|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy płacić patronowi za to, że jest patronem?
Na forum prawnym jest chyba cenzura, bo usuwają mój wątek i nie chcą odpowiedzieć na to pytanie, więc jeśli są tu jakieś osoby po studiach prawniczych, to proszę o odpowiedź.
Otóż, czy spotkaliście się z tym, żeby adwokat/radca, który miałby zostać waszym patronem w czasie aplikacji chciał żeby mu za to płacić? Edytowane przez Florice Czas edycji: 2016-11-14 o 21:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy płacić patronowi za to, że jest patronem?
Nie, nie jest powszechna, ale owszem zdarza się... I zdarzają się też osoby które zgadzają się płacić i to właśnie pięknie napędza taką patologię <3
Generalnie kopnij tego kogoś w pewną część ciała i szukaj normalnego patrona.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
na początku myślałam, że jesteś trollem
![]() to jest jakiś absurd ![]() szukaj dalej, gorzej trafić nie możesz powodzenia ![]()
![]() |
#4 |
Winter is coming
|
nie, to nie jest norma. Normą jest, że tobie płacą. Szukaj normalnej kancelarii, naprawdę można znaleźć przyzwoitego patrona, który cię zatrudni
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Poszukaj takiego, który nie bierze pieniędzy od aplikantów, a sam im płaci.
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Odpowiadając na pytanie: nie płacić. Sama kończyłam aplikację, nikomu nie musiałam za nią płacić. Co więcej, zatrudniona byłam na podstawie umowy o pracę i dostawałam wynagrodzenie (w raczej żenującej wysokości).
Słyszałam, że niektórzy prawnicy wysuwają takie propozycje s stosunku do przyszłych aplikantów, ale podobno w "żartobliwym" tonie. Jeśli jeszcze studiujesz, to jako starsza koleżanka polecam Ci sprawdzoną opcję: znajdź kancelarię i przyjmij się na staż/praktyki/wolontariat whatever. Nawet gdyby mieli Ci nie płacić. Dużo łatwiej jest wtedy wychodzić sobie ścieżkę u potencjalnego patrona, jeśli oczywiście nie jesteś lebiegą i masz predyspozycje do wykonywania zawodu, umiesz czytać dokumenty (wbrew pozorom rzadka umiejętność) itp. Jeśli studia już skończyłaś i dostałaś się na aplikację, ale nikt nie chce Cię wziąć pod patronat - szukaj do skutku. Nawet jeśli kancelaria Cię nie zadowoli, możesz współpracować z innymi adwokatami/radcami. Krążą niestworzone historie o tym, jak to kiedyś trzeba było odpalić gruby hajs patronowi, żeby łaskawie przyjął pod swoje skrzydła. Moim zdaniem to trochę miejski mit. Nie znam nikogo, kto faktycznie by płacił, a zarówno ja, jak i wielu moich znajomych nie mieliśmy w rodzinie prawników. I jakoś wszyscy patronów znaleźliśmy, w dodatku takich z górnej półki. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2016-04-13 o 15:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Nie, to nie jest normalna i powszechna praktyka.
Standardem na mojej aplikacji był patron - pracodawca, który płacił aplikantowi, a nie odwrotnie ![]() ja miałam patrona spoza miejsca pracy, ale to był mój wybór i niezwiązany z żadnymi opłatami ![]() Nie pracuj również za darmo - jeżeli jesteś w trakcie studiów dobrym pomysłem jest zaczepienie się na stażu / praktyce (jak sugeruje GoyaLi, zresztą ja też tak zrobiłam) i szukanie normalnej pracy po studiach. Za pieniądze ![]() Wydaje mi się również, że jak nie znajdziesz sama patrona to nic złego się nie stanie i rada po prostu wyznaczy Ci go z urzędu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Tyle, że pracować poza kancelarią możesz jako aplikant radcowski, jako adwokacki nie, chyba, że coś się pozmieniało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
To patologia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Bo może jest większy popyt na usługi dentystów niż prawników? Bo może prawnicy są hurtowo produkowani na polskich uczelniach? Czekam aż w końcu uwolnią zawody prawnicze. Wtedy skończy się problem bogatych notariuszy i adwokatów oraz biednych prawników bez aplikacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpowiadając na pytanie: nie jest to norma, aczkolwiek w moim mieście normą jest odbywanie aplikacji bez wynagrodzenia, poza tym ciężko jest znaleźć patrona bez znajomości. Zaznaczam, że nie piszę o "topowym" mieście.
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Moj szwagier chyba z 2 lata pracowal za darmo albo i dluzej,robil aplikacje i cos tam jeszcze.Byl wtedy na utrzymaniu mojej siostry.pamietam tamten okres,bo siostra czesto opowiadala ze kolezanki dziwia sie ze utrzymuje swojego chlopaka
Ale nikomu nie placil za patronat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 02:12 ---------- Poprzedni post napisano o 02:10 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 02:18 ---------- Poprzedni post napisano o 02:12 ---------- A tak poza tym, to dlaczego dentyści mają być bogaci, a adwokaci nie? Wyzysk przy dochodzeniu do zawodu jest w tych profesjach podobny. I niepopularna opinia: nie stać cię na aplikację, za którą rocznie trzeba zapłacić ponad 5 tys. i na to, że prawdopodobnie patron nie zapłaci ci kokosów - wybierz inne studia. Serio. To oszczędza rozczarowań. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Jednego tylko nie rozumiem - dlaczego aplikanci odbębniają pracę za darmo albo półdarmo? Chyba wykonują jakąś poważną pracę, żeby dostać za to jakieś pieniądze. Nawet sekretarka za siedzenie przysłuchawce i obsługę drukarki dostaje jakieś pieniądze. Więc mniemam, że praca aplikantów jest coś warta. Zaczynając pracę jako inżynier również dostawałem śmieszne pieniądze, ale była to i tak prawie dwukrotność minimalnej krajowej (oczywiście na rękę). U nas bardzo często ludzie trafiają nawet na płatne praktyki. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Nie jest to normą, nie słyszałam też z pierwszej czy drugiej ręki, żeby ktoś naprawdę płacił - przynajmniej w Warszawie. Wydaje mi się, że to raczej anegdotka...
W takiej sytuacji lepiej poprosić Izbę o wyznaczenie patrona...jest wówczas ryzyko, że będziesz musiała czasem coś dla niego zrobić, ale przynajmniej nie będziesz mu płacić. Ja mam patrona spoza pracy, po koleżeńsku wybranego i w życiu bym nie pomyślała o dawaniu mu za to kasy. A odnosząc się do kwestii pracy za darmo - ani na studiach, ani po studiach nie polecałabym. Lepiej iść już - jeżeli nie możesz od razu znaleźć pracy - na staż do większej kancy/działu prawnego większej spółki, gdzie za to zapłacą nawet jakieś w miarę przyzwoite pieniądze. Nie zgadzam się też z opinią, że jak Cię nie stać na aplikację i bidowanie, to nie idź na te studia - standardem w Warszawie jest, że aplikację opłaca pracodawca. Z moich znajomych prawie każdy też ma przyzwoitą pracę, pozwalającą na dobre życie - ale fakt, nie u patrona. GoyaLi ja akurat nie na adwokackiej, ale z tego co słyszałam po prostu wystarczy zgoda z Izby na inne miejsce pracy np. urząd, sąd itp.
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Rada adwokacka w moim mieście w życiu nie wyda zgody na pracę poza kancelarią adwokacką.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, wiem przynajmniej że to nie jest norma i muszę szukać kogoś normalnego.
Cytat:
irene adler, poważnie można znaleźć w Warszawie pracodawcę, który opłaci aplikację? Właśnie coś o tym słyszałam i zastanawiałam się czy tak nie zrobić że iść do jakiejś większej spółki czy korporacji i liczyć na to, że ktoś mi radcowską opłaci, ale to naprawdę się zdarza? Nie mam informacji z pierwszej ręki, tylko tyle co w internecie czytałam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
U mnie długo się nie zgadzali, ale od kiedy zaczęły być potworne problemy z patronatem itp, zaczęli wyrażać zgodę.
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Na radcowskiej nie robią problemu, na adwokackiej nie pozwalają.
Co do opłacania aplikacji przez patrona - zdarza się, ale niestety nie masz raczej co liczyć na to, że ktoś u kogo wcześniej nie pracowałaś przyjmie Cię na aplikację i jeszcze Ci ją opłaci. To funkcjonuje raczej w stosunku do osób, które pracę w zawodzie rozpoczęły jeszcze na studiach i dały się poznać patronowi jako takie, w które warto inwestować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Zdarza się i to dosyć często w Warszawie - informacja z doświadczenia własnego. Płacą przede wszystkim w sieciówkach, ale jak jakiś czas temu się rozglądałam po rynku, to i w dużych polskich kancelariach proponowali mi opłacenie aplikacji w całości. Z doświadczeń znajomych kancelarie przy wielkiej czwórce, działy prawne dużych spółek IT czy farmaceutycznych też opłacają. Przy sieciówkach na pewno i chyba często przy korpo jest to standard, więc nie musisz mieć do tego nie wiadomo jakich kwalifikacji albo pracować tam od czasu studiów - każdemu aplikantowi opłacają.
Audaces fortuna iuvat Edytowane przez irene adler Czas edycji: 2016-04-18 o 19:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Czytając ten wątek po raz pierwszy zapomniałam, że przecież pracuje dla patrona
![]() Nie mam złych doświadczeń, ale i tak nie polecam łączenia pracodawcy z patronem. Zawsze jest ten niepokój ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.