Jak przekonaæ ludzi do adopcji ? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzêta domowe - wiZOO¿ > Zwierzaki w potrzebie

Notka

Zwierzaki w potrzebie Forum zwierzaki w potrzebie, to miejsce gdzie niesiemy pomoc zwierzêtom. Tutaj dowiesz siê o akcjach na rzecz zwierz±t. Przeczytasz o schroniskach.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2011-11-07, 00:45   #1
Asiaa90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 182
Arrow

Jak przekonaæ ludzi do adopcji ?

Witajcie

Mam takie pytanie, mo¿e przyda siê komu¶ te¿ kiedy¶..
Jak przekonaæ ludzi, ¿e adopcja, zabranie psiaka ze schroniska jest dobrym pomys³em ..? jak zmieniæ mentalno¶æ ludzi i zdanie, ¿e zwierzê ze schroniska nie jest w niczym gorsze ? Wiele osób boi siê braæ st±d zwierz±t nie raz s³ysza³am, ¿e nie.. bo nie wiadomo czy by³o bite, dlaczego kto¶ je zostawi³ mo¿e agresywne, mo¿e nie s³ucha³o siê, mo¿e kogo¶ zagryz³o .. a mo¿e by³o zbyt upierdliwe itp itd...
Jak zmieniæ pogl±dy ludzi ¿eby nie my¶leli w tych kategoriach je¿eli samo przekonywanie, ¿e to nie prawda co mówi±, ¿e samo podpieranie siê tym co najwa¿niejsze a wiêc, ¿e dziêki nim to w³a¶nie ten zwierzak ma szanse na przetrwanie ? co wiêcej mo¿na zrobiæ, jak przekonaæ takie osoby..?
Wiêkszo¶æ my¶li, ¿e zwierzêta pochodz±ce z pewnych ¿róde³ s± ok.. ale wszystkie inne ju¿ nie, boj± siê, ¿e nie znaj± w³a¶ciciela, przyczyny oddania, nie wiedz± sk±d pochodzi pies, wierz± w to, ¿e przy wyborze trzeba poznaæ jego "rodziców" czy s± agresywni czy mili..

Bardzo czêsto spotykam siê z tym.. i zastanawia mnie co robiæ by zmieniæ zdanie ludzi ? je¿eli by³ taki temat ju¿ to przepraszam

31.08.2006
Aparatka:
Góra 23.04.2012
Dó³ 16.07.2012
24.03.2014 koniec

odwyk
Asiaa90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-07, 05:49   #2
Olivvek
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 326
Dot.: Jak przekonaæ ludzi do adopcji ?

dobre pytanie...
Wiesz, wydaje mi siê, ¿e albo kto¶ ma w sobie wspó³czucie dla tych biednych zwierz±t, albo nie... Ludzie maj± tendencjê do uwa¿ania siê za nieomylnych, jak kto¶ wierzy w te swoje pseudoargumenty to ciê¿ko go przekonaæ, ¿e to bzdura :/
Ostatnio czyta³am wiele artyku³ów o kotach w schroniskach (jestem bardziej kociara ) i a¿ mam wyrzuty sumienia, ¿e nie pojecha³am tam ostatnio, kiedy przygarnia³am futrzaki... Bra³am je z og³oszeñ, czyli niby te¿ uchroni³am je przed gorszym losem (jeden facet otwarcie napisa³, ¿e kotek tam trafi je¶li nikt go nie zechce) ale... I tak jako¶ dziwnie mi z tym. Mo¿e jak dorosn± i przestan± broiæ to wezmê kolejnego mruczka.
Z psami gorzej, bo faktycznie mog± gry¼æ, rozumiem, ¿e ludzie siê boj±, ale nie zdaj± sobie chyba sprawy ile mo¿e zdzia³aæ dobre serce i odrobina czu³o¶ci.
Co mo¿emy zrobiæ? Chyba tylko u¶wiadamiaæ, u¶wiadamiaæ, u¶wiadamiaæ. Mo¿e do kogo¶ trafi..
Stary 2011-11-07, 07:26   #3
lapinne
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 513

sama mam dwie suki, zadna nie zostala adoptowana. obie kupilam.

i wlasciwie na codzien spotykam sie z opinia dokladnie odwrotna.
na spacerze ludzie potrafia mi zadac pytanie, ile one kosztowaly (!!!), co jest juz wg mnie sporym nietaktem.

nie mowiec juz o tekstach o tym, ze tyle bid w schronisku czeka na dom, kiedy kupilismy druga dziewczyne.

na kazdym forum internetowym, jesli ktos szuka psa danej rasy, jest odsylany do fundacji zajmujacymi sie adopcjami...
az do znudzenia.

szczerze uwazam, ze adopcje sa super. sama wychowalam sie z psem adoptowanym z warunkow gorszych niz schronisko-byl najlepszym psem swiata.
nie wykluczam adopcji w przyszlosci, kiedy byc moze bede miala wiekszy dom.

ale tez szanujmy swoje wybory.
czasem szokujace jest dla mnie, jak ktos sam zaczyna ze mna rozmowe o psach, wypytuje, a nastepnie od slowa do slowa wychodzi, ze jedna jest wystawiana, druga bedzie wystawiana (na razie jest malutka) i w dodatku nie pochodzi z polski i zaczynaja sie komentarze i patrzenie na moje psy jakby byly co najmniej zafarbowanymi na rozowo pudlami (z gory sorry dla wszystkich pudli))).
lapinne jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-07, 08:01   #4
seidhee
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 230

Tylko ¿e najczê¶ciej alternatyw± dla adopcji nie jest pies czy kot z hodowli, tylko "z domowego miotu po kochanej suczce".
Spotka³am siê z opini±, ¿e kto¶ nie bêdzie sterylizowa³, bo ma tyyyyle chêtnych na maluchy
seidhee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-07, 09:21   #5
lapinne
Zadomowienie

nie wiem, czy najczesciej.
moim zdaniem to juz odchodzi.

raczej coraz czesciej spotykam sie z tym, ze ludzie kupuja psy swiadomie.
Stary 2011-11-07, 09:56   #6
Sweet Chocolate
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 385

.

Edytowane przez Sweet Chocolate
Czas edycji: 2012-10-24 o 19:29
Sweet Chocolate jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-07, 10:34   #7
lapinne
Zadomowienie

ooo i znowu "najwdzieczniejsze na swiecie", bo przygarniete.

a ja ci powiem, ze moja starsza suka wychuchana, wydmuchana, rodowodowa jest ze mna tak zwiazana i tak bardzo mnie kocha, ze az czasem wydaje mi sie to niemozliwe. zrobi dla mnie absolutnie wszystko.

szczerze watpie, zeby jeszcze jakis pies kiedys mnie az tak pokochal.
Stary 2011-11-07, 10:53   #8
Merys
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 289

No có¿ trudny temat i wiele osób nie da siê przekonaæ, po prostu oni wiedz± lepiej. Ja staram siê t³umaczyæ ¿e wiele psiaków zosta³o wyrzuconych poniewa¿ ludziom:
1. Nie chce siê wychodziæ z nimi na dwór (wypuszczanie psiaka na balkon, to u niektórych jest norm±, ostatnio dosta³am pytanie, czy pies potrzebuje du¿o wychodziæ na dwór)
2. S± uwi±zani, je¶li gdzie¶ wyje¿d¿asz, to albo zabierasz pupila ze sob±, albo zostawiasz w hotelu (nie ka¿dy jest skoro do op³acania hoteliku)
3. Wyjazd za granice. (przyk³ad; zostawili dom + zwierzaki innym ludziom, pies by³ tak zag³odzony, ¿e ledwo prze¿y³ by³ wstanie agonalnym)
4. Powiêkszenie rodziny czyli wiêcej obowi±zków (uczulenia oczywi¶cie w niektórych przypadkach to jest konieczno¶æ, ale w niektórych, to tylko wymówka)
5. Choroba psa. ( spotka³am siê z sytuacj± gdzie chory pies zosta³ oddany, a zaraz pojawi³ siê nowy m³ody i zdrowy)
Niektórzy ludzie s± bezmy¶lni, dla nich pies to zwyk³y dodatek nie czuj± siê w ¿aden sposób za niego odpowiedzialny. I dlatego mamy to co mamy, przepe³nione schroniska i tyle smutnych mordek wbijaj±cych siê w kraty.... To nie one s± w tym wypadku gorsze.
Merys jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-07, 11:01   #9
nefete
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

Cytat:
Napisane przez Asiaa90 Poka¿ wiadomo¶æ
Witajcie

Mam takie pytanie, mo¿e przyda siê komu¶ te¿ kiedy¶..
Jak przekonaæ ludzi, ¿e adopcja, zabranie psiaka ze schroniska jest dobrym pomys³em ..? jak zmieniæ mentalno¶æ ludzi i zdanie, ¿e zwierzê ze schroniska nie jest w niczym gorsze ? Wiele osób boi siê braæ st±d zwierz±t nie raz s³ysza³am, ¿e nie.. bo nie wiadomo czy by³o bite, dlaczego kto¶ je zostawi³ mo¿e agresywne, mo¿e nie s³ucha³o siê, mo¿e kogo¶ zagryz³o .. a mo¿e by³o zbyt upierdliwe itp itd...
Jak zmieniæ pogl±dy ludzi ¿eby nie my¶leli w tych kategoriach je¿eli samo przekonywanie, ¿e to nie prawda co mówi±, ¿e samo podpieranie siê tym co najwa¿niejsze a wiêc, ¿e dziêki nim to w³a¶nie ten zwierzak ma szanse na przetrwanie ? co wiêcej mo¿na zrobiæ, jak przekonaæ takie osoby..?
Wiêkszo¶æ my¶li, ¿e zwierzêta pochodz±ce z pewnych ¿róde³ s± ok.. ale wszystkie inne ju¿ nie, boj± siê, ¿e nie znaj± w³a¶ciciela, przyczyny oddania, nie wiedz± sk±d pochodzi pies, wierz± w to, ¿e przy wyborze trzeba poznaæ jego "rodziców" czy s± agresywni czy mili..

Bardzo czêsto spotykam siê z tym.. i zastanawia mnie co robiæ by zmieniæ zdanie ludzi ? je¿eli by³ taki temat ju¿ to przepraszam
Przede wszystkim pamiêtaæ o zasadzie "im wiêkszy nacisk tym wiêkszy opór".

lapinne zwróci³a uwagê na ciekaw± sprawê. Spora czê¶æ aktywistów na rzecz zwierz±t wykazuje siê napastliwo¶ci± i niemal agresj±. Czasami mam wra¿enie, ¿e to w³a¶nie te rasowe s± wg nich zwierzêtami gorszej kategorii. To trochê jakby atakowaæ matki, ¿e ¶mia³y urodziæ dziecko podczas gdy domy dziecka pêkaj± w szwach.
I choæ pewnie ich intencje s± dobre to wychodzi jak wychodzi (patrz zasada wspomniana na pocz±tku).

W naszym domu wszystki zwierzêta (a by³y to nie tylko psy i koty) by³y znalezione na ulicy, wziêtê ze schroniska b±d¼ "dostane" od ludzi, którym siê znudzi³y. I w zwi±zku z tym jestem w stanie zrozumieæ obawy tych ludzi. Mój pierwszy pies by³ znaleziony jako szczeniak, pobity i wyrzucony. Wyrós³ z niego wielki pies w typie owczarka niemieckiego. To co dzi¶ mi po nim zosta³o to blizny po pogryzieniu. Rzuci³ siê na mnie gdy go g³aska³am. [do¿y³ u nas staro¶ci jakby kogo¶ to interesowa³o ]
Nie tak dawno temu wzieli¶my ze schroniska dwa szczeniaki. To co wyros³o z jednego mo¿na nazwaæ po imieniu: wredna ma³pa Choæ kocham j± nad ¿ycie, zw³aszcza jak grzeje mi stopy w nocy, to ile krwi mam napsutej to moje. No, ale kto by pomy¶la³, ¿e z tej kulki wyro¶nie pies w typie jednej z najtrudniejszych w wychowaniu ras (niepopularnej w Polsce).
Oczywi¶cie nie chce snuæ czarnych wizji, wiêkszo¶æ zwierz±t to by³y praktycznie ¿ywe pluszaki. Miziaæ, miziaæ i jeszcze raz miziaæ. A potem nakarmiæ i ju¿ wiêcej do szczê¶cia nie trzeba

Ale trzeba byæ szczerym, nie zawsze wiadomo co z takiej przygarniêtej kulki wyro¶nie. A ludzie maj± swoje oczekiwania i nie na wszytsko mog± sobie pozwoliæ np. na psy wymagaj±ce du¿ej dawki ruchu. No i nie ka¿dy jest zaklinaczem psów a psy po przej¶ciach czêsto wymagaj± nie tylko wiêkszej uwagi ale i wiedzy lub dobrego behawiorysty

Jasne, pies z hodowli te¿ nie jest 100% gwarancj±. Jednak jestem przeciwna mimo wszystko stwierdzaniu, ¿e przygarniêcie zwierzaka ze schroniska to tylko ¶wietlana przysz³o¶æ w krainie ró¿owych jednoro¿ców (zw³aszcza je¶li chodzi o psy) tylko dlatego, ¿e po domu niczym têcze bêdzie przebiegaæ wdziêczno¶æ za przygarniêcie do stada

Szczero¶æ i jeszcze raz szczero¶æ. Szerzenie ogólnej wiedzy o wychowaniu zwierz±t, mo¿liwo¶ciach jakie nios± (wiedza wiêkszo¶ci ludzi ogranicza siê do "trzeba wyprowadziæ na spacer i nakarmiæ" a jak pojawia siê jaki¶ problem to katastrofa, czasami dla zwierzaka). Pokazywanie korzy¶ci z adopcji doros³ych zwierz±t (szczeniêta to koty w worku trochê, czasami sie trafia jaka¶ ma³pa )
nefete jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-07, 11:11   #10
Sweet Chocolate
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 385

.

Edytowane przez Sweet Chocolate
Czas edycji: 2012-10-24 o 19:29
Sweet Chocolate jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-07, 12:26   #11
seidhee
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 230

Cytat:
Napisane przez lapinne Poka¿ wiadomo¶æ
raczej coraz czesciej spotykam sie z tym, ze ludzie kupuja psy swiadomie.
To dobra wiadomo¶æ. Niemniej wydaje mi siê, ¿e ci ¶wiadomi nadal s± w zdecydowanej mniejszo¶ci. Sk±d¶ przecie¿ te dziesi±tki tysiêcy psów w schronach siê wziê³y.
seidhee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-07, 15:49   #12
klaki
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 310

Cytat:
Napisane przez Sweet Chocolate Poka¿ wiadomo¶æ
Takie przygarniête zwierz±tko jak da mu siê opiekê i mi³o¶æ jest najwdziêczniejsze na ¶wiecie..... nigdy nie chcia³abym zwierzaczka wyhodowanego specjalnie dla mnie
Bzdura.
klaki jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-08, 12:15   #13
Malla
Nie depcze krokusów

Wiadomo¶ci: 53 233

Jak przekonaæ do adopcji? Taka osoba najpierw musi chcieæ daæ dom zwierzakowi, a potem powinna siê zastanowiæ nad oczekiwaniami.

- Je¶li kto¶ chce zwierzê tresowaæ i wystawiaæ, to nie mo¿na mu tego hobby zabroniæ.
- Je¶li kto¶ chce na start zdrowe i ³adne zwierzê (choæ wiadomo, ¿e to siê mo¿e zmieniæ), ma do tego prawo.
- Je¶li kto¶ chce adoptowaæ ma³e zwierzê o znanych i udokumentowanych korzeniach, nic nie stoi na przeszkodzie.

A je¶li kto¶ nie ma takich wymagañ, to najlepiej zrobiæ rekonesans w schronisku lub fundacji. Wra¿enia gwarantowane
Cytat:
Takie przygarniête zwierz±tko jak da mu siê opiekê i mi³o¶æ jest najwdziêczniejsze na ¶wiecie.....
Nie lubiê tego argumentu. Zwierzê urodzone w hodowli mo¿e byæ tak samo wdziêczne, jak zwierzê ze schroniska. Nie wspominaj±c ju¿ o sytuacjach, w których zwierzê ze schroniska ma sk³onno¶ci do agresji, ciê¿ki charakter i nie jest wytresowane.

To jest mit, ¿e znajda kocha bardziej.

Przygarnê³am znajdê z fundacji i nie czujê siê z tego powodu lepsza ani bardziej kochana.
Cytat:
nigdy nie chcia³abym zwierzaczka wyhodowanego specjalnie dla mnie
Czyli propagujesz zape³nianie schronisk zamiast ¶wiadomej hodowli, która pomaga eliminowaæ ryzyko wyst±pienia wielu chorób?

Wiem, ¿e nie, ale tak mog± byæ Twoje s³owa odebrane. Hodowle powinny istnieæ, a schroniska powinny pustoszeæ.
Stary 2011-11-18, 12:28   #14
Dagunia
Komplikatorka

Wiadomo¶ci: 20 298

Wydaje mi siê, ¿e ludzi nie warto przekonywaæ, bo je¶li pies np. zrobi szkodê to bêdzie "a pani mówi³a ¿e on grzeczny" i pretensje do Fundacji, Schroniska czy wolontariusza. Chocia¿ sama przekonywa³am rodziców do adopcji Tylko, ¿e u mnie by³a inna sytuacja bo mam rasê "niby" agresywn±. By³y obawy ze strony rodziców, ¿e nie zaakceptuje ich, ¿e w³a¶nie jest agresywna. Dopiero jak pokaza³am im fotki, opis wolontariuszki, no i sami porozmawiali z ni± to ju¿ nie by³o innej opcji jak adopcja rottka.
Je¶li kto¶ chce adoptowaæ zwierzaka to sam siê znajdzie
Stary 2011-11-20, 14:48   #15
joanna_adamska
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 281

nie da sie przekonaæ mo¿na tylko umieszczaæ opisy jaki jest grzeczny i co przeszed³, to na pewno lepsze ni¿ samo zdjêcie i podpis pies numer który¶tam. Ja swoim rodzicom od 10 lat t³umacze jakie one s± biedne i kochane i wszystko, a mama s³ucha³a i s³ucha³a i pó¼nej kupi³a sobie grzywacza chiñskiego
joanna_adamska jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-20, 15:31   #16
Neutrina
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 165

Tak moja uwaga jak chcecie co¶ wtr±ciæ na takim w±tku to proponuje przeczytaæ pocz±tek ze zrozumieniem, a nie wstawiaæ tu odpowiedzi od czapy.Np.Klaki czy malla
Cytat:
Napisane przez Malla Poka¿ wiadomo¶æ
Jak przekonaæ do adopcji? Taka osoba najpierw musi chcieæ daæ dom zwierzakowi, a potem powinna siê zastanowiæ nad oczekiwaniami.

- Je¶li kto¶ chce zwierzê tresowaæ i wystawiaæ, to nie mo¿na mu tego hobby zabroniæ.
- Je¶li kto¶ chce na start zdrowe i ³adne zwierzê (choæ wiadomo, ¿e to siê mo¿e zmieniæ), ma do tego prawo.
- Je¶li kto¶ chce adoptowaæ ma³e zwierzê o znanych i udokumentowanych korzeniach, nic nie stoi na przeszkodzie.

A je¶li kto¶ nie ma takich wymagañ, to najlepiej zrobiæ rekonesans w schronisku lub fundacji. Wra¿enia gwarantowane
Taka osoba musi.....
Czy tobie siê wydaje ¿e my wolontariuszki biegamy po mie¶cie lub dzwonimy pod dowolnie wybrany numer telefonu i wciskamy zupe³nie obcej osobie na chybi³ trafi³ psa, kota czy inne porzucone zwierz±tko?
Poza tym czytam i wed³ug ciebie w schroniskach i fundacja nie ma zwierzat które sprostowa³y by wy¿ej wymienionym przez ciebie wymaganiom? I co to jest za stwierdzenie ?"Je¶li kto¶ chce na start zdrowe i ³adne zwierzê (choæ wiadomo, ¿e to siê mo¿e zmieniæ), ma do tego prawo" prawo."Straszne. Co powoduje ¿e zwierzê jest brzydkie i kiedy?!
W schroniskach i fudnacjach s± wolontariusze których zadaniem jest sprwdzanie i przygotowanie zwierz±t do adopcji.Ludzie czêsto przychodz±cy maj± jakie¶ swoje wyobra¿enia pupila, ale moim zadaniem jest oceniæ osobê chc±c± zabraæ jakiego¶ psa i stwierdziæ czy sprosta wymogom psa o odpowiednim temperamencie lub rasy.To jest gwarancja udanej ¶wiadomej adopcji.
Jak przekonaæ ludzi do adopcji? Do¶wiadczeniem.Ludzie lubi± siê chwaliæ wiedz±, wiêc namawiaæ ich na czytanie o potrzebach zwierzat, psa, rasy.O tym co siê ze zwierzêciem dzieje gdy traci w³a¶cicieli.U¶wiadamiaæ, ¿e taka adopcja wzbogaci ich ¿ycie o nowe do¶wiadczenia.I zawsze pamiêtaæ ¿eby dobieraæ psa do aktywno¶ci osoby/ osób.Umieæ byæ dobr± doradczyni±.Nie je¼dziæ po uczuciach, tylko pokazaæ umiejêtno¶æ.Du¿o rozmawiaæ, nie zaprzeczaæ oczywisto¶æi ale pokazywaæ ¿e rzeczywisto¶æ bywa ró¿na i mog± siê myliæ.U mnie w schronisku jest ok a czasem ponad 2,5tys zwierz±t.Jest w czym wybieraæ i wszystkie s± piêkne.Wiadomo ¿e s± i takie które mog± ugry¼æ ,zniszczyæ co¶ i przez to potrzebuj± bardzo ¶wiadomego i do¶wiadczonego cz³owieka, ale to nie znaczy ¿e s± nieadopcyjne i do u¶pienia.Tym zwierzakom mo¿na naprawiæ psychikê/mo¿na z nimi pracowaæ je¶li maj± do tego predyspozycjê.Masa mixów, z moich adopcji startuje w agility.S± ludzie kórzy uprawiaj± Bikejoring z psami z adopcji w³a¶nie.Ludzie przyje¿d¿aj± po pupila jako towarzysza do biegania wieczorem.Trzeba umieæ obalaæ i wytrzebiaæ bzdury które s± puszczane w ¶wiat przez HODOWCÓW W£A¦NIE! KUP PSA U MNIE BO JAK ZAADOPTUJESZ TO MO¯E BYÆ RÓ¯NIE ,ALE ZAWSZE ¬LE.Tylko ¿e w wiêkszo¶ci schronisk psa dobiera wolontariusz i opiekun.Nie ma czego¶ takiego ¿e kto¶ przyje¿d¿a i wybiera asta, malamuta czy zwyk³ego ale energicznego kundliszona i go dostaje.U nas osoba chc±ca zaadoptowaæ psa np. rasy agresywnej jest mega maglowana, a jak otrzyma wstêpn± zgodê na adopcje, to musi z psem 3 razy i¶c na min godzinny spacer ze mn± lub opiekunem schronowym.Po ka¿dym Ja wystawiam opiniê negatywn± albo pozytywn±.W koñcu to tak naprawdê pies wybiera, a nie cz³owiek I obalam tu mit o braniu pieska od ma³ego,/bo takiego mo¿na sobie wychowaæ, bêdzie do nas przyzwyczajony itp ibleble.Tak, na co, i jak przyzwyczajony jest do w³a¶ciciela, to mo¿na w³a¶nie w schronisku zobaczyæ.Jedna zadowolona osoba z adopcji, to za chwilê kilka innych chêtnych.Bo ludzie do siebie przekazuj± informacje i zawsze do mnie kto¶ zadzwoni, od kogo¶ kto ju¿ psa adoptowa³, i szuka psa dla siebie.Zdoby³am zaufanie.Trzeba opanowaæ temat w sposób prawdziwy i na tym bazowaæ.Kierowaæ siê tak rozumem jak i sercem i wtedy ludzi siê nie przekonuje, tylko oni wiedz± ¿e mog± ci zaufaæ i wzi±æ psa z adopcji.

Edytowane przez Neutrina
Czas edycji: 2011-11-20 o 15:37
Neutrina jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-20, 15:57   #17
Malla
Nie depcze krokusów

Proponujê przeczytaæ mojego posta ze zrozumieniem, ³±cznie z zacytowanymi wypowiedziami S³odkiej Czekoladki
Stary 2011-11-20, 20:49   #18
klaki
Zadomowienie

Nie rozumiem co takiego napisa³am, ¿e nie tyczy siê w±tku i nie jest zgodne z prawd±?
Nie zgadzam siê, ¿e pies adoptowany kocha bardziej. Mam jednego ze schronu, drugiego od osoby, której suka mia³a "wpadkê" i oba kochaj± mnie równie mocno, ja je zreszt± te¿.

Wiem jednak ile mia³am problemów z suk± wziêt± ze schronu i doskonale zdajê sobie sprawê z tego, ¿e znale¼liby siê ludzie, którzy by j± oddali z powrotem.
Problem w tym, ¿e propagowanie hase³ typu "ze schroniska kocha bardziej" krzywdzi te zwierzêta. Bo ludzie tchniêci chêci± niesienia pomocy bior± psa ze schroniska, a potem siê okazuje, ¿e ten, zamiast byæ "wdziêczny" i "kochany" odstawia szopkê w domu i na spacerach. Nagle siê okazuje, ¿e pies ma silny lêk separacyjny, na spacerach rzuca siê na obce psy, nie toleruje znajomych, którzy wpadaj± w odwiedziny, a wizyta behawiorysty kosztuje >=100 z³ za godzinê.

Sztuk± zachêcenia do adopcji jest przedstawianie zarówno plusów jak i minusów tej decyzji. A nie potem obje¿d¿anie na dogomanii, ¿e kto¶ zrezygnowa³ z adopcji bo pies siê okaza³ zbyt problemowy.

Edytowane przez klaki
Czas edycji: 2011-11-20 o 20:52
Stary 2011-11-20, 20:52   #19
Asiaa90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 182

Klaki zgadzam siê ca³kowicie
nie mo¿na tylko podawaæ samych plusów bo to tak na prawdê dzia³a w odwrotn± stronê, lepiej ludzi poinformowaæ o wadach, zaletach.. o tym jakie problemy mog± byæ ale ile przyjemno¶ci.. nie mo¿na mówiæ, ¿e bardziej kocha itp. bo pó¼niej nie daj Bo¿e pies oka¿e siê bardzo ciê¿kim do wyszkolenia, nauki.. i cz³owiek czuje siê zawiedziony i zdolny do oddania bo przecie¿ mia³ byæ taki super.

31.08.2006
Aparatka:
Góra 23.04.2012
Dó³ 16.07.2012
24.03.2014 koniec

odwyk
Asiaa90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-21, 11:16   #20
Neutrina
Raczkowanie

I w³a¶nie o tym napisa³am.W odpowiedzialnych schroniskach i dobrych fundacjach pies jest sprawdzany od do.Je¶li s± w±tpliwo¶ci, to osoba adoptuj±ca jest o tym informowana.Ja nie poradzê, ¿e adopcjami choæby na Dogo zajmuj± siê równie¿ osoby niemy¶l±ce.Takie, które uwa¿aj± ¿e jak im siê zwróci uwagê na z³e prowadzenie adopcji, wprowadzanie w b³±d osobê chc±c± adoptowaæ zwierzaka/ to jest siê wspó³winnym oddania go zpowrotem.Poza tym osoby chc±ce adoptowaæ psa powinny najpierw posiadaæ ¶wiadomo¶æ,jak±¶ choæby mikro wiedzê i do¶wiadczenie ¿eby nie by³o potem pretensji.Z nadpobudliwym szczeniakiem z hodowli te¿ mo¿na sobie nie poradziæ.Wiêc tak naprawdê ta dyskusja jest o czym ,je¶li nie o odpowiedzialno¶ci z dwóch stron.Osoby chêtne na adopcjê te¿ czêst maj± w dee wolontariuszy chc±cych porozmawiaæ, doradziæ i te¿ zamieniaj± siê w oskar¿aj±ce potworki pozbywaj±ce siê zwierzaka, bo/niesprosta³ ich wymaganiom, zrobi³ co¶ czego siê niespodziewali itd.Jeden ze zwrotów z adopcji, po jednym dniu/Bo ugryz³a jak m±¿ chcia³ zabraæ wcze¶niej po³o¿on± ko¶æ na pos³aniu/Bardzo m±dre dawaæ psu który siedzia³ w schronisku ponad 2lata pierwszego dnia ko¶æ. I w ogóle kto m±dry i odpowiedzialny daje psu ko¶ci.
Klaki odp"Bzdura"Na post.A to nie jest dyskusja czy odp na zadane pytanie.
Stary 2011-11-21, 15:01   #21
klaki
Zadomowienie

....

Edytowane przez klaki
Czas edycji: 2012-08-14 o 20:31
Stary 2011-11-21, 22:23   #22
Neutrina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klaki Poka¿ wiadomo¶æ
Nie rozumiem co takiego napisa³am, ¿e nie tyczy siê w±tku i nie jest zgodne z prawd±?
Nie zgadzam siê, ¿e pies adoptowany kocha bardziej. Mam jednego ze schronu, drugiego od osoby, której suka mia³a "wpadkê" i oba kochaj± mnie równie mocno, ja je zreszt± te¿.

Wiem jednak ile mia³am problemów z suk± wziêt± ze schronu i doskonale zdajê sobie sprawê z tego, ¿e znale¼liby siê ludzie, którzy by j± oddali z powrotem.
Problem w tym, ¿e propagowanie hase³ typu "ze schroniska kocha bardziej" krzywdzi te zwierzêta. Bo ludzie tchniêci chêci± niesienia pomocy bior± psa ze schroniska, a potem siê okazuje, ¿e ten, zamiast byæ "wdziêczny" i "kochany" odstawia szopkê w domu i na spacerach. Nagle siê okazuje, ¿e pies ma silny lêk separacyjny, na spacerach rzuca siê na obce psy, nie toleruje znajomych, którzy wpadaj± w odwiedziny, a wizyta behawiorysty kosztuje >=100 z³ za godzinê.

Sztuk± zachêcenia do adopcji jest przedstawianie zarówno plusów jak i minusów tej decyzji. A nie potem obje¿d¿anie na dogomanii, ¿e kto¶ zrezygnowa³ z adopcji bo pies siê okaza³ zbyt problemowy.
Trzeba by³o od razu napisaæ odp. a nie skrót do ca³ego posta.Wed³ug mnie zdanie/¿e psy ze schronu kochaj±...., to taka "reklama"takie anty, na puszczanie w obieg opini przez hodowców, ¿e psy ze schronu s± problematyczne i najczê¶ciej do u¶pienia itp itd.
Tchniêci, to nie znaczy rozumni i przygotowani na problem ale... to co wymieni³a¶ jako problem jest powszechne równiez u zwierz±t kupionych, dostanych.Bêd±cych w rodzinie od maleñko¶ci.Lêk separacyjny jest czêsto wywo³any nadmiernym ucz³owieczaniem psa.Najpierw wszyscy domownicy jak jest szczeniorem, po¶wiêcaj± mu du¿o czasu, potym jako dorastajacy i ju¿ opatrzony siê wszystkim pies, któremu trzeba po¶wiêcaæ czas, jest odstawiany od uczuæ i bêd±c przy tym jedynym"pupilem" w domu zaczyna szaleæ.Na lêk separacyjny /mo¿na dostrzec jego symptomy wcze¶nie/ najlepszy jest drugi pupil.Nie wa¿ne czy to bêdzie drugi pies do psa czy kot do psa.Wa¿ne ¿eby by³ spokojny, starszy.Taki stonowany, a takiego w schronie znajdziesz )hihi.W ogóle wszystko co wymieni³a¶ w po¶cie wystêpuje u wszystkich zwierz±t ,bo nie wiem czemu zak³adasz, ¿e psy bêd±ce w schronisku, nabywaj± tych zachowañ w nim w³a¶nie , a nie naby³y ich w domu z którego zosta³y wywalone? Owszem, w schronisku niektóre zwierzaki dostaj± swojego rodzaju chaosu i zachowuj± siê czasem naprawdê dziwnie, ale trzeba te¿ wiedzieæ z do¶wiadzczenia najlepiej: ), ¿e po adopcji wiêkszo¶æ niepokoj±cych akcji znika jak rêk± odj±³, zw³aszcza przy odpowiedniej osobie.Poka¿ mi asty wychowane od maleñko¶ci w domach czy pitbulle itp rasy, kochaj±ce wiêkszo¶ci innych psów.Jak i obce osobywe w³±snym domu, nawet te znajome.Ja takie w schronisku mam.Przypomnij sobie ,skoro uwa¿asz ¿e jeste¶ ¶wiadom± osob± zwierz±t, a wiêc masz mega du¿o znajomych posiadaj±cych psy koty i inne stwory/ ile psów w domach twoich znajomych wygryz³o ;drzwi,fotel ,kanapê.Bo Ja mam nawet s±siadkê której rodowodowy Labek wygryz³ framugê od oknaTo co napisa³a¶ nie jest ¿adnym argumentem tylko dowodem na to jak postêpuje gro spo³eczeñstwa, zwalaj±c winê na zwierzê za jego zachowanie,nie chc±c przy tym przyznaæ siê do winy zwichrowania zwierzêcia swoim zachowaniem.Cieszeniem siê na reakcje agresywne.¦mianie siê jak pies krêci siê w kó³ko, albo broni zajadle jedzenia.Popieranie powstajacych fiksacji na ró¿nym tle.Wszystko jest super- wpo¿o- ¶mieszne dopóki pies jest ma³y.Jak uro¶nie i zaczyna w domu robiæ swój porz±dek, bo tak jak by³ wychowany rozumie ¶wiat, to won z domu.Niech ciê frajerzy/ki/ z sercem utrzymuj±. Cesar Millan o tym robi filmy i piszê ksi±¿ki i tak± lekturê i filmy i tobie/wam polecam
I przypominam ¿e zwierzêta sa empatyczne najpierw, a potem gadatliwe wiêc ka¿de uczucie wyp³ywaj±ce od was jest przez nie rozumiane jako oczywiste/przy tym zwracam uwagê ¿e wiêkszo¶æ uczuæ u najpierw gadaj±cych ludzi, jest pomijana i nie brana pod uwagê jako wp³ywaj±ca na cokolwiek, a na psa ju¿ na pewno.Mo¿e dobrym przyk³adem bêdzie fakt, ¿e jak kto¶ siê ¶miej ,to mo¿e i was rozbawiæ, jak siê wkurza i robi drakê ,to i wam siê udziela.Tak reaguj± zwierzêta.Jesli wy jeste¶cie na nie za co¶ ¼li, to one odbieraj± tylko to uczucie, a poniewa¿ mowy zwierzat nie znacie, to to odczucie z³a mo¿e byæ skierowane równie¿ przeciwko wam, zw³±szcza je¶li posuniecie siê wobec nich do rêkoczynów.Zachowanie zwierzêcia jest lustrzanym odbiciem waszych w³asnych frustracji jak i odpowiedz± na nie.Polecam siê uczyæ i poznawaæ ¶wiadomo¶æ naszej planety jak i istot takich jak
psy: )

Edytowane przez Neutrina
Czas edycji: 2011-11-22 o 11:39
Neutrina jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-22, 11:18   #23
klaki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Neutrina Poka¿ wiadomo¶æ
Tchniêci, to nie znaczy rozumni i przygotowani na problem ale... to co wymieni³a¶ jako problem jest powszechne równiez u zwierz±t kupionych, dostanych.Bê±cych w rodzinie od maleñko¶ci.Lêk separacyjny jest czêsto wywo³any nadmiernym ucz³owieczaniem psa.Najpierw wszyscy domownicy jak jest szczeniorem, po¶wiêcaj± mu du¿o czasu, potym jako dorastajacy i ju¿ opatrzony siê wszystkim pies, któremu trzeba po¶wiêcaæ czas, jest odstawiany od uczuæ i bêd±c przy tym jedynym"pupilem" w domu zaczyna szaleæ.Na lêk separacyjny /mo¿na dostrzec jego symptomy wcze¶nie/ najlepszy jest drugi pupil.Nie wa¿ne czy to bêdzie drugi pies do psa czy kot do psa.Wa¿ne ¿eby by³ spokojny, starszy.Taki stonowany, a takiego w schronie znajdziesz )hihi.W ogóle wszystko co wymieni³a¶ w po¶cie wystêpuje u wszystkich zwierz±t ,bo nie wiem czemu zak³adasz, ¿e psy bêd±ce w schronisku, nabywaj± tych zachowañ w nim w³a¶nie , a nie naby³y ich w domu z którego zosta³y wywalone?
Owszem, w schronisku niektóre zwierzaki dostaj± swojego rodzaju chaosu i zachowuj± siê czasem naprawdê dziwnie, ale trzeba te¿ wiedzieæ z do¶wiadzczenia najlepiej: ), ¿e po adopcji wiêkszo¶æ niepokoj±cych akcji znika jak rêk± odj±³, zw³aszcza przy odpowiedniej osobie.
Nie rozumiesz jednego- jak siê ma psa od szczeniaka, z domu, w którym nie spotka³o go nic z³ego (tj od odpowiedniego hodowcy) to za wszelkie przejawy z³ego wychowania mo¿na obwiniaæ tylko siebie. £atwiej jest wychowaæ psa, który nie ma z³ych wspomnieñ i jaki¶ niefajnych nawyków.

Z tym, ¿e na lêk separacyjny najlepszy jest drugi pupil to te¿ bzdura- suka mojej kuzynki choæby zostawa³a z kilkoma innymi spokojnymi psami i tak wyje i szczeka, gdy siê wyjdzie z domu.

Ja nie uwa¿am, ¿e psy ze schroniska s± gorsze, nigdzie tego nie napisa³am. Napisa³am jedynie, ¿e bior±c zwierzaka ze schronu trzeba siê przygotowaæ na to, ¿e po okresie jego aklimatyzacji w nowym miejscu mog± sie pojawiæ jakie¶ problemy.
A dla osoby pracuj±cej po te 7-8 godzin dziennie ma ogromne znaczenie czy pies przejawia lêk separacyjny. Wiadomo, ¿e mo¿na wzi±æ urlop i powoli psa przyzwyczajaæ albo do klatki albo do zostawania samemu, ale je¶li lêk separacyjny jest z gatunku tych "hardkorowych" (wgryzanie siê w ¶ciany, drzwi, wydrapywanie parkietu) to chyba nie znajdzie siê osoba, która psa nie odda. Wiem, ¿e to niedojrza³e, ¿e taki cz³owiek nie powinien w takim razie mieæ zwierzaka itd. -ja to wszystko wiem, ale wiadomo jak wygl±da ¿ycie

Cytat:
Poka¿ mi asty wychowane od maleñko¶ci w domach czy pitbulle itp rasy, kochaj±ce wiêkszo¶ci innych psów.Jak i obce osobywe w³±snym domu, nawet te znajome.
¦.p pies mojej kole¿anki kupiony na bazarku.

Cytat:
Ja takie w schronisku mam.

Rozumiem, ¿e przeprowadzasz eksperymenty i ka¿dego takiego asta bierzesz na miesi±c do domu, ¿eby zobaczyæ jak zachowuje siê w innym ¶rodowisku? Bo to, ¿e pies nie atakuje innych w schronie nie znaczy, ¿e nie zaatakuje po wyj¶ciu. Dobrym przyk³adem jest moja suka- w schronisku skaka³a i bawi³a siê ze wszystkimi psiakami, w domu przez pierwszy tydzieñ te¿, a potem nagle zmiana zachowania o 180 stopni i agresja lêkowa gdy tylko siê jaki¶ do niej zbli¿y³.

Cytat:
Przypomnij sobie ,skoro uwa¿asz ¿e jeste¶ ¶wiadom± osob± zwierz±t, a wiêc masz mega du¿o znajomych posiadaj±cych psy koty i inne stwory/ ile psów w domach twoich znajomych wygryz³o ;drzwi,fotel ,kanapê.Bo Ja mam nawet s±siadkê której rodowodowy Labek wygryz³ framugê od oknaTo co napisa³a¶ nie jest ¿adnym argumentem tylko dowodem na to jak postêpuje gro spo³eczeñstwa, zwalaj±c winê na zwierzê za jego zachowanie,nie chc±c przy tym przyznaæ siê do winy zwichrowania zwierzêcia swoim zachowaniem.
Ale czy to jest jaka¶ dyskusja pt "lepszy ten z rodowodem czy ten ze schroniska"? Dlaczego od razu uderzasz w oskar¿aj±cy ton nawet mnie nie znaj±c?

Cytat:
Niech ciê frajerzy/ki/ z sercem utrzymuj±. Cesar Millan o tym robi filmy i piszê ksi±¿ki i tak± lekturê i filmy i tobie/wam polecam
Ja Cesara za autorytet nie uznajê. Ju¿ bli¿ej mi do metod stosowanych przez szkoleniowców pozytywnych.

A wyt³uszczonego nie rozumiem. Mo¿esz wyt³umaczyæ?
Stary 2011-11-22, 11:48   #24
Neutrina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klaki Poka¿ wiadomo¶æ
Nie rozumiesz jednego- jak siê ma psa od szczeniaka, z domu, w którym nie spotka³o go nic z³ego (tj od odpowiedniego hodowcy) to za wszelkie przejawy z³ego wychowania mo¿na obwiniaæ tylko siebie. £atwiej jest wychowaæ psa, który nie ma z³ych wspomnieñ i jaki¶ niefajnych nawyków.

Z tym, ¿e na lêk separacyjny najlepszy jest drugi pupil to te¿ bzdura- suka mojej kuzynki choæby zostawa³a z kilkoma innymi spokojnymi psami i tak wyje i szczeka, gdy siê wyjdzie z domu.

Ja nie uwa¿am, ¿e psy ze schroniska s± gorsze, nigdzie tego nie napisa³am. Napisa³am jedynie, ¿e bior±c zwierzaka ze schronu trzeba siê przygotowaæ na to, ¿e po okresie jego aklimatyzacji w nowym miejscu mog± sie pojawiæ jakie¶ problemy.
A dla osoby pracuj±cej po te 7-8 godzin dziennie ma ogromne znaczenie czy pies przejawia lêk separacyjny. Wiadomo, ¿e mo¿na wzi±æ urlop i powoli psa przyzwyczajaæ albo do klatki albo do zostawania samemu, ale je¶li lêk separacyjny jest z gatunku tych "hardkorowych" (wgryzanie siê w ¶ciany, drzwi, wydrapywanie parkietu) to chyba nie znajdzie siê osoba, która psa nie odda. Wiem, ¿e to niedojrza³e, ¿e taki cz³owiek nie powinien w takim razie mieæ zwierzaka itd. -ja to wszystko wiem, ale wiadomo jak wygl±da ¿ycie

¦.p pies mojej kole¿anki kupiony na bazarku.

Rozumiem, ¿e przeprowadzasz eksperymenty i ka¿dego takiego asta bierzesz na miesi±c do domu, ¿eby zobaczyæ jak zachowuje siê w innym ¶rodowisku? Bo to, ¿e pies nie atakuje innych w schronie nie znaczy, ¿e nie zaatakuje po wyj¶ciu. Dobrym przyk³adem jest moja suka- w schronisku skaka³a i bawi³a siê ze wszystkimi psiakami, w domu przez pierwszy tydzieñ te¿, a potem nagle zmiana zachowania o 180 stopni i agresja lêkowa gdy tylko siê jaki¶ do niej zbli¿y³.

Ale czy to jest jaka¶ dyskusja pt "lepszy ten z rodowodem czy ten ze schroniska"? Dlaczego od razu uderzasz w oskar¿aj±cy ton nawet mnie nie znaj±c?

Ja Cesara za autorytet nie uznajê. Ju¿ bli¿ej mi do metod stosowanych przez szkoleniowców pozytywnych.

A wyt³uszczonego nie rozumiem. Mo¿esz wyt³umaczyæ?
Widaæ ¿e baardzo chcesz miec racjê, a przy tym nie przedstawiasz ¿adnego argumentu.Masz wed³ug mnie zerowe do¶wiadczenie w materii tematu.Bez sensu rozbijasz posta i odpowiadasz na wyjête z kontekstu zdania zmieniajaæ sens mojej wypowiedzi.Ja mam do¶wiadczenie , a ty jeste¶ wprawiona w wym±drzaniu siê.Sorki ale nie jeste¶ partnerk± do prowadzenia rozmowy.Jedno co mo¿na napisaæ po przeczytaniu twojego posta to EOT.
Stary 2011-11-22, 12:51   #25
Malla
Nie depcze krokusów

Neutrina - zabawnie prowadzi siê z Tob± dyskusjê Twoja prawda jest najprawdziwsza i koniec kropka. Zamiast odpowiadaæ na argumenty, oburzasz siê, przekrêcasz czyje¶ wypowiedzi, wym±drzasz powo³uj±c na "jedynie s³uszne" autorytety i wyra¼nie nie rozumiesz, co siê do Ciebie pisze. Ot, taki s³owotok niezbyt na temat.

Z rado¶ci± wy³±czam subskrypcjê w±tku, zachêcaj±c innych u¿ytkowników do przemy¶lanego przygarniania zwierzêcia - czy to ze schroniska, czy z hodowli.

Jednocze¶nie pukam siê w czo³o na my¶l o nawiedzonych, którzy krzywi± siê na ludzi kupuj±cych zwierzêta z hodowli. To trochê tak, jakby ludzie nie mieli prawa rodziæ dzieci, tylko musieli dzieliæ siê tymi z domów dziecka. Przykra i skomplikowana sprawa.

PS. Nie musisz mi t³umaczyæ, jak wygl±da praca wolontariusza, bo znam to z autopsji. Kota mam z fundacji, a jako dziecko chcia³am zostaæ hodowc± psów rasowych.
Stary 2011-11-22, 14:08   #26
klaki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Neutrina Poka¿ wiadomo¶æ
Widaæ ¿e baardzo chcesz miec racjê, a przy tym nie przedstawiasz ¿adnego argumentu.Masz wed³ug mnie zerowe do¶wiadczenie w materii tematu.Bez sensu rozbijasz posta i odpowiadasz na wyjête z kontekstu zdania zmieniajaæ sens mojej wypowiedzi.Ja mam do¶wiadczenie , a ty jeste¶ wprawiona w wym±drzaniu siê.Sorki ale nie jeste¶ partnerk± do prowadzenia rozmowy.Jedno co mo¿na napisaæ po przeczytaniu twojego posta to EOT.

Nie rób z psów schroniskowych jaki¶ nadpsów, bo po prostu je krzywdzisz.

Z mojej strony to koniec dyskusji, Twoje argumenty s± zbyt ³atwe do podwa¿enia i zupe³nie mnie nie przekonuj±.

Edytowane przez klaki
Czas edycji: 2012-08-14 o 20:23
Stary 2011-11-22, 14:35   #27
O La La
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 507

Ja mo¿e powiem tak :
w tym temacie chodzi tylko i wy³±cznie o mentalno¶æ ludzk± o nic innego wg mnie! Tyle jest podej¶c do tematu ilu ludzi na ¶wiecie tak naprawdê.
Teraz Wam powiem jak ludzie odbieraja psy ze schroniska:
- to ¿e jaki¶ pies jest w schronisku to nie moja wina,nie rozumiem dlaczego jestem zmuszany/a do tego ¿eby braæ kilkuletniego lub starego psa-ja chcê s³odkiego szczeniaczka (mimo tego ¿e w schroniskach te¿ jest du¿o szczeniaków,wystarczy ruszyæ g³ow± i poszukaæ,wiêcej orientacji w temacie poprostu)
- po co napedzaæ "pseudo" skoro mo¿na wzi±¶æ szczeniaka ze schronu (a bo to bêdzie nowszy szczeniak bo ten ze schronu to nie to samo-i tutaj w³a¶nie rêce opadaj± bo zaczyna siê gadka w kó³ko,za nic nie da siê przet³umaczyæ ze szczeniak ze schronu to z jednej strony to samo a z drugiej nie,bior±c ze schronu-pokazujesz ze masz dobre serce,nie skazujesz psa na ¿ycie za kratkami (w boksie),czynisz Go szczê¶liwym i siebie równie¿)
-to jak nie ze schronu to jak chcesz "nowo¶æ" to zainwestuj w psa z rodowodem! (nie! bo mnie nie staæ! i koniec tematu!) ale lepiej zap³aciæ te od 50 do uuuu nawet 1000 z³ "pseudo" ni¿ do³o¿yæ na dobr± sprwê drugi 1000 z³ i mieæ psa z którego wiadomo co wyro¶nie i nikogo przede wszystkim nie krzywdziæ-nie ¿yjesz wtedy ze ¶wiadomo¶ci± ¿e biedny sczeniak którego mozna by³o wzi±¶æ ze schronu siedzi tam dalej,a jego rodzeñstw mo¿e utopione,albo potraktowane jak zabawka,ale to ¿e napêdzi³o siê "pseudo" i pokaza³o takiemu komu¶ ze jest popyt na szceniaczki-jest suuuuuuper ! Tylko miot z którego jest Twój szczeniaczek mo¿e akurat ma szczêsliwe domy itd. a nast.mo¿e ju¿ nie mieæ tak fajnie i trafia do boksu w schronie,a kiedy przechodz± ludzie wk³ada nos w kratkê i patzry blagaj±cym wzrokiem mówi±c "mo¿e jednak ja".

No i mniej wiêcej takby to wygl±da³o.

"Mam serce dla zwierz±t"
O La La jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-23, 18:27   #28
joanna_adamska
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 281

Cytat:
Napisane przez O La La Poka¿ wiadomo¶æ
Ja mo¿e powiem tak :
w tym temacie chodzi tylko i wy³±cznie o mentalno¶æ ludzk± o nic innego wg mnie! Tyle jest podej¶c do tematu ilu ludzi na ¶wiecie tak naprawdê.
Teraz Wam powiem jak ludzie odbieraja psy ze schroniska:
- to ¿e jaki¶ pies jest w schronisku to nie moja wina,nie rozumiem dlaczego jestem zmuszany/a do tego ¿eby braæ kilkuletniego lub starego psa-ja chcê s³odkiego szczeniaczka (mimo tego ¿e w schroniskach te¿ jest du¿o szczeniaków,wystarczy ruszyæ g³ow± i poszukaæ,wiêcej orientacji w temacie poprostu) ...
Zgadam siê w 100%
joanna_adamska jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-23, 21:35   #29
rotten_lilly
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 704

To ¿e pies/kot jest ze schroniska ¶wiadczy o tym ¿e przez pewien czas przebywa³ w schronisku i o niczym wiêcej, to ¿e pies/kot jest z hodowli ¶wiadczy o tym ¿e jest z hodowli i ma rodowód.

Psy rasowe potrafia byæ zeschizowane jak i ze schronu spokojne, to ¿e zwierzak ma rodowód nic sie nie ma do zdrowia (prócz wiêkszych wad genetycznych które u mieszañców zazwyczaj i tak nie wystêpuj±). Pamietajmy ¿e z jednej strony zdarzaj± siê niekompetentni wolontariusze jak i lekkomy¶lni hodowcy (poza tym chyba zapomnielismy o DT gdzie te zwierzaki s± ju¿ bardziej zsocjalizowane.). Jak dla mnie dyskusja które lepsze jest absolutnie bez sensu, bo ¿adne nie jest lepsze, inne po prostu. Jeszcze jest ten mit ¿e zwierzaki ze schroniska to brudne, zapchlone, brzydkie i w ogóle ¶miertelnie chore najbardziej na wszystko :F

Lepiej przestrzegaæ przed pseudo (chocia¿ z mojego do¶wiadczenia ludzie nie ogarniaj± ró¿nicy, nawet po niez³ym wyk³adzie) i domowym namna¿alnia mruczków/kundelków.

A ja mam pytanie jak namówiæ kogo¶ do sterylizacji psa?

Edytowane przez rotten_lilly
Czas edycji: 2011-11-23 o 21:38
rotten_lilly jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-11-23, 22:44   #30
klaki
Zadomowienie

Zale¿y czy rzeczywi¶cie ta sterylizacja jest potrzebna. Niektórzy potrafi± pilnowaæ swoich psów i nie ma problemu z kolejnymi szczeniêtami.

Przede wszystkim nale¿a³oby zacz±æ od znalezienia weterynarza, który wykona ten zabieg jak najtaniej- nie oszukujmy siê- niektórzy potrafi± ¿±daæ wrêcz kolosalnych sum za sterylizacjê (zw³aszcza suki)
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Zwierzaki w potrzebie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-01-29 11:48:10

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:04.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.