|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
"ranki" w "okolicach"
Brałam niedawno antybiotyki. Czy tworzące się "ranki" (jakby nadżerki" na zewnątrz) też są objawem grzybicy? Dodam, że pojawiają się również w okolicy odbytu. Pieką i lekko krwawią. Użycie Clotrimazolu w kremie narazie zlikwidowało te przykre objawy. Wiem oczywiście, że podstawowa rzecz to wizyta u ginekologa, ale muszę wytrzymać do przyszłego tygodnia, kiedy pani doktor wróci z L4. Póki co radzę się wirtualnie. Być moze ktoś ma podobny problem?..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: "ranki" w "okolicach"
ja mam
![]() ale nie wiem co z tym zrobić. ja proponuje iść do innego ginekologa byleby nie czekać. ja jeszcze jestem na antybiotykach (jutor ostania porcja- hurra). mi sie to zaczeło przedwczoraj i narazie tylko swiędzi i piecze. z domowych metod próbowałam już wszystkiego (słyszałam o smarowaniu tych okolic jogurtem naturalnym, chodzi o dobre bakterie). ja do ginekologa ide w poniedziłek ![]() gdybym wiedziała że tak to sie skończy nigdy bym sie nie zdecydowała na antybiotyki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Narazie problem u mnie ustał, bo wysępiłam od bratowej Clotrimazol... Wiem, że to tylko powierzchowne zlikwidowanie problemu, to samo dotyczyć może "wnętrza". Nie mam ani pieczenia, ani swędzenia, ani "ranek", ale wiem, że to tylko zasługa kremu. Tak czy siak udam się do lekarza dopiero w przyszłym tygodniu (no bo chyba grzybica, skoro była, to się nie może samowyleczyć
![]() Jak najszybciej zgłoszę się do specjalisty, słowo! Acha, ja brałam antybiotyk na zapalenie krtani (Amotax, Amitax, czy jakoś tak...)i Bogu dzięki pomógł, bo odzyskałam mowę... ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ja biore duomox na zatoki a jeśli to sie przeniosło na twojego męża to nie chce ci martwić ale to raczej jest grzybica
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Tak myślałam, że może się to tak skończyć. Ale w końcu mamy leki. Nie wiem, wydaje mi się to normalne. Damy radę. Grzybom mówimy stanowcze i zdecydowane nie!
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
hej ja mialam niedawno ten sam problem. Trzeba koniecznie isc do ginekologa, ja z tym troche zwlekalam i pozniej bardzo cierpialam- swedzialo, pieklo i bolalo jak cholera, byly duze czerwone krostki, otwarte rany takze. Teraz jestem po antybiotykach- kremach i globulkach dopochwowych pimafucort. To bylo jakies zapalenie bakteryjne, grzybica podobno inaczej wyglada. Pamietajcie ze po takim leczeniu trzeba uzupelnic te "dobre bakterie"- moja ginekolog polecila mi kapsulki lactovaginal (www.lactovaginal.pl) mam nadzieje, ze sobie z tym poradzicie, bo wiem ze to jest bardzo nieprzyjemny problem! Buziaki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
miedzy 25-32 zlzalezy od apteki
![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
lactovaginal kosztuje u mnie w aptece 21 PLN
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Misiaczek20 czy tylko naturalne jogurty czy np takie z owocami również działają korzystnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Misiaczek20 i jeszcze jedno pytanko. Słyszałam, że podmywanie się jogurtem naturalnym pomaga na sprawy ginekologiczne, ale czy jedzenie również?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
jedzienie jogurtu pomaga wzbogacic ci flore bakteryjna organizmu ta naturalna a co do jogurtu najlepiej naturalne
![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Pare lat temu, mialam dolegliwosci tutaj opisane. Zaczelo sie od swedzenia, pomyslalam ze to grzybica i smarowalam clotrimazolem, ale nie pomoglo. Po paru dniach bylo jeszcze gorzej, pojawily sie bardzo bolace ranki. Mialam goraczke.Wtedy poszlam do ginekologa i okazalo sie ze to opryszczka. Dostalam tabletki i masc. Po ok tygodniu przeszlo. Skad to sie u mnie wzielo nie mam pojecia (mialam wtedy stalego partnera( wtedy jeszcze meza)). Niektorzy twierdza ze opryszczka genitalna to ta sama ktora niektorzy maja na ustach, inni twierdza ze to rozne odmiany tego wirusa. Jezeli to jednak to samo, wtedy moge sobie wytlumaczyc jak nastapilo u mnie zakazenie opryszczka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Och, doskwiera mi jednak brak kamery internetowej u wizażanek.
Przyczyną mogą być zakżenia grzybicze, bakteryjne, wirusowe oraz alergia. Czasem czynniki są dwa np grzyby + bakterie. Dodam, że dobrym środkiem wspomagającym leczenie jest jakś preparat stosowany przy odparzeniach pupy u noworodków. W. Kazimierak |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
ja przebylam takie bakteryjne zapalenie dwa tygodnie temu. Smarowalam pimafucortem i przyjmowalam takze pimafucort w globulkach dopochwowo. Teraz biore kapsulki dopochwowe lactovaginal, ktore uzupelniaja moje "dobre bakterie" po przebytym zapaleniu. Zauwazylam ze caly czas na bieliznie znajduje sie wydzielina koloru żółtego o nieładnym zapachu. Co to moze oznaczac? Czy to oznacza, ze nie wyleczylam sie do konca? Bede wdzieczna za pomoc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W. Kazimierak |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W. Kazimierak |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Czytając o tych "rankach" przypomniała mi się moja historia.
Miała miejsce jakieś 12 lat temu. 2,3 dni po wizycie u ginekologa !! ![]() zaczęłam odczuwać swędzenie tamtych miejsc po czym zaczęły mi się tworzyć właśnie takowe ranki. Poszłam do niej (tej ginekolog) i ona była bardzo zdziwiona ![]() Przecierpiałam kilka dni, bo to szczypało,ale wyleczyłam tylko że od tego czasu miałam potem problemy z grzybicami. Niedobrze mi sie robi jak sobie o tym przypomnę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
No to Ci Harrietta współczuję.... Ja kilka dni temu byłam... hm mam nadzieję, że czegoś nie złapałam
![]()
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przy ewentualnej zmianie tabletek- ktore tabletki maja wiecej hormonow od Harmonetu?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
bede wdzieczna za odpowiedz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
W opisanej sytuacji naprawdę lepiej zrobić badanie tej wydzieliny.
Przynajmniej, na początek rozmaz mikrobiologiczny. Harmonet jest niskodawkowym środkiem antykoncepcyjnym, zatem wiele tabletek ma wyższą zawartość etynyloestradiolu (Cilest, Marvelon, Femoden, Minulet oraz praktycznie wszystkie leki wcześniejszej generacji). Żółty kolor wydzieliny nijak się ma do niskiej zawartości hormonów w tabletce.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
dziekuje bardzo za odpowiedz! Po swietach koniecznie udam sie na badania. Zaluje bardzo, ze niektorzy ginekolodzy sa niekompetentni i nie potrafia dobrze potrafic diagnozy...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:34.