Fałszywe konkursy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-03-04, 13:58   #1
Serenity89
Raczkowanie

Angry

Fałszywe konkursy

Koleżanka na swoim Fejsbuczku umieściła link do takiego konkursu:
https://www.facebook.com/Pierwsze-5-...4104961966769/
Zamigotała mi czerwona lampka z tyłu głowy, a jak zajrzałam na profil, to zero informacji na temat organizatora, regulamin też nie istnieje.
Udałam głupią i napisałam prywatą wiadomość, co to za firma takie śliczności rozdaje.
Na pytanie nie odpowiedziano, chociaż wiadomość została odczytana.

Na profilu tym napisano, że o 14:00 ogłoszenie wyników. No to zaglądam o tej 14, czy rypło się, że to oszustwo, czy nie.
Się lekko zdziwiłam, kiedy przeczytałam, że wygrałam. Nie ja jedna. Warunkiem odbioru było wpisanie odpowiedniego komentarza(było ich całkiem sporo) oraz...
Wysłanie sms pod numer specjalny. O czym dowiedzieć się można z linku podanego na profilu i wczytaniu się w regulamin.
30 zł idzie... na piechotę.
Oczywiście informacja o opłacie ukryta w 59873 paragrafie regulaminu, ja tylko spojrzałam na numer i już wiedziałam.

Tyle się trąbi na ten temat, uczula się, że konkursy na FB muszą mieć regulamin. Ale wciąż są ludzie, którzy dają się nabrać. I to jak widać po tym tylko konkursie - niemała grupa.

Dzielcie się proszę tutaj takimi fałszywymi konkursami, usługami i ofertami. Kiedyś nawet spotkałam się z ogłoszeniem o pracę. Pracodawca miał przesłać jakieś materiały udostępniane po wpisaniu kodu. O kod trzeba było poprosić w sms, jak się okazywało opłata też 30 zł. Wrrrr
Stary 2016-03-05, 11:19   #2
I am Rock
lokalna gwiazda

Dot.: Fałszywe konkursy

Kiedyś z nudów rozwiązywałam sobie test na inteligencję. Internetowy. Ku mojemu zdziwieniu, aby otrzymać wynik, trzeba było wysłać sms, 3o zł opłaty było bardzo drobnym druczkiem.
Wykazałam się inteligencją i nie wysłałam.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-06, 06:11   #3
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Kiedyś z nudów rozwiązywałam sobie test na inteligencję. Internetowy. Ku mojemu zdziwieniu, aby otrzymać wynik, trzeba było wysłać sms, 3o zł opłaty było bardzo drobnym druczkiem.
Wykazałam się inteligencją i nie wysłałam.
Ciekawe, ilu ludzi dało się naciągnąć, bo z tego, co pamiętam to były standardowe testy

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-06, 21:32   #4
Serenity89
Raczkowanie

Pamiętam ten test, sama byłam go ciekawa. I faktycznie płaciło się za niego 3 zł. W środku nocy, przez jakieś 2-3 godziny. A tak normalnie to chyba 20-30 zł
Stary 2016-03-08, 08:26   #5
_ema_
Zakorzenienie

U mnie fb teraz zalewają niby normalne ogłoszenia, tylko strasznie 'okazyjne'.
Widziałam już 'oddam za darmo meble, bo się wyprowadzam' i zdjęcia nowoczesnej kuchni.
Kawalerka do wynajęcia 500zł + opłaty - i fotka nowiutkiego mieszkania.
Oddam sofę, stan bdb, tapicerka do wymiany - za darmo - i znowu jakiś super mebel.
Oczywiście po kliknięciu kieruje pod jakiś link [nie wiem jaki, mi takie akcje z automatu komp blokuje na szczęście].

Ogłoszeniodawca to zawsze niby normalne konto, ale jak się wczytać, to świeżo założone, 2-3 znajomych i zdjęcie z netu.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-08, 11:31   #6
DarkChocolate666
Zakorzenienie

A najlepsze jest to, że dużo takich krętackich firm zakłada sobie tzw. fanpage na fb i jak chcesz zgłosić do fb, że to oszustwo, to oni podają następujące rozwiązania:

-zablokuj użytkownika albo
-ukryj jego wszystkie posty

Oczywiście jak piszesz prawdziwy komentarz pod ich postami, to oni go sobie usuwają a nawet mogą zablokować, że już nic nie napiszesz, ale udostępnić ich post możesz

I nadal taka krętacka firemka istnieje sobie na fb, sprawdzić ich nie możesz dokładnie, bo wszystkie złe wpisy są pousuwane
Stary 2016-03-10, 14:42   #7
iwi_83
Zadomowienie

często też na fb widzę posty np"mamy do rozdania 1000 sof z minionkami", aby wziąć udział w losowaniu należy polubić profil..
no i ludzie lajkują, a potem takie profile mają zmieniane nazwy i są sprzedawane za grubą kasę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-10, 14:46   #8
201607110949
Konto usunięte

Do mnie niedawno napisał ktoś podszywający się pod firmę Inglot - zrobiony na szybko fp na fejsie, ukradzione logo, identyczne tło, tylko postów jakoś brak. Że niby zostałam wylosowana spośród fanów i mam dostać jakieś dobroci z Douglasa, wspólna akcja Link przekierowywał na stronę, gdzie trzeba było się zarejestrować. Napisałam do Inglota, fałszywa strona została szybko usunięta, ciekawa jestem, czy były jakieś konsekwencje prawne.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-10, 18:42   #9
Serenity89
Raczkowanie

Zastanawiam się, jak namierzyć kogoś, kto taki fałszywy profil. Nie wiem, czy trzeba podawać swoje dane, nawet jeśli - mogą być fałszywe. Firma też może być typu drucik - za...brał i ucikł - i szukaj wiatru w polu. No chyba, że IP, ale tym zajmuje się już policja
Stary 2016-03-13, 12:33   #10
happys
Zadomowienie

Z tym ze ktos polubil jakis konkurs to tez niekoniecznie tak moze byc. Ja juz trzeci raz zostalam dodana do grupy z jakims konkursem baa nawet pisalam komentarze ze wygralam. Szkoda tylko ze te komentarze byly dodawane w momencie kiedy nie mialam dostepu do facebuka. Szkoda ze nie mozna zablokowac takich rzeczy bo co chwile nowe dziadostwo die tworzy.
happys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości