![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
brak ojca a relacje z facetami
cześć! Nie od dziś wiadomo, że kobiecie, która wychowywała się bez ojca (bo np. porzucił rodzinę, mieszka daleko, nie żyje lub w ogóle jest "nieznany" itd. ) zbudowanie poważnych relacji z facetami może sprawiać kłopoty.
Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami? Czym kierowałyście się przy wyborze, jakie byłyście w tych relacjach..? Ja zauważam u siebie pewną analogię..przeważnie trafiałam "dobrze", chłopak był kochający, szanował mnie, jednak po jakimś czasie i tak stwierdzałam, że "to nie to", bo..wszyscy byli zbyt..hm..mało stanowczy, "władczy"(?).. i to nie oni nosili przysłowiowe spodnie w związku.. Zupełnie tak, jak gdybym chciała zapełnić tą rodzicielską pustkę, której nie miałam w dzieciństwie, tj. obecność "twardej ręki" ze strony ojca (mój tata ma właśnie taki trudny charakter, mieszka odkąd pamiętam za granicą) Co gorsza, facetowi, który był dla mnie naprawdę zły itp. wybaczałam najwięcej razy ![]() Trochę się obawiam, że zawsze będę szukać "aż zanadto męskiego" charakteru u innych. Ech ![]()
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
..............
..............
Edytowane przez 10256707ec776820308db4c1f0d79c3a6390beb4_5dfabd9430a8d Czas edycji: 2019-12-18 o 14:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: brak ojca a relacje z facetami
Mój jest alkoholikiem i tez w okresie dziesinstwa i nastoletniosci tak jakby go nie bylo, jedynie robil awantury, pil itp. I tak jak poprzedniczka widze to samo co u Ciebie. U facetow widze za mało stanowczosci itp., tym dobrym nie pobłażam a tym złym co mnie źle traktują to wybaczam a raz 1,5 roku temu sie zdarzylo ze wrecz sie poniżałam... I inne takie. Jedni potrafią poradzić sobie sami, a inni potrzebują w tym celu psychologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
mamy bardzo podobnie.
Z tym, że jeśli chodzi o ojca to była u mnie taka sytuacja. że mój ojciec całe życie pracował zagranicą. Jak byłam mała to pamiętam, że bardzo dużo ode mnie wymagał a potem cóż pamiętam go w swoim życiu sporadycznie to tak mniej więcej do 18 roku życia gdy wrócił na stałe.Ojciec potem starał się być dla mnie jak kolega. Ale nigdy w życiu nie poczułąm w nim ojca. I niestety też zauważyłam, że ciągnie mnie tylko do facetów tych złych, silnych dominujących. Tych o których miłość muszę zabiegać ciągle itd. Innych facetów, miłych kochanych którzy mi rzucali dosłownie niebo pod nogi traktowałam podle;/bo niestety charakterek mam akurat w tatusia... tak w wielkim skrócie to wygląda. Był czas kiedy myślałam nad wizytą u psychologa, że brak obecności miłości i akceptacji ze strony ojca powoduje,że nie umiem sobie ułożyć życia.Ale przeszła mi ta myśl bo i tak nie umiałabym się otworzyć przed kimś w tych sprawach więc bezsensu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
W takich sytuacjach np. dobrze jest sobie wyobrazić, ze Ty to Twoja kolezanka, a ten zly facet to jej facet i co bys wtedy pomyslala i zrobiła na jej miejscu? To dobry sposob by, kiedy trzeba, rozum decydowal a nie uczucia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale jakoś bardziej tłumaczyłam sobie swoim charakterem, samodzielnością. a jedynie fakt, że preferowałam starszych mężczyzn zwalałam na brak ojca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
dobrze powiedziane - "źli, dominujący, władczy" ... prawie każdy wydaje się teraz taki "ciapowaty", dziecinny, bez osobowości..
![]() a teraz jesteście w jakimś związku?
"Nieważne, czy myślisz, że możesz lub nie - w obu przypadkach masz rację..." Edytowane przez Diksza Czas edycji: 2013-01-01 o 10:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
gdyby to było takie proste nie byłoby tego wątku i problemu. po za tym nie uważacie , że stajemy się "pożywką" dla tych złych facetów??z doświadczenia wiem, że oni nas wyczuwają na kilometr a potem zamiast dać takim nauczkę, to najpierw po raz kolejny dostaniemy ją my a potem kolejna "ofiara"... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
[1=10256707ec776820308db4c 1f0d79c3a6390beb4_5dfabd9 430a8d;38377153]Mój tata zmarł, gdy miałam 7 lat, mam podobne spostrzeżenia do ciebie
![]() Piona ![]() Trudno się rozmawia o takich sprawach, bo nie wiadomo do końca w ilu procentach nasze relacje z facetami wynikają z braku ojca, a ile - po prostu z naszego charakteru ![]() Ja mam ogólnie problemy z trzymaniem ludzi przy sobie. Teraz mam 2 naprawdę bliskich przyjaciół i dziękuje, wystarczy mi to w zupełności. Ludzi lubię, lubię ich towarzystwo ale "na chwilę", bez tworzenia więzi z wieloma osobami. Dobrze jest jak sobie przychodzą, pośmiejemy się, pobawimy. A potem znikają, nawet nie rejestruje kiedy. Nie tęsknie nigdy... Miałam raz w akademiku współlokatorkę przez cały rok. Bardzo fajnie nam się żyło, bez najmniejszej sprzeczki, dogadywałyśmy się. Potem się wyprowadziłam po letniej sesji i zdałam sobie, że nawet numerami telefonu przez cały rok się nie wymieniłyśmy. Mam (za) dużo zupełnie powierzchownych relacji z ludźmi. No i z facetami jest podobnie. Więc najpierw facet musi mi pomóc, żebym zauważyła, że on to tak na poważnie ze mną coś chce pokombinować, a nie tylko przypadkowo szwęda się w okolicy ![]() ![]() ![]() No i na końcu - rzadko dawałam szansę rówieśnikom. Lubię facetów starszych i nie ukrywam, że pewnie głównie dlatego, ze to właśnie oni bardziej kojarzą mi się ze stabilizacją i bezpieczeństwem. Z takim facetem (starszym) teraz jestem.
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2013-01-01 o 11:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
aktualnie jestem wolna, bo zerwałam jakiś czas z facetem, który był zbyt uległy wobec mnie, zbyt ciapowaty, nie 'nosił spodni' w naszym związku, czasem czułam że mi 'mamuśkuje'. był oczywiście starszy.
teraz poznałam faceta dużo starszego, ale coś czuję już że okaże się 'za dobry' |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Moja mama wychowała się bez ojca i również szukała faceta, który przede wszystkim da jej bezpieczeństwo. Myślę, że każda kobieta tak ma, która wychowała się bez ojca.
![]() |
![]() |
#14 | |
Zawsze jest jakieś jutro
|
Cytat:
![]() ![]() Moi rodzice rozwiedli się jak miałam 3 lata, więc ojca nie pamiętam w ogóle, tyle co jest na zdjęciach. Nie utrzymywał żadnego kontaktu, mimo że mieszkał 2 domy dalej ![]()
"- W co zawsze wierzyłem? Że tak w ogóle, generalnie, jeśli człowiek żył jak należy, nie według tego, co mówią jacyś kapłani, ale według tego, co wewnątrz wydaje się przyzwoite i uczciwe, to w końcu wszystko mniej więcej dobrze się skończy."
Ćwiczę: Jillian Michaels Cassey Ho |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Buc
|
im bardziej gość był większym gadem tym bardziej mnie kręcił.przez co przerobiłam co najmniej dwie mocno popieprzone damsko-męskie relacje.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
niekoniecznie szukają bezpieczeństwa. szukają 'męskiej ręki' co często kończy się na wyborze bad-boya
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Mój tata też nie żyje i również mam tak jak wy, potrzebuję silnego faceta, opiekuńczego, który zapewni mi poczucie bezpieczeństwa, w którym wiem, że będę miała oparcie. Tak zwane 'cipki' zupełnie mnie nie pociągają, lubię bad boyów. Ciekawe czy to wynika właśnie z tego faktu, że nie mam taty, chyba tak, skoro tyle z nas się odezwało tutaj i każda ma podobne odczucia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
poprzedni był 6 lat starszy, ten z którym teraz się spotykam przekroczył granicę 10 lat 12 dokładnie
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Wychowalam się bez ojca i nigdy nie miałam problemów z facetami.
Sent from my SK17i using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
U mnie sytuacja wygląda tak, że mam ojca, który nie jest alkoholikiem ale bardzo źle traktuje moją mamę (nie mam tu na myśli bicia itp; zresztą całą sytuacje opisałam w innym wątku).
Problemem u mnie jest nawiązanie jakiegokolwiek bliższego kontaktu, nie byłam nigdy w związku. Strasznie się boję odtrącenia i tego, że będzie mnie źle traktował a ja nie będę umiała zakończyć związku.
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
To i ja się podzielę moimi spostrzeżeniami
![]() Moi rodzicie rozwiedli się jak byłam bardzo mała i po prostu nie pamiętam sytuacji, żebyśmy w domu byli wszyscy jak rodzina. Ojciec zawsze traktował mnie jak powietrze, założył nową rodzinę, kiedy miałam 11 lat powiedział, że nie chce mnie znać, tak po prostu. To tak pokrótce. Co do moich relacji z mężczyznami, szczerze powiedziawszy trochę uciekam od nich. Kiedy widzę, że coś może z tego być, tchórzę ![]() ![]() ![]()
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
mam koleżankę, której ojciec jest stale nieobecny, jest żeglarzem i bardzo rzadko go widuje, ale także jest związana z czarnym charakterem, starszym ale niewiele.
druga koleżanka nienawidziła swojego ojca, zmieniła nawet nazwisko na to po matce, i wiąże się z ~~30latkami (mamy 19lat). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Z jednej strony jestem trochę władcza, dominująca, nie lubię sprzeciwu.. a z drugiej szukam kogoś, kto jest jeszcze "wyżej" mojego charakteru.. ciekawe czy taka kombinacja jest w ogóle możliwa..
Do tej pory trafiałam na "potulnych" facetów, którym "było na rękę", że ktoś nimi rządzi, ustawi, powie co mają zrobić itd.. CHCĘ ZMIAN! ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Autorko, to jest bardzo częste nawet u zwykłych kobiet.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Podpisuję się Autorko pod Twoimi słowami.
Ja miałam wielu chłopaków. Do wyboru do koloru blondyni bruneci wysocy niscy inteligentni hmmm malo inteligentni kujony chłopak ćpun bogaty wyfiuczony fircyk jakis co sie podawal za arystokrate ![]() z żadnym nie spałam, z żadnym nie byłam dłużej jak 3 miesiące. ![]() Jesteśmy razem 7 lat. On umie zrobić wszystko. Jest władczy fakt. Jest najsilniejszy na świecie ![]() ![]() Innego nie chcę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Mój tata zmarł gdy mialam 6 lat, mama się z nikim nie związała. Długo mnie nie ciągneło za bardzo do facetów, tzn. zuraczałam się w jakichś kolegach w szkole, na studiach, ale związków nie tworzyłam, mysle, ze nie tylko przez nieśmiałość,kompleksy, ale i brak obycia z mężczyznami, nieumiejętnośc uwodzenia, niejarzenie, ze mnie ktoś w ogóle podrywa o!), obawy rózne, a jak już sie trochę nauczyłam uwodzić (nieświadomie) to tez zaczełam trafiać przeważnie na takich:
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 Czas edycji: 2013-01-02 o 12:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;38395178]Mój tata zmarł gdy mialam 6 lat, mama się z nikim nie związała. Długo mnie nie ciągneło za bardzo do facetów, tzn. zuraczałam się w jakichś kolegach w szkole, na studiach, ale związków nie tworzyłam, mysle, ze nie tylko przez nieśmiałość,kompleksy, ale i brak obycia z mężczyznami, nieumiejętnośc uwodzenia, niejarzenie, ze mnie ktoś w ogóle podrywa o!), obawy rózne, a jak już sie trochę nauczyłam uwodzić (nieświadomie) to tez zaczełam trafiać przeważnie na takich:
ewentualnie druga skrajność - tacy 'zimni dranie" czarusie. troche trwało, zanim sie "nauczyłam" mezczyzn, obecnie jestem w zwiazku z takim w miare męskim, ale szanującym moje zdanie (jak się uprę ![]() ![]() zgadza się ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.