![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mam problem z trawieniem co może pomóc?
Od jakiegoś czasu mam straszny problem z trawieniem. Ogólnie wygląda to tak że czuję dziwny ból w lewym boku, oprócz tego mam gazy ;-(. To nie jest przyjemne. Odczuwam to po tłustym jedzeniu i nawet małej ilości alkoholu. Moja przyjaciółka twierdzi że to jest trzustka i żebym tego nie lekceważyła. Dała mi jakieś proszki lipankrea, powiedziała, iż sama z nich korzysta i jej pomagają. Mi też pomogły, aczkolwiek nie wiem co dalej. Troszkę się boję... Nie wiem za bardzo co mam z tym zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam problem z trawieniem co może pomóc?
Bóle w lewym boku w połączeniu z problemami trawiennymi charakterystyczne są dla jelita, dokładnie okrężnicy zstępującej.
Wizyta u lekarza, badanie kału, jeśli coś wyjdzie - kolonoskopia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
kropka ma racje, nie wolno lekce sobie wazyc zadnych problemow z flaczkami, szczegolnie jezeli masz dolegliwosci i to juz bardzo uciazliwe. koniecznie idz jak najszybciej do lekarza gastrologa, i nie czekaj na wizyte w publicznym, bo moze byc za pozno ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wiecie co naprawdę muszę się wybrać. Ale powiem szczerze że nienawidzę takich sytuacji! Gdyby tak można było jakoś wymigać się od tego... hmmm
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
pomóc może tribux- lek na receptę.Będąc u lekarza można o nim wspomnieć . Pomógł mi w trudnej wywołanej stresem komplikacji z jelitami. Ale decyduje lekarz.
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Tylko mnie nie strasz, bo sama jestem w niezłym strachu. Specjalnie poszłam na USG jamy brzusznej, żeby zobaczyć czy nie mam jakiś guzów np. na trzustce czy zołądku. Ale usg było w porządku. Więc sama nie wiem...
P.S. Ja już nic nie czytam w internecie. Kiedyś byłam u lekarza i powiedział, żeby nie wyczytywać w necie o chorobach, bo człowiek się niepotrzebnie nakręca a się nie zna. P.S.2 Przed chwilą sprawdziłam co napisali w badaniu USG: "trzustka o prawidłowej echogeniczności" cokolwiek to oznacza. Edytowane przez karola_sz Czas edycji: 2008-11-04 o 07:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsza - bóle w lewym boku, tzw. ołówkowaty stolec, wzdęcia, biegunki; diagnoza - nowotwór jelita grubego; Druga - bóle w lewym boku, zgaga, zaparcia, biegunki, wzdęcia, coś jakby skurcze po lewej stronie brzucha; diagnoza - zapalenie uchyłka jelita + dieta; Ja - bóle w lewym boku, zaparcia, wzdęcia (nawet po suchej bułce), ciężar na żołądku, czasem mdłości; diagnoza - zespół jelita nadwrażliwego; W którym miejscu masz ten ból? Tuż pod żebrami czy niżej, trochę pod linią pępka? Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2008-11-04 o 07:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
W moim przypadku to pod żebrami.
Czasami czuję skurcze, czasami takie ala kłucie jak kolka, ogólnie coś mi tam przeszkadza. Na kibelek biegam codziennie raz (max.2) ale nie jest to biegunka. Wzdęcia są, po jedzeniu, często mi ciężko na żołądku, odbija się nieprzyjemnie. Edytowane przez karola_sz Czas edycji: 2008-11-04 o 07:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
dziewczyny! nie ma co czekac i zastanawiac sie na forum, tylko natychmiast do lekarza i caly komplet badan robic!
karola_sz: pare lat temu (okres mocnego stresu) mialam podobne objawy, tyle ze u mnie biegunki to normalka i to wieleee razy dziennie. na gastro wyszly nadzerki na dwunastnicy. bol mialam wlasnie zaraz za linia zeber, po srodku, bardzo mocne klocie i takie mini - skurcze. nic powaznego jezeli zacznie sie szybko leczyc, objawy tez dosc szybko ustapia. nieleczone prowadza do bardzo powaznych komplikacji (ze smiercia wlacznie) kropka75: u mnie tez stwierdzono zespol jelita drazliwego. powiedz mi jak sobie dajesz rade, trzymasz diete caly czas, czy tylko ze tak powiem:sezonowo? masz jakies nawroty choroby? czym sie objawiaja i jak sie leczysz? Ja mialam spokoj ostatnie dwa lata ale tej jesieni wszystko wrocilo, i znow musze uderzyc od mojej gastro na nowe badania... w ciagu miesiaca polecialam tak na wadze ze ubrania juz pelny rozmiar mniejsze kupuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny wiecie co postanowiłam rano iść do lekarza rodzinnego. Opowiedziałam mu dokładnie o wszystkich dolegliwościach. Dostałam skierowanie na jakieś badania. Ogólnie lekarz stwierdził, że dobrze że pojawiłam się tak wcześnie ponieważ nigdy nie wiadomo co to jest za problem i w którym kierunku może się to wszystko potoczyć. Ogólnie był bardzo miły i troszkę mnie uspokoił. Zapytał dokładnie czy biorę jakieś leki i jak wygląda mój tryb życia. Przepisał mi receptę na ten lek co poleciła mi moja przyjaciółka i zalecił dietę. Więc dziewczyny nie można lekceważyć takich problemów. Trzymam za was kciuki. Ja wybieram się jutro do szpitala na jakieś badania i pozostanie tylko czekanie na wyniki... dlaczego to wszystko jest tak skomplikowane ;-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny z miła chęcią Was poczytam zwłaszcza Kropkę75. Sama zaobserowowała u siebie objawy takie jak: wzdęcia (wystarczy, że rano wypiję kubek herbaty lub zjem 1 kromkę), bóle po lewej stronie brzucha, uczucie pełności, czasem mdłości, niekiedy zgagę. Robiłam kiedyś badania ale nie konkretnie w tej sprawie, miałam badaną krew, mocz, usg brzucha i podobno wszysko było w normie. Żadne espumisany i inne tego typu leki mi nie pomagały. Miałam wrażenie jakby w ogóle na mnie nie działy.
Wiem, że powinnam iść do lekarza, ale ciągle to odwlekam. Mam nadzieje, że w tym miesiącu się wyrobię.
![]() |
![]() |
#15 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Stosuję natomiast wspomagacze: ziarna słonecznika, orzechy, rodzynki, suszone morele i śliwki, rano piję pół szklanki wody z miodem, wprowadziłam do diety jabłka za którymi nie przepadam i generalnie jest lepiej. Ból zwiększa się gdy w okrężnicy formuje się stolec oraz gdy tam zalega, więc jeśli nic się nam tam nie odkłada na dłużej, jest dużo lepiej. ![]() Faktycznie, poprawia się i pogarsza sezonowo. ![]() Objawia się głównie bólem w lewym boku, mdłościami, uczuciem sytości albo ssaniem, "kamieniem" na żołądku, zaparciami. Cytat:
![]() Cytat:
Dodam jeszcze, że pierwsze miejsce na liście nowotworów w naszym kraju zajmuje nowotwór jelita grubego. Poprawiło się z rakiem sutka, z rakiem szyjki, bo jest profilaktyka. Jelita nikt profilaktycznie nie bada, dostać skierowanie na kolonoskopię to cud. Lekarz na dzień dobry daje espumisan i ma wszystko w nosie. Już szybciej z gastroskopią, pewnie dlatego że większa dostępność, więcej sprzętu i więcej lekarzy to umie. Moja znajoma przez dwa lata leczyła anemię u lekarza debila i ten nie wpadł na to, że ma babka raka jelita, choć głównym wówczas objawem jest właśnie anemia. (Z rajki ubytków krwi przez krwawiący guz na jelicie.) Koleżanka w RFN jak tylko powiedziała lekarzowi, że ją boli w boku i ma zaparcia, od razu dostała skierowanie, badanie zrobili już tydzień później, w znieczuleniu, bez żadnych dyskusji i kombinacji. My jesteśmy w tym temacie trzecim światem. :/ Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2008-11-05 o 07:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A któraś z Was miała może kolonoskopię? Przeczytałam przed chwilą na wikipedii jak wygląda to badanie. Jednak ciekawa jestem w jakim stopniu było krępujące, czy bolało itp.
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Opisałam moje, bo o moje mnie pytano. Ale jest właśnie tak jak piszesz, dwa bieguny, dwa różne zestawy objawów. Cytat:
Ja zanim poszłam, przedzwoniłam wszystkie okoliczne szpitale w poszukiwaniu znieczulenia. Znalazłam, ale byłam już przygotowana do zapłacenia 500zł za tę przyjemność prywatnie. Krępujące jest, pijesz świństwo, chodzisz do kibelka (najlepiej zamieszkać w nim na parę godzin) jak wściekła, czasem robią jeszcze lewatywę, ale to wszystko to jest pikuś jeśli jest znieczulenie i badanie przeprowadzają na boku w pozycji leżącej. Moje badane na żywo koleżanki miały dodatkową przyjemność - klęczenie na czterech. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Kropka75 skręciło mnie w żołądku jak to przeczytałam. Co do pozycji na czworaka osobiście podczas tego badania poczułabym się z deka poniżona.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pocieszające jest to, że prywatnie za 300-500zł zrobisz w znieczuleniu i w przyjaznym klimacie. ![]() Niektóre dziewczyny piszą, że nie ma tak źle, ale po tym jak zobaczyłam moją zaryczaną znajomą w godzinę po tym badaniu, po tym co od niej wysłuchałam, nie dałam się przekonać. ![]() Ps. Jak wpiszesz "kolonoskopia" w wyszukiwarce, to trafisz na wątki o tym. Dwa albo trzy są o ile pamiętam. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2008-11-05 o 10:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale powiem tak, przyjaciel wyszedl ze szpitala po 3 miesiacach, z czego 2 mce na OIOMie spedzil, 5 operacji, tak na prawde to lekarze nie dawali mu wiecej niz 20% szans na przezycie. Powodem byl calkowicie zjechany i zaniedbany przewod pokarmowy (nie bede wdawac sie w szczegoly, ale chodzi m.in. o pekniety wrzod, "nieszczelne" jelito etc.). Dwojka dzieci, zona. Chlopak mial juz od dawna problemy, leczyl sie od lat. Ostatnimi czasy wydawalo sie ze jest lepiej, wiec poluzowal z dieta, zaprzestal badan. Skutek: jak opisany. Dlatego, m.a.r.t.a.: wydaje mi sie, ze rzekome upodlenie w pozcji na czworaka to chyba nie jest wysoka cena jak na wykrycie odpowiednio w pore nieprawidlowosci i podjecie leczenia. badz dzielna nie nakrecaj sie czytaniem po necie, tylko przygotuj sie odpowiednio (jak pisze kropka, odpowiednie leki przeczyszczajace dostaniesz od lekarza + ew.lewatywa) i miej to jak najszybciej za soba. powodzenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nauczona wiec doswiadczeniem wole zaplacic i zrobic badanie w miare mozliwosci bezstresowej atmosferze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle mają dziwne fochy czasem, jak dzieci... U mnie np. było tak, że chirurg się uparł w temacie rektoskopii (czyli sztywnego wziernikowania końcowego odcinka przewodu pokarmowego), którą się robi właśnie na kolankach. Pytam po co, on coś bredzi, że najczęściej tam właśnie i że dokładniejsze jest... bla bla... Pytam co jeśli nic nie znajdzie w tym miejscu (a to tylko 15cm), a on mi na to, że będą szukać dalej. Pytam czym, on że kolonoskopowo. To po jakiego grzyba rekto pytam? Po co dwa razy? Bo taka procedura - pan mi na to. ![]() Zrobił. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kropka75 dzięki zaraz poszperam w wyszukiwarce.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Jestem zielona w tym temacie, więc nikomu nic radzic nie mogę, napiszę tylko co ja zrobiłam. Wzdęcia i bóle w lewym boku na dole brzucha miałam bardzo długo, urodziłam niedawno 3 dziecko, mam 32 lata i postanowiłam sama popracować nad swoim trawieniem, nie poszłam do lekarza choć ginekolog po ostatniej wizycie powiedział że "- coś z tym zrobimy" więc się domyśliłam ze cały ciąg badań, wizyta za wizytą, itp im bardziej będę narzekać tym dłużej to będzie trwało...
![]() Nie prowadze żadnej diety drastycznej, wprowadziłam tylko kilka zasad np. nie jem po 18 by pokarm nie "zagracał" mi żołądka na noc, piję tylko napoje niegazowane, niedawno całkiem przestałam pić soki itp tylko woda i to często, jem wszystko ale jak wcinam np grochówkę to przypominam sobie o bólach niedawnych i już mi tak nie smakuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Witam, troszkę mnie tu nie było;-) Chciałam się tylko pochwalić. Jestem już po wszystkich badaniach i jest ok. Dobrze czasami udać się do specjalisty i sprawdzić swój stan zdrowia. Mój lekarz powiedział że te dolegliwości to zwykła niestrawność, która jest wynikiem złej diety. Oczywiście wg jego wskazań zaczęłam się zdrowiej odżywiać. Lekarz stwierdził, iż oprócz diety dobrze jest raz dziennie wypić herbatkę ziołową, dokładnie miętę ;-). W przypadku cięższych potraw stwierdził iż profilaktycznie w czasie jedzenia zaleca stosowanie lipancrea, który wspomaga trawienie. Oprócz tego doradził mi, abym stosowała chlebki typu wasa, lub jakieś ryżowe, ewentualnie ciemne pieczywo (razowe). Podobno jedzenie zwykłego chleba również obciąża układ trawienny. No ale myślę że warto stosować tego typu praktyki, szczególnie jeżeli chodzi o nasze zdrowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Hej Kleczenie na czterech, tak, mnie tez to spotkalo.... Strasznie ponizajace. Dobre bylo jednak to ze wczesniej pielegniarka mnie tak ladnie przygotowala hehhehe...nalozyla "zaslonki" w formie zielonych przescieradelek z malym otworkiem....hehhe...wiec do konca nie bylam ponizona ![]() Badanie pokazalo tylko to, co jest ok, ze mam bardzo wrazliwy zoladek i powinnan odwiedzic dietetystke, czego nie zrobilam. Powiem wam dziewczyny ze ja cale moje zycie meczylam sie i nadal zreszta sie mecze z moim zoladkiem lub raczej kiszkami. Dopiero majac 30 lat ktos wpadl na pomysl ze ja moge miec skaze bialkowa ![]() Moje jakies tam sztuczki na przechytrzenie moich kiszek, to: picie herbaty rumiankowej z rana, pieczywo tylko chrupkie i ciemne, zadnych cebul, ziemniaki dzialaja na mnie zazwyczaj zle, zadnych brokul, kalafiorow itp. Miesa nie jem od kilku lat i to m o z e ma jakis poztywyny wplyw ale nie wiem. Ogolnie to ubolewam nad faktem ze nigdy nie moge ubrac sie w obcisla bluzke poniewaz juz w poludnie moge wygladac jak balon..... ciagle problemy z bakami( dla mnie to naprawde sztuka...) eehhh...... Wszystkie badania nic nie wykazaly, co w sumie jest chyba ok bo to oznacza ze nic tam nie ma co mnie ma niepokoic ale takie ciagle krecenie sie na okolo baka i brzucha meczy..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jej, a myślałam, że tylko ja się tak męczę... Ostatnio nie mogę normalnie funkcjonować, a żadne otręby, śliwki, owoce, kasze itp. itd. nie pomagają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny a może po prostu macie zakwszanony organizm? Teraz spotyka co coraz wiecej ludzi glownie przez to co jemy... Poczytajcie sobie na tej stronie:
xxxx mozna tez tam kupić preparat do picia na odkwaszanie, ja uzywam od ok miesiaca i lepiej się czuję Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2016-10-12 o 15:19 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny jak mi ulzylo ze nie jestem z tym sama
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.