Dom jednorodzinny - Wasze koszty utrzymania - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-06-15, 16:17   #1
tiramisu_
Wtajemniczenie

Dom jednorodzinny - Wasze koszty utrzymania

W niedługim czasie przeprowadzamy się do domu i zastanawiam się nad kosztami utrzymania i ciekawa jestem ile Wam wychodzi średnio-miesięcznie? Na ile os. i jaki metraż domu, czym ogrzewany? Moje kalkulacje uwzględniają prąd, wodę, internet, śmieci, ogrzewanie (kilka ton węgla), podatek. Do tego ew. ubezpieczenie i konserwacje - komin, piec - coś jeszcze? Są jakieś koszta, które was zdziwiły?

Szukałam takiego wątku, ale nie widzę..
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-16, 17:42   #2
kaledonia
zielony stworek

Dot.: Dom jednorodzinny - Wasze koszty utrzymania

Tzn dom już jest i dopiero teraz zastanawiacie się nad kosztami ? To nie powinno być kalkulowane wcześniej

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-16, 23:24   #3
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Tzn dom już jest i dopiero teraz zastanawiacie się nad kosztami ? To nie powinno być kalkulowane wcześniej
A czy ja gdzieś napisałam, że sobie wybudowałam dom/kupiłam i teraz myślę, czy mnie na utrzymanie stać?
Stary 2018-06-17, 08:03   #4
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
A czy ja gdzieś napisałam, że sobie wybudowałam dom/kupiłam i teraz myślę, czy mnie na utrzymanie stać?
W 1 poście
Cytat:
W niedługim czasie przeprowadzamy się do domu i zastanawiam się nad kosztami utrzymania i ciekawa jestem ile Wam wychodzi średnio-miesięcznie? Na ile os. i jaki metraż domu, czym ogrzewany? Moje kalkulacje uwzględniają prąd, wodę, internet, śmieci, ogrzewanie (kilka ton węgla), podatek. Do tego ew. ubezpieczenie i konserwacje - komin, piec - coś jeszcze? Są jakieś koszta, które was zdziwiły?

Szukałam takiego wątku, ale nie widzę..
Wzięłaś pod uwagę koszt obsługi gospodarstwa tzn zakup kosiarki, myjki, kubłów na śmieci, ewentualnych wydatków na piec grzewczy, rośliny ( ogród ) ?

Jestem
tutaj
Stary 2018-06-17, 20:53   #5
cava
Zakorzenienie

Wklejam co napisałam na ten temat w innym wątku. Dom około 130-140 m2 + garaż z piwnicą. Nie mamy ogrodu, to szeregowiec z mikrym skrawkiem ziemi przed i za domem. 4 osoby mieszkają.
:

Koszty sa mniej więcej takie za rok 2017, w przeliczeniu rocznym średnio:
- gaz ziemny (grzejemy dom i wodę. Nie gotuje na gazie): 342 zł miesięcznie - duzo wody ciepłej zużywamy, nas jest 3 baby wiecznie się kąpiące.
- woda zimna dostawa i odbiór ścieków: 163 zł miesięcznie ( w trakcie dyskusji okazało się, ze koszty wody i odbioru ścieków są w różnych miastach znacznie się różniące )
- prad: 130 zł miesięcznie (na prądzie gotuję i mam piekarnik tez na prad)
- wynajem pojemników na odpady: 50 zł rocznie
- odbiór smieci (segregowanych czyli taniej)- 37 zł miesięcznie

+ podatek od gruntu (tu chyba każde miasto nalicza swoje stawki, ale przykąłdowo u nas to jest około 200 zł roczne)
+ ubezpieczenie domu ( tu tez każdy sam sobie okresla wysokość, myślę że w 1500 mozna się zmieścić z sensowna polisa za dom tego metrazu)
+ koszty typu 30 zł co 2-3 miesiace wymiana filtra w instalacji wodnej,
+konserwacja pieca chyba 160 zł rocznie,
+ przetykanie komina chyba około 150 zł rocznie (jak samemu się to robi, to w razie spalenia nie otrzyma się wypłaty ubezpieczenia, trezba mieć fakturę od zawodowego kominiarza!)
+ zawsze coś do remontu wpadnie, nie ma że boli.
+ mamy kominek czasami palimy dla "atmosfery", ale rzadko bo jestesmy leniwi ) mysle że ze 200-300 zł rocznie

+ koszty typu dostawa internetu i sygnału tv.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-18, 00:04   #6
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
W 1 poście
Tylko, że zastanawiam się nad wszystkimi kosztami, a nie czy mnie stać, wię nie ma co tego roztrząsać

Cytat:
Wzięłaś pod uwagę koszt obsługi gospodarstwa tzn zakup kosiarki, myjki, kubłów na śmieci, ewentualnych wydatków na piec grzewczy, rośliny ( ogród ) ?
Sporo z tych rzeczy jest już. A myjka do czego?
Ogród w przyszłym roku ogarniemy, ale akurat od tego mamy specjalistę i przypuszczam, że po niezbyt dużych kosztach spora część pójdzie, jeśli chodzi o rośliny.

---------- Dopisano o 01:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:57 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Wklejam co napisałam na ten temat w innym wątku. Dom około 130-140 m2 + garaż z piwnicą. Nie mamy ogrodu, to szeregowiec z mikrym skrawkiem ziemi przed i za domem. 4 osoby mieszkają.
:

Koszty sa mniej więcej takie za rok 2017, w przeliczeniu rocznym średnio:
- gaz ziemny (grzejemy dom i wodę. Nie gotuje na gazie): 342 zł miesięcznie - duzo wody ciepłej zużywamy, nas jest 3 baby wiecznie się kąpiące.
- woda zimna dostawa i odbiór ścieków: 163 zł miesięcznie ( w trakcie dyskusji okazało się, ze koszty wody i odbioru ścieków są w różnych miastach znacznie się różniące )
- prad: 130 zł miesięcznie (na prądzie gotuję i mam piekarnik tez na prad)
- wynajem pojemników na odpady: 50 zł rocznie
- odbiór smieci (segregowanych czyli taniej)- 37 zł miesięcznie

+ podatek od gruntu (tu chyba każde miasto nalicza swoje stawki, ale przykąłdowo u nas to jest około 200 zł roczne)
+ ubezpieczenie domu ( tu tez każdy sam sobie okresla wysokość, myślę że w 1500 mozna się zmieścić z sensowna polisa za dom tego metrazu)
+ koszty typu 30 zł co 2-3 miesiace wymiana filtra w instalacji wodnej,
+konserwacja pieca chyba 160 zł rocznie,
+ przetykanie komina chyba około 150 zł rocznie (jak samemu się to robi, to w razie spalenia nie otrzyma się wypłaty ubezpieczenia, trezba mieć fakturę od zawodowego kominiarza!)
+ zawsze coś do remontu wpadnie, nie ma że boli.
+ mamy kominek czasami palimy dla "atmosfery", ale rzadko bo jestesmy leniwi ) mysle że ze 200-300 zł rocznie

+ koszty typu dostawa internetu i sygnału tv.
Dzięki, to wszystko w sumie mam skalkulowane.

Podatek tylko za grunt a za dom nie? Właśnie u nas podobno cały podatek to ma być koszt ok 1000 zł rocznie (?). Za samą działkę (inną) nieco mniejszą płacimy kilkadziesiąt zł, więc trochę wysoko mi się to wydaje..
Stary 2018-06-18, 08:03   #7
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Podatek tylko za grunt a za dom nie? Właśnie u nas podobno cały podatek to ma być koszt ok 1000 zł rocznie (?). Za samą działkę (inną) nieco mniejszą płacimy kilkadziesiąt zł, więc trochę wysoko mi się to wydaje..

Nigdy nie słyszałam o podatku za budynki.
Może na terenach wiejskich coś takiego funkcjonuje

Podatek od ziemi jest różny, w zależności jakiego przeznaczenia to ziemia. Za nieodrolnioną działkę będzie bardzo niski, za działkę odrolnioną przeznaczoną pod zabudowę mieszkalną średni, za działkę przemysłową to jest już że tak to ujmę, przesada i zdzierstwo.

Nie wiem czy wysokość podatku jest taka sama dla całej Polski..

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-06-18, 08:44   #8
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Sporo z tych rzeczy jest już. A myjka do czego?
Ogród w przyszłym roku ogarniemy, ale akurat od tego mamy specjalistę i przypuszczam, że po niezbyt dużych kosztach spora część pójdzie, jeśli chodzi o rośliny.
O dom trzeba dbać też z zewnątrz. Masz inny pomysł na utrzymanie drożności rynien i czystości dachu
Odśnieżarka też się przyda. Łopata jest tania, ale dobra tylko dla młodych i silnych.

Jestem
tutaj
Stary 2018-06-18, 12:12   #9
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Nigdy nie słyszałam o podatku za budynki.
Może na terenach wiejskich coś takiego funkcjonuje

Podatek od ziemi jest różny, w zależności jakiego przeznaczenia to ziemia. Za nieodrolnioną działkę będzie bardzo niski, za działkę odrolnioną przeznaczoną pod zabudowę mieszkalną średni, za działkę przemysłową to jest już że tak to ujmę, przesada i zdzierstwo.

Nie wiem czy wysokość podatku jest taka sama dla całej Polski..

Za infor.pl
"Właściciel domu jednorodzinnego opłaca dwojaki podatek od nieruchomości: od gruntu - liczony za 1 mkw. powierzchni działki oraz od budynków – liczony za 1 mkw. powierzchni użytkowej.(...)

I tak maksymalne stawki podatku od nieruchomości, do uiszczania których zobowiązani są właściciele domów jednorodzinnych, wynoszą:
  • dla budynków mieszkalnych – 0,75 zł za 1 mkw. powierzchni użytkowej
  • dla pozostałych budynków w zabudowie jednorodzinnej – 7,62 zł za 1 mkw. powierzchni
  • dla gruntów – 0,47 zł za 1 mkw. powierzchni
Pod pojęciem pozostałych budynków w zabudowie jednorodzinnej należy rozumieć garaże oraz budynki gospodarcze. "

To chyba wszędzie powinno być. Nie mieszkamy na wsi... a faktycznie widzę, że u nas "pozostałe budynki" to generują, bo podatek ponad 10x większy za m2....

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
O dom trzeba dbać też z zewnątrz. Masz inny pomysł na utrzymanie drożności rynien i czystości dachu
Odśnieżarka też się przyda. Łopata jest tania, ale dobra tylko dla młodych i silnych.
Rynny może, choć da sie wyczyścić inaczej, ale nie widziałam, żeby ktoś jakoś reguarnie mył dach...
Jeśmy młodzi, ale odśnieżarka jest na stanie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości