1000 kcal - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-29, 10:25   #1
Qyodai
Raczkowanie

Angry

1000 kcal

Przed chwilą się przeraziłam.
Po przeanalizowaniu wypowiedzi wielu wizazystek od prawie tygodnia staram się obniżyć dzienny limit dostarczanych kalorii, choć za bardzo nie przesadzam. Jem to co zazwyczaj, ale może w mniejszych ilościach. Często na śniadanie kupuję sobie taki gotowy twarożek (a żeby było zdrowiej to jeszcze ze szczypiorkiem), jak go dziś zjadłam to spojrzałam na etykietkę, a tam ... o zgrozo 100 g to 500 kcal. A ja zjadłam 150 g i do tego bułeczkę.
Sporo czytałam o diecie 1000 kcal, chciałam choć minimalnie się zbliżyć się do tego pułapu, bo 1000 kcal dziennie to dla mnie sprawa nieosiągalna, bo kocham jeść.
I stąd moje pytanie, jak radzicie sobie dziewczyny z przestrzeganiem takich diet? Czy naprawdę muszę najpierw czytać etykietę zanim coś kupię?
Czy któraś z Was może stosowała tą dietkę i przez nią przebrnęła?
Czekam na wszelkie informacje.
Qyodai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 10:41   #2
kalija
Zadomowienie

Dot.: 1000 kcal

Żeby coś schudnąć, trzeba spalić więcej energii niż się dostarczyło organizmowi.
Oblicz sobie zapotrzebowanie kaloryczne (wtedy będziesz wiedziała ile możesz bezkarnie zjeść) jeśli obetniesz od tego 300-500kcal schudniesz bez problemu i bez ogromnych wyrzeczeń.

1kg stracony na wadze to spalone 7000kcal

Efekty więc bedą szybciej, jak zainwestujesz czas w jakieś aeroby (bieg, rower, pływanie etc)

Warto czytać etykietki na produktach i wybierać świadomie
Mój "serek wiejski" ma 113kcal/100g

Nie popadaj jednak w manie liczenia kalorii, jedz dużo warzyw, białego mięsa, unikaj produktów mącznych, białego pieczywa, słodyczy i alkoholu...
Niby wskazówki ogólne, ale efekty są zaskakujące
kalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 10:46   #3
Akane
Zakorzenienie

Dla uzupełnienia postu kaliji podrzucam linka z kalkulatorem zapotrzebowania kalorycznego: http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/0,51205,1833734.html
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 10:56   #4
trzykrotka
Raczkowanie

ja bym proponowała zaprzyjażnić się z tabelami kalorii (co prawda ostatnio słyszałam, że ważniejszy niż kalorie jest IG, ale znam wiele osób, które ładnie schudły pilnując wyłącznie kalorii). Polecam np. stronkę kalorie.net

na początku to trochę upierdliwe - sprawdzanie etykiet, tabel, liczenie etc, ale można się szybko przyzwyczaić w necie na pewno znajdziesz też wiele gotowych (wcale nie takich głodowych, zdaje mi się) jadłospisów. A w kioskach i księgarniach - książeczki z gotowymi rozkładmai posiłków 100 czy 1200 kcal

może zrób sobie skróconą tabelę i powieś na lodówce? albo zrób listę 'bezpiecznych' produktów - takich, które Cię nasycą nie rujnując diety? Mintaj, brokuły... brzmi, być może, mało apetycznie - ale smak szybko się zmienia (wiem po sobie), łatwo się przyzwyczaić i rozsmakować w niskokalorycznych produktach... po pewnym czasie będą Ci nawet bardziej smakować niż czekoladki i chrupki

i nie zniechęcaj się, jeśli od czasu do czasu "zgrzeszysz", bo po pierwsze - każdemu się to zdarza, po drugie - "grzech" można "odpokutować", np. zjadając mniej następnego dnia lub wybierając się na zbawienny przy tej pogodzie basenik

powodzenia!!! trzymam kciuki
trzykrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 14:32   #5
andzya
Zakorzenienie

ja sie trzymam diety 1000 kcal,patrze na etykietki ale juz sie do tego przyzwyczailam bo ten stan trwa juz baaardzo dlugo
Stary 2005-08-01, 09:43   #6
Qyodai
Raczkowanie

Dzięki Dziewczyny!

Fajnie, że nie jestem sama. Od dziś zaczynam sama sobie gotować, chociaż mam do tego dwie lewe ręce. Liczenie kalorii też, ale nie bez przesady.

Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi na temat zdrowego i niskokalorycznego jedzenia z chęcią je przeczytam.
Qyodai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-01, 10:54   #7
andzya
Zakorzenienie

u mnie na poczatku byo tak,ze musialam sobie przypomniec,zeby sprawdzic ile cos ma kalorii.teraz to patrzenie i liczenie stalo sie tak samo czescia mojego zycia jak poranne pojscie do toalety...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-10-04, 16:55   #8
nurthena
Raczkowanie

Question Dot.: 1000 kcal

A ja mam pytanie. Staram się liczyc kalorie ale nie wiem jaka wage maja poszczegolne produkty, np. 1 gotowany ziemniak, plasterek szynki albo piers z kurczaka.

Prosze pomozcie moze gdzies sa dostepne tabele kalorii podzielone mniej wiecej na pojedyncze porcje
nurthena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-04, 17:46   #9
fazuuss
Raczkowanie

Liczenie kalori mi również weszło w krew.Nie mogę się bez tego obyć.I tak jak dziewczyny mówią: ''to jak poranne pójście do toalety''
dieta 1000kcal bardzo przyjemna i polecam kazdemu
Stary 2005-10-05, 08:51   #10
Paris Paris
Zadomowienie

GG do Paris Paris

ja kalorie liczę od lat, z czasem, nauczyłam się ile, które produkty ich mają

co prawda na taką rygorystyczną dietę 1000 kcal przeszłam dopiero od soboty ( poraz któryś juz w moim życiu ) bo trochę sobie pofolgowałam i przytyłam

ale już od 5 dni mieszczę się w 1000, nie jem słodyczy tylko warzywa, owoce i pieczywo chrupkie... a obiadki różnie: kasza gryczana, białe mięso, gotowane warzywa...
daję radę i nie chodzę głodna, jedyny głód jaki czuję to głód słodyczy, ale dziś jest lepiej i będzie jeszcze lepiej) wiem to
Paris Paris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-05, 11:13   #11
Edddytek
Raczkowanie

GG do Edddytek
Question Dot.: 1000 kcal

Dziewczyny mozecie mi powiedziec jaki jest wasz stosunek do slodyczy na diecie 1000 kcal? Nie jecie ich wcale? Ja stosuje te diete od 9 sierpnia efekt 10 kg mniej waga stoi teraz w miejscu juz dosyc dlugo bo znow mam chec na slodycze. Powiedzcie czy wcale ich nie jecie czy czasem pozwalacie sobie na jakies odstepstwo?
Stary 2005-10-05, 11:33   #12
SandraBullock
Wtajemniczenie

Ja Edddytko nie jestem na 1000 kalorii tylko na 1600-1700,bo intensywnie ćwiczę(jeśli w ogóle ćwiczę),ale przez jedzenie owoców i migdałow oraz niezastąpionych pieciu posiłków dziennie,to nie mam ochoty na jedzenie słodyczy.I w ogóle mam jakąś większą ochote do życia.
SandraBullock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-05, 11:41   #13
Paris Paris
Zadomowienie

GG do Paris Paris

Edytkoale mnie uradowałaś, 2 miesiące i 10 kg w dół to olbrzymi sukces !!!!!!!!!!!
ja słodyczy nie jem, ale jak pisałam wyżej, to dopiero mój 5 dzień, ale teraz wiem, ze mi tez się uda i , że taki sukces jak Twój tylko mnie bardziej mobilizuje!!!!
jestes wielka
Stary 2005-10-06, 07:18   #14
Edddytek
Raczkowanie

GG do Edddytek
Smile Dot.: 1000 kcal

hahaha nie nie wielka to ja byłam ale naprawdę ja sama po sobie wiem, że to mozliwe i ze jest to realny wynik, co wiecej wcale nie trzeba sie meczyc ani nie jest to katowanie. Najtrudniejszy byl 3-4 dzien, ale przezylam je i w sumie sie znieczulilam nadal jesm 1000-1200 kcal a mam wrazenie, ze sie obzeram bo juz przywyklam do tego. Co prawda moja waga sie teraz zatrzymala (pisalam w moim watku ze drgnela, owszem ale tylko na chwilke na 0,3 dkg) i dalej stoi ale kontynuuje bo wiem ze ruszy znow. Troszke zwiekszalam dawki ale na szczescie nic mi nie przybylo. Życze sukcesow i wytrwalosci
Stary 2005-10-21, 11:20   #15
Kashia
Przyczajenie

GG do Kashia
Unhappy Dot.: 1000 kcal

Ja juz od ponad 8 miesiecy prowadze diete 1200 kcal...z nielichym skutkiem...ale fakt faktem ok 2 miesiace waga praktycznie ani drgnie...co jest bardzo denerwujace....
Stary 2005-10-21, 11:28   #16
SandraBullock
Wtajemniczenie

Pewnie masz zastój-włącz więcej ruchu.Może sie poprawi.Albo czekaj,aż zastój minie.
Pozdróffka
Stary 2005-10-21, 11:31   #17
Kashia
Przyczajenie

GG do Kashia
Talking Dot.: 1000 kcal

Wlasnie mam zamiar wiecej sie ruszac chyba sie na silownie wybiore ehhh niecierpie tluszczyku help na cale szczescie mam niedlugo wizyte u lekarza...zobaczymy...ehh ...poza tym oslabiona jestem i wlosy zaczely wypadac...:/
Stary 2005-10-21, 11:53   #18
SandraBullock
Wtajemniczenie

Wiesz co tylko przy treningu to może zwiększ ilość kcal.
Stary 2005-10-21, 14:25   #19
*beatriz*
Raczkowanie

Kurcze dziewczyny,ja nigdy nie dojdę z tym do perfekcji,po prostu nie mogę jeść tylko 1000kcal... zastanawiam się,czy jeśli pływam 3 razy w tyg.to czy powinnam jeść więcej? Bo boję się,że mogę zasłąbnąć,albo coś w tym stylu (to raczej forma usprawiedliwiania się ) ale jeśli uważacie,że mogę jeść tylko tyle,to "zes..am się a nie dam się!" i będę jadła jak najmniej! =)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-21, 15:30   #20
selleni
Przyczajenie

Swoją drogą to zawsze musisz patrzeć co kupujesz.
selleni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-21, 16:48   #21
Kashia
Przyczajenie

GG do Kashia

Ja bez problemu trzymam sie 1200 kcal tak jak zalecila mi dietetyczka....i jest ok...mam juz 30 kg mniej
Stary 2005-10-21, 17:25   #22
foczildka
Raczkowanie

GG do foczildka
Smile Dot.: 1000 kcal

Droga Qyodai))Pewnie juz o tym slyszalas, ale ja tak wspomne w razie czego...Liczenia kalorii jest troszke czasochlonne ale warto sie poswiecic. Jesli Masz dostep do internetu to koniecznie zajrzyj na te stronki: www.fitday.com oraz www.dieta.pl
Na oby, po darmowym zarejestrowaniu mozesz prowadzic dziennik zjadanych kazdego dnia kalorii...po prostu wyszukujesz produkty, zaznaczasz i ilosc kalorii sama wyskakuje)) Aha, ta pierwsza strona jest w jezyku angielskim, ale za to podaje wiecej szczegolow, np ilosc bialek,weglowodanow i tluszczy ktore zjadlas...sprawdz, naprawde warto...

Zycze powodzenia
foczildka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-22, 07:29   #23
agatka-a
Zakorzenienie

matko co to był za serek??? jeszcze sie z takim nie spotkałam, żeby w 100g miał 500kcal
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-12-06, 13:24   #24
Paris Paris
Zadomowienie

GG do Paris Paris

Cytat:
Napisane przez Kashia
Ja bez problemu trzymam sie 1200 kcal tak jak zalecila mi dietetyczka....i jest ok...mam juz 30 kg mniej
gratuluję

a ja ponownie, po długiej przerwie - miesięcznej , wracam do 1000 kcal
wróciłam 3 dni temu i czuję się super
Stary 2005-12-07, 07:59   #25
ankolot
Przyczajenie

Eddytek, ja tez mam zamiar przejsć na dietę 1000 kal, ale mam straszny problem z planowaniem jedzenia. tzn. nie chodzi mi o gotowanie (bo nie mam czasu), ale takie proste i normalne jedzenie. Może masz jakieś już posiłki gotowe (co mieści się w 1000 kal na cały dzień - bez żadnych eksperymentów). Proszę o rady.
ankolot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-07, 09:27   #26
PięknaCzarna
Raczkowanie

Hello! Ja jestem na 1000 kcal od jakiś trzech tygodni prawie. Nie jem kolacji i sporo ćwiczę. Choć czasami chciałabym sobie zjeść coś wielkiego, tłustego i... ach! lepiej nie mówić!
Ale chcę się dzielnie trzymać.
Może będziemy się wspierać wzajemnie?
PięknaCzarna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-07, 11:51   #27
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Piękna Czarna, wiem że trudno będzie Ci w to uwierzyć, ale brak kolacji wpływa negatywnie na Twoje odchudzanie, ze względu na to, że spowalnia przemianę materii.

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-07, 12:51   #28
Dolot
Zadomowienie

Suzanka ma jak zwykle racje i do tego kolacja powinna być bogata w białko A ja jestem na diecie 1000kcal już od przeszło miesiaca a liczenie i sprawdzanie etykiet weszo mi w krew
Dolot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-08, 08:37   #29
maja_s
Rozeznanie

GG do maja_s Wyślij wiadomość przez MSN do maja_s Send a message via Skype™ to maja_s

TEz mam zamiar skusic sie na diete 1000kcal ale czasem te posilki mnie odrazaja ostatni raz po nieudanej i okropnej diecie kopenhaskiej mam uraz do diet ale znow utrzeba zaczac cos ze soba robic. lubie bardzo sport nie mam za bardzo czasu na niego ale jakos daje rade. niestety biegac nie moge za bardzo bo mi ise robia straszne miesnie na udach takie bulki nad kolanami. slyszalamn ze w miare cwiczen one sie spala tylko na poczatku jest taki efekt wiecie czy to prawda?? uwielbiam rowerek i rolki mmmm )
maja_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-08, 08:42   #30
Gallathea
Raczkowanie

Cze
Gallathea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości