Pierwsze kroki... do rodzicielstwa. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-17, 14:58   #1
Dzaasti
Rozeznanie

Smile

Pierwsze kroki... do rodzicielstwa.

Witajcie
Zacznę od tego, że jestem tu nowa... i kompletnie nie wiem czy piszę w odpowiednim miejscu (jeżeli pobłądziłam proszę o pomoc).
Założyłam tez wątek, ponieważ razem z Moim mężem postanowiliśmy postarać się o Nasze pierwsze dziecko.
W tym miesiącu będzie Nasz pierwszy cykl starań. Mamy nadzieję - jak pewnie większość par zaczynających starania .... że uda Nam się to dość szybko ale z obserwacji, wiemy że to nie jest takie proste jakby się wydawało. Małżeństwem jesteśmy od dwóch lat... i stwierdziliśmy, że jesteśmy już na to gotowi i pragniemy dziecka.
Ale zmierzając do celu...
Mam nadzieję, znaleźć na tym forum osoby, które tak jak My zaczynają starania, lub są w ich trakcie... aby móc podzielić się jak to wszystko nam "idzie".... i za którym razem ... udało się
Dzaasti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-17, 16:10   #2
ewciula29
Raczkowanie

Dot.: Pierwsze kroki... do rodzicielstwa.

Ja, co prawda, nie staram się o dziecko, ale szczerze i gorąco życzę powodzenia. Pierwsze dziecko poczęliśmy od razu po odstawieniu tabletek , o drugie musieliśmy się postarać ok. 8 m-cy. Tak więc głowa do góry i do dzieła
ewciula29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-17, 16:23   #3
Dzaasti
Rozeznanie

Dziękujemy
Mam nadzieję, że u Nas również będzie wszystko w porządku... i będziemy mieli upragnione dzieciątko. Tabletek nie zażywałam, ale słyszałam że po odstawieniu są większe szanse na poczęcie.... Nie chcę też za bardzo się "nakręcać" żeby się nie rozczarować, że tak wszystko mi łatwo i szybko pójdzie.
Stary 2015-05-18, 13:26   #4
Madzionella
Rozeznanie

Autorko wątku - z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tyle - zrób najpierw podstawowe badania typu oznaczenie grupy krwi, morfologia, tsh, mocz, toksoplazmoza, cytomegalia itp. To bardzo ważne i może okazać się zbawienne zarówno dla Ciebie jak i spodziewanego Maleństwa.

O pierwszą ciążę staraliśmy się 5 miesięcy. I jak widzisz w moim opisie - nie wszystko poszło zgodnie z planem. Z nieznanej przyczyny serduszko naszej Kruszynki zatrzymało się, w 10 tc dowiedziałam się, że ciąża obumarła. Cudownie, że macie tyle zapału i entuzjazmu, ale też dmuchajcie na zimne - wybierz lekarza, któremu ufasz, pytaj go o wszystko, nawet te absurdalne rzeczy, które Cię niepokoją. I przyjmuj kwas foliowy już teraz.

Powodzenia!

21 lipca 2012 godz. 16

16 marca 2015 "nie widzę akcji serca" 10 tc

1 sierpnia 2016 godz. 18. Nasza Asieńka
Madzionella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-18, 15:03   #5
Flofferek
Zakorzenienie

Hej My też chcemy zacząć starać się o dzidziusia, niestety jeszcze nie teraz, ale za kilka miesięcy (jeszcze w tym roku). Mam nadzieję, że uda się za pierwszym razem.
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-18, 16:53   #6
Dzaasti
Rozeznanie

Madzionella - bardzo mi przykro :-(
Zrobiłam sobie podstawowe badania przed tym, nim zdecydowaliśmy się na ciąże... jedyne co mnie w nich niepokoi to wyniki badań Anty TPO...a choroby tarczycy też mogą narobić wiele zamieszania... nie umiem ich kompletnie odczytać - ale umówiłam się na wizytę do lekarza.
Kwas foliowy przyjmuje już od trzech miesięcy... czytałam dużo na ten temat. Co do lekarza... to mam swojego lekarza któremu ufam. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po Naszej myśli... ale też uważam tak jak Ty... że trzeba dmuchać na zimne. Ja jestem z reguły... dość "bojąca" i staram się wszystko sprawdzić przed tym nim o czymś zdecyduję.
Również Cię gorąco pozdrawiam !

Flofferek - Witaj ! Życzę CI tego z całego serca,aby udało się za pierwszym razem. Mam nadzieję, że będzie tu zaglądała i dzieliła się dobrymi informacjami z tym związanymi
Stary 2015-05-18, 19:00   #7
fasterka90
Zadomowienie

Witaj my z tz juz się "postaralismy", jestem w 4 miesiącu podpowiem inaczej niż poprzedniczka - wrzućcie na luz z opowieści znajomych widzę że ci którzy najbardziej chcą, starają się,obliczaja dni płodne,owulacje,chodzą do lekarzy,robią badania itd najdłużej się starają i często z niepowodzeniem.
My bardzo chcieliśmy dziecka ale nasze starania ograniczyły się do rezygnacji z antykoncepcji,zaszłam po 5miesiącach.
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-18, 19:14   #8
Dzaasti
Rozeznanie

fasterka90 - gratuluje Wam z całego serducha...
Wiele razy słyszało się, że ludzie którzy tak wszystko obliczają itp. mają problemy.... a kiedy sobie odpuszczą i nie myślą tak o dziecku, wszystko się układa...i zachodzą w ciąże
Też nie chcę się tak nakręcać... chociaż mój mąż mi na to nie pozwala, bo ciągle mówi o dzieciątku... oczywiście jak najbardziej pozytywnie... tłumaczę mu, że nie wszystko może pójść tak szybciutko, nie chce żeby się rozczarował
Pewnie kiedy zaszłaś w ciąże, lekarz pokierował Cie na wszystkie potrzebne badania?
Stary 2015-05-18, 20:02   #9
kamisha
Zakorzenienie

hej, ja we wrzesniu wychodze za mąż i potem chcemy sie starac o dziecko, tzn w noc poslubna aktualnie w sobote odstawilam tabletki. na poczatku maja mialam laparoskopie,

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
kamisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-18, 20:04   #10
fasterka90
Zadomowienie

Idealnym przykładem jest siostra mojego tz - bardzo się starali o drugie dziecko,obliczanie, leki,test kilka razy w miesiącu. W końcu stwierdzili ze trudno i wzięli się za budowę domu. No i mają teraz 4 miesięcznego synka urodził się dokładnie w ten sam dzień kiedy ja dostałam ostatnia miesiączkę
Wszystkie badania robiłam dopiero w ciąży,wszystko jest ok. Witaminy zaczęłam brać dopiero jak lekarz potwierdził ciążę -tzn w 7tygodniu. Nadal pracuje,żyję aktywnie jak przed ciążą, nie robie badań które i wg mnie i wg mojego lekarza są zbędne- na szczęście trafiłam na takiego co też nie przesądza ) jem na co mam ochotę, może niezbyt zdrowo ale mam takie mdłości ze ciesze się jak zjem cokolwiek.
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-18, 20:34   #11
Dzaasti
Rozeznanie

Właśnie - idealny przykład Ja dopiero swoją drogę zaczynam, ciekawi mnie jak to u mnie będzie...
Noc poślubna - piękna noc na poczęcie dziecka Ja z Moim tż, postanowiliśmy po ślubie nacieszyć się sobą, ustabilizować swoją sytuację i teraz po dwóch latach mogą śmiało powiedzieć "Tak jestem gotowa na dziecko" oboje jesteśmy tego pewni.
Po odstawieniu tabletek są większe szanse na ciąże, więc uważaj żeby nie było psikusa przed ślubem, chociaż w sumie... pewnie też bylibyście szczęśliwi kamisha

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-18, 22:33   #12
kamisha
Zakorzenienie

Dzaasti - my przed slubem nie chcemy dziecka ( a i rodzice Tż sa bardzo religijni), chcemy tez zaczac remont domu ktory mamy dosyac chyba ze nastapia komplikacje..

aktualnie ostatni okres mialam w lutym. i walczylam z torbielem.. :/

pewnie tak ale wymioty i reszte chcialabym po slubie takze bedziemy uwazac :-

Stary 2015-05-19, 08:57   #13
Dzaasti
Rozeznanie

Tak, tak... rozumiem, że nie chcecie przed ślubem... tylko miałam na myśli to, że po odstawieniu tabletek szybciej można zajść w ciąże... i do ślubu musicie być ostrożni
Stary 2015-05-19, 14:14   #14
kamisha
Zakorzenienie

no tak ale mamy zakaz seksu po operacji... to chwile zaczekamy jeszcze, i bedziemy sie jakos inaczej zabezpieczac...

ale jest znowu problem dzwonil moj lekarz i mam endometrioze... :/ i w pon wizyta mnie czeka i sie cos wiecej dowiem...

Stary 2015-05-19, 15:28   #15
Dzaasti
Rozeznanie

Ojej.... wszystko się czepia...
Ale nie martw się... na pewno wszystko się ułoży... daj Nam znać co tam wyszło u lekarza...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-19, 15:43   #16
kamisha
Zakorzenienie

dam znac na pewno, a jakies imiona macie wybrane ?

Stary 2015-05-19, 15:53   #17
Dzaasti
Rozeznanie

Ja nie mam imion wybranych.... mam kilka pomysłów , ale ciągle jestem niezdecydowana... i co chwila mi się zmienia. podejrzewam, że skoro pytasz... to już możesz mieć wybrane
Stary 2015-05-19, 15:59   #18
kamisha
Zakorzenienie

a wybrane mamy w sumie Jaś i Klara.. Tż chcial Marysie, Krzysia itp ale mi sie nie podobaja.

Stary 2015-05-19, 17:22   #19
Dzaasti
Rozeznanie

Ja myślałam natomiast o Wiktorii i Dawidzie ( w ostatnim czasie), co do mojego mężusia to zgadza się z tym co wymyśle...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-19, 17:49   #20
kamisha
Zakorzenienie

hehe o to super
teraz tylko zajść w ciążę
Stary 2015-05-19, 17:56   #21
Dzaasti
Rozeznanie

Tylko ciekawe czy przyjdzie mi to tak łatwo i prosto heh
Stary 2015-05-19, 17:57   #22
kamisha
Zakorzenienie

zobaczymy mówi się że lepiej się tym nie stresować,
będę trzymać kciuki!
Stary 2015-05-19, 18:03   #23
Dzaasti
Rozeznanie

Trzymaj, trzymaj ! Na pewno się przydadzą tak czy siak... starania się o dzieciątko należą do przyjemnych, więc stres tu jest zbędny heh
Życie pokaże jak się wszystko potoczy....
Stary 2015-05-19, 18:07   #24
kamisha
Zakorzenienie

no pewnie
ja to się jedynie o poród martwię bo trochę mnie przeraża...
Stary 2015-05-19, 18:12   #25
Dzaasti
Rozeznanie

Mnie również.... ale jak to moja przyjaciółka powiedziała "Owszem...boli bardzo, bardzo... ale szybko się o tym bólu zapomina i nie żałuje, ani przez chwile... mam piękną córeczkę." Zapamiętałam jej słowa...
Poza tym... tyle kobiet to przeszło..to i mi sobie poradzimy
Musimy być silne !
Będziesz chciała aby Twój tż był przy porodzie ?
Stary 2015-05-19, 19:04   #26
kamisha
Zakorzenienie

tez tak wlasnie slyszalam
w sumie to nie wiem jeszcze. a Twoj mąż bedzie?

Stary 2015-05-19, 19:42   #27
Dzaasti
Rozeznanie

Raczej nie....
Nie chce żeby widział jak się będę męczyła...
Stary 2015-05-19, 22:35   #28
kamisha
Zakorzenienie

no wlasnie... :/

Stary 2015-05-20, 19:17   #29
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dzaasti Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, znaleźć na tym forum osoby, które tak jak My zaczynają starania, lub są w ich trakcie...
My zaczęliśmy starania
Jestem z mężem już 6 lat, w zeszłym roku we wrześniu wzięliśmy ślub. Z dzieckiem mieliśmy poczekać do października tego roku, bo wtedy zaczniemy remont, ale nasi przyjaciele w styczniu zostali rodzicami. Zaczęliśmy się z nimi i szkrabem często spotykać i zdecydowaliśmy, że nie ma na co czekać. Mamy po 27 lat, w miarę stabilną sytuację zawodową, mamy gdzie mieszkać i w październiku dostajemy mieszkanie (aktualnie "wyjnajmujemy" od moich rodziców oddzielne mieszkanie). I bardzo chcemy dziecka. Od dawna. Po pierwszej wizycie u młodego na drugi dzień cały czas ryczałam, że ja nie wytrzymam jeszcze roku czekania + okres starań +okres ciąży. Dlatego postanowiliśmy poczekać do maja, żebym miała pewność, że spokojnie się obronię przed wysoką ciążą. Mam chory układ kostny co prawdopodobnie spowoduje przeleżenie całego 3. trymestru, dlatego musieliśmy uwzględnić to przy planach poczęcia.

Obserwuję swój organizm od 3 cykli, i wszystko było ok, a w tym jak na złość owulacji póki co nie widać
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-20, 19:51   #30
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
My zaczęliśmy starania
Jestem z mężem już 6 lat, w zeszłym roku we wrześniu wzięliśmy ślub. Z dzieckiem mieliśmy poczekać do października tego roku, bo wtedy zaczniemy remont, ale nasi przyjaciele w styczniu zostali rodzicami. Zaczęliśmy się z nimi i szkrabem często spotykać i zdecydowaliśmy, że nie ma na co czekać. Mamy po 27 lat, w miarę stabilną sytuację zawodową, mamy gdzie mieszkać i w październiku dostajemy mieszkanie (aktualnie "wyjnajmujemy" od moich rodziców oddzielne mieszkanie). I bardzo chcemy dziecka. Od dawna. Po pierwszej wizycie u młodego na drugi dzień cały czas ryczałam, że ja nie wytrzymam jeszcze roku czekania + okres starań +okres ciąży. Dlatego postanowiliśmy poczekać do maja, żebym miała pewność, że spokojnie się obronię przed wysoką ciążą. Mam chory układ kostny co prawdopodobnie spowoduje przeleżenie całego 3. trymestru, dlatego musieliśmy uwzględnić to przy planach poczęcia.

Obserwuję swój organizm od 3 cykli, i wszystko było ok, a w tym jak na złość owulacji póki co nie widać
witam kolezanke jestesmy w tym samym wieku, moj Tż ma w tym roku 31

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości