drozdze - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-08-10, 00:18   #1
an-si:)
Rozeznanie
 
Avatar an-si:)
 
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 633
Smile

drozdze


hey
do czego mozna wykorzystac drozdze
zostalo mi troche po pizzy
oprocz pizzy i bucht-klusek na parze --to nie mam innych pomyslow...
moze wy mi cos podsuniecie?
__________________
... nie każdy chłop z widłami to Posejdon !
an-si:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-10, 07:03   #2
bernadetta
Raczkowanie
 
Avatar bernadetta
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 67
Dot.: drozdze

mozesz zrobic drozdzowe racuchy z np. jablkami albo buleczki z jagodami (jagodzianki)
pozdrawiam
bernadetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-10, 08:42   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: drozdze

maseczka na buźkę
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-10, 12:19   #4
Szczęśliwa
Zadomowienie
 
Avatar Szczęśliwa
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 191
Dot.: drozdze

RAcuchy

Oto przepis:
50 dkg mąki
2 dkg drożdży
10 dkg tłuszczu do ciasta (margaryna)
tłuszcz do smażenia
0,5 litra mleka
4 jajka
10 dkg cukru

mąkę przesiać, drożdże rozmieszać z łyżeczka cukru i 1/2 szklanki mleka (pozostawić chwilę do wyrośnięcia). JAjka ubić z cukrem. Margarynę rozpuścić.
Do mąki dodac rozczyn drożdżowy, jajka utarne z cukrem, resztę mleka i roztopiony tłuszcz. Ubić (do gęstości śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.

P.S. do ciasta można dodać przed wyrośnieciem jabłka pokrojone w malutkie cząstki. Smażyć na bardzo małym ogniu żeby mogły troszke podrosnąć a nie spalić sie

Przepis wygląda na pracochłonny ale w sumie zajmuje niedużo czasu. JA zostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
__________________
Pozdrawiam, Ewcia

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.

Edytowane przez Szczęśliwa
Czas edycji: 2005-08-10 o 12:22 Powód: błędy :-(
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-19, 20:09   #5
an-si:)
Rozeznanie
 
Avatar an-si:)
 
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 633
Dot.: drozdze

moze jeszcze jakies pomysly
ostatnio zrobilam buleczki drozdzowe z przepisu internetu ale jakos nie wyrosly i nie przyrumienily sie tak jak chcialam
moze macie jakies sprawdzone przepisy na buleczki drozdzowe?

__________________
... nie każdy chłop z widłami to Posejdon !
an-si:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-21, 17:36   #6
Szczęśliwa
Zadomowienie
 
Avatar Szczęśliwa
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 1 191
Dot.: drozdze

podawałam jakiś czas temu przepis na bułeczki cynamonowe. Poszukaj takiego wątku.
__________________
Pozdrawiam, Ewcia

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 03:30   #7
dajana3
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Dortmund
Wiadomości: 20
GG do dajana3
Dot.: drozdze

mozesz drozdze zamrozic- nic im sie nie stanie zlego w zamrazalniku i wykorzystasz je przy nastepnej okazji
dajana3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 08:36   #8
nekome
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
Dot.: drozdze

robisz najprostsze ciasto na pizze /1 jednostka wody+cukier + drozdze , na 3 jednostki maki z odrobina soli i lyzka oleju lub oliwy z oliwek , kminkiem, oregano, czosnkiem, czym tam chcesz/ pozwalasz urosnac okolo pol godziny formujesz dlugie paluchy, mozesz je posypac sola gruboziarnista, pieczesz kolo 10-12 minut dobre do piwa, do przegryzienia z maselkie, serkiem typu tartar
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.