"ranki" w "okolicach" - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-12, 20:23   #1
olcia7
Zadomowienie

GG do olcia7

"ranki" w "okolicach"

Brałam niedawno antybiotyki. Czy tworzące się "ranki" (jakby nadżerki" na zewnątrz) też są objawem grzybicy? Dodam, że pojawiają się również w okolicy odbytu. Pieką i lekko krwawią. Użycie Clotrimazolu w kremie narazie zlikwidowało te przykre objawy. Wiem oczywiście, że podstawowa rzecz to wizyta u ginekologa, ale muszę wytrzymać do przyszłego tygodnia, kiedy pani doktor wróci z L4. Póki co radzę się wirtualnie. Być moze ktoś ma podobny problem?..
olcia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-12, 20:39   #2
naanahanae
Zadomowienie

Dot.: "ranki" w "okolicach"

ja mam
ale nie wiem co z tym zrobić.
ja proponuje iść do innego ginekologa byleby nie czekać.
ja jeszcze jestem na antybiotykach (jutor ostania porcja- hurra).

mi sie to zaczeło przedwczoraj i narazie tylko swiędzi i piecze. z domowych metod próbowałam już wszystkiego (słyszałam o smarowaniu tych okolic jogurtem naturalnym, chodzi o dobre bakterie).

ja do ginekologa ide w poniedziłek proponuje zajrzeć na wątek "dziwne pieczenie"

gdybym wiedziała że tak to sie skończy nigdy bym sie nie zdecydowała na antybiotyki
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-12, 20:52   #3
olcia7
Zadomowienie

GG do olcia7

Narazie problem u mnie ustał, bo wysępiłam od bratowej Clotrimazol... Wiem, że to tylko powierzchowne zlikwidowanie problemu, to samo dotyczyć może "wnętrza". Nie mam ani pieczenia, ani swędzenia, ani "ranek", ale wiem, że to tylko zasługa kremu. Tak czy siak udam się do lekarza dopiero w przyszłym tygodniu (no bo chyba grzybica, skoro była, to się nie może samowyleczyć ) Trapiło mnie tylko, czy te "ranki" (acha, one też pojawiły się u mojego męża) to wynik grzybicy, czy może innej dolegliwości...

Jak najszybciej zgłoszę się do specjalisty, słowo!

Acha, ja brałam antybiotyk na zapalenie krtani (Amotax, Amitax, czy jakoś tak...)i Bogu dzięki pomógł, bo odzyskałam mowę...

Wymiana
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post68212696
Stary 2005-11-12, 20:59   #4
naanahanae
Zadomowienie

ja biore duomox na zatoki a jeśli to sie przeniosło na twojego męża to nie chce ci martwić ale to raczej jest grzybica
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-12, 21:04   #5
olcia7
Zadomowienie

GG do olcia7

Tak myślałam, że może się to tak skończyć. Ale w końcu mamy leki. Nie wiem, wydaje mi się to normalne. Damy radę. Grzybom mówimy stanowcze i zdecydowane nie!

Wymiana
Stary 2005-11-13, 10:23   #6
małyaniołek
Raczkowanie

GG do małyaniołek

hej ja mialam niedawno ten sam problem. Trzeba koniecznie isc do ginekologa, ja z tym troche zwlekalam i pozniej bardzo cierpialam- swedzialo, pieklo i bolalo jak cholera, byly duze czerwone krostki, otwarte rany takze. Teraz jestem po antybiotykach- kremach i globulkach dopochwowych pimafucort. To bylo jakies zapalenie bakteryjne, grzybica podobno inaczej wyglada. Pamietajcie ze po takim leczeniu trzeba uzupelnic te "dobre bakterie"- moja ginekolog polecila mi kapsulki lactovaginal (www.lactovaginal.pl) mam nadzieje, ze sobie z tym poradzicie, bo wiem ze to jest bardzo nieprzyjemny problem! Buziaki
małyaniołek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 14:13   #7
cypressangel
Zakorzenienie

Arrow Dot.: "ranki" w "okolicach"

Cytat:
Napisane przez małyaniołek
hej ja mialam niedawno ten sam problem. Trzeba koniecznie isc do ginekologa, ja z tym troche zwlekalam i pozniej bardzo cierpialam- swedzialo, pieklo i bolalo jak cholera, byly duze czerwone krostki, otwarte rany takze. Teraz jestem po antybiotykach- kremach i globulkach dopochwowych pimafucort. To bylo jakies zapalenie bakteryjne, grzybica podobno inaczej wyglada. Pamietajcie ze po takim leczeniu trzeba uzupelnic te "dobre bakterie"- moja ginekolog polecila mi kapsulki lactovaginal (www.lactovaginal.pl) mam nadzieje, ze sobie z tym poradzicie, bo wiem ze to jest bardzo nieprzyjemny problem! Buziaki
A czy możesz mi powiedzieć/napisać, ile kosztuje lactovaginal? Będę bardzo wdzięczna
cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-14, 15:04   #8
Misiaczek20
Raczkowanie

miedzy 25-32 zlzalezy od apteki ja polecam takze pic duzo jogurtow naturalnych i kefiow gdyz one zawieraja zywe kultury bakterii kwasdu mlekowego jak rowniez mozecie dodatkowo lykac tez bakteriekwasu mlekowego w tabletkach jednakze w wypadku infekcji ginekologicznych laktovaginal i kefiry i jogurty to najlepsze wyjscie

Misiaczek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 15:23   #9
małyaniołek
Raczkowanie

GG do małyaniołek

lactovaginal kosztuje u mnie w aptece 21 PLN buziaki
Stary 2005-11-15, 09:06   #10
cypressangel
Zakorzenienie

Dzięki za odpowiedź
cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-21, 09:53   #11
żaba :)
Raczkowanie

GG do żaba :)

Misiaczek20 czy tylko naturalne jogurty czy np takie z owocami również działają korzystnie?
żaba :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-21, 10:07   #12
żaba :)
Raczkowanie

GG do żaba :)

Misiaczek20 i jeszcze jedno pytanko. Słyszałam, że podmywanie się jogurtem naturalnym pomaga na sprawy ginekologiczne, ale czy jedzenie również?
żaba :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-21, 13:56   #13
Misiaczek20
Raczkowanie

jedzienie jogurtu pomaga wzbogacic ci flore bakteryjna organizmu ta naturalna a co do jogurtu najlepiej naturalne co do podmywania sie jogurtem nie slyszalam wiem jedno ze wszysytkie srodki do higieny intymnej jeszcze bardziejz aburzaja flore bakteryjna i to one sa jednym z najczestrzych powodow infekcji mi lekarz kazal sie podmywac albo mydelkiem dla dzieci albo srodkiem kupowanym w aptece moge napisac zle nazwe wangoseptem

Misiaczek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-21, 14:10   #14
Suarti
Zadomowienie

Pare lat temu, mialam dolegliwosci tutaj opisane. Zaczelo sie od swedzenia, pomyslalam ze to grzybica i smarowalam clotrimazolem, ale nie pomoglo. Po paru dniach bylo jeszcze gorzej, pojawily sie bardzo bolace ranki. Mialam goraczke.Wtedy poszlam do ginekologa i okazalo sie ze to opryszczka. Dostalam tabletki i masc. Po ok tygodniu przeszlo. Skad to sie u mnie wzielo nie mam pojecia (mialam wtedy stalego partnera( wtedy jeszcze meza)). Niektorzy twierdza ze opryszczka genitalna to ta sama ktora niektorzy maja na ustach, inni twierdza ze to rozne odmiany tego wirusa. Jezeli to jednak to samo, wtedy moge sobie wytlumaczyc jak nastapilo u mnie zakazenie opryszczka
Suarti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-21, 16:54   #15
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Och, doskwiera mi jednak brak kamery internetowej u wizażanek.
Przyczyną mogą być zakżenia grzybicze, bakteryjne, wirusowe oraz
alergia. Czasem czynniki są dwa np grzyby + bakterie.
Dodam, że dobrym środkiem wspomagającym leczenie jest jakś preparat stosowany przy odparzeniach pupy u noworodków.

W. Kazimierak
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-11-21, 18:15   #16
małyaniołek
Raczkowanie

GG do małyaniołek

ja przebylam takie bakteryjne zapalenie dwa tygodnie temu. Smarowalam pimafucortem i przyjmowalam takze pimafucort w globulkach dopochwowo. Teraz biore kapsulki dopochwowe lactovaginal, ktore uzupelniaja moje "dobre bakterie" po przebytym zapaleniu. Zauwazylam ze caly czas na bieliznie znajduje sie wydzielina koloru żółtego o nieładnym zapachu. Co to moze oznaczac? Czy to oznacza, ze nie wyleczylam sie do konca? Bede wdzieczna za pomoc
Stary 2005-11-21, 21:50   #17
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Cytat:
ja przebylam takie bakteryjne zapalenie dwa tygodnie temu. Smarowalam pimafucortem i przyjmowalam takze pimafucort w globulkach dopochwowo. Teraz biore kapsulki dopochwowe lactovaginal, ktore uzupelniaja moje "dobre bakterie" po przebytym zapaleniu. Zauwazylam ze caly czas na bieliznie znajduje sie wydzielina koloru żółtego o nieładnym zapachu. Co to moze oznaczac? Czy to oznacza, ze nie wyleczylam sie do konca? Bede wdzieczna za pomoc
Pomocny moiże być najbardziej posiew wydzieliny + ewentualnie antybiogram.

W. Kazimierak
Stary 2005-11-21, 21:50   #18
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Cytat:

W. Kazimierak
Stary 2005-11-22, 12:57   #19
harrietta
Raczkowanie

Czytając o tych "rankach" przypomniała mi się moja historia.

Miała miejsce jakieś 12 lat temu. 2,3 dni po wizycie u ginekologa !!
zaczęłam odczuwać swędzenie tamtych miejsc po czym zaczęły mi się tworzyć
właśnie takowe ranki. Poszłam do niej (tej ginekolog) i ona była bardzo zdziwiona , gdy jej powiedziałam, że to po wizycie u niej.

Przecierpiałam kilka dni, bo to szczypało,ale wyleczyłam tylko że od tego czasu miałam potem problemy z grzybicami. Niedobrze mi sie robi jak sobie o tym przypomnę.
harrietta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-26, 07:59   #20
olcia7
Zadomowienie

GG do olcia7

No to Ci Harrietta współczuję.... Ja kilka dni temu byłam... hm mam nadzieję, że czegoś nie złapałam . A tak w ogóle to p. doktor wykluczyła opryszczkę, przepisała mnie i mężowi Flumykon (doustnie), choć jak stwierdziła, grzybica jest już zaleczona (smarowałam Clotrimazolem i stosowałam irygacje z Tantum Rosa) i poleciła dalej stosować jeszcze Clotrimazol. No i tyle..

Wymiana
Stary 2005-12-22, 16:38   #21
małyaniołek
Raczkowanie

GG do małyaniołek

Cytat:
Napisane przez dr W.Kazimierak

W. Kazimierak
Byłam z tym problemem u ginekologa. Zbadal mnie i powiedzial, ze wszystko jest w porzadku. Ta zółtawa wydzielina moze byc wynikiem niskiej zawartosci hormonow w Harmonecie. Powoduje to tak jakby plamienia. Dziwi mnie to, poniewaz to nie jest zaden brazowawy kolor, tylko zupelnie żółty.. Dostałam tabletki dopochwowe gynalgin, (przez 5 dni). Mam nadzieje, ze ginekolog wiedzial co mowil i tak tez jest. Martwi mnie to, bo utrzymuje sie to juz ponad 1,5 miesiaca, a musze nosic codziennie wkladki.

Przy ewentualnej zmianie tabletek- ktore tabletki maja wiecej hormonow od Harmonetu??
Stary 2005-12-24, 10:36   #22
małyaniołek
Raczkowanie

GG do małyaniołek

bede wdzieczna za odpowiedz
Stary 2005-12-24, 14:45   #23
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

W opisanej sytuacji naprawdę lepiej zrobić badanie tej wydzieliny.
Przynajmniej, na początek rozmaz mikrobiologiczny.

Harmonet jest niskodawkowym środkiem antykoncepcyjnym, zatem wiele
tabletek ma wyższą zawartość etynyloestradiolu
(Cilest, Marvelon, Femoden, Minulet oraz praktycznie wszystkie leki wcześniejszej generacji).

Żółty kolor wydzieliny nijak się ma do niskiej zawartości hormonów w tabletce.
Leczenie nie może być bardziej uciążliwe od choroby

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-12-25, 13:23   #24
małyaniołek
Raczkowanie

GG do małyaniołek

dziekuje bardzo za odpowiedz! Po swietach koniecznie udam sie na badania. Zaluje bardzo, ze niektorzy ginekolodzy sa niekompetentni i nie potrafia dobrze potrafic diagnozy...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości