|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Szampon dla wrazliwców
Od 3 lat walczę z łojotokowym zapaleniem skóry, tak jak kiedyś miałam bardzo gęste włosy tak teraz nie wiele z tego pozostało. W Listopadzie zeszłego roku znalazłam wybawienie na jakiś czas-Vichy dercos szampon przeciwłupieżowy skóra wrażliwa. Po prostu odżyłam, był koniec z modleniem się do wanny, płakaniu po myciu włosów i ogólna depresją.
Ale jak powszechnie wiadomo NIC CO PIĘKNE NIE MOŻE TRWAĆ WIECZNIE ![]() BYŁAM u dermatologa, obejrzała skórę głowy i stwierdziła że nie ma nawet czerwonej i może zmyślam? ![]() Stosuje dalej szampon Vichy ale on teraz chyba tez mnie podrażnia , w związku z tym potrzebowałabym szamponu do częstego stosowania przeciwłupieżowego , takiego dla alergików bez sls. Myślałam nad La Roche Posay Kerium szampon przeciwłupieżowy łupież tłusty ale on ma w składzie SLS wiec chyba odpada ![]() Znacie jakiś dobry szampon? Pomóżcie bo oszaleje! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Szampon dla wrazliwców
Szampony przeciwłupieżowe na ogół są dosyć drażniące. Jeśli twój problem nie jest spowodowany grzybicą skóry głowy to raczej bym celowała w delikatne szampony, np. takie dla dzieci (tylko nie babydream bo on ma pH nieodpowiednie i też może przez to drażnić) zamiast w typowo przeciwłupieżowe.
Ja co prawda nie mam stwierdzonego łojotokowego zapalenia skóry głowy, ale miewam okresowo problemy z łojotokiem i dobrze się wtedy sprawdza smarowanie skóry głowy nawilżającym, lekkim kremem. Nie tłustym. Przynosi ulgę, skóra przestaje swędzieć i jest mniej podrażniona. Dobry efekt daje też maseczka z gluta z siemienia lnianego. Ogólnie nawilżanie (ale nie natłuszczanie) skóry głowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Możesz zdradzić nazwę takiego kremu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Isana Med urea z rossmana przetestuj. Albo serie do cery atopowej typu Oilatium na przykład.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Zwykle używam po prostu kremów do rąk o lekkiej konsystencji lub balsamów do ciała. Fajne są kosmetyki Isana Med z mocznikiem (jak już nade mną ktoś napisał
![]() Jeszcze krem do ciała Isana kakaowy dobrze się u mnie sprawdził i włosy bardzo ładnie po nim wyglądały. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Vichy niestety ma strasznie drogie szampony. Generalnie nie rozumiem fenomenu tej firmy i tego, że tak wiele osób kupuje ich produkty i tym samym bardzo przepłaca. Jest wiele bardzo tanich produktów o bardzo dobrym składzie. Rossmann ma genialną serie kosmetyków, które pozbawione są zbędnej chemii. Może nie myją i nie pienią się jakość cudownie, ale to oznaka tego, że nie ma w nich detergentów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ALE jeśli znalazłabym coś co pomogłoby mi i było tańsze to oczywiście byłabym szczęśliwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Bardzo bliski mi temat. Moją skórę głowy podrażnia wszystko - woda chlorowana, szare mydło, szampony dla dzieci, szampony ziołowe, orzechy piorące, szampony z wyższej półki, szampony przeciwłupieżowe itp
Kiedyś dermatolog przepisał mi bodajże Emolium, nie był taki zły, możecie go wypróbować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale spróbować na pewno warto, wielu osobom ten szampon służy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Tak w temacie dermatologów. Gdy zaczął się mój problem każdy przepisywał mi najmocniejsze szampony przeciwłupieżowe dostępne na rynku. Siarkowe itp to wcale nie polepszało stanu głowy. Teraz przy ostatniej wizycie Pani dermatolog stwierdziła że mogę spróbować szampon Linum Emolient - Dermedic, on jest dla skóry atopowej i z objawami łuszczycy. Nie wiem czy mam cokolwiek z tego, a poza tym on ma tam jakieś oleje czego obawiam sie przez moja "tłustą" glowe ( na KWC ma niezbyt dobre opinie ludzi z tłusta głową )
![]() Gdy trochę przeszło ostatnio to pieczenie CAŁEJ GŁOWY zostało jeszcze z tyłu i nad karkiem (porostu nie umiałam odwrócić głowy w lewo żeby nie bolało ![]() ![]() ![]() Nie wiem czy jutro odważę się sprawdzić jak zadziała na cała głowe... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Po BabyDream to ja mam masakre na głowie.
Mam ochotę wypróbować białe mydło Babuszki Agafii, niby takie dobre jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
też kiedyś mialam problemy ze skórą głowy, ale jakoś przeszło dokad stosuję szampony bez SLS.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Możesz dać przykłady ?
![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Słuchajcie poleciałam dzisiaj do Rossmana poszukać szamponu Oilatiuml ub tego z Isana Med z mocznikiem ale nie znalazłam ;( ( SCC Katowice) ale jeszcze poszukam w innych w mieście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Może szampon Hipp dla dzieci (tylko nie wiem jak sprawdzi się przy łojotokowej głowie)? Ale u mnie się sprawdza
![]() O, jeszcze może spróbuj dodawać do szamponu kilka kropelek olejku z drzewa herbacianego, on fajnie uspokaja swędzącą skórę (tylko nie przesadź z ilością) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Szampony Isana Med mają bardzo nierzucające się w oczy butelki, ciężko je wypatrzeć pośród masy innych szamponów.
Z Rossmannowskich szamponów dobry jest też żel 3w1 Lilliputz dla dzieci, taki pomarańczowy, moja skóra bardzo go polubiła. Nie ma sls/sles, ale całkiem dobrze oczyszcza skórę z łoju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
.
|
ja bym wypróbowała tego co któreś mycie: http://www.anwen.pl/2013/10/ulubieni...sien-2013.html
czemu myślałaś o szamponie z la roche na łupież tłusty? jak łzs to chyba bardziej pod suchy? czytałaś? http://lojotokowaglowa.blogspot.com/...rzemyslen.html
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Hej ja polecam Nizoral
Mi nawet pomógł przy wysypce skórnej po lekach. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:30.