|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Smsy? Pracodawca? Ochrona danych
Dziewczyny pomóżcie,
parę dni temu zaczęłam otrzymywać smsy z nieznanego numeru, jakieś tam uśmieszki. Właściwie zapytałam tylko z kim mam do czynienia i kiedy przyszła głupia odpowiedź typu "Mam na imię X, a Ty?", oczywiście zrezygnowałam z dalszego kontaktu, ale smsy nadal się pojawiały. Zazwyczaj jest to tylko: ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Smsy? Pracodawca? Ochrona danych
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Szkoda tracić czas na policję - i tak nic nie zrobią
![]() Blokada albo ignorować te wiadomości, w końcu się znudzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Szkoda czasu na policję, nic nie zrobią. Mi kilka tygodni temu znajomy koleś (chyba jakiś haker) włamał się na lapka uszkadzając dysk twardy, skopiował zdjęcia i pewnie inne rzeczy, wszedł na konta portalowe... zawiesiłam całkowicie działalność na starych kontach na portalach, bo może się podszywać, wszystko trzymam od teraz w pamięci zewnętrznej. Policja nic z tym nie zrobiła, coś tam działali ale szkoda gadać.
Sama dowiedziałam się więcej niż oni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych?
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
A obsmaruj go w internetach we wszelkich portalach traktujących o opinii na temat pracodawcy. Że gość jest niepoważny, wyłudza dane osobowe pod pretekstem naboru pracowników, a później wysyła dwuznaczne smsy.
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Napisz skargę do GIODO.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
A skąd wiadomo, że on a nie np. sekretarka, która też ma dostęp do firmowej komórki? Albo żona, która sprawdza, czy mąż nie romansuje z kandydatkami na pracowników? Spokojnie. Autorka nie napisała, że jest dręczona tygodniami przez kilka SMS-ów dziennie, tylko dostała zaledwie kilka SMS-ów. O co ta panika? Odpowiada się przede wszystkim, że się nie życzy dostawać z tego danego numer SMS-ów, a nie leci "w internety" obsmarowywać kogokolwiek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym ja bym chciała wiedzieć czy wysłam CV do poważnej firmy czy do jakiejś agencji lansu i bansu, byłabym wdzięczna gdybym mogła taką informację przeczytać i urchonić się przed wysyłką własnych danych ![]() inna spraw,a fajnie, że jesteś taka wyluzowana ale autorka najwyraźniej nie - nie każdemu musi taka sprawa powiewać, mnie prawdę mówiąc takie zachowanie oburza uważam jednak, że na chwilę obecną rada wysłania sms o treści "nie życzę sobie więcej kontaktu" jest najlepszą opcją - w razie dalszej komunikacji zawsze będzie podkładka, że próbowało się sprawę załatwić grzecznościowo
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
sissy that walk
|
Do każdej aplikacji trzeba teraz dodawać klauzulę o zgodzie na przetwarzanie danych osobowych do procesu rekrutacji, i nie dzieje się to bez powodu
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
No właśnie o to chodzi. I że przede wszystkim reagowała i naprawdę sobie tego kontaktu nie życzyła. Bo co teraz? Facet może powiedzieć "a ja tą panią poznałem gdzie indziej i się z nią numerami wymieniłem", albo "myślałem że piszę do kogoś innego, nikt mi nie odpisał, że sobie nie życzy i że to pomyłka".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Zgłaszanie tego gdziekolwiek będzie wymagało również zaangażowania czasu autorki. Może być proszona o dodatkowe wyjaśnienia, osobiste stawiennictwo itp. Nie wiem czy w takiej sytuacji warto.
Jeżeli sms'y stałyby się natrętne albo dziwne to wtedy tak. Ale w takiej sytuacji nie chciałoby mi się tego nigdzie zgłaszać. Koleżanka raz zgłosiła kradzież laptopa. Ile ją naciągali, ile straciła czasu itp., a postępowanie i tak ostatecznie umorzone... Mimo wszystko sugeruję na początek ignorować. Jak nie przestanie - wtedy można pomyśleć o zgłoszeniu, ale do GIODO, a nie na Policję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Dzięki Dziewczyny za rady. Jegomość już mnie nie dręczy (odpukać!). To, że ignoruję chyba poskutkowało i na chwilę obecną mam spokój. Jeśli coś napisze, to rzeczywiście dam jasno i wyraźnie znać, że sobie nie życzę kontaktu. W przeciwnym razie niech się liczy z konsekwencjami. Może jak postraszę GIODO, to się odczepi raz na dobre.
Pisałam do Was (może zbyt nagle zareagowałam), bo się po prostu wkurzyłam. Wysyłam CV, dokument do cholery, a ląduje nie wiadomo gdzie. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:17.