Zniekształcenie twarzy w okularach :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-04-16, 20:07   #1
GrowTank
Przyczajenie

Unhappy

Zniekształcenie twarzy w okularach :(

Cześć, niedawno wybrałem się do optyka po nowe okulary ponieważ stare były za słabe. Z pośród kilku modeli, które przypadły mi do gustu zdecydowałem się na jeden model pytając przy okazji w salonie czy nie są za duże. Pani, która mi doradzała powiedziała, że są w porządku, sam również tak uważałem. Zaskoczenie moje pojawiło się jakiś czas później gdy zostały w oprawki wstawione szkła (-2.0 i -2.5) korekcyjne i przestałem się sobie podobać w okularach. Teraz po bokach szkieł widać zniekształcenia twarzy zwłaszcza po lewej stronie i moim zdaniem bardzo źle to wygląda. Moje lewe oko jest bardziej „okrągłe” i mam wrażenie jakbym nosił za duże oprawki. Przymierzając w salonie zerówki bardzo mi się podobały i nie mogłem się doczekać okularów. Teraz mam wrażenie, że źle wyglądam na czym cierpi moja pewność siebie. Mam bzika na punkcie symetrii i tracę nadzieję, że przyzwyczaję się do takich zniekształceń i ostatecznie okulary będą leżeć głęboko w biurku

Edytowane przez GrowTank
Czas edycji: 2019-05-05 o 16:29
GrowTank jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-16, 21:23   #2
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Dot.: Zniekształcenie twarzy w okularach :(

Ja mam szkła - 6, które pomniejszają mi oczy o połowę i też mocno "ścinają" twarz z boku. I wiesz co? Okazało się, że nikt poza mną tego nie widzi! Dopiero gdy zwróciłam na to uwagę i kazałam koleżance obserwować moje oczy w okularach i bez, zauważyła różnicę.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-16, 21:26   #3
skazana_na_bluesa
.

a to nie jest przypadkiem wina mocy szkieł? albo mocy i grubości?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-16, 21:29   #4
natalcia250
sentimental animal

to wina mocy szkieł, ja mam -4 i strasznie zmniejszają mi oczy, dlatego noszę soczewki. mój były też miał tyle, ale u niego w okularach w ogóle nie było tego widać, da się zrobić tak, żeby szkła były cienkie i nie deformowały, ale to chyba dosyć drogie.
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-16, 21:30   #5
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Napisane przez GrowTank Pokaż wiadomość
Cześć, niedawno wybrałem się do optyka po nowe okulary ponieważ stare były za słabe. Z pośród kilku modeli, które przypadły mi do gustu zdecydowałem się na jeden model pytając przy okazji w salonie czy nie są za duże. Pani, która mi doradzała powiedziała, że są w porządku, sam również tak uważałem. Zaskoczenie moje pojawiło się jakiś czas później gdy zostały w oprawki wstawione szkła (-2.0 i -2.5) korekcyjne i przestałem się sobie podobać w okularach. Teraz po bokach szkieł widać zniekształcenia twarzy zwłaszcza po lewej stronie i moim zdaniem bardzo źle to wygląda. Moje lewe oko jest bardziej „okrągłe” i mam wrażenie jakbym nosił za duże oprawki. Przymierzając w salonie zerówki bardzo mi się podobały i nie mogłem się doczekać okularów. Teraz mam wrażenie, że źle wyglądam na czym cierpi moja pewność siebie. Mam bzika na punkcie symetrii i tracę nadzieję, że przyzwyczaję się do takich zniekształceń i ostatecznie okulary będą leżeć głęboko w biurku
fajnie wygladasz, nikt nie wpatruje sie tak w okulary i nie widzi tego co ty
noś śmiało

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-16, 21:58   #6
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
to wina mocy szkieł, ja mam -4 i strasznie zmniejszają mi oczy, dlatego noszę soczewki. mój były też miał tyle, ale u niego w okularach w ogóle nie było tego widać, da się zrobić tak, żeby szkła były cienkie i nie deformowały, ale to chyba dosyć drogie.

Czytałam, że pocienianie niweluje zmniejszanie minimalnie albo wcale (przy dużych wadach) bo największy wpływ ma moc szkileł. Moje są mocno pocienianie (index 1,67) a zmniejszają oczy.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-16, 22:08   #7
utracona11
Raczkowanie

Nie myślałeś o szkłach kontaktowych? Są o wiele wygodniejsze, ja praktycznie się od nich uzależniłam i nie wyobrażam powrotu do okularów.
utracona11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-04-16, 22:17   #8
2011607111034
Konto usunięte

Patrzę na to zdjęcie od 5 minut i nadal nie wiem o co chodzi, serio. Ale to może dlatego, że sama noszę okulary Nie no, poważnie, wymyślasz problem.
2011607111034 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-16, 23:35   #9
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Venin Pokaż wiadomość
Patrzę na to zdjęcie od 5 minut i nadal nie wiem o co chodzi, serio. Ale to może dlatego, że sama noszę okulary Nie no, poważnie, wymyślasz problem.
Ja również nie.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-17, 08:59   #10
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

To wina szkieł, a nie okularów, tylko że na to nic nie poradzisz. Nie przejmuj się, ja mam -6 na jednym oku, a jakoś żyję
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-17, 09:55   #11
kaja1981
Rozeznanie

ja tam nic nie widzę, fajnie wyglądają te okulary sądzę, że u siebie widzimy rzeczy, których inni w życiu nie zauważą.

jeśli Cię stać, możesz sobie wybrać jeszcze jedne ja mam trzy pary i noszę w zależności od stroju i nastroju
kaja1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-17, 10:02   #12
favianna
Zakorzenienie

Jakim cudem widzisz jakiejkolwiek różnice w szklach o różnicy tylko pół dioptrii?
Myślę że się niepotrzebnie nakręciłes, wszystko jest ok wg mnie.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-17, 10:13   #13
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Ja mam dużą wadę, duże minusy i jeszcze większe cylindry. Wcześniej nosiłam szkła sferyczne, które zmniejszały oczy, teraz mam asferyczne i tego nie robią, do tego są cieńsze i lżejsze. Nie widzę, żeby z twoimi oczami, twarzą, ani oprawkami było coś nie tak. Serio.

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Jakim cudem widzisz jakiejkolwiek różnice w szklach o różnicy tylko pół dioptrii?
Myślę że się niepotrzebnie nakręciłes, wszystko jest ok wg mnie.
Ja widziałam u siebie. I to dla mnie jest aż pół dioptrii, szkło (sferyczne), którego już nie mam, od razu było sporo grubsze.
Stary 2016-04-17, 10:21   #14
żurawinka
Zakorzenienie

Myślę że problem jest w tym że przeszedłeś z małej wady na większą i moc szkieł tez zaczyna być wyższa, grubsze szkła i optycznie oko mniejsze - ale nie masz małych oczu więc nie widać znaczącego pomniejszenia. Po drugie oczy są jednak zawsze nieco inne od siebie, nie są proporcjonalnie takie same. Po trzecie uważam że masz dobrze dobrane okulary , oko jest na środku soczewki, nie wystają po bokach twarzy, nie są za duże. Możesz poprosić kogoś żeby Ci zrobił zdjęcie w większej odległości - u mnie np. brązowe wąskie oprawki sprawiają że oczy na zdjęciach wyglądają na zaspane ( u mojej znajomej np.wyglądały jakby zezowała ), a czarne charakterne. Zawsze dobrze wziąć kogoś na przymiarkę okularów kto obiektywnie nas oceni jak wyglądamy.

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Cytat:
Napisane przez agniesiaa Pokaż wiadomość
Ja mam dużą wadę, duże minusy i jeszcze większe cylindry. Wcześniej nosiłam szkła sferyczne, które zmniejszały oczy, teraz mam asferyczne i tego nie robią, do tego są cieńsze i lżejsze. Nie widzę, żeby z twoimi oczami, twarzą, ani oprawkami było coś nie tak. Serio.

A możesz napisać czy takie szkła są dużo droższe niż "zwykłe" ? Doczytałam że to sprawa dla wykwalifikowanego optyka a nie zwykłego optyka

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-17, 11:37   #15
agniesiaa

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość

A możesz napisać czy takie szkła są dużo droższe niż "zwykłe" ? Doczytałam że to sprawa dla wykwalifikowanego optyka a nie zwykłego optyka
Tak, są dużo droższe. Ja jak je założyłam pierwszy raz, to mi się płakać chciało. Jeszcze się w nich uczę chodzić, rzeczywistość jest w nich inna, mniejsza (to znaczy ma naturalne wymiary, ale w sferycznych była większa i tamta mi się bardziej podobała). Do tego plastiki, więc dużo cieńsze i lżejsze, ale to zupełnie inne widzenie. Zastanawiam się, czy kiedykolwiek w 100% się do nich przyzwyczaję Bo po tylu latach noszenia sferycznych nie jest to takie pewne. Tu więcej info http://www.okularyporadnik.pl/asferyczne.html
Stary 2016-04-17, 15:04   #16
GrowTank
Przyczajenie

Dziękuję wam za miłe słowa może faktycznie nie jest to aż tak widoczne. Gdy mówiłem o tym mojej Mamie to musiałem trzy razy tłumaczyć zanim zrozumiała o co mi chodzi ponieważ wcześniej tego nie widziała
Popytam za jakiś czas znajomych czy widzą te zniekształcenia. Zastanawiam się też nad soczewkami ale to może za jakiś czas. Co do szkieł asferycznych i podwójnie asferycznych to ich cena mnie odstrasza. Póki co liczę że przywyknę do okularów jak nie to soczewki.

Dziękuję za tak liczne odpowiedzi ! Nie spodziewałem się
GrowTank jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-17, 15:38   #17
agniesiaa

Cytat:
Napisane przez GrowTank Pokaż wiadomość
Dziękuję wam za miłe słowa może faktycznie nie jest to aż tak widoczne. Gdy mówiłem o tym mojej Mamie to musiałem trzy razy tłumaczyć zanim zrozumiała o co mi chodzi ponieważ wcześniej tego nie widziała
Popytam za jakiś czas znajomych czy widzą te zniekształcenia. Zastanawiam się też nad soczewkami ale to może za jakiś czas. Co do szkieł asferycznych i podwójnie asferycznych to ich cena mnie odstrasza. Póki co liczę że przywyknę do okularów jak nie to soczewki.

Dziękuję za tak liczne odpowiedzi ! Nie spodziewałem się
Ale po co ich o to pytać i jeszcze zwracać uwagę na coś, czego pewnie nikt z nich nie zauważy
Stary 2016-04-17, 18:26   #18
Parabelka
Panaroja

Tak się wygląda w okularach i NIKT na to nie zwraca uwagi , daj sobie spokój

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-18, 15:28   #19
lza_slonca
Zakorzenienie

bosz jak ja bym chciała tak wyglądać w okularach haha:d mam -12 i to dopiero jazda jest

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-18, 18:40   #20
Holly85
Zadomowienie

o nie wina tego jednego szkla tylko tak ustawiłeś głowę do zdjęcia, po drugiej stronie na pewno też się robi coś takiego. i to nie wina oprawek tylko wlasnie szkieł, kazdy kto nosi okulary tak ma
nie przejmuj się,!
Holly85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-20, 20:49   #21
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
bosz jak ja bym chciała tak wyglądać w okularach haha:d mam -12 i to dopiero jazda jest
Ja mam -9
To dopiero ścina twarz :P

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-21, 07:45   #22
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Ja mam -9
To dopiero ścina twarz :P
podzielam mała różnica przy takich dużych wadach ale jazda totalna

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości