|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
jak odradzić tacie kupno seicenta?
Hej
![]() Jak wybic tatcie z glowy pomysł o kupnie seicento? on jutro chce jechac juz i go kupowac. a jak mowie mo ze np fiat punto albo W Polo w podobniej cenie tez mozna kupic a to juz lepsze jest, to on nie bo seicento bo ono cudowne i the best. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Silveris
|
Dot.: jak odradzić tacie kupno seicenta?
Wystarczy pokazać crash-testy tego autka, a powinien zmienić zdanie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
- Wejdź sobie na forum użytkowników 206 (dużo lepsze źródło niż jakieś Auto Światy, itp.): http://www.206club.net/index.php i poczytaj ile co kosztuje. Będziesz wiedzieć czego się spodziewać w razie jak coś padnie, a padnie na pewno. - To, że jakimś samochodem jeździł dziadek nie oznacza, że będzie ono super hiper zadbane i wychuchane. Starsze osoby mają często nawyki związane z samochodami typu Fiat 125p czy Zastava i stosują je w nowoczesnych samochodach (zasłanianie chłodnicy na zimę kartonem; jazda na bardzo niskich obrotach, żeby "nie żyłować silnika"; naprawianie newralgicznych elementów domowymi metodami, bo przecież w Polonezie tak się robiło). Ja bym np. trochę się bał kupić samochód od mojego dziadka. Dlatego koniecznie auto przed zakupem na ścieżkę serwisową, nawet taką podstawową, którą Ci zrobią za 50-100zł w każdej stacji kontroli. - Sprawdź ile Cię wyniosą podstawowe rzeczy w przypadku obu aut (OC, miesięczne koszty paliwa). Peugeot 206 to też nie jest Hummer, no ale na pewno lepszy niż Seicento. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Hmmm.....powodzenie odwiedzenia taty od zakupu seicento zależy zapewne w fakcie czy On sam finansuje zakup autka czy masz w zapasie jakieś pieniążki i mogłabyś dołożyć różnicę kwoty do peugeota
![]() ![]() Sama niedawno jechałam po autko,plastik odebrałam na początku stycznia a pod koniec miesiąca upolowałam swoją kaczuszkę.Myślę że w tej kwestii trzeba mieć chłodną głowę i zdolność oszacowania czy będzie nas faktycznie stać na utrzymanie konkretnego modelu.Autko kupiłam w podobnej kwocie do tego seicento a prawie drugie tyle zostawiłam na start u mechanika żeby powymieniać różne rzeczy związane z bezpieczeństwem.Ogólnie to dopiero oswajam się z tymi wszystkimi kosztami i gdybym miała jeszcze raz podjąć decyzję to obstawałabym przy tańszej opcji zakupu na start-przynajmniej stać mnie było na te wszystkie wymiany nie musząc z niczego zbytnio rezygnować.Jak nabiorę doświadczenia to pomyślę o jakimś innym modelu na dłuższy czas i Tobie radzę podobnie no chyba że dysponujesz większą gotówką to się nie zastanawiaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() Powiedz mu, że to puszka na sardynki. Wiadomo nikt nie planuje wypadku, ale przecież tata może jechać ostrożnie a ktoś inny uderzy w niego i wtedy... . Są auta o dużo lepszej ramie, a w podobnych cenach i kosztach utrzymania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
aga21d a potrzebujesz tego auta koniecznie? tzn swojego? może mogłabyś jeździć najpierw autem rodziców, nabrać trochę wprawy, może odłożyć jakieś pieniądze i wtedy miałabyś większe rozeznanie i argumenty za swoją wizją auta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Hmm... Ciasne... Mała pojemnść bagażnika... Tylko 3 drzwiowe ,co powoduje dyskomfort przy wyciąganiu rzeczy z tyłu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Przy tak małym budżecie seicento to może być rozsądny wybór. Jak się nie ma przynajmniej 10-15 tysięcy, to trzeba kupować auto jak najprostsze, bo wiadomo że nie będzie ani nowe, ani bezawaryjne, więc liczą się przede wszystkim koszty napraw.
Seicento jest chyba najtańszym do naprawiania samochodem, a za 5 tysięcy nie da się kupić dobrego auta lepszej klasy. Peugeot za 5000 PLN na pewno będzie się psuł często. Seicento zresztą też, ale do Seja części są dużo tańsze niż do Peugeota. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.