![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Igrzyska Śmierci - znakomita książka
Ostatnio koleżanka poleciła mi książkę Suzzane Collins "Igrzyska Śmierci". Przeczytałam ją natychmiast. Książka według mnie jest genialna, do tej pory wszystko kojarzy mi się z przeżyciami głównej bohaterki. Czekam na kolejny tom tego genialnego bestseleru.
Czytaliście ? Jakie są wasze wrażenia ? Czy zdołałbyś przetrwać w dziczy, zdany na własne siły, gdyby wszyscy dookoła próbowali wykończyć cię za wszelką cenę? Na ruinach dawnej Ameryki Północnej rozciąga się państwo Panem, z imponującym Kapitolem otoczonym przez dwanaście dystryktów. Okrutne władze stolicy zmuszają podległe sobie rejony do składania upiornej daniny. Raz w roku każdy dystrykt musi dostarczyć chłopca i dziewczynę między dwunastym a osiemnastym rokiem życia, by wzięli udział w Głodowych Igrzyskach, turnieju na śmierć i życie, transmitowanym na żywo przez telewizję. Bohaterką, a jednocześnie narratorką książki jest szesnastoletnia Katniss Everdeen, która mieszka z matką i młodszą siostrą w jednym z najbiedniejszych dystryktów nowego państwa. Katniss po śmierci ojca jest głową rodziny - musi troszczyć się, by zapewnić byt młodszej siostrze i chorej matce, a to prawdziwa walka o przetrwanie... Uznana pisarka Suzanne Collins jest mistrzynią w konstruowaniu zaskakujących zwrotów akcji, doskonale łączy refleksję z przygodą i romansem w swojej nowej, świetnej powieści o przyszłości, która niepokojąco przypomina teraźniejszość. Jest to pierwszy tom trzyczęściowego cyklu, który od wielu tygodni utrzymuje się na liście bestsellerów "The New York Times". Prawo do sfilmowania trylogii wykupiła wytwórnia Liongates, co oznacza, że za jakiś czas możemy spodziewać się w kinach ekranizacji powieści Suzanne Collins. http://www.mediarodzina.com.pl/igrzy...php?a=oksiazce
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Igrzyska Śmierci - znakomita książka
Up.
Niedawno wyszła kolejna część trylogii, nie uczyłam się, nie spałam, nie żyłam tylko czytałam. Co porawda pierwsza część lepsza, ale tak jest przeważnie. Jestem świadoma, że mało osób tą książke zna, naprawdę warto przeczytać. Nie spotkałam się jeszczez negatywnymi komentarzami.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ja osobiście czytałam ksiązki i z niecierpliwością wyczekuje trzeciej części.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Forum odwiedze, ale tak nawiasem mówiąc wydaje mi się, że nie powinno się tu zamieszczać linków innych stron - tym bardziej forum.
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
ups
![]() ![]() ![]() Edytowane przez VVJ Czas edycji: 2011-01-30 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Ja po przeczytaniu książki często miałam sny o tymсo jest po śmierci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
a dlaczego ?
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Nie jest ktoś może zainteresowany sprzedażą tych książek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
trylogia niesamowita, przeczytałam jednym tchem, bardzo polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja w życiu tych książek napewno nie sprzedam
![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Ja tam na film nie czekam, filmy wszystko psują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Może i tak, ale chciałabym zobaczyć jak oni to pokażą
![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja tam Gale'a wyobrazalam sobie jako niesamowite ciacho, a tu
![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
a jaki aktor gra Gale'a?
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Gale'a gra Liam jakiś tam, były chłopak Miley Cyrus.
Ogólnie kocham tą książkę, wywarła na mnie duże wrażenie i mam nadzieję, że nie zepsują filmu ;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
ja sobie gale'a wyobrazalam jako wysokiego szatyna;d
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
No coś ty, przecież niektóre ekranizacje są lepsze, niż sama książka, np. Forrest Gump, Czy Pianista.
Choć z "Igrzyskami..." będzie ciężko, to świetna książka. Pierwszy tom pochłonął mnie zupełnie, teraz przymierzam się do kolejnego. No, i czekam na film z niecierpliwością ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
O fajnie, że zamieściłyście tu ten wątek! Ja też jestem zachwycona tą książką, z tego co wiem film ma być w marcu! Nie mogę się doczekać, jestem ciekawa jak nagrają tak fenomenalna książkę. A wy wybieracie się do kina?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Są już w sieci trailery, które według mnie zdradzają zbyt dużo, szczególnie tym, którzy nie czytali
![]() ![]() Bardziej wyczekuję jednak na ekranizację drugiego tomu (Finnick <3), mam nadzieję, że nie poprzestaną na ekranizacji części pierwszej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie po obejrzeniu trailera odniosłam wręcz przeciwne wrażenie. Że nie nagrywają tego "hollywoodzko" tylko starają się odzwierciedlić to co zostało ukazane w książce. Oczywiście na podstawie 2 minut filmu nie mogę stwierdzić, że nie zrobią z tego zwykłej komercji, ale póki co uważam, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Oczywiście to czy mam rację okaże się w dopiero marcu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Nie wiem, ile mogę zdradzić z treści książki, jednak chodziło mi o to, że skupią się na nadmiernym rozwlekaniu scen walki i melodramatycznych, przez co opuszczą dużo ciekawych wątków i zamiast arcydzieła wyjdzie najwyżej film dobry.
Choć muszę przyznać, że cała trylogia wywarła na mnie niesamowite wrażenie i jest jedną z najlepszych, jakie przeczytałam (a było ich doprawdy multum). Pomimo tego, że wraz z kolejnymi stronami coraz bardziej nie zgadzałam się z kierunkiem, w którym zmierza całość, a tom trzeci niejednokrotnie chciałam po prostu rzucić na podłogę i nigdy więcej do niego nie wracać. Ale to jest właśnie jedną z największych zalet tej pozycji - emocje towarzyszące czytaniu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Świetna trylogia, czyta się wprost jednym tchem. No i coś zupełnie nowego na tle romansów i typowych książek fantasy. Jak dla mnie świetna.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Emerancją. Niektóre filmy wychodzą lepiej od książek. A czasami są tak zrobione, że aż się proszą o adaptacje. Może też takie mamy czasy, że historie opowiadamy za pomocą filmu. Przecież nie każdy ma czas i chęć czytać całą trylogię a jak przeliczyć to taniej kupić bilet:P
Trochę się droczę bo generalnie trzeba czytać książki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Zważywszy na to, że niektóre książki jak dla mnie nie są warte czasu - to oczywiście "Igrzyska śmierci" się do tej grupy nie zaliczają.
Co nie zmienia faktu, że śmiem przypuszczać, że większość osób, z tych które pójdą do kina - nie czytały książki, bądź nawet nie wiedziały wcześniej o tym, że owa istnieje. Chociaż, uważam, że nawet ta część publiczności nie będzie zawiedziona filmem. A o takich fankach sagi jak ja to nie wspomnę, bo nie wiem jak bardzo musieliby sknocić ten film, żebym żałowała, że na niego poszłam. :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Nie sadzę żeby ja sknocili. Widzialas jaka jest obsada? Ci młodzi juz sie wykazali, że potrafią. A drugi plan jest po prostu mistrzowski
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Jak dobrze, że trafiłam an ten wątek
![]() Czytałam pierwszą część (w sumie można powiedzieć, że ją pochłonęłam ![]() Podobała mi się bardzo, ale nie wiedziałam, że zrobili z tego film. Więc już zeecydowałam, że wybieram się na niego do kina ![]()
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
ja niedawno skończyłem odsłuchiwać Igrzyska
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie mogę już doczekać się na ten film. Widzieliście Lenny'ego Kravitza??? Ale ciacho, jak przed laty ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Haha, śledzę jeszcze wątek Igrzysk na paru innych forach i widzę, że Lenny to jeden z głównych powodów dla którego dziewczyny chcą zobaczyć ten film :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ja nie wybieram się na ten film dla aktora, tylko przez szacunek do książki! Ale obsada i tak jest fajna, myślę, że będzie się dobrze oglądało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:45.