Czy są tu jakieś osoby mieszkające we Wiedniu? Wejdź, przeczytaj! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-04-12, 18:57   #1
Yenes
Rozeznanie

Wink

Czy są tu jakieś osoby mieszkające we Wiedniu? Wejdź, przeczytaj!

Hej
Wątek celowo założony na plotkowym a nie na podforum Emigrantki, gdyż wchodzi tu więcej osób

Czy ktoś z Was przebywa może w Wiedniu i mógłby spełnić dobry uczynek?

Mój dziadek wkrótce będzie obchodził 80 urodziny. Jego ojciec i dziadkowie pochodzili z Wiednia, jednak ojciec dziadka uciekł do Polski, gdy zorientował się do czego zmierza Hitler.

Przechodząc do rzeczy: Na 80 urodziny dziadka zapragnęłam zrobić mu album z różnymi miejscami z jego młodości (zdjęcia ze starych albumów, książek, archiwów) i innymi zdjęciami. W rodzinnym albumie znalazłam zdjęcie grobu jego dziadków w Wiedniu i postanowiłam spróbować go odnaleźć. Czas wydaje się być idealny - w przyszły weekend jadę do Budapesztu więc możnaby wpaść i do Wiednia. Przez internet udało mi się znaleźć miejsce w którym powinny znajdować się groby... a przynajmniej tak sądziłam. Niestety są 2 problemy: pierwszy jest taki że groby "miały ważność" do 2011 więc nie wiem czy wciąż tam są, a drugi jest taki że nie wiem czy to na pewno te osoby - imiona, nazwiska, daty narodzin i śmierci się zgadzają - ale tylko lata, dnie i miesiące nie do końca. Jest to jednak najsensowniejsze co udało mi się znaleźć

Czy ktoś z Was nie zechciałby wybrać się na cmentarz aby sprawdzić czy jest to rzeczywiście grób ze zdjęcia które posiadam? Oczywiście dysponuję dokładnym planem i miejscem (znalezione w internecie) a także zdjęciem samego grobu (zeskanowane) i chętnie udostępnie je na PW.

We Wiedniu będę bardzo krótko - jeśli okaże się że to nie ten grób to nie będę w stanie przeprowadzać wielkich poszukiwań.

Nawet jeśli nie jesteście z Wiednia, ale macie jakiś pomysł - chętnie wysłucham

Yenes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-12, 19:18   #2
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Dot.: Czy są tu jakieś osoby mieszkające we Wiedniu? Wejdź, przeczytaj!

Cytat:
Napisane przez Yenes Pokaż wiadomość
Hej
Wątek celowo założony na plotkowym a nie na podforum Emigrantki, gdyż wchodzi tu więcej osób

Czy ktoś z Was przebywa może w Wiedniu i mógłby spełnić dobry uczynek?

Mój dziadek wkrótce będzie obchodził 80 urodziny. Jego ojciec i dziadkowie pochodzili z Wiednia, jednak ojciec dziadka uciekł do Polski, gdy zorientował się do czego zmierza Hitler.

Przechodząc do rzeczy: Na 80 urodziny dziadka zapragnęłam zrobić mu album z różnymi miejscami z jego młodości (zdjęcia ze starych albumów, książek, archiwów) i innymi zdjęciami. W rodzinnym albumie znalazłam zdjęcie grobu jego dziadków w Wiedniu i postanowiłam spróbować go odnaleźć. Czas wydaje się być idealny - w przyszły weekend jadę do Budapesztu więc możnaby wpaść i do Wiednia. Przez internet udało mi się znaleźć miejsce w którym powinny znajdować się groby... a przynajmniej tak sądziłam. Niestety są 2 problemy: pierwszy jest taki że groby "miały ważność" do 2011 więc nie wiem czy wciąż tam są, a drugi jest taki że nie wiem czy to na pewno te osoby - imiona, nazwiska, daty narodzin i śmierci się zgadzają - ale tylko lata, dnie i miesiące nie do końca. Jest to jednak najsensowniejsze co udało mi się znaleźć

Czy ktoś z Was nie zechciałby wybrać się na cmentarz aby sprawdzić czy jest to rzeczywiście grób ze zdjęcia które posiadam? Oczywiście dysponuję dokładnym planem i miejscem (znalezione w internecie) a także zdjęciem samego grobu (zeskanowane) i chętnie udostępnie je na PW.

We Wiedniu będę bardzo krótko - jeśli okaże się że to nie ten grób to nie będę w stanie przeprowadzać wielkich poszukiwań.

Nawet jeśli nie jesteście z Wiednia, ale macie jakiś pomysł - chętnie wysłucham

Nie jestem z Wiednia ale mam pomysł, który może Ci jakoś pomoże.
Masz zdjęcie nagrobka i wiesz, w którym dokładnie miejscu się znajduje.Może zerknij na mapy google i włącz satelitę to się pi razy drzwi zorientujesz czy nagrobek jest podobnego koloru (ciemny jasny). O ile nie przysłaniają go żadne drzewa oczywiście.
Na dole są też zdjęcia może akurat na którymś by był. Może w pobliżu jest jakiś zabytkowy nagrobek a w tle ten, którego poszukujesz?
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-12, 19:46   #3
Yenes
Rozeznanie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;58839056]Nie jestem z Wiednia ale mam pomysł, który może Ci jakoś pomoże.
Masz zdjęcie nagrobka i wiesz, w którym dokładnie miejscu się znajduje.Może zerknij na mapy google i włącz satelitę to się pi razy drzwi zorientujesz czy nagrobek jest podobnego koloru (ciemny jasny). O ile nie przysłaniają go żadne drzewa oczywiście.
Na dole są też zdjęcia może akurat na którymś by był. Może w pobliżu jest jakiś zabytkowy nagrobek a w tle ten, którego poszukujesz?[/QUOTE]

Niestety zdjęcia z satelity na zblizenia są dość słane jakości a zdjecie jest czarno białe - na pewno przybliżyło mi to miejsce i porównując ze zdjęciem mogłoby się zgadzać - sporo krzaków dookoła, plus jak na zdjęciu widzę ze z tyłu po prawej jest drzewo, niestety po samym grobie ciężko powiedzieć

Jeśli chodzi o zdjęcia samego cmentarza to nie poddaje się i szukam Choć niestety w okolicy chyba nie leży nikt sławny więc to trochę szukanie igły w stogu siana (chodzi o jeden z największych cmentarzy Wiedeńskich)

Dzięki za pomysł

Rozważałam napisanie do polskiego kościoła we Wiedniu, ale nie wiem czy komuś się bedzie chciało to sprawdzać
Yenes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-12, 20:12   #4
Hvid
Zakorzenienie

Jeżeli tu nie uda się nikogo takiego znalezć, to w salonie 24 (www.salon24.pl) jest starszy pan o nicku emigrant19. Mieszka od kilkudziesięciu lat w Wiedniu właśnie. Bardzo skrupulatny, jak coś tam pisze o Wiedniu to często podpiera się screenem z artykułu w gazecie, w której to przeczytał, możesz się tam zarejestrować i spróbować napisać do niego w tej sprawie na pw. Gdyby to był jakiś cham i grubianin, to bym tu o nim nie wspomniała, więc możesz do niego pisać śmiało, najwyżej odpisze, że nie da rady tego zrobić, a może Ci podpowie, kto mógłby to zrobić ewentualnie.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości