![]() |
#1 |
on tired little feet
|
Problem z uczniem.
Hej, piszę z pytaniem co zrobilibyscie na moim miejscu, bo nie wiem jak wybrnąć z sytuacji. Chodzi do mnie na korepetycje 15-letni chłopak. Jego rodzice zadzwonili z ogłoszenia które zamieściłam w sieci, umówiliśmy się na termin, spoko. Chłopak przyszedl. Od początku mi się nie spodobał- na wejściu tekst w stylu że mieszkam w syfie (kamienica w której wynajmuje mieszkanie fakt zbyt piękna nie jest), oczywiście w formie "żartu". Przełknęłam. Ale dalej było coraz gorzej, młody jest arogancki, często zdarza mu się odpowiedzieć mi w nieuprzejmy sposób. Przy tym jest bardzo bystry i szybko się uczy, tyle że kompletnie nie słucha. Wyczyta coś w necie a później z uporem to powtarza, choć mówię, że jest to niepoprawne. On wszystko wie najlepiej, kiedy mu coś tłumacze to wcina się, forsuje swoje wersje, albo przemadrzale mi wyjaśnia że on w internecie widział co innego
![]() Dodam że raz rozmawiałam z jego matka przez telefon (dzieciaki przychodzą do mniena zajęcia prosto ze szkoly, mamę widziałam raz jak pierwszy raz ich przyprowadziła) i wspomniałam, że X zdarza się nieodpowiednio się odezwac, powiedziała że przeprasza i że porozmawia z nim, oczywiście zero efektu.
I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. Edytowane przez thirky Czas edycji: 2016-04-03 o 17:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Problem z uczniem.
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
...
Edytowane przez 201610111029 Czas edycji: 2016-09-24 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Odpowiadaj mu zdecydowanie "nie życzę sobie takich komentarzy." I nie okazuj zdenerwowania, to może być nawet dobry trening dla ciebie, bo nie jest powiedziane, że w pracy czy ogólnie w życiu wszyscy będą wobec ciebie uprzejmi i na poziomie. Możesz właśnie poćwiczyć asertywność - postaraj się mówić zdecydowanie, bez drżenia głosu itp Poczytaj w internecie więcej o asertywności
![]() W ostateczności nie możesz powiedzieć jego rodzicom, że będziesz mieć mniej czasu i możesz nadal uczyć młodsze dzieci (bo dobrze sobie radzą i szkoda zaprzepaścic postępy), ale nie bedziesz już mieć czasu na całą trójkę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Nauczyć go sprawdzania prawdziwości informacji, czyli opowiedzieć o systemie publikacji naukowych, źródłach bezpośrednich, pośrednich itd. Masa ludzi tak ma, że wyczyta bzdury w necie i to powtarza, a jak im się poda prawdziwą wersję, to zaprzeczają, bo oni przecież w necie wyczytali. Choćby antyszczepionkowcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Uwagi na temat sprzętu czy mieszkania olewaj - nie bierz do siebie. Ja bym odpowiedziała uczniowi: "Proszę skup się, jesteśmy tu po to, żeby podszkolic Cię z języka, nie zmieniaj tematu". Jeśli dalej nie pomoże to mówisz: "Przyszedłeś tutaj na lekcję języka. Jeśli nie masz ochoty się uczyć a wolisz komentować tematy związane ze sprzętem elektronicznym, to przekażę Twoim rodzicom, że zawieszamy korepetycje, bo wolisz zapisać się na kółko dyskusyjne, czy tak mam właśnie zrobić?" Jeśli sytuacje będą się powtarzać, to wtedy bym powiedziała o tym rodzicom. Nie musi to być słowo w słowo powiedziane, ale chodzi o kontekst. Co do używania skrótów, gwary itp, nie przejmuj się tym co on będzie robił. Ty masz obowiązek przekazać mu pewną wiedzę. A to jak on będzie tą wiedzę wykorzystywał, to jego sprawa. Ja bym mu powiedziała: "Native speaker może używać takich skrótów w języku potocznym, ale jeśli użyjesz go w pracy na teście, możesz stracić punkty za poprawność językową. Pamiętaj, że prace pisane na testach gimnazjalnych mają swoje oficjalne wymogi, dlatego radzę Ci nie używać tego typu słów, bo się przyzwyczaisz i na testach napiszesz źle. Kiedy ja będę oceniać Twoje prace domowe, będę oznaczać takie zwroty jako błąd." No i zawsze go poprawiaj. Ewentualnie jak rodzice będą pytać o postępy, to opowiedz, że popełnia błędy używając za dużo słów z języka potocznego. A co oni zrobią z Twoją informacją zwrotną, to ich sprawa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
art at its finest.
|
Tak. Tak właśnie zrób. To nie jest wtykanie nosa w nie swoje sprawy - gdybyś komentowała ich metody wychowawcze, wtedy byś wtykała nos w nie swoje sprawy. Ale zamierzasz im tylko zwrócić uwagę, że on zachowuje się nieodpowiednio. Nie ma w tym nic złego, nie daj sobie wejść gówniarzowi na głowę - to Ty jesteś szefem w relacji nauczyciel-uczeń, a tylko jego rodzice mogą go utemperować. Powiedz, że jeśli jego zachowanie się nie zmieni, to będziesz zmuszona zakończyć z nim współpracę. I basta, o bliźniakach nic nie wspominaj, ewentualnie jedno zdanie, że są grzeczne. Ale licz się z tym, że prawdopodobnie jeśli rodzice zrezygnują z Ciebie jako z nauczycielki jednego dziecka, to od razu zabiorą wszystkie - bo to po prostu nieekonomiczne tak rozsyłać każde dziecko do innego nauczyciela.
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;58362901] Ja bym mu powiedziała: "Native speaker może używać takich skrótów w języku potocznym, ale jeśli użyjesz go w pracy na teście, możesz stracić punkty za poprawność językową. Pamiętaj, że prace pisane na testach gimnazjalnych mają swoje oficjalne wymogi, dlatego radzę Ci nie używać tego typu słów, bo się przyzwyczaisz i na testach napiszesz źle. Kiedy ja będę oceniać Twoje prace domowe, będę oznaczać takie zwroty jako błąd." No i zawsze go poprawiaj. Ewentualnie jak rodzice będą pytać o postępy, to opowiedz, że popełnia błędy używając za dużo słów z języka potocznego. A co oni zrobią z Twoją informacją zwrotną, to ich sprawa.[/QUOTE]
Używanie języka potocznego to nie błędy! I bardzo dobrze że gada z nativami. To jest właśnie bycie fluent. Jej rola jest pokazać mu język literacki i wiedze co kiedy i jak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a ja bym nazywala rzeczy po imieniu.Dokladnie to co powiedzialas nam o nim uswiadamialabym chlopaka za kazdym razem ,gdyby nadarzyla sie tylko taka okazja i bylby chamski i sie wymadrzal ,wlasnie to jaki jest tzn.ze jest arogancki,przemadrzaly,pr ostacki i nieuprzejmy albo nietaktowny czy .ze brak mu kultury osobistej itd.a potem wzruszylabym ramionami i mowilabym "moze nikt ci tego nie powiedzial ale powinienes dla wlasnego dobra to wiedziec"i tak w kolko Macieju.
Skoro jemu wolno mowic wszystko co mu slina na jezyk przyniesie ,to nie widze przeszkod,zebys miala sie szczypac i udawac,ze wszystko jest ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
on tired little feet
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. W tym tygodniu- jak zacznie skakać to zwrócę mu stanowczo uwagę (Nadis i monicka_ podałyście dobre zwroty, dzięki
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Polecam film Młodzi gniewni historia Rona Clarka, sztandarowy film w radzeniu sobie z młodymi, oglądałam na pierwszych zajęciach specjalizacji nauczycielskiej i daje do myślenia.
Moim zdaniem jest dużo lepsze wyjście z sytuacji, takie wychowawcze, jakby to mój mister od ćwiczeń opisał. Zamiast z nim walczyć, spróbuj zrobić zajęcia z innej strony. Idź w jego kierunku, odejdź od sztandarowych metod i spróbuj coś pokombinować ze slangiem, z ćwiczeniami na necie. Tak żeby chłopak się zafascynował lekcją i nie miał czasu na obrażanie Cię. Bo jeśli to robi to prawdopodobnie ze złości, że musi z Tobą siedzieć - używa sobie na Tobie, bo pewnie do korków zmuszony. Spróbuj go wciągnąć jakimiś fajnymi ćwiczeniami, różnorodnymi. Jak nie chcesz/nie masz ochoty to nic nie pozostaje jak się z uczniem rozstać, bo pierwsze wrażenie nauczyciel może próbować zmazać tygodniami a jeśli sytuacja jest już dłuższa i nic nie robiłaś specjalnego by ją załagodzić to on nie zmieni nastawienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Dziewczyny dały świetne rady. Reasumując:
1) Naucz go czerpać wiedzę ze źródeł. Jak to nic nie da, nie przejmuj się tym - jego strata. 2) Nie przejmuj się, że nie bierze na serio twoich uwag językowych. Jego strata. Ale jak np. ma złośliwe komentarze, to kiedyś na jednym wątku, jedna wizażanka dała świetną radę. Odpowiadaj coś w rodzaju: ON: Ale syf. Ty: no... ON: haha, co za dziadowski sprzęt. Starocie. Ty: no... Powinno pomóc. Nikt nie każe ci się przejmować jego tekstami ![]() A rodzicom powiedz dopiero jak będzie jeszcze bardziej przeginał. Oczywiście nie zrywaj współpracy, warto sobie dorobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ja bym się z nim pożegnała, ale autorka chce z nim dać sobie radę, więc mówię to, co przeczytałam w każdej ksiażce o nauczaniu jaka bylam zmuszona przeczytac na studia. Szkoda, że gimbaza, bo z licealista mozna bardziej poszalec w edukacji. On w ogóle chce sie uczyc? Czy siedzi na przymus, obraża i nic nie wynosi? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja chodziłam do szkoły z ludźmi którzy mówili w każdym bądź razie, ale wiem że poprawna forma to w każdym razie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
on tired little feet
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
No jasne ale jednak w języku obcym nie mamy takiego wyczucia, nie wie się które słowo ma jakie zabarwienie na przykład. W sumie jak się tak nad tym zastanowię to wydaje mi się że on naprawdę to robi na złość innym (mi, rodzicom, nauczycielce?) żeby nie wiadomo co nam udowodnić, tylko że tak naprawdę to wychodzi na jego krzywdę.
I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. Edytowane przez thirky Czas edycji: 2016-04-03 o 20:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Chodzi o to żebyś każde ćwiczenie robiła niesztandarowo, z humorem, na zasadzie skojarzeń. Bez zainteresowania on będzie dalej Ci zajęcia przerywał i Cię zniechęcał. Jak go opierniczysz, to się jeszcze bardziej nakręci, bo zobaczy, że to na Ciebie działa. Proponuję obrać inną metodę. Współpracować z nim. Jak mówi, że masz słaby sprzęt to się zgadzaj, mów, że chciałabyś lepszy i czy może po angielsku zaproponować ci jakaś alternatywę. Jak mówi, że mieszkasz w syfie, to każ mu w trybie warunkowym numer II powiedzieć co on by zmienił żeby syfu nie było. Musisz go zagiać. Jak nauczysz go reakcji warunkowej, że z każdym niemiłym komentarzem on musi jakieś zadanie wykonać, to dzieciak odpuści. Ja bym chciała pogadać II trybem, on może niekoniecznie. Gimbaza to gimbaza, trzeba ich wziąć że tak powiem z zaskoczenia i z pomysłem. To moje takie luźne idee, może dlatego że ja niby z wykształcenia będę nauczycielem, spróbuj tych metod, zobaczysz, że będzie rezultat. Zrób sobie z tego challenge ![]() Edytowane przez 201706081317 Czas edycji: 2016-04-03 o 20:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
a może kiedy znowu pojawią się jakieś teksty, po prostu powiedz :
"nie muszę z Tobą pracować, ale dostaję od Twoich rodziców pieniądze, więc to Twój wybór czy chcesz to jakoś sensownie wykorzystać. Pamiętaj nikt nie zmusza Cię do tych zajęć." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() Zresztą mam wrażenie że on ogólnie jest gburowaty (pewnie bunt młodzieńczy), bo jak rodzeństwo wychodzi (mają zajęcia przed nim) to czasem tak im coś powie że aż mi jest wstyd i szkoda tych dzieciaków
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o skróty i mowę potoczną to ja swoim uczniom mówię, że super, że znają ale u mnie i na egzaminach nie używamy tego typu rzeczy. Uczulam, że native nie oznacza nieomylności i bardzo często pojawiają się błędy ale cieszę się, że mają kontakt z językiem
![]() Jego teksty albo olej albo odpowiedz, że czekasz na gwiazdora z nowym sprzętem bo marzy Ci się jakiś tam - u mnie rozmowy technologiczne wzbudzają zachwyt nastolatków i zwykle kończy się zadaniem typu znajdź informacje o, opowiedz, napisz, zrób prezentację. A i pomaga też umowa - zrobimy to i to i wtedy mozesz wybrac temat/ zadanie na następne zajecia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja bym spróbowała go potraktować jako dorosłego. po pierwsze - przytaknąć. tak, testy są beznadziejnie głupie, zwłaszcza te państwowe. pytanie tylko, czy są nam do czegoś potrzebne. poświęciłabym jedną lekcję na rozmowę: młody, co Ty chcesz robić? gdzie byś chciał być? pokazać mu nieco związek przyczynowo-skutkowy. jeśli patrzy zbyt krótkowzrocznie, to złapać się czegoś, co lubi - 'nie zrozumiesz tolkiena, jak się tego nie nauczysz. nie nauczysz się tego, jak będziesz w gównianej szkole. nie dostaniesz się do dobrego ogólniaka, jak nie zdasz tego beznadziejnie durnego testu, który upokarza inteligentną osobę'. kijem zwykle nie działa, trzeba marchewką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Mam identyczny problem ze swoją uczennica, dziewoja lat 13. No po prostu masakra. Ostatnio usłyszałam tekst "niby taka mądra, a że słownika korzysta" (musiałam coś sorawdzic żeby się upewnić). Uczę trójkę dzieci a takiego zachowania jeszcze nie widziałam. Porażka jakas. Próbowałam chyba wszystkich sposobów od żartów, do ignorancji ale serio, ile można wytrzymać? Aż gotuje się w człowieku. Gdy ppwiedzialam że jak chce, to mogę sobie już iść do domu to kolejny tekst "to mama chciała żebyś przyszła a nie ja'... Autorko, życzę powodzenia z uczniem i solidaryzuje się z Tobą
![]() ![]() Wysłane z mojego Tornado 348 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
...
Edytowane przez 201610111029 Czas edycji: 2016-09-24 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Wszystko co pisze @niebieska_meta + może wytłumacz mu, jak mocno "język podwórkowy" różni się od oficjalnego. Możecie poświęcić chwile, żeby pokazać mu różne dialekty (jeśli to angielski, to np. mandaryński, patois, australijski, szkocki i do tego royal dla porównania). I na tych przykładach wyjaśnić, że patois może brzmieć świetnie, ale jak zacznie tak mówić, to mało kto go zrozumie.
Do tego nudniejsze tematy obracać w zabawne/absurdalne/głupkowate- odgrywanie scenek w przypadku tematu o zdrowiu (np. Ty lekarz, on przychodzi i mówi, że boli go brzuch- a Ty pytasz, czy ma biegunke ![]() Myślę, że to może przynieść skutek. A powiedzenie mu, że państwowy egzamin jest bezsensu, może sprawić, że on pomyśli, że się z nim solidaryzujesz. Ale może mieć też trochę odwrotny skutek- będzie chodził i mówił, co o tym sądzi, a na poparcie swoich słów przywoływał, że jego korepetytorka też podziela takie zdanie. Albo co gorsza, że to ona mu tak powiedziała ![]() Do ubrań też można zaleźć jakieś teksty- może zapytaj jakiej muzyki słucha i jeśli jest to np. amerykański hip hop, to znajdź jakiś tekst o najnowszej kolekcji ubrań jakiegoś Kanyego Westa, czy Jay-Z. A jak to wszystko nie podziała to ![]() ![]()
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Nie wiem jak on się do ciebie zwraca, ale wnioskuję, że per Ty. To już bym ucięła na samym początku nie wiem ile masz lat, ale on przychodzi się uczyć do ciebie i de facto jesteś jego nauczycielką i niech mówi do ciebie na "pani" (wiem może jestem staroświecka nieco). Gnojek sobie za dużo pozwala jak można komentować czyjś stan mieszkania czy to jakiego sprzętu używa. W momencie przyprowadziła bym go do równowagi i albo zacznie cię szanować traktować jak nauczycielkę i słuchać, a szczeniackie odzywki zostawi dla kolegów z klasy albo wylot z korków i telefon do rodziców (a jak by rodzice nie wierzyli w zachowanie synka to po kryjomu nagrać jego zachowanie i im odtworzyć). Zawalcz kobieto o szacunek bo nie mogę czytać jak młodzież dzisiaj traktuje dorosłych toż to tragedia. Przecież to nie jest twój kolega. Ta sama rada dla dziewczyny powyżej, która uczy 13 latkę. Ludzie błagam was.
Edytowane przez 201701170929 Czas edycji: 2016-04-04 o 11:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Jeśli nie reagujesz na zaczepki to chłopak będzie kombinował coraz gorszych sposobów na zwrócenie na siebie uwagi. To Ty jesteś od tego, żeby zachowywał się na lekcji, nie rodzice. Poćwicz nad stanowczością, bo przypuszczam, że jesteś młodą nauczycielką i nie jeden dzieciak ci jeszcze będzie próbował zajść za skórę (i to o wiele gorzej) i musisz sobie z tym radzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:30.