|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Czy są tu jakieś osoby mieszkające we Wiedniu? Wejdź, przeczytaj!
Hej
![]() Wątek celowo założony na plotkowym a nie na podforum Emigrantki, gdyż wchodzi tu więcej osób ![]() Czy ktoś z Was przebywa może w Wiedniu i mógłby spełnić dobry uczynek? Mój dziadek wkrótce będzie obchodził 80 urodziny. Jego ojciec i dziadkowie pochodzili z Wiednia, jednak ojciec dziadka uciekł do Polski, gdy zorientował się do czego zmierza Hitler. Przechodząc do rzeczy: Na 80 urodziny dziadka zapragnęłam zrobić mu album z różnymi miejscami z jego młodości (zdjęcia ze starych albumów, książek, archiwów) i innymi zdjęciami. W rodzinnym albumie znalazłam zdjęcie grobu jego dziadków w Wiedniu i postanowiłam spróbować go odnaleźć. Czas wydaje się być idealny - w przyszły weekend jadę do Budapesztu więc możnaby wpaść i do Wiednia. Przez internet udało mi się znaleźć miejsce w którym powinny znajdować się groby... a przynajmniej tak sądziłam. Niestety są 2 problemy: pierwszy jest taki że groby "miały ważność" do 2011 więc nie wiem czy wciąż tam są, a drugi jest taki że nie wiem czy to na pewno te osoby - imiona, nazwiska, daty narodzin i śmierci się zgadzają - ale tylko lata, dnie i miesiące nie do końca. Jest to jednak najsensowniejsze co udało mi się znaleźć ![]() Czy ktoś z Was nie zechciałby wybrać się na cmentarz aby sprawdzić czy jest to rzeczywiście grób ze zdjęcia które posiadam? Oczywiście dysponuję dokładnym planem i miejscem (znalezione w internecie) a także zdjęciem samego grobu (zeskanowane) i chętnie udostępnie je na PW. We Wiedniu będę bardzo krótko - jeśli okaże się że to nie ten grób to nie będę w stanie przeprowadzać wielkich poszukiwań. Nawet jeśli nie jesteście z Wiednia, ale macie jakiś pomysł - chętnie wysłucham ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy są tu jakieś osoby mieszkające we Wiedniu? Wejdź, przeczytaj!
Cytat:
Masz zdjęcie nagrobka i wiesz, w którym dokładnie miejscu się znajduje.Może zerknij na mapy google i włącz satelitę to się pi razy drzwi zorientujesz czy nagrobek jest podobnego koloru (ciemny jasny). O ile nie przysłaniają go żadne drzewa oczywiście. Na dole są też zdjęcia może akurat na którymś by był. Może w pobliżu jest jakiś zabytkowy nagrobek a w tle ten, którego poszukujesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;58839056]Nie jestem z Wiednia ale mam pomysł, który może Ci jakoś pomoże.
Masz zdjęcie nagrobka i wiesz, w którym dokładnie miejscu się znajduje.Może zerknij na mapy google i włącz satelitę to się pi razy drzwi zorientujesz czy nagrobek jest podobnego koloru (ciemny jasny). O ile nie przysłaniają go żadne drzewa oczywiście. Na dole są też zdjęcia może akurat na którymś by był. Może w pobliżu jest jakiś zabytkowy nagrobek a w tle ten, którego poszukujesz?[/QUOTE] Niestety zdjęcia z satelity na zblizenia są dość słane jakości a zdjecie jest czarno białe - na pewno przybliżyło mi to miejsce i porównując ze zdjęciem mogłoby się zgadzać - sporo krzaków dookoła, plus jak na zdjęciu widzę ze z tyłu po prawej jest drzewo, niestety po samym grobie ciężko powiedzieć Jeśli chodzi o zdjęcia samego cmentarza to nie poddaje się i szukam ![]() ![]() Dzięki za pomysł ![]() Rozważałam napisanie do polskiego kościoła we Wiedniu, ale nie wiem czy komuś się bedzie chciało to sprawdzać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli tu nie uda się nikogo takiego znalezć, to w salonie 24 (www.salon24.pl) jest starszy pan o nicku emigrant19. Mieszka od kilkudziesięciu lat w Wiedniu właśnie. Bardzo skrupulatny, jak coś tam pisze o Wiedniu to często podpiera się screenem z artykułu w gazecie, w której to przeczytał, możesz się tam zarejestrować i spróbować napisać do niego w tej sprawie na pw. Gdyby to był jakiś cham i grubianin, to bym tu o nim nie wspomniała, więc możesz do niego pisać śmiało, najwyżej odpisze, że nie da rady tego zrobić, a może Ci podpowie, kto mógłby to zrobić ewentualnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.