|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Motyw kobiety - diabła we współczesnej kulturze
Zaskoczyła mnie wypowiedź Tomasza Terlikowskiego, która ma przerażającą wymowę, jakby się zastanowić. Otóż pewna kobieta wyszła z kościoła podczas odczytywania listu od biskupów. On nazwał to dziełem szatana. Czyli wracają dawne czasy. Kiedy kobieta była "obcym" (szczególnie w ciąży!), bo ludzie na wsiach nie do końca orientowali się w biologii i kwestiach uczestnictwa mężczyzny w akcie poczęcia. Dlatego kobieta była posądzana o kontakty z siłami przyrody, a jako że sacrum jest ambiwalentne, to oprócz zachwytu kobieta budziła także lęk.
Nie przenoście tego tematu w inne miejsce, bo akurat motyw kobiety utożsamianej z szatanem jest znany w naszej kulturze, tylko że takie powszechne myślenie wśród ludu skończyło się gdzieś około początków 20 wieku. Takie wypowiedzi są znamienne, podobno aż fani Terlikowskiego nie mogli uwierzyć, co on plecie. W sumie niedaleko od takiego porównywania działań kobiety z działaniami szatana do palenia czarownik na stosach. http://pikio.pl/terlikowski-o-incyde...o-rozwsciecza/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Motyw kobiety - diabła we współczesnej kulturze
Ja jestem naprawdę liberałem i uważam, że jeśli komuś nie podoba się stosunek Kościoła do sprawy aborcji, to niech z niego występuje. I można to zrobić w inny sposób niż ostentacyjne wybieganie z kościoła w czasie mszy.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że Terlikowski jest pajacem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Naprawdę jeszcze kogoś dziwią wypowiedzi Terlikowskiego?
Ludzie na wsiach w średniowieczu wiedzieli, skąd się biorą dzieci. Polska to nie Australia. Chyba jednak utożsamianie kobiety z szatanem nie skończyło się sto lat temu, jeśli wziąć pod uwagę, jak bywają odbierane feministki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Konto usunięte
|
A co ma wspólnego to:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
Zresztą może wierna szła na zakrystię złożyć akt apostazji? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.