Dziwaczne zachowanie szefa - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-02-29, 21:43   #1
Melissandra
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 77

Dziwaczne zachowanie szefa

Witam, kilka dni temu znalazlam sie w dziwnej sytuacji, nie za bardzo wiem jak powinnam zareagowac. W mojej firmie pojawil sie niedawno nowy kierownik, w sumie nie mam z nim za duzo do czynienia, jednak czasem potrzebuje jego upowaznienia, wiec przychodze i pytam o konkretne przypadki.

Ostatnio zachowal sie dosyc dziwnie w moim mniemaniu. Podszedl i skrytykowal moja fryzure, stwierdzil ze woli mnie w rozpuszczonych. Nie jestem jakas jego kolezanka, nie wydaje mi sie zeby komentarze na temat mojego wygladu byly na miejscu. Odpowiedzialam mu cos ze nie mialam czasu ich ulozyc z rana i sobie poszlam. Pare dni pozniej kiedy rozmawialam z innym szefem znowu podszedl do mnie, doslownie wcial sie wpol zdania i widzac mnie stwierdzil "tak duzo lepiej". Mialam akurat warkocz, wzial go w reke i zahustal, mruknal cos pod nosem.

Nie zebym sie przejmowala takimi durnymi komentarzami, ale zrobilo mi sie zwyczajnie nieswojo. Czemu jakis obcy facet ma dotykac moich wlosow? Kolezanki z pracy twierdza, ze on probuje byc smieszny albo sie zaprzyjaznic, ale jak dla mnie to przekraczanie pewnych granic. Nie chce tez robic dramy bez powodu. Myslicie ze przesadzam?

Edytowane przez Melissandra
Czas edycji: 2016-02-29 o 21:47
Melissandra jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-02-29, 22:18   #2
blambardziala
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 34
Dot.: Dziwaczne zachowanie szefa

My¶lê, ¿e nie przesadzasz i ¿e szef wykorzystuje to, ¿e jeste¶ jego podw³adn±. "Wolê ciê w rozpuszczonych" - ¿e co? Czemu mia³oby ciê to obchodziæ? Nie jeste¶ ani jego dziewczyn±, ani nawet kole¿ank±. Uskutecznia takie spoufalanie siê przemieszane z protekcjonalno¶ci±, mocno nie na miejscu, wrêcz oble¶ne. Na twoim miejscu nie dawa³abym siê dotykaæ gdybym nie mia³a na to ochoty, tym bardziej w pracy.
blambardziala jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-02-29, 22:27   #3
Melanchton
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 768

Cytat:
Napisane przez Melissandra Poka¿ wiadomo¶æ
Witam, kilka dni temu znalazlam sie w dziwnej sytuacji, nie za bardzo wiem jak powinnam zareagowac. W mojej firmie pojawil sie niedawno nowy kierownik, w sumie nie mam z nim za duzo do czynienia, jednak czasem potrzebuje jego upowaznienia, wiec przychodze i pytam o konkretne przypadki.

Ostatnio zachowal sie dosyc dziwnie w moim mniemaniu. Podszedl i skrytykowal moja fryzure, stwierdzil ze woli mnie w rozpuszczonych. Nie jestem jakas jego kolezanka, nie wydaje mi sie zeby komentarze na temat mojego wygladu byly na miejscu. Odpowiedzialam mu cos ze nie mialam czasu ich ulozyc z rana i sobie poszlam. Pare dni pozniej kiedy rozmawialam z innym szefem znowu podszedl do mnie, doslownie wcial sie wpol zdania i widzac mnie stwierdzil "tak duzo lepiej". Mialam akurat warkocz, wzial go w reke i zahustal, mruknal cos pod nosem.

Nie zebym sie przejmowala takimi durnymi komentarzami, ale zrobilo mi sie zwyczajnie nieswojo. Czemu jakis obcy facet ma dotykac moich wlosow? Kolezanki z pracy twierdza, ze on probuje byc smieszny albo sie zaprzyjaznic, ale jak dla mnie to przekraczanie pewnych granic. Nie chce tez robic dramy bez powodu. Myslicie ze przesadzam?
Ja powiedzia³abym kategorycznie: proszê mnie nie dotykaæ, nie ¿yczê sobie komentowania mojego wygl±du. Albo zapyta³abym: mêskimi uczesaniami te¿ siê pan tak ekscytuje czy jest pan po prostu seksist±?

Zaraz siê zjawi± Wiza¿owi prawacy i powiedz± Ci, ¿e siê powinna¶ cieszyæ z "komplementów" i "uwagi", a w pracy pewnie wyjdzie, ¿e "nie znasz siê na ¿artach", je¶li powa¿nie zareagujesz, ale, na Tryg³awa, inaczej chyba mêski szowinistyczny ¶wiat nie pojmie, ¿e kobiety nie egzystuj± dla wizualnej czy innej satysfakcji mê¿czyzny, a w profesjonalnych relacjach obowi±zuj± pewne standardy zachowania.
Stary 2016-02-29, 22:35   #4
Leszy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 791

Cytat:
Napisane przez Melanchton Poka¿ wiadomo¶æ
Zaraz siê zjawi± Wiza¿owi prawacy i powiedz± Ci, ¿e siê powinna¶ cieszyæ z "komplementów" i "uwagi", a w pracy pewnie wyjdzie, ¿e "nie znasz siê na ¿artach", je¶li powa¿nie zareagujesz, ale, na Tryg³awa, inaczej chyba mêski szowinistyczny ¶wiat nie pojmie, ¿e kobiety nie egzystuj± dla wizualnej czy innej satysfakcji mê¿czyzny, a w profesjonalnych relacjach obowi±zuj± pewne standardy zachowania.
WTH, kto?

Drukujê w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-02-29, 22:52   #5
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leszy Poka¿ wiadomo¶æ
WTH, kto?
Prawacy
Stary 2016-02-29, 23:22   #6
Melissandra
BAN sta³y

Probowalam zrozumiec dlaczego on sie tak zachowuje, niestety bez efektow. Istnieje u nas co prawda dosc szczegolowy dress code w pracy, bo mamy do czynienia z klientami. Na pewno ktos by zwrocil uwage jakby ktoras przyszla do pracy z niemytymi 5 dni wlosami. Ja takim przykladem nie jestem. Po tej niefortunnej uwadze poszlam przyjrzec sie dokladniej w lustrze, bo moze to byl komentarz typu masz cos miedzy zebami. Nie wygladalam jakos tragicznie. W pracy mamy tez babki 40,50-letnie, niektore z nich z dosc lichymi wlosami, im tez takie teksty zapodaje? Moze niektore osoby sa niezreczne w kontaktach miedzyludzkich, ale to chyba nieoznacza ze mozna sobie komentowac cudzy wyglad jak sie chce. Zastanawialam sie czy nie zaniesc tego wyzej jesli sytuacja bedzie sie powtarzac
Stary 2016-02-29, 23:26   #7
201605051021
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 115

A ile szef ma lat i jakiej jest narodowosci?
201605051021 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-02-29, 23:37   #8
berenka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 181

Szkoda, ze mu siê w ogóle z tego uczesania t³umaczy³a¶. Gdyby¶ zareagowa³a inaczej, to zapewne na dalsze akcje z dotykaniem w³osów by sobie nie pozwoli³.
Najpierw siê zorientuj czy aby na pewno on uwag na temat ubioru czy fryzury Ci robiæ nie mo¿e (u swojego szefa), a potem, przy nastêpnej akcji we¼ go sprowad¼ na ziemiê, ¿adne t³umaczenia.

---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ----------

Chodzi mi bardziej o to,zebys siê swojego szefa zapyta³a czy spe³naisz wymagania a propos fryzury i ubioru (aczkolwiek i mo¿esz i z grubej rury, tylko wtedy juz bêdziesz musia³a opowiedziec co i jak).
berenka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-02-29, 23:37   #9
Melissandra
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez eevone Poka¿ wiadomo¶æ
A ile szef ma lat i jakiej jest narodowosci?

A bo ja wiem, wyglada jakby byl mniej wiecej w moim wieku, co do narodowosci urodzil sie w UK, moze ma jakis przodkow na bliskim wschodzie albo indie, ciezko mi stwierdzic
Stary 2016-03-01, 00:19   #10
skatex3
Obserwujê .

Wiadomo¶ci: 598

Mo¿e mu siê spodoba³a¶, a nie wie jak ciê poderwaæ i wali g³upimi tekstami my¶l±c ¿e w ten sposób plusuje u Ciebie.
Stary 2016-03-01, 06:05   #11
dezire
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 555

Najpro¶ciej odpowiedz 'prosze tego nie komentowac'. Raczej nie szlam bym od razu wyzej bez proby dialogu.

2004 - Boisz siê, ¿e ludzie z internetu odnajd± ciê w prawdziwym ¿yciu.

2014 - Boisz siê, ¿e ludzie z prawdziwego ¿ycia odnajd± ciê w internecie.

dezire jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 07:28   #12
201803290936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 43 642

Wyra¼ jasny i zdecydowany sprzeciw. Zareaguj. Je¿eli bêdzie ponawia³ takie s³owa i zachowania, to zg³o¶ wy¿ej. Najlepiej odnotuj sobie kiedy to dok³adnie mia³o miejsce - na wszelki wypadek.
201803290936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 07:58   #13
201707171132
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 453

Nie wiem co obcy faceci maj± na punkcie bawienia siê w³osami, ale znam to zjawisko. Zawsze mówi³am, ¿e tego nie lubiê (bo serio nie znoszê jak kto¶ np. w pracy ma rêce pe³ne zarazków i zostawia mi je na w³osach) i ¿eby tak nie robiæ, to wystarczy³o.
201707171132 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 13:59   #14
I am Rock
lokalna gwiazda

Wiadomo¶ci: 19 803

Cytat:
Napisane przez Melanchton Poka¿ wiadomo¶æ
Prawacy
prawak

nie wystêpuje w s³owniku
I am Rock jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 15:17   #15
kahoko hino
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 060

Cytat:

nie przesadzasz. o ile komentarz 'bardziej mi siê podobasz w jakiej¶ tam fryzurze' mo¿na jeszcze jako tako prze³kn±æ, o tyle 'o, teraz du¿o lepiej' i majtanie warkoczem - ja bym za to zwróci³a uwagê, ¿e sobie nie ¿yczê, a za to drugie - spoliczkowa³a.
Cytat:
A bo ja wiem, wyglada jakby byl mniej wiecej w moim wieku, co do narodowosci urodzil sie w UK, moze ma jakis przodkow na bliskim wschodzie albo indie, ciezko mi stwierdzic
dlaczego mnie to nie dziwi

autorko, mo¿esz mieæ problemy z 'kulturowo¶ci±' tego prze³o¿onego. radzi³abym, z do¶wiadczenia w pracy z osobami z tego regionu, szukaæ nowej pracy.
kahoko hino jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 15:27   #16
cholernarejestracja
Copyraptor

Wiadomo¶ci: 21 283

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Poka¿ wiadomo¶æ
nie przesadzasz. o ile komentarz 'bardziej mi siê podobasz w jakiej¶ tam fryzurze' mo¿na jeszcze jako tako prze³kn±æ, o tyle 'o, teraz du¿o lepiej' i majtanie warkoczem - ja bym za to zwróci³a uwagê, ¿e sobie nie ¿yczê, a za to drugie - spoliczkowa³a.

dlaczego mnie to nie dziwi

autorko, mo¿esz mieæ problemy z 'kulturowo¶ci±' tego prze³o¿onego. radzi³abym, z do¶wiadczenia w pracy z osobami z tego regionu, szukaæ nowej pracy.
No na pewno by¶ w nowej pracy spoliczkowa³a szefa za to, ¿e dotkn±³ Twoich w³osów.

cholernarejestracja jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 15:55   #17
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Poka¿ wiadomo¶æ
No na pewno by¶ w nowej pracy spoliczkowa³a szefa za to, ¿e dotkn±³ Twoich w³osów.

tak.

mamy nieco inne standardy, bo ¿yjemy w innych ¶wiatach
Stary 2016-03-01, 16:04   #18
Melissandra
BAN sta³y

Cytat:
tak.

mamy nieco inne standardy, bo ¿yjemy w innych ¶wiatach

Nie wiem w jakim swiecie Ty zyjesz, ale w moim po spoliczkowaniu szefa przy 100 kamerach wylecialabym na zbity pysk. Nie chce zmieniac bardzo dobrze platnej pracy, w ktorej dobrze sie czuje przez jakiegos dupka.
Stary 2016-03-01, 16:10   #19
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem w jakim swiecie Ty zyjesz, ale w moim po spoliczkowaniu szefa przy 100 kamerach wylecialabym na zbity pysk. Nie chce zmieniac bardzo dobrze platnej pracy, w ktorej dobrze sie czuje przez jakiegos dupka.
po tak seksistowskim te¶cie i ³apaniu za w³osy jak najbardziej by³oby to uzasadnione. sprawd¼ sobie sexual harassment policy w swojej firmie.

jak dla Ciebie zarobki s± wa¿niejsze ni¿ fakt, ¿e go¶ciu jest seksist± i bêdzie Ciê najprawdopodobniej przedmiotowo traktowa³ oraz pewnie kontynuowa³ te 'koñskie zaloty', bêd±ce po prostu molestowaniem w miejscu pracy, to nie mamy o czym rozmawiaæ. tylko nie przychod¼ z p³aczem, jak Ciê po ty³ku zmaca.
Stary 2016-03-01, 16:17   #20
201607111028
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 904

Po przeczytaniu Twojego pierwszego posta i odpowiedzi nasuwa mi siê taka refleksja:
- zada³a¶ pytanie: "my¶licie, ¿e przesadzam?". W³a¶nie to chcia³a¶ przeczytaæ, ¿e przesadzasz, to nic takiego, tylko takie koñskie zaloty no heheheszki?
- piszesz, ¿e nie bêdziesz zmieniaæ pracy przez takiego dupka, ostro go te¿ nie potraktujesz, bo przecie¿ taka zar±bista atmosfera. Jeste¶ chocia¿ gotowa to gdzie¶ zg³osiæ? Bo w takim wypadku bêdzie to jedyn± opcj±. Wiêc co chcesz zrobiæ? Obawiam siê, ¿e "przepraszam, nie ¿yczê sobie" nie przekona tego fagasa, bo wygl±da on na typ "kobita mówi nie, my¶li tak".

Przeszkadza Ci to? Czujesz siê ¼le? Ostry sprzeciw lub zmiana pracy.
No ja innego rozwi±zania w starciu z tym oble¶nym panem nie widzê

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2016-03-01 o 16:19
201607111028 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 16:31   #21
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Poka¿ wiadomo¶æ
prawak ✕

nie wystêpuje w s³owniku
Let me google it for You!
Stary 2016-03-01, 16:34   #22
dezire
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 555

Rezygnacja z pracy? Ej no powoli. W zyciu bym nie rezygnowala bez wykorzystania innych mo¿liwo¶ci. To koles przegina.

2004 - Boisz siê, ¿e ludzie z internetu odnajd± ciê w prawdziwym ¿yciu.

2014 - Boisz siê, ¿e ludzie z prawdziwego ¿ycia odnajd± ciê w internecie.

dezire jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 16:35   #23
201607111028
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 904

Cytat:
Napisane przez dezire Poka¿ wiadomo¶æ
Rezygnacja z pracy? Ej no powoli. W zyciu bym nie rezygnowala bez wykorzystania innych mo¿liwo¶ci. To koles przegina.
No to piszê. Sprzeciwiæ siê, zg³osiæ
201607111028 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 17:03   #24
December12
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 789

Moim zdaniem zareagowaæ trzeba, bo facet mo¿e sobie pomy¶leæ nie wiadomo co i nadal nadu¿ywaæ w³adzy.
December12 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 17:09   #25
januszpolak
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 503

A¿ mi ci¶nienie skoczy³o jak to przeczyta³am xD Ja bym ju¿ przy pierwszym tego typu komentarzu odpowiedzia³a, ¿e nie ¿yczê sobie takich tekstów, a przy dotkniêciu adrenalina uderzy³aby do g³owy i by³oby "ostro" :P Zareagowa³a¶ na tyle ³agodnie, ¿e jak zechce to na bank sobie znów pozwoli na to. Reagowaæ, trzepn±æ po ³apie, odsun±æ siê, rzuciæ wulgarnie acz stanowczo, ¿e ma wy...aæ.
januszpolak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 19:17   #26
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dezire Poka¿ wiadomo¶æ
ja nie powiedzia³am, ¿eby od razu rezygnowaæ. jedynie zauwa¿y³am, ¿e zmiana jego zachowania jest ma³o prawdopodobna, wiêc w imiê komfortu psychicznego warto zacz±æ siê rozgl±daæ. a przy okazji pacana zg³osiæ i daæ po ³apach.
Stary 2016-03-01, 20:21   #27
Melissandra
BAN sta³y

Ten koles nie jest moim bezposrednim przelozonym, kieruje innym teamem. Mam z nim stycznosc tylko kiedy moj kierownik jest na lunchu, delegacji itd. Uwagi dotyczace niewlasciwego wygladu powinien przekazac mi moj przelozony. Tak sie sklada, ze niedawno mialam 6-miesieczne review, gdzie tez ocenia sie podejscie pracownika do dbania o siebie. Nikt nie mial zastrzezen. Podpytam dziewczyn z jego dzialu czy tez sie tak zachowuje w stosunku do kogos innego. I jesli takie zachowanie sie powtorzy, dam mu znac jasno i wyraznie, ze przekracza moja granice. On jest jeszcze na okresie probnym, ja nie, nie wiem czemu pozwala sobie na takie cos.

Edytowane przez Melissandra
Czas edycji: 2016-03-01 o 20:22
Stary 2016-03-01, 20:30   #28
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Ten koles nie jest moim bezposrednim przelozonym, kieruje innym teamem. Mam z nim stycznosc tylko kiedy moj kierownik jest na lunchu, delegacji itd. Uwagi dotyczace niewlasciwego wygladu powinien przekazac mi moj przelozony. Tak sie sklada, ze niedawno mialam 6-miesieczne review, gdzie tez ocenia sie podejscie pracownika do dbania o siebie. Nikt nie mial zastrzezen. Podpytam dziewczyn z jego dzialu czy tez sie tak zachowuje w stosunku do kogos innego. I jesli takie zachowanie sie powtorzy, dam mu znac jasno i wyraznie, ze przekracza moja granice. On jest jeszcze na okresie probnym, ja nie, nie wiem czemu pozwala sobie na takie cos.
czyli to, ¿e dwa razy pu¶ci³ komentarz poni¿ej krytyki i raz przekroczy³ Twoj± fizyczn± granicê mu pu¶cisz p³azem? gratulujê
Stary 2016-03-01, 21:05   #29
201607040950
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 7 272

Cytat:
czyli to, ¿e dwa razy pu¶ci³ komentarz poni¿ej krytyki i raz przekroczy³ Twoj± fizyczn± granicê mu pu¶cisz p³azem? gratulujê
Z czym Ty masz problem? Jak jej pasi molestowanie, to niech j± maca dalej, ma prawo mieæ na to ochotê i s³owa nie dukn±æ, ¿eby siê od niej odwali³.
201607040950 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-01, 22:38   #30
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adeedra Poka¿ wiadomo¶æ
Z czym Ty masz problem? Jak jej pasi molestowanie, to niech j± maca dalej, ma prawo mieæ na to ochotê i s³owa nie dukn±æ, ¿eby siê od niej odwali³.
no wiêc gratulujê jej wyboru w zgodzie z jej wewnêtrznym 'ja'
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-03-24 13:23:49

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.