|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 633
|
![]() drozdze
hey
do czego mozna wykorzystac drozdze zostalo mi troche po pizzy oprocz pizzy i bucht-klusek na parze --to nie mam innych pomyslow... moze wy mi cos podsuniecie? ![]()
__________________
... nie każdy chłop z widłami to Posejdon ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 67
|
Dot.: drozdze
mozesz zrobic drozdzowe racuchy z np. jablkami albo buleczki z jagodami (jagodzianki)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: drozdze
maseczka na buźkę
![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 191
|
Dot.: drozdze
RAcuchy
![]() Oto przepis: 50 dkg mąki 2 dkg drożdży 10 dkg tłuszczu do ciasta (margaryna) tłuszcz do smażenia 0,5 litra mleka 4 jajka 10 dkg cukru mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z łyżeczka cukru i 1/2 szklanki mleka (pozostawić chwilę do wyrośnięcia). JAjka ubić z cukrem. Margarynę rozpuścić. Do mąki dodac rozczyn drożdżowy, jajka utarne z cukrem, resztę mleka i roztopiony tłuszcz. Ubić (do gęstości śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem. P.S. do ciasta można dodać przed wyrośnieciem jabłka pokrojone w malutkie cząstki. Smażyć na bardzo małym ogniu żeby mogły troszke podrosnąć a nie spalić sie ![]() Przepis wygląda na pracochłonny ale w sumie zajmuje niedużo czasu. JA zostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
__________________
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. ![]() Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2005-08-10 o 12:22 Powód: błędy :-( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 633
|
Dot.: drozdze
moze jeszcze jakies pomysly
![]() ostatnio zrobilam buleczki drozdzowe z przepisu internetu ale jakos nie wyrosly i nie przyrumienily sie tak jak chcialam moze macie jakies sprawdzone przepisy na buleczki drozdzowe? ![]()
__________________
... nie każdy chłop z widłami to Posejdon ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 191
|
Dot.: drozdze
podawałam jakiś czas temu przepis na bułeczki cynamonowe. Poszukaj takiego wątku.
__________________
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dot.: drozdze
mozesz drozdze zamrozic- nic im sie nie stanie zlego w zamrazalniku i wykorzystasz je przy nastepnej okazji
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: drozdze
robisz najprostsze ciasto na pizze /1 jednostka wody+cukier + drozdze , na 3 jednostki maki z odrobina soli i lyzka oleju lub oliwy z oliwek , kminkiem, oregano, czosnkiem, czym tam chcesz/ pozwalasz urosnac okolo pol godziny formujesz dlugie paluchy, mozesz je posypac sola gruboziarnista, pieczesz kolo 10-12 minut
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.