Byla przyjaciolka - poczucie bycia gorsza - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-03-31, 21:08   #1
Telimena000
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

Byla przyjaciolka - poczucie bycia gorsza

Hej dziewczyny Mam nadzieje, ze napiszecie mi, co myslicie o moim problemie, kazde spojrzenie z boku jest na wage zlota. Mianowicie sytuacja wyglada tak: mialam kiedys przyjaciolke, z ktora kumplowalysmy sie od malego, jak mialysmy 4-5 lat, to juz sie poznalysmy i od tego czasu spedzalysmy chetnie razem czas. W szkole podstawowej zawsze razem sie wyglupialysmy i wszystko robilysmy, potem w szkole sredniej kazda poszla do innych szkol, ale kontakt dalej utrzymywalysmy, w trakcie studiow tez jakis. Czy to byla prawdziwa przyjazn? Raczej nie. Np. gdy posypalam sie psychicznie w szkole sredniej (nerwica), to ona raczej nie wspierala mnie, ten temat jakos nie istnial, nie bylysmy ze soba az tak blisko. Gdy raz bylysmy na jakiejs imprezie razem, to ona nawet nie zainteresowala sie dlaczego jestem smutna, raczej wolala skupiac uwage ludzi i brylowala. To zawsze tak bylo, ze ona chciala zwracac uwage, ona byla ta wygadana itd. A ja ta cicha, z problemami. Ona znalazla faceta, dobrego czlowieka, zasypywala mnie opowiesciami o tym, jak on ja uwieblia i kocha, jak ja komplementuje, ze jest piekna, inteligentna, madra, zaradna, super. Ja wiernie trwalam u jej boku, nie zdajac sobie sprawy ze marnieje przez ta relacje, widze teraz jak bardzo czulam sie gorsza, a ona koniecznie musiala blyszczec. nie akceptowala tego ze zmienilam wiare, byla wobec mnie ironiczna, ogolnie byla i jest bardzo krytyczna wobec ludzi. No i w koncu mocno ochlodzilam kontakt z nia. mialam dosyc tego, ze czuje sie fatalnie przed i na spotkaniach z nia, ta relacja byla sztuczna i nieprawdziwa. No ale ona nie daje za wygrana. CO jakis czas, regularnie pisze do mnie, mimo ze ja tylko jej odpisuje, juz jej lekko dawalam do zrozumienia, ze chce co najwyzej relacji kolezenskiej (nie napisalam z jakiego powodu) Przyznaje tez, ze czuje sie teraz gorsza z tego powodu, ze jej sie dobrze uklada, ma dobrego meza, dziecko, nie wiem czy jest szczesliwa, wydaje mi sie ze nie, ale na pewno chcialaby mi opowiedziec jak to cudownie jej zycie sie ulozylo i jaka ona jest super. Odpisuje jej zdawkowo na smsy. Nie chce zeby wiedziala ze czuje sie gorsza czy ze zazdroszcze i ze dlatego urwalam znajomosc.. Nie wiem, co mam robic. Co jakis czas, 3 razy w roku, bede zmuszona na nia sie natknac, bo ona mieszka kolo domu moich dziadkow. Blagam pomozcie. Poczucie gorszosci jakie mi towarzyszylo w tej relacji zzera mnie. Mimo ze teraz w koncu stanelam na nogi i radze sobie nawet dobrze, jestem dumna z tego co osiagnelam, to ciagle tkwie w tej chorej relacji i to poczucie bycia nieporadna, nieatrakcyjna wyszlo na wierzch. Wiem, ze polecicie mi pewnie psychologa - uczeszczam regularnie, ale chcialam sie tez tutaj poradzic, uslyszec wiecej opinii. Z gory serdeczne dzieki za pomoc.
Telimena000 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-31, 21:20   #2
tarkowska
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 552
Dot.: Byla przyjaciolka - poczucie bycia gorsza

Cytat:
Napisane przez Telimena000 Poka¿ wiadomo¶æ
Hej dziewczyny Mam nadzieje, ze napiszecie mi, co myslicie o moim problemie, kazde spojrzenie z boku jest na wage zlota. Mianowicie sytuacja wyglada tak: mialam kiedys przyjaciolke, z ktora kumplowalysmy sie od malego, jak mialysmy 4-5 lat, to juz sie poznalysmy i od tego czasu spedzalysmy chetnie razem czas. W szkole podstawowej zawsze razem sie wyglupialysmy i wszystko robilysmy, potem w szkole sredniej kazda poszla do innych szkol, ale kontakt dalej utrzymywalysmy, w trakcie studiow tez jakis. Czy to byla prawdziwa przyjazn? Raczej nie. Np. gdy posypalam sie psychicznie w szkole sredniej (nerwica), to ona raczej nie wspierala mnie, ten temat jakos nie istnial, nie bylysmy ze soba az tak blisko. Gdy raz bylysmy na jakiejs imprezie razem, to ona nawet nie zainteresowala sie dlaczego jestem smutna, raczej wolala skupiac uwage ludzi i brylowala. To zawsze tak bylo, ze ona chciala zwracac uwage, ona byla ta wygadana itd. A ja ta cicha, z problemami. Ona znalazla faceta, dobrego czlowieka, zasypywala mnie opowiesciami o tym, jak on ja uwieblia i kocha, jak ja komplementuje, ze jest piekna, inteligentna, madra, zaradna, super. Ja wiernie trwalam u jej boku, nie zdajac sobie sprawy ze marnieje przez ta relacje, widze teraz jak bardzo czulam sie gorsza, a ona koniecznie musiala blyszczec. nie akceptowala tego ze zmienilam wiare, byla wobec mnie ironiczna, ogolnie byla i jest bardzo krytyczna wobec ludzi. No i w koncu mocno ochlodzilam kontakt z nia. mialam dosyc tego, ze czuje sie fatalnie przed i na spotkaniach z nia, ta relacja byla sztuczna i nieprawdziwa. No ale ona nie daje za wygrana. CO jakis czas, regularnie pisze do mnie, mimo ze ja tylko jej odpisuje, juz jej lekko dawalam do zrozumienia, ze chce co najwyzej relacji kolezenskiej (nie napisalam z jakiego powodu) Przyznaje tez, ze czuje sie teraz gorsza z tego powodu, ze jej sie dobrze uklada, ma dobrego meza, dziecko, nie wiem czy jest szczesliwa, wydaje mi sie ze nie, ale na pewno chcialaby mi opowiedziec jak to cudownie jej zycie sie ulozylo i jaka ona jest super. Odpisuje jej zdawkowo na smsy. Nie chce zeby wiedziala ze czuje sie gorsza czy ze zazdroszcze i ze dlatego urwalam znajomosc.. Nie wiem, co mam robic. Co jakis czas, 3 razy w roku, bede zmuszona na nia sie natknac, bo ona mieszka kolo domu moich dziadkow. Blagam pomozcie. Poczucie gorszosci jakie mi towarzyszylo w tej relacji zzera mnie. Mimo ze teraz w koncu stanelam na nogi i radze sobie nawet dobrze, jestem dumna z tego co osiagnelam, to ciagle tkwie w tej chorej relacji i to poczucie bycia nieporadna, nieatrakcyjna wyszlo na wierzch. Wiem, ze polecicie mi pewnie psychologa - uczeszczam regularnie, ale chcialam sie tez tutaj poradzic, uslyszec wiecej opinii. Z gory serdeczne dzieki za pomoc.
Nigdy nie by³y¶cie przyjació³kami, skoro jej tego wprost nie powiedzia³a¶. A nie mo¿esz jej tego powiedzieæ? Mo¿e zrozumie i przestanie tak nadawaæ i zacznie Ciê wspieraæ. Tak czy siak szczero¶æ jej siê nale¿y jak psu buda.
tarkowska jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-31, 21:25   #3
Telimena000
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tarkowska Poka¿ wiadomo¶æ
Nigdy nie by³y¶cie przyjació³kami, skoro jej tego wprost nie powiedzia³a¶. A nie mo¿esz jej tego powiedzieæ? Mo¿e zrozumie i przestanie tak nadawaæ i zacznie Ciê wspieraæ. Tak czy siak szczero¶æ jej siê nale¿y jak psu buda.
Dlaczego? Moglabys rozwinac??
Stary 2016-03-31, 21:26   #4
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

o.O
id¼ na terapiê. nie ma te¿ obowi±zku, ¿eby¶ odpisywa³a jej na wiadomo¶ci.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-31, 21:33   #5
tarkowska
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 552

Cytat:
Dlaczego? Moglabys rozwinac??
Bo dalej utrzymujesz z ni± kontakt. Uwa¿a Ciê pewnie za przyjació³kê. Albo zerwij z ni± kontakt i powiedz, ¿e siê rozminê³y¶cie i ju¿ jej nie potrzebujesz (chamskie swoj± drog±), albo powiedz, ¿e ¼le siê przy niej czu³a¶, by³a¶ zazdrosna i dlatego ogranicza³a¶ kontakty. Ja bym zrozumia³a. Jak ona nie zrozumie i siê nie zmieni (choæ problem jest w Tobie, nie w niej, no ale ona powinna trochê przystopowaæ ze wzglêdu na Ciebie), to wtedy zerwij kontakt.

---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

No i specjalista te¿. To swoj± drog±.
tarkowska jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-31, 21:41   #6
Telimena000
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tarkowska Poka¿ wiadomo¶æ
Bo dalej utrzymujesz z ni± kontakt. Uwa¿a Ciê pewnie za przyjació³kê.
Ale ten nasz kontakt polega na tym, ze wymienimy pare wiadomosci pare razy na rok.

ona byc moze sie domysla ze zazdroscilam jej, a moze nie domysla sie.

W kazdym razie teraz sobie mysle ze nie byla to prawdziwa przyjazn, bo zadna z nas nigdy szczerze nie porozmawiala ze soba, ani o naszej relacji, ani tez z powazniejszymi problemami sie nie zwracalysmy sie do siebie, a na pewno ja nie
Stary 2016-03-31, 21:41   #7
Antoiineette
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 826

Moim zdaniem to by³a toksyczna relacja a nie przyja¼ñ. Ta dziewczyna (tak przynajmniej wynika z Twojego opisu) robi³a i mówi³a wszystko, ¿eby "posz³o Ci w piêty", ¿eby¶ poczu³a siê gorsza od niej, ¿eby¶ dostrzeg³a jak to ona ma cudownie i ¿eby¶ poczu³a uk³ucie zazdro¶ci. Poza tym nie wspiera³a Ciê w trudnych momentach, co ju¿ wyklucza przyja¼ñ. To, ¿e pozna³y¶cie siê ju¿ w dzieciñstwie mo¿e budziæ sentyment, ale o niczym nie ¶wiadczy. Jako dziecko mia³am sporo "przyjació³", z którymi dzisiaj ograniczam siê do "cze¶æ" na ulicy, bo kompletnie ró¿nimy siê sposobem my¶lenia, stylem bycia itd. W wieku kilku lat charakter jeszcze nie jest ca³kowicie ukszta³towany i nie mo¿na powiedzieæ, ¿e je¶li zacznie siê z kim¶ przyja¼niæ w tym wieku, to jest to przyja¼ñ na ca³e ¿ycie. Moim zdaniem du¿o prawdziwsze s± przyja¼nie zawarte chocia¿by w szkole ¶redniej, bo s± to ju¿ dojrzalsze relacje. Z tego co piszesz to Wy macie zupe³nie inne charaktery- ona jest ta towarzyska, bryluj±ca w towarzystwie, a Ty raczej cicha i zamkniêta. A mo¿e by³oby zupe³nie inaczej, gdyby¶ mia³a kogo¶ innego za "przyjació³kê"? Znam wiele osób, które wydawa³y siê bardzo ciche i nie¶mia³e, a po zmianie towarzystwa by³y otwarte i towarzyskie. Je¶li czujesz siê st³amszona przez tê relacjê to najlepiej j± po prostu zakoñczyæ, ukróciæ. Jak bêdzie pisa³a, odpisuj nadal zdawkowo. Na propozycje spotkañ siê nie zgadzaj (pisz, ¿e masz inne plany, ¿e ju¿ siê umówi³a¶, itp, itd). W koñcu ona zrezygnuje. A nawet je¶li bêdziesz sporadycznie j± widywaæ, odwiedzaj±c dziadków, to czy 3 razy w roku to serio tak du¿o? Nie przejmuj siê. Jak j± gdzie¶ zobaczysz, powiedz "cze¶æ" i id¼ dalej. Nie wyra¿aj ¿adnej chêci rozmowy. Je¶li jaka¶ relacja jest dla nas toksyczna, odbiera nam poczucie w³asnej warto¶ci i sprawia, ¿e czujemy siê gorsi to moim zdaniem trzeba j± zakoñczyæ dla w³asnego zdrowia psychicznego A t± kole¿aneczk± siê nie przejmuj, ona w koñcu znajdzie sobie kogo¶, kogo bêdzie mog³a dra¿niæ opowie¶ciami o swoim idealnym ¿yciu
So in America when the sun goes down and I sit on the old broken-down river pier watching the long, long skies over New Jersey (...), I think of Dean Moriarty, I even think of Old Dean Moriarty the father we never found, I think of Dean Moriarty.”
Antoiineette jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-04-01, 11:15   #8
vadi
*sportaddict*

Wiadomo¶ci: 12 127

To mo¿e ja siê wypowiem z innej strony

Mam przyjació³kê, która ma co jaki¶ czas fazy, ¿e zachowuje siê tak, jak autorka. Jak dobrze siê bawi³am w okre¶lonym towarzystwie i ³apa³am szybko dobry kontakt z nowymi lud¼mi, s³ysza³am zarzuty, ¿e w³asnie muszê b³yszczeæ i ¶ci±gaæ na siebie ca³± uwagê ¯e moje ¿arty s± za czêste i za ¶mieszne i ogólnie po co je opowiadam przy jej ch³opaku Jak u mnie jest super to te¿ lepiej, ¿ebym to zostawia³a dla siebie, je¶li u niej nie jest równie super.

I tak daaalej. Nie muszê chyba mówiæ, ¿e to dla mnie bolesne i obra¼liwe?

Tak¿e z mojej perspektywy to autorka jest okropn±, niepewn± siebie zazdro¶nic±, która w zadowoleniu z ¿ycia innej osoby upatruje przytyków pod swoim adresem i sama nigdy nie umia³a cieszyæ siê szczê¶ciem kogo¶, kogo nazywa³a przyjació³k±.
vadi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-04-01, 11:40   #9
findsomething
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 463

Cytat:
Ale ten nasz kontakt polega na tym, ze wymienimy pare wiadomosci pare razy na rok.
Wiêc z czym Ty masz problem?

Masz swoje ¿ycie, swoje sprawy, pare razy na rok wymienicie sie wiadomosciami... nie odpisuj i zajmij siê sob±, bo prze¿ywasz jak mrówka okres.
findsomething jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-04-01, 13:38   #10
Coco97
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 400

Cytat:
Napisane przez findsomething Poka¿ wiadomo¶æ
Wiêc z czym Ty masz problem?

Masz swoje ¿ycie, swoje sprawy, pare razy na rok wymienicie sie wiadomosciami... nie odpisuj i zajmij siê sob±, bo prze¿ywasz jak mrówka okres.
Zgadzam siê. Autorko, przecie¿ wasz kontakt praktycznie nie istnieje. Masz obsesje na punkcie tej dziewczyny? Nie pozwól, ¿eby takie co¶ wp³ywa³o na Twoje ¿ycie.
"(...)Wierzê, ¿e ¶miech jest najlepszym sposobem na spalanie kalorii. Wierzê w ca³owanie, du¿o ca³owania. Wierzê w bycie silnym, gdy wszystko wydaje siê byæ nie tak. Wierzê, ¿e szczê¶liwe dziewczyny to najpiêkniejsze dziewczyny. Wierzê, ¿e jutro jest kolejny dzieñ i wierzê w cuda".
-Audrey Hepburn
Coco97 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-04-02, 18:40   #11
carpediem
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 937

Zrozumia³abym, gdyby¶cie by³y zmuszone do czêstego kontaktu, ale je¶li to s± tak sporadyczne kontakty, to naprawdê nie ma powodu, ¿eby sobie wymy¶laæ problem.

Te¿ mia³am tak± znajom±, która chc±c siê sama pocieszyæ i zab³ysn±æ, wielokrotnie opowiada³a mi o swoim szczê¶ciu, spe³nieniu i sukcesach, a wiêkszo¶æ z tych historii by³a zwyczajnie wymy¶lona. Wydaje mi siê, ¿e mia³a bardzo niskie poczucie w³asnej warto¶ci i rekompensowa³a sobie to tym, ¿e raz na jaki¶ czas mog³a opowiadaæ bajki i przez godzinê, dwie w nie wierzyæ.

Nie wiem czy tak jest z Twoj± kole¿ank±, ale skoro nie widujecie siê czêsto, to problem jako taki nie istnieje, a i kontakty jest o wiele ³atwiej urwaæ. Przestañ odpisywaæ na smsy i ju¿.
carpediem jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-04-02 19:40:15

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:00.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.