|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Porysowane obrączki
Witam
![]() Obrączki z Tż nosimy od 4 miesięcy, a wyglądają gorzej niż te rodziców, czy znajomych. Są bardzo porysowane, wygląda to tak jakby na całym obwodzie obrączki ktoś 'przejechał' papierem ściernym. Nie ma kilku rysek, ale są one na całej powierzchni. rysa na rysie. Nie jest to tylko moja opinia, bo pokazywałam nasze obrączki kilku osobom w rodzinie i stwierdziły, że to aż nieprawdopodobne, że wyglądają tak źle, a przecież nic z nimi nie robimy- ściągamy na noc, do sprzątania. Orientujecie się może, czy mogę oddać je na reklamację? Bo obawiam się, że powiedzą, że to normalne przy użytkowaniu i jedynie je wypolerują i znowu będzie to samo. Jak sprawują się wasze obrączki, w jakim są stanie?
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Porysowane obrączki
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
A jakiej jest proby?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Moi rodzice, noszący te same obrączki dzień i noc od prawie 30 lat, również do sprzątania, pracy itd. nie mają rys praktycznie wcale. Normalne, żółte złoto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Złoto to bardzo miękki metal.
Im lepszej próby obrączka, tym szybciej matowieje. Też mam taką.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
mam zarówno pierścionek, jak i obrączkę z białego złota, z czego pierścionek ma wyższą próbę i jest nieco mocniej porysowany od obrączki, więc ta teoria się potwierdza. gdy kupowaliśmy obrączki jubiler powiedział, że w ciągu 2 lat od zakupu możemy przychodzić na darmowe polerowanie, ale mi te ryski kompletnie nie przeszkadzają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wredny kotecek
|
Nie martw się, nabierają charakteru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49885016]A jakiej jest proby?[/QUOTE]
żółte złoto, próba 585, obrączki mają klasyczny wzór Dziękuję za odpowiedzi. Poczytałam w internecie i sporo osób ma taki sam problem, więc to pewnie kwestia jakości złota. Jak tylko będziemy w mieście, w którym kupiliśmy obrączki to pójdziemy do sklepu i dowiemy się, czy da się coś z nimi zrobić.
20.09.2014r. ![]() Edytowane przez Kwaśna truskawka Czas edycji: 2015-01-22 o 21:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
a ja powiem inaczej
sadze ze obraczki rodziców sa po prostu juz tak porysowane, ze poszczególnych rys nie widac sama rozpaczalam nad kazda nowa rysa na obrączce, teraz wiem ze jest calkiem zarysowana, ale tego tak nie widac bo rysy sie "zlewają"
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
reklamacja nie przejdzie,po prostu proba jest slaba i zloto jest miekkie,mozesz tylko nosic do polerowania
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Im więcej złota tym bardziej miękkie ![]() Raczej im słabsza próba tym wytrzymalsza obrączka ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
I masz odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Nasze obrączki są w b.dobrym stanie, a mamy je 13 lat. Noszę codziennie, ściągam na noc. Mają jakieś małe rysy, ale ledwie widoczne.
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Moja mama nosi cały czas obrączkę złotą i mówiła mi że dawniej miała tłoczony wzorek, taką modną wtedy choinkę, teraz obrączka jest gładka i cieniutka, gdyby mi nie powiedziała tobym o tym wzorku nie wiedziała, złoto i inne metale się ścierają, także nie ma obaw, wszystko się z czasem wygładzi, a jeśli chce się szybko to jubiler trochę zetrze w kilka minut.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dziwne, ja mam żółte złoto z białym, nie mam praktycznie rys. Ale raz w roku oddajemy do jubilera na darmowe czyszczenie i polerowanie, dopytaj, czy u Ciebie nie ma takiej możliwości. Nasze obrączki mają już 2,5 roku i wyglądają jak nowe, a noszę non stop.
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Nie znam próby moich obrączek, ale to jest pamiątka rodzinna po babci męża. One mają już z 60 lat i choćby dlatego nie wyglądają idealnie, tylko właśnie mają taki swój charakter
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Nasze obrączki nosimy od miesiąca, też są całe porysowane, a próba jest 585, wzór również klasyczny. Myślę, że to kwestia tego, że to wyższa próba złota i z tej przyczyny podatna na zarysowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() Im więcej złota w złocie tym bardziej podatne na zarysowania ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
dziewczyny pomóżcie!
przeczytałam wszystkie Wasze posty i mam pustkę w głowie, nie wiem jaką próbę wybrać. najczęściej polecano nam 585, a wy mówicie, że zaraz będą porysowane ![]() wolimy raczej klasyczny wzór, ale mamy dylemat, jakiej próby.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Naczelna Wizażanka:)
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:43.