Ciągnie mnie do emigracji do Włoch - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-26, 12:49   #1
wichowska
Przyczajenie

Question

Ciągnie mnie do emigracji do Włoch

Witam wszystkich czytających
Wiem, że nie podejmiecie za mnie decyzji, ale byłabym wdzięczna za opinie
Jak już z samego tytułu wynika, od wielu lat mam wielką pokusę wyemigrować z Polski do Włoch. I nie mam tu tylko na myśli kwestii finansowych, mimo, że one również nie stoją u mnie i u tż na najlepszym poziomie (obecnie pracujemy, ale nasze zarobki pozwalają na skromne życie, nie mamy mieszkania i przy obecnych zarobkach chyba nawet nie dostalibyśmy kredytu na swoje własne albo żylibyśmy z nim na pograniczu). Jednakże chcę również wyjechać, bo… moja mama od kilkunastu lat mieszkała we Włoszech (obecnie od dwóch lat jest w Polsce- ze względu na opiekę nad babcią) i poznałam kulturę Włoch bardzo dobrze, pokochałam ten kraj, ludzi, klimat, język. Wiem, że sytuacja z pracą we Włoszech jest lepsza niż u nas, ale w porównaniu z np. Skandynawią jest kiepska, czeka nas prawdopodobnie praca fizyczna i tego się boimy, gdyż tutaj mamy mało-płatne prace, ale biurowe, 8-16 i do domu. I to jakby dla nas jedyne powody, dla których decyzję odciągamy. Mamy już prawie po 30 lat i chcielibyśmy się ustatkować, znaleźć swoje miejsce na ziemi, trochę nas denerwuje, że pracujemy tylko po to, żeby żyć, nie stać nas na wyjścia ze znajomymi, na dobre wakacje. Próbowaliśmy szukać lepiej płatnej pracy, ale wiecie jak jest… Wyjazd do Włoch będzie u nas postawieniem wszystkiego na jedną kartę- rzucenie pracy, znajomych, spakowanie się i fru. Wiemy, że początki będą bardzo trudne (ja umiem nieźle język włoski, ale mój tż dużo gorzej), nie mamy pożądanego wykształcenia i zawodu za granicą, więc żadna biurowa praca we włoskiej korporacji na nas nie czeka (mój tż się tego boi, nie pracował nigdy fizycznie), i koniec końców może się ułoży i będzie dobrze, ale istnieje ryzyko, że wcale nie będzie lepiej, że do końca życia będę pracowała jako opiekunka… Ale co mamy do wyboru? Może szukać w Polsce lepszej pracy, może się znajdzie, ewentualnie zmienić miasto na mniejsze, gdzie ceny mieszkań troszkę tańsze i jakoś żyć skromnie….
Ciężkie wybory, co o tym myślicie?
wichowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 13:28   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Ciągnie mnie do emigracji do Włoch

Cytat:
Napisane przez wichowska Pokaż wiadomość
Witam wszystkich czytających
Wiem, że nie podejmiecie za mnie decyzji, ale byłabym wdzięczna za opinie
Jak już z samego tytułu wynika, od wielu lat mam wielką pokusę wyemigrować z Polski do Włoch. I nie mam tu tylko na myśli kwestii finansowych, mimo, że one również nie stoją u mnie i u tż na najlepszym poziomie (obecnie pracujemy, ale nasze zarobki pozwalają na skromne życie, nie mamy mieszkania i przy obecnych zarobkach chyba nawet nie dostalibyśmy kredytu na swoje własne albo żylibyśmy z nim na pograniczu). Jednakże chcę również wyjechać, bo… moja mama od kilkunastu lat mieszkała we Włoszech (obecnie od dwóch lat jest w Polsce- ze względu na opiekę nad babcią) i poznałam kulturę Włoch bardzo dobrze, pokochałam ten kraj, ludzi, klimat, język. Wiem, że sytuacja z pracą we Włoszech jest lepsza niż u nas, ale w porównaniu z np. Skandynawią jest kiepska, czeka nas prawdopodobnie praca fizyczna i tego się boimy, gdyż tutaj mamy mało-płatne prace, ale biurowe, 8-16 i do domu. I to jakby dla nas jedyne powody, dla których decyzję odciągamy. Mamy już prawie po 30 lat i chcielibyśmy się ustatkować, znaleźć swoje miejsce na ziemi, trochę nas denerwuje, że pracujemy tylko po to, żeby żyć, nie stać nas na wyjścia ze znajomymi, na dobre wakacje. Próbowaliśmy szukać lepiej płatnej pracy, ale wiecie jak jest… Wyjazd do Włoch będzie u nas postawieniem wszystkiego na jedną kartę- rzucenie pracy, znajomych, spakowanie się i fru. Wiemy, że początki będą bardzo trudne (ja umiem nieźle język włoski, ale mój tż dużo gorzej), nie mamy pożądanego wykształcenia i zawodu za granicą, więc żadna biurowa praca we włoskiej korporacji na nas nie czeka (mój tż się tego boi, nie pracował nigdy fizycznie), i koniec końców może się ułoży i będzie dobrze, ale istnieje ryzyko, że wcale nie będzie lepiej, że do końca życia będę pracowała jako opiekunka… Ale co mamy do wyboru? Może szukać w Polsce lepszej pracy, może się znajdzie, ewentualnie zmienić miasto na mniejsze, gdzie ceny mieszkań troszkę tańsze i jakoś żyć skromnie….
Ciężkie wybory, co o tym myślicie?
A co chcielibyscie robic poza sprzataniem?
Pomysl bez sensu wg mnie- jest bezrobocie, pelno imigrantow ktorzy za polowe zrobia najprostsze prace, nie macie wyksztalcenia specjalistycznego , ktore daloby wam szanse...
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 14:11   #3
Rena
Zakorzenienie

mialo by sens gdybys chciala pojechac sama.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 15:29   #4
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Nie wiedziałam, że można się bać fizycznej pracy. Co w tym strasznego?
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 15:42   #5
skazana_na_bluesa
.

nie wiem, skąd przekonanie, że we Włoszech łatwiej znaleźć pracę. mimo wszystko w Polsce jest niższa stopa bezrobocia niż tam.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 16:07   #6
Dotka90
Zakorzenienie

Czyli podsumowując:

- nie macie pożądanego wykształcenia
- nie macie pożądanych zawodów
- nie macie pomysłu na siebie
- Twój facet nie mówi po włosku
- do pracy biurowej nie macie kwalifikacji, a pracy fizycznej się boicie

serio Twoim zdaniem emigracja to dobry pomysł?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 11:25   #7
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Gdybys w tej sytuacji rozwazala wyjazd np. do Norwegii, to jeszcze moglabym zrozumiec, ale do Wloch? Serio? To ze kochasz jezyk i klimat to argument na wyjazd tam na urlop, ale nie emigracje.
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 09:58   #8
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Spróbować zawsze można, jeśli:
- macie jakieś oszczędności na start i możecie zaryzykować że je stracicie
- znalezienie sensownej pracy we Włoszech jest realne (skoro mama tam jest, to może się rozeznać w temacie)

Plusy, jeśli wam się uda:
- trochę więcej zarobicie niż w Pl
- podszlifujecie język włoski (każdy obcy w Polsce się przydaje jakbyście chcieli wrócić)
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 14:58   #9
Wieszczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Gdybys w tej sytuacji rozwazala wyjazd np. do Norwegii, to jeszcze moglabym zrozumiec, ale do Wloch? Serio? To ze kochasz jezyk i klimat to argument na wyjazd tam na urlop, ale nie emigracje.
Do Norwegii? Do kraju, gdzie bochenek chleba kosztuje 15 zł a kursy językowe pochłoną oszczędności? No i co można robić w Norwegii bez języka norweskiego? Nic.

Do Włoch bym nie jechała, chyba że znajdziecie pracę np w jakimś pensjonacie/hotelu.
Wieszczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 15:09   #10
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez Wieszczka Pokaż wiadomość
Do Norwegii? Do kraju, gdzie bochenek chleba kosztuje 15 zł a kursy językowe pochłoną oszczędności? No i co można robić w Norwegii bez języka norweskiego? Nic.

A co można robić we włoszech bez znajomości włoskiego?
Może nie nic, ale niewiele - i mozna to powiedzieć o każdym innym kraju. A skoro autorka i jej facet mają obawy co do pracy fizycznej, to już w ogóle nie wiem, na co liczą.
I akurat we włoszech, w przeciwieństwie do np. norwegii, ani zarobki nie należą do najwyższych, ani bezrobocie do najniższych, więc pomysł wydaje mi się tym bardziej kuriozalny.

Ok, chleb kosztuje "15 zł" (chociaz nie widzę najmniejszego sensu takiego przeliczania na złotówki, stąd cudzysłów), ale nie zarabia się 1500, więc nie wiem o czym ta przykładowa cena ma świadczyć, bo wszystko jest względne.

Edytowane przez melkmeisje
Czas edycji: 2015-06-28 o 15:11
Stary 2015-06-28, 15:25   #11
Buzzerka
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, chleb kosztuje "15 zł" (chociaz nie widzę najmniejszego sensu takiego przeliczania na złotówki, stąd cudzysłów), ale nie zarabia się 1500, więc nie wiem o czym ta przykładowa cena ma świadczyć, bo wszystko jest względne.

Zgadzam się.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię.
Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach

Mała Mi

"Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania."
Buzzerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 15:37   #12
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez wichowska Pokaż wiadomość
Wiem, że sytuacja z pracą we Włoszech jest lepsza niż u nas, ale w porównaniu z np. Skandynawią jest kiepska, czeka nas prawdopodobnie praca fizyczna i tego się boimy, gdyż tutaj mamy mało-płatne prace, ale biurowe, 8-16 i do domu.
Dla przypomnienia - jedno zdanie z postu autorki.
Rozumiem chęć wyjazdu za granicę, aby podnieść sobie jakość życia, ale odwrotnie? I jakie miałyby być plusy tej emigracji oprócz "ładna pogoda, fajny język, mili ludzie"?
Stary 2015-06-28, 15:43   #13
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Dla przypomnienia - jedno zdanie z postu autorki.
Rozumiem chęć wyjazdu za granicę, aby podnieść sobie jakość życia, ale odwrotnie? I jakie miałyby być plusy tej emigracji oprócz "ładna pogoda, fajny język, mili ludzie"?
pizza?
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 15:54   #14
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Wieszczka Pokaż wiadomość

Do Włoch bym nie jechała, chyba że znajdziecie pracę np w jakimś pensjonacie/hotelu.
tyle, że w norwegii można dogadać się po angielsku, a we włoszech... no niekoniecznie.
Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
pizza?
dobra kawa, owoce morza i makarony

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 16:47   #15
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Włosi przyjeżdżają do Anglii, a Wy chcecie tam emigrować :P Powodzenia.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 16:47   #16
Rena
Zakorzenienie

Wloski jest latwym jezykiem, norweski niekoniecznie. Ale i tak liczy sie to co ma sie w danym jezyku do powiedzenia.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 18:38   #17
Tutli
Zadomowienie

Moim skromnym zdaniem wyjazd do kraju, który przeżywa największe bezrobocie w historii jest dosyć słabym pomysłem. Nie wiem, skąd czerpiesz informacje, że sytuacja z pracą we Włoszech jest lepsza niż w Polsce, skoro tam stopa bezrobocie wynosi ponad 12% a u nas 8. Pomysł na dolce vita może miałby ręce i nogi, gdybyście byli specjalistami i świetnie mówili po włosku, ale z tego co piszesz sytuacja ma się zgoła inaczej. Szczerze, jak chcesz popracować fizycznie i podnieść standard życia, to już bardziej opłaca Ci się przenieść do Warszawy i np. tutaj sprzątać. We Włoszech masz tylu imigrantów, którzy obskoczyli wszystkie fizyczne prace, że nie wiem, w jaki sposób miałabyś tam mieć wyższy standard życia konkurując o pracę z nimi.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 19:11   #18
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość
Moim skromnym zdaniem wyjazd do kraju, który przeżywa największe bezrobocie w historii jest dosyć słabym pomysłem. Nie wiem, skąd czerpiesz informacje, że sytuacja z pracą we Włoszech jest lepsza niż w Polsce, skoro tam stopa bezrobocie wynosi ponad 12% a u nas 8. Pomysł na dolce vita może miałby ręce i nogi, gdybyście byli specjalistami i świetnie mówili po włosku, ale z tego co piszesz sytuacja ma się zgoła inaczej. Szczerze, jak chcesz popracować fizycznie i podnieść standard życia, to już bardziej opłaca Ci się przenieść do Warszawy i np. tutaj sprzątać. We Włoszech masz tylu imigrantów, którzy obskoczyli wszystkie fizyczne prace, że nie wiem, w jaki sposób miałabyś tam mieć wyższy standard życia konkurując o pracę z nimi.
Ale rzecz w tym, że oni NIE CHCĄ fizycznie pracować.
A do biurowej pracy nie mają kompetencji.

Także tego
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-12, 21:27   #19
cleopadra
Wtajemniczenie

Przyjaciel mojego narzeczonego mieszka od wielu lat we Wloszech,on pracuje w pizzerni ,robi pizze,jego zona tez pracuje ,ale z tego co opowiadali to jedna wyplata idzie na wszystkie oplaty i zastanawiaja sie czy nie wracac do Polski.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-28, 23:59   #20
euforiia06
Przyczajenie

Znam sytuację we Włoszech dobrze i niestety, z roku na rok o pracę coraz trudniej, po pierwsze bezrobocie, po drugie imigranci, którzy biorą połowę tego, co wcześniej brali Polacy (na przykład przy opiece nad starszymi, praca w pizzerii, piekarnie itd.).
Pracę na wyższym stanowisku dostaniecie, jeśli:
- macie znajomości, najlepiej rodzinne
- macie znajomości w mafii
- macie cholerne szczęście

Włochy są cudownym krajem, ale co innego poznać kraj z punktu widzenia Polaka, a co innego, gdy się ma częściowo zostać Włochem. Dla Włochów nigdy nie będziesz Włochem.

Nie mówię, że emigracja to zupełnie zły pomysł, bo znam wiele Polek, które przeniosły się na stałe (lub przynajmniej na kilka lat) do Włoch, ale zwykle z konkretnym wykształceniem, za partnerem (z Włochem u boku łatwiej) lub konkretnym pomysłem na siebie (np. zdalna praca przez internet). No i konieczne jest zaplecze finansowe na pierwsze miesiące.

Polecam Ci blog Kasi z "Domek z kamienia", ponad rok temu przeprowadziła się z całą rodziną z Warszawy, to maleńkiego miasteczka w Toskanii. Poczytaj, co ją gryzie i jak sobie radzi, świetnie to wszystko opisuje
euforiia06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-29, 19:05   #21
Puolatar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Buzzerka Pokaż wiadomość
Zgadzam się.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zanim się jakaś pracę zacznie, to najpierw trzeba z kieszeni wyciągnąć to 15 zł na chleb. A to boli podwójnie, bo nie zarabia się, a kasa topnieje w zastraszającym tempie.
Ogólnie - wyjazd w sytuacji autorki, to mało (delikatnie powiedziawszy) udany pomysł. Obecnie Włosi za pracą wyjeżdżają, również do Polski.
Puolatar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości