć sprawy i jakoś "oprawić" okolice fiszbin.

Po drugie, czy znacie może marki, które robią dobrze wyglądające (może inaczej: w których biust dobrze wygląda) biustonosze o miseczce powyżej J? Bywałam w wielu sklepach z różnym asortymentem i jeżeli ekspedientka nie otworzyła szeroko oczu na moje wymagania, to dostawałam coś co "nie wyglądało" albo zupełnie traciło kształt, rozciągając się już po pierwszym czy drugim (ręcznym!) praniu.

Pozdrawiam
Bzdura. Noszę 75K i tylko od Freya, żadnych innych biustonoszy nie kupuję.
Stary 2015-10-14, 14:12   #4
Camellia Sinensis
Raczkowanie

Cześć,

a co jest przyczyną tego, że fiszbiny Cię uwierają? Za mały obwód, za małe miseczki? Czy stanik jest źle wyprofilowany? Jeżeli obwód, to są takie specjalne przedłużki. Szkoda, że nie pomyślałaś o zwrocie od razu po tym jak stanik zaczął dawać Ci się we znaki.

Ostatnio zaopatrzyłam się w bieliznę w bonprix, gdzie- o dziwo! - udało mi się kupić najlepiej dobrany stanik jaki kiedykolwiek miałam. Może spróbuj ze sklepami internetowymi?

Camellia Sinensis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 14:19   #5
agniesiaa

Akurat Deco jest wykonane z przyjemnej tkaniny, nie to co np. Jolie (z "ostrej"koronki, czy Gem). Niekoniecznie to musi być obwód. Mnie np. uciskają i obcierają biustonosze Panache (mam 2 - dostałam), nieważne jaki model i wiele moich koleżanek się na to skarży.
Stary 2015-10-14, 16:16   #6
rousse
BAN stały

Cytat:
Biustonosz jest kupiony może troszkę "na kompromis"- firma nie produkuje większych rozmiarów miseczki, a jest to jeden z niewielu modeli, które oprócz rozmiaru oferują też jako-taki wygląd (bo nie trudno wbić się w bezkształtne szmatki i się cieszyć, że jest). Dlatego też myślę, że częściowo ta sytuacja może być spowodowana nieco zbyt luźnym stanikiem.
Sama sobie odpowiedziałaś, zbyt luźny obwód lekko przesuwa się jak chodzisz, stąd otarcia.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 16:16   #7
lza_slonca
Zakorzenienie

mam to samo co Ty autorko w 1 staniku..obwód ok ale wraz wrzyna się z przodu między miseczkami. Doraźnie- wpycham koszulkę pod stanik..ogółem noszę go raz na jakiś cxas

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-15, 09:01   #8
agniesiaa

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Sama sobie odpowiedziałaś, zbyt luźny obwód lekko przesuwa się jak chodzisz, stąd otarcia.
Dokładnie. Nic się nie powinno przesuwać.
Stary 2015-10-17, 13:59   #9
Hazelinka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
mam to samo co Ty autorko w 1 staniku..obwód ok ale wraz wrzyna się z przodu między miseczkami. Doraźnie- wpycham koszulkę pod stanik..ogółem noszę go raz na jakiś cxas
No to mniej więcej tak, jak ja.

Co do reszty komentarzy. Nie mam nic do tego stanika, gdyby nie podobała mi się tkanina albo generalnie wykonanie to po prostu nie kupiłabym go. Na początku wszystko było ok, jednak po dwóch miesiącach noszenia stanik zaczął się trochę rozciągać, co powodowało jego przesuwanie się i otarcia. Po takim czasie jakoś niekoniecznie myślałam o oddaniu stanika. Poza tym oprócz tego, że obciera mnie pod koniec dnia w okolicach fiszbin, jest bardzo wygodny.

Cytat:
Napisane przez agniesiaa Pokaż wiadomość
Bzdura. Noszę 75K i tylko od Freya, żadnych innych biustonoszy nie kupuję.
Który model ma 75K? Przeglądałam kilka na stronie i widziałam tylko J, w sklepach, w których byłam też nie było większych.
Hazelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-17, 14:29   #10
agniesiaa

Cytat:

Który model ma 75K? Przeglądałam kilka na stronie i widziałam tylko J, w sklepach, w których byłam też nie było większych.
Wiele modeli, ja mam m.in. Freya Gem, Freya Ivy Midnight, Fifi, Faye. Wpisz sobie na all to zobaczysz. Twoje sklepy widocznie są słabo zaopatrzone. Przypominam też, że Freya ma miseczki w rozmiarze 75JJ, też mam kilka staników w tym rozmiarze.
Stary 2015-10-17, 16:17   #11
rousse
BAN stały

Cytat:

Co do reszty komentarzy. Nie mam nic do tego stanika, gdyby nie podobała mi się tkanina albo generalnie wykonanie to po prostu nie kupiłabym go. Na początku wszystko było ok, jednak po dwóch miesiącach noszenia stanik zaczął się trochę rozciągać, co powodowało jego przesuwanie się i otarcia. Po takim czasie jakoś niekoniecznie myślałam o oddaniu stanika. Poza tym oprócz tego, że obciera mnie pod koniec dnia w okolicach fiszbin, jest bardzo wygodny.

możesz spróbować zwęzić obwód, ale nie wiadomo jak będzie z miseczkami wtedy... A teraz nie masz np wrażenia, że fiszbiny leżą za nisko?
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-17, 17:07   #12
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
możesz spróbować zwęzić obwód, ale nie wiadomo jak będzie z miseczkami wtedy... A teraz nie masz np wrażenia, że fiszbiny leżą za nisko?
Pod pachą należy zrobić zakładkę za pionową fiszbiną. Miseczki zostają na swoim miejscu.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-18, 16:39   #13
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
No to mniej więcej tak, jak ja.

Ja mam tak tylko w 1 modelu ale Avy..innych staników nie noszę

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-17, 09:26   #14
dk98
BAN stały

Ja noszę TRIUMP i nie mam problemów
xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2016-02-17 o 10:36 Powód: link
dk98 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości