Szaman-znachor na uniwersytetach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-17, 21:30   #1
201605090949
Konto usunięte

Szaman-znachor na uniwersytetach

W listopadzie 2015 głośno było o Jerzym Ziębie, który miał dać wykład na Uniwersytecie Gdańskim. I tak też się stało. Później był w Łódzkim, a teraz pod patronatem UP Wrocław i Umed Wrocław ma dać wykład we Wrocławiu. Środowiska medyczne, naukowe i uniwersyteckie protestują.

Jerzy Zięba słynie m.in. z działalności proepidemicznej - lobbuje za zniesieniem zakazu szczepionek. Poza tym uważa, że "raka" można wyleczyć witaminą C. Węszy spiski wśród lekarzy i farmaceutów. "Leczy" też kobiety z małych biustów poprzez hipnozę, która ma je rzekomo powiększać:
https://www.youtube.com/watch?v=NnwAip5BB4Q

Jest też przeciwnikiem chirurgii prewencyjnej - na swoim Fanpage atakował lekarzy, którzy dziecku o wysokim ryzyku wystąpienia nowotworu komórek tarczycy - usunięli je (znanym przykładem w chirurgii prewencyjnej było wycięcie u Angeliny Jolie jajników i piersi, ze względu na bardzo duże ryzyko nowotworu).

Pan Jerzy Zięba działa na szkodę społeczeństwa, ogłupia wiele osób. Super-eko-zdrowotną solniczkę (cokolwiek to znaczy) Jerzego Zięby można kupić za 38 zł: http://allegro.pl/visanto-solniczka-...848587474.html

Ile kosztuje zwykła, nie superowa-Zięba solniczka chyba wiecie. Ciekawy jestem jak na znachorów-celebrytów-naciągaczy zapatrują się Wizażanki? Oraz na przyjmowanie ich na Uniwersytetach? Tutaj jest organizowane na FB wydarzenie dążące do odwołania wykładów Zięby.

Edytowane przez 201605090949
Czas edycji: 2016-02-17 o 21:42
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-17, 21:54   #2
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Dot.: Szaman-znachor na uniwersytetach

Jakie czasy, takie autorytety i zainteresowanie.
Wiele książek "naukowych" sprzedawanych w księgarniach ma krótsze bibliografie od porządnej magisterki czy nawet licencjatu, więc czego się spodziewać.

Ogólnie nie uważam takiego wykładu za pomysł bardzo zły, po wykładach zawsze jest czas na różne pytania.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 00:44   #3
Cindy28
Lux Mundi

Nie trzeba być Ziębą, żeby wiedzieć jak działa lobby farmaceutyczne i powiązane z nim środowisko lekarzy.
Nie trzeba być znachorem jak to określasz, by wygooglać noblistę Szent-Gyorgyia oraz raport Klennera czy Riordana.
Nie trzeba być też bezwolnym i nierzadko bezmózgim pacjentem - można wyrobić sobie własne zdanie na temat tego czy np. szczepionki są odpowiedzią na wszystko.

Poza tym jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi .
Solą w oku dla farmaceutycznego świata jest to, że ktoś może wyzdrowieć przy pomocy odpowiedniej dawki kwasu l-askorbinowego zamiast pójść do apteki i kupić kolejny Augmentin 1000.

Dopóki na medycynie nie będą uczyć podejścia holistycznego, a zioła w oczach lekarzy będą uchodzić za zabobon [jak wiadomo fitoterapii w siatce,jak na lekarstwo], dopóty osoby takie, jak Zięba będą miały w dzisiejszym świecie rację bytu.

Na hipnozie się nie znam, ale biorąc pod uwagę to, co może mi na chwilę obecną zaproponować medycyna akademicka - a raczej to, co z niej zostaje po skrzywieniu przez koncerny farmaceutyczne, to wybacz, ale wolę pójść na wykład Zięby i poczytać 'Journal of Orthomolecular Medicine'.

Edytowane przez Cindy28
Czas edycji: 2016-02-18 o 02:45
Cindy28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 04:58   #4
dacn
Zakorzenienie

Wiesz tu nie chodzi o wyzdrowienie z zapalenia oskrzeli owszem można spokojnie wyzdrowiec bez antybiotyku ale o wmawianie ludziom chorym na raka że wyleczymy ich wit c, soczkami , cieciorka czy czymś innym "naturalnym".
Co ciekawe ci głoszący o drogich i złych lekarzach za swoje usługi licza sobie dużo więcej.

Czy jak zachorujesz na nowotwór złośliwy to pojdziesz do lekarza na operacje/chemie/radioterapie? Czy do znachora po leczenie wit c?
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 09:02   #5
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cindy28 Pokaż wiadomość
No oczywiście, że o pieniądze. Zięba nie jest lekarzem, a na pseudonaukowej książce, "zdrowotnych" solniczkach, pseudonaukowych wykładach itp. zarabia jak normalny lekarz. Tak jak całe środowisko znachorsko-eko-itp. Atakują firmy farmaceutyczne i lekarzy, a sami za swoje niby lecznicze wyroby, konsultacje itd. liczą sobie często dużo więcej.

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Cytat:
Na hipnozie się nie znam, ale biorąc pod uwagę to, co może mi na chwilę obecną zaproponować medycyna akademicka - a raczej to, co z niej zostaje po skrzywieniu przez koncerny farmaceutyczne, to wybacz, ale wolę pójść na wykład Zięby i poczytać 'Journal of Orthomolecular Medicine'.
Nom. Te wykłady to na płaskiej Ziemi, wokół której Słońce grzecznie krąży.
Stary 2016-02-18, 09:35   #6
Vilqa
Zadomowienie

Cytat:
Nie trzeba być Ziębą, żeby wiedzieć jak działa lobby farmaceutyczne i powiązane z nim środowisko lekarzy.
Nie trzeba być znachorem jak to określasz, by wygooglać noblistę Szent-Gyorgyia oraz raport Klennera czy Riordana.
Nie trzeba być też bezwolnym i nierzadko bezmózgim pacjentem - można wyrobić sobie własne zdanie na temat tego czy np. szczepionki są odpowiedzią na wszystko.

Solą w oku dla farmaceutycznego świata jest to, że ktoś może wyzdrowieć przy pomocy odpowiedniej dawki kwasu l-askorbinowego zamiast pójść do apteki i kupić kolejny Augmentin 1000.

Dopóki na medycynie nie będą uczyć podejścia holistycznego, a zioła w oczach lekarzy będą uchodzić za zabobon [jak wiadomo fitoterapii w siatce,jak na lekarstwo], dopóty osoby takie, jak Zięba będą miały w dzisiejszym świecie rację bytu.

Tylko widzisz, ten idiota chce leczyć tak raka. Tak, mojemu tacie, który zmarł na glejaka mózgu, glejaka IV stopnia (IV stopień był od razu- żeby nie było, że zbrodniczy lekarze i ich zbrodnicza chemia pozwoliła rozwinąć się rakowi os stopnia I do IV), debile natchnieni Ziębą kazali odstawić Temodal, operacje i naświetlania i leczyć się witaminką c i sokiem z buraka.
Tyle w temacie.

PS. Jak dla mnie, tego typu ludzie powinni skończyć w więzieniu za głoszenie tych bredni.
Antyszczepionkowcy też.

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Edytowane przez Vilqa
Czas edycji: 2016-02-18 o 09:36
Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 11:00   #7
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:

Zgadzam się. Zresztą mi książkę Zięby poleciła lekarka. I nie ma to jak wyrywać wypowiedzi z kontekstu i pisać o kimś i jego książce, gdy samemu się jej nie przeczytało plus wrzucać od razu do tego samego wora, co leczących cieciorką.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-18, 11:06   #8
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Zresztą mi książkę Zięby poleciła lekarka. I nie ma to jak wyrywać wypowiedzi z kontekstu i pisać o kimś i jego książce, gdy samemu się jej nie przeczytało plus wrzucać od razu do tego samego wora, co leczących cieciorką.
Hmmm może dlatego, że skuteczność podobna?
Stary 2016-02-18, 11:28   #9
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Hmmm może dlatego, że skuteczność podobna?
Ciężko dyskutować, gdy ktoś nie przeczytał książki, i wydaje opinię na podstawie wyrwanych z kontekstu i przeinaczonych fragmentów. Zresztą każdy wierzy w to co chce, mi nic do tego.
Stary 2016-02-18, 11:39   #10
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Ciężko dyskutować, gdy ktoś nie przeczytał książki, i wydaje opinię na podstawie wyrwanych z kontekstu i przeinaczonych fragmentów. Zresztą każdy wierzy w to co chce, mi nic do tego.
Masz prawo leczyć się " ukrytymi terapiami" gdy zachorujesz na nowotwór, przejdziesz udar czy jak będziesz cierpieć z powodu wrzodziejącego zapalenie jelita grubego, ba możesz nawet leczyć swoje wrzody w ten sposób, na własną odpowiedzialność. Jednak nie można głosić tez że takie działanie jest skuteczne- bo zwyczajnie nie jest i w najlepszym razie nie zaburzy normalnego procesu chorowania w najgorszym zabije szybciej, znacznie szybciej.

Skąd ta pewność, że nie czytałam?
Czy "otwarty umysł" oznacza bezwzględną akceptację każdej alternatywnej teorii, która niby nawołuje do myślenia i odrzucenia nauki?

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2016-02-18 o 11:40
Stary 2016-02-18, 11:45   #11
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Masz prawo leczyć się " ukrytymi terapiami" gdy zachorujesz na nowotwór, przejdziesz udar czy jak będziesz cierpieć z powodu wrzodziejącego zapalenie jelita grubego, ba możesz nawet leczyć swoje wrzody w ten sposób, na własną odpowiedzialność. Jednak nie można głosić tez że takie działanie jest skuteczne- bo zwyczajnie nie jest i w najlepszym razie nie zaburzy normalnego procesu chorowania w najgorszym zabije szybciej, znacznie szybciej.

Skąd ta pewność, że nie czytałam?
Czy "otwarty umysł" oznacza bezwzględną akceptację każdej alternatywnej teorii, która niby nawołuje do myślenia i odrzucenia nauki?
Co do pogrubionego, wypadałoby jakieś dane przedstawić jako kontrę do tych przytoczonych w książce.

A czytałaś?
Raczej nie, bo on nigdzie nie nawołuje do odrzucenia nauki.
I tak zgadzam się, że bezkrytyczne przyjmowanie tego co mówią inni nie wychodzi na zdrowie. Ale jak napisałam dla mnie bez sensu rozwodzić się nad tym, w co ktoś wierzy lub nie, każdy ma wolną wolę i sam decyduje o sobie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-18, 11:51   #12
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Ja mysle ze trzeba znalezc jakas rownowage miedzy Ziebą a medycyną 21 wieku, i jęzeli ktos korzysta z rad Zięby i czuje się lepiej to nie widze sens go potepiac (chyba Sylwia z kanału Kierunek Zdrowie jest jego sympatykiem)

Ja nie choruje odkad przestalam sie szczpic (anginy, grypy,przeziebienia) ale nie doszukuje sie w tym dzialania lobby farmaceutycznego - zmieniłam dietę i problem minął.
Inni natomaist się szczepią i nie chorują więc nie wiem jak to jest.

Myslę też, że tonący brzytwy sie chwyta jeżeli chodzi o zdrowie i cos nie tak jest może nie tyle z samą medycyna co podejsćiem do pacjenta jak i zachowaniem samych pacjentów którzy chca mieć rezulaty działań leków na już.

Pamiętam jak czytałam w necie opinie na temat ksiązek Tombaka - były skrajne, albo szarlatan albo cudotwórca.
Stary 2016-02-18, 11:51   #13
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Co do pogrubionego, wypadałoby jakieś dane przedstawić jako kontrę do tych przytoczonych w książce.

A czytałaś?
Raczej nie, bo on nigdzie nie nawołuje do odrzucenia nauki.
I tak zgadzam się, że bezkrytyczne przyjmowanie tego co mówią inni nie wychodzi na zdrowie. Ale jak napisałam dla mnie bez sensu rozwodzić się nad tym, w co ktoś wierzy lub nie, każdy ma wolną wolę i sam decyduje o sobie.
Czy dobrze rozumiem, że to Ty wierzysz panu Ziębie ale to Ja mam znaleźć badania naukowe prowadzone wg jego "terapii". hmmm
Stary 2016-02-18, 11:57   #14
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Czy dobrze rozumiem, że to Ty wierzysz panu Ziębie ale to Ja mam znaleźć badania naukowe prowadzone wg jego "terapii". hmmm
Niestety nie rozumiesz.
Stary 2016-02-18, 13:27   #15
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ja już często pisałam tutaj, co sądzę na temat tych wszystkich szamanów od witaminy C lewoskrętnej oraz wlewów z wodą utlenioną.
Jak ktoś jest dorosły i świadomie robi sobie takie rzeczy - proszę bardzo.
Natomiast uważam, że prawnie powinno być uregulowane w jakiś sposób leczenie dzieci, bo ich mi w tym wszystkim najbardziej szkoda.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-18, 13:32   #16
Parabelka
Panaroja

Trzeba być idiotą , żeby twierdzić, że szczepienia szkodzą , a raka można wyleczyć witaminą C. Gdyby rzeczywiście tak było , nikt by na nowotwory nie chorował, bo witaminę C przyjmują wszyscy w pożywieniu

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 14:56   #17
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
Pan Jerzy Zięba działa na szkodę społeczeństwa, ogłupia wiele osób. Super-eko-zdrowotną solniczkę (cokolwiek to znaczy) Jerzego Zięby można kupić za 38 zł: http://allegro.pl/visanto-solniczka-...848587474.html
Coś słabo się sprzedaje ta solniczka. Jedna osoba kupiła jedną sztukę.
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 15:21   #18
Parabelka
Panaroja

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;55951461]Coś słabo się sprzedaje ta solniczka. Jedna osoba kupiła jedną sztukę. [/QUOTE]
Ciekawe , jakie też minerały uzupełniające poza chlorkiem sodu zawiera ta cudowna sól z cudownej solniczki

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
Terry P.
Stary 2016-02-18, 16:35   #19
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
Ciekawe , jakie też minerały uzupełniające poza chlorkiem sodu zawiera ta cudowna sól z cudownej solniczki
A to sól jest w komplecie z solniczką czy trzeba ją sobie samemu dokupić?
6294979b07e94e60c86b4a71a35022ccf5d1d257_656d16825a5b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-18, 17:23   #20
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
I nie ma to jak wyrywać wypowiedzi z kontekstu i pisać o kimś i jego książce
I nie ma to jak wyrywać się do wypowiedzi na takie tematy nie mając podstawowej wiedzy z biologii i medycyny.

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
Ale te w książce są niepoparte niczym. Zięba nawet nie wie co to jest publikacja naukowa. Polecam zajrzeć tu. Świetnie omówiony przykład ignorancji Zięby.
Stary 2016-02-18, 17:23   #21
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
I nie ma to jak wyrywać się do wypowiedzi na takie tematy nie mając podstawowej wiedzy z biologii i medycyny.
Spokojnie, a tak btw nic o mnie nie wiesz, więc nie oceniaj mojej wiedzy.
Stary 2016-02-18, 17:26   #22
201605090949
Konto usunięte

[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;55951461]Coś słabo się sprzedaje ta solniczka. Jedna osoba kupiła jedną sztukę. [/QUOTE]

Ale różnych "Ziębowych" gadżetów jest na allegro więcej.

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Cytat:
Spokojnie, a tak btw nic o mnie nie wiesz, więc nie oceniaj mojej wiedzy.
Przecież wierzysz w pseudonaukowe twierdzenia Zięby. Ty ich bronisz. Nie możesz więc mieć podstawowej wiedzy z zakresu fizjologii czy genetyki oraz farmakologii, bo zwyczajnie byś w te głupoty nie wierzyła. Oblecisz dookoła świat, a nadal wierzysz w płaską Ziemię? No chyba nie.
Stary 2016-02-19, 11:58   #23
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
pewnie dinaiwnian łatwowiarnianu

REKLAMA
Stary 2016-02-20, 18:02   #24
Parabelka
Panaroja

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
pewnie dinaiwnian łatwowiarnianu

-Czy to pomoże ?[...]
Terry P.
Stary 2016-02-20, 21:53   #25
201605090949
Konto usunięte

Dziwi mnie, że podatni na manipulacje ludzie, którzy wierzą w Ziębowe uzdrowienia itp. bzdury, wierzą w rzekomy spisek firm farmaceutycznych, a nie dostrzegają ile te pojedyncze szarlatańskie jednostki, bez żadnego wykształcenia, doświadczenia i poważania w świecie nauki, wzbogacają się kosztem tych wszystkich naiwniaków. No i taki fajny cytat, Antoni Słonimski, Kronika tygodniowa, 20 lutego 1938.

Stary 2016-02-21, 17:21   #26
Parabelka
Panaroja

Ano - "Głupota ludzka to wielki i wieczny kamień" że zacytuję klasykę literatury

-Czy to pomoże ?[...]
Terry P.
Stary 2016-02-21, 23:00   #27
_Mia
Zakorzenienie

Czy jest gdzieś opisane, jak konkretnie te uderzeniowe dawki wit. C wpływają na metabolizm, jakim prawem maja takie szerokie spektrum działania, że i przeziębienie, i autoimmunologię, i nowotworzenie, wszystko wyleczą? Bo ja chętnie poczytam.
Tylko konkrety, a nie 'bo zabija wolne rodniki'.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2016-02-24, 00:58   #28
Serenity89
Raczkowanie

Z tymi wolnymi rodnikami to jest tak, że faktycznie ich nadmiar może powodować raka. No ale jak rak już jest, to po ptakach. Czytałam o panu Ziębie (inzynierze, nie doktorze, żeby było zabawniej) dzisiaj o o tu: http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1...Redirects=true

Nie ma badań, które potwierdzają, że witamina, nawet w dawkach uderzeniowych chociaż w minimalnym stopniu leczą raka. Jerzy Zięba też pewnie nie prowadzi żadnych badań. Za to prowadzi niezły biznes. Dla mnie ten pan to cwaniak najgorszego sortu. Bo witaminę C wciska ciężko chorym ludziom za 50 zł(!). Dla ludzi, którzy robią interes na czyjejś nadziei i nieszczęściu powinno być specjalne miejsce w piekle.

Ale żeby nie było tak ponuro. Powiększanie piersi za pomocą hipnozy. Mnie, jako posiadaczkę małych cyców od zawsze rozbawiło to do łez. Jak twierdzi ten znachor od siedmiu boleści: Można wpłynąć na kobietę w hipnozie, że zaczyna się jej powiększać biust. I piersi rosną, rosną... W ciągu 12 tygodni nawet 12 centymetrów w obwodzie.
Nie wiem, może w tej hipnozie kobieta słyszy: Komórki gruczołowe, namnażajcie się ile wlezie! Albo: Od dzisiaj wszystkie kalorie nie idą w biodra, a w cycki!
Stary 2016-02-24, 07:10   #29
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

A jest jakaś hipnoza odchudzająca? Ideał dla mnie, nie dość, że chwila snu, to jeszcze nie trzeba dietować..
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-24, 16:46   #30
Parabelka
Panaroja

Najlepiej łączona - tu rośnie , tam maleje

-Czy to pomoże ?[...]
Terry P.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości