|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Warszawskie uczelnie - ekonomia
Hej, piszę w tym roku maturę i chce iść na studia do Warszawy. Wybrałam już ekonomię, ale widzę jak ten kierunek jest oblegany i zaczynam panikować. Jest tu może ktoś kto studiuje ekonomie na UW, SGH, SGGW? Ciężko jest się tam dostać? Piszę rozszerzony wos tylko, reszta podstawa.. A może polecicie jakiś podobny kierunek? Albo uczelnie mniej popularne, ale równie dobre? Niby wszędzie się słyszy, że jest niż demograficzny i przyjmują jak leci, ale te wysokie progi punktowe mówią co innego.. :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Warszawskie uczelnie - ekonomia
UW - odradzam, mimo że to moja Alma Mater. Niestety, kształcenie uniwersyteckie z zakresu ekonomii (jak i innych bardziej praktycznych zagadnień) polega na tym, że wtłaczają do głowy tysiące definicji, teorii, nazwisk itd., a ostatecznie nie masz pojęcia, jak zrobić wykres w Excelu. Oczywiście jeśli jednak chcesz robić karierę naukową, uniwersytet może dać Ci bardzo dobre ku temu podstawy. Jeżeli natomiast wolisz nauczyć się konkretnych umiejętności: nie szukaj ich na uniwersytecie (ani UW, ani żadnym innym).
SGH - mój chłopak skończył rok temu tam ekonomię i dzisiaj zarabia dużo ponad średnią krajową na rękę. Szkoła naprawdę wszechstronna - liczne koła zainteresowań, koła naukowe, rozwojowe itd., współpracuje z prężnie rozwijającymi się firmami, umożliwia rozwijanie swoich zdolności językowych... Same plusy i jeden minus: trzeba być naprawdę dobrym, żeby się tam dostać. Nie wiem, jak wygląda to obecnie (mamy w końcu niż demograficzny), ale przeważnie trzeba mieć ok. 90-100% z matur (wymagają dwóch języków obcych + matematyki - oczywiście najlepiej na rozszerzeniach). Oczywiście, jeśli się mylę, proszę mnie poprawić, dane mam sprzed kilku lat. SGGW - moja kuzynka skończyła tam finanse i rachunkowość i dzisiaj pracuje jako księgowa. Wiem, że była zadowolona zarówno z jakości kształcenia, jak i z przygotowania do zawodu, więc ani nie szukała długo pracy, ani się jej specjalnie nie bała. Wiem, że ekonomia jest również na PW, chociaż nie jestem pewna, czy działa ona wyłącznie w filii w Płocku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Z jednym rozszerzeniem możesz sobie SGH darować. Zresztą, chyba nawet nie spełniasz wymagań formalnych, bo wymagają 2 jezyków na maturze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Właśnie zaczytałam się bardziej w zasady rekrutacji i wiem, że SGH i UW mogę sobie darować.. Chyba zostaje tylko SGGW, o ile tam się dostanę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
ist mir egal
|
Cytat:
![]() po prostu 0 punktów za drugi. Ale jest możliwe to, by wciąż się dostać - przy trzech rozszerzeniach wysoko zapunktowanych.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
W sytuacji, kiedy się ma jedno rozszerzenie, to jedyne, co można na SGH osiągnąć, to strata opłaty rekrutacyjnej.
Czysto teoretycznie bez jednego przedmiotu można się dostać, w praktyce progi są na tyle wysokie, że nawet mając wszystko napisane jest ciężko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
na przekór do celu
|
A po co snuć taki scenariusz, jeśli na nic on się zda autorce?
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
ist mir egal
|
A ja snuję scenariusz? Poprawiam błędną informację.
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
na przekór do celu
|
Zabrzmiało tak, jakbyś mówiła autorce, że wciąż ma szanse się dostać.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:06.