|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Dom jednorodzinny - Wasze koszty utrzymania
W niedługim czasie przeprowadzamy się do domu i zastanawiam się nad kosztami utrzymania i ciekawa jestem ile Wam wychodzi średnio-miesięcznie? Na ile os. i jaki metraż domu, czym ogrzewany? Moje kalkulacje uwzględniają prąd, wodę, internet, śmieci, ogrzewanie (kilka ton węgla), podatek. Do tego ew. ubezpieczenie i konserwacje - komin, piec - coś jeszcze? Są jakieś koszta, które was zdziwiły?
Szukałam takiego wątku, ale nie widzę.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
zielony stworek
|
Dot.: Dom jednorodzinny - Wasze koszty utrzymania
Tzn dom już jest i dopiero teraz zastanawiacie się nad kosztami ? To nie powinno być kalkulowane wcześniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wklejam co napisałam na ten temat w innym wątku. Dom około 130-140 m2 + garaż z piwnicą. Nie mamy ogrodu, to szeregowiec z mikrym skrawkiem ziemi przed i za domem. 4 osoby mieszkają.
: Koszty sa mniej więcej takie za rok 2017, w przeliczeniu rocznym średnio: - gaz ziemny (grzejemy dom i wodę. Nie gotuje na gazie): 342 zł miesięcznie - duzo wody ciepłej zużywamy, nas jest 3 baby wiecznie się kąpiące. - woda zimna dostawa i odbiór ścieków: 163 zł miesięcznie ( w trakcie dyskusji okazało się, ze koszty wody i odbioru ścieków są w różnych miastach znacznie się różniące ) - prad: 130 zł miesięcznie (na prądzie gotuję i mam piekarnik tez na prad) - wynajem pojemników na odpady: 50 zł rocznie - odbiór smieci (segregowanych czyli taniej)- 37 zł miesięcznie + podatek od gruntu (tu chyba każde miasto nalicza swoje stawki, ale przykąłdowo u nas to jest około 200 zł roczne) + ubezpieczenie domu ( tu tez każdy sam sobie okresla wysokość, myślę że w 1500 mozna się zmieścić z sensowna polisa za dom tego metrazu) + koszty typu 30 zł co 2-3 miesiace wymiana filtra w instalacji wodnej, +konserwacja pieca chyba 160 zł rocznie, + przetykanie komina chyba około 150 zł rocznie (jak samemu się to robi, to w razie spalenia nie otrzyma się wypłaty ubezpieczenia, trezba mieć fakturę od zawodowego kominiarza!) + zawsze coś do remontu wpadnie, nie ma że boli. + mamy kominek czasami palimy dla "atmosfery", ale rzadko bo jestesmy leniwi ) mysle że ze 200-300 zł rocznie + koszty typu dostawa internetu i sygnału tv.
![]() |
#6 | ||
Wtajemniczenie
|
Tylko, że zastanawiam się nad wszystkimi kosztami, a nie czy mnie stać, wię nie ma co tego roztrząsać
![]() Cytat:
Ogród w przyszłym roku ogarniemy, ale akurat od tego mamy specjalistę i przypuszczam, że po niezbyt dużych kosztach spora część pójdzie, jeśli chodzi o rośliny. ---------- Dopisano o 01:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:57 ---------- Cytat:
Podatek tylko za grunt a za dom nie? Właśnie u nas podobno cały podatek to ma być koszt ok 1000 zł rocznie (?). Za samą działkę (inną) nieco mniejszą płacimy kilkadziesiąt zł, więc trochę wysoko mi się to wydaje.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie słyszałam o podatku za budynki. Może na terenach wiejskich coś takiego funkcjonuje ![]() Podatek od ziemi jest różny, w zależności jakiego przeznaczenia to ziemia. Za nieodrolnioną działkę będzie bardzo niski, za działkę odrolnioną przeznaczoną pod zabudowę mieszkalną średni, za działkę przemysłową to jest już że tak to ujmę, przesada i zdzierstwo. Nie wiem czy wysokość podatku jest taka sama dla całej Polski..
![]() |
![]() |
#8 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Odśnieżarka też się przyda. Łopata jest tania, ale dobra tylko dla młodych i silnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Za infor.pl "Właściciel domu jednorodzinnego opłaca dwojaki podatek od nieruchomości: od gruntu - liczony za 1 mkw. powierzchni działki oraz od budynków – liczony za 1 mkw. powierzchni użytkowej.(...) I tak maksymalne stawki podatku od nieruchomości, do uiszczania których zobowiązani są właściciele domów jednorodzinnych, wynoszą:
To chyba wszędzie powinno być. Nie mieszkamy na wsi... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Cytat:
![]() Jeśmy młodzi, ale odśnieżarka jest na stanie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.