|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pomocy KOLKA...
Dziewczyny moze któras z was wie co to jest własciwie ta kolka jelitowa, od czego ona jest i jak sobie z nią poradzic???
![]() Mam juz dosyć ćwiczeń zamiast przynosić mi korzyści pojawia sie ból juz po 20 minutach ćwiczen ![]() ![]() ![]() Poradzccie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
*sportaddict*
|
Dot.: Pomocy KOLKA...
Noworodek i niemowlę sygnalizuje nam swoje potrzeby za pomocą płaczu. A gdy okresy płaczu są długie i częste, rodzice zaczynają się niepokoić. Jednak nie zawsze długi okres płaczu dziecka musi oznaczać chorobę, niektóre noworodki i niemowlęta płaczą, bo taki mają temperament.
Natomiast przeraźliwy płacz i ciągły krzyk dziecka może sugerować kolkę jelitową. Kolka jelitowa to stan, w którym noworodki lub niemowlęta nagle zaczynają głośno płakać przez dłuższy okres czasu, twarz ich staje się czerwona, brzuszek napięty, a nóżki podciągnięte. CO TO JEST KOLKA JELITOWA? Jest to napadowy ból brzucha z towarzyszącym mu głośnym i długotrwałym płaczem. Napady te trwają od kilku minut do 2 godzin (łącznie 3 lub więcej godzin na dobę), występują częściej niż 3 dni w tygodniu i utrzymują się powyżej 3 tygodni. U KOGO WYSTĘPUJE? Występuje u 10-40 % niemowląt do trzeciego miesiąca życia, a najczęściej pojawia się w pierwszym miesiącu życia. Nie ma znaczenia czy dziecko jest karmione piersią czy sztucznie, bo prawdopodobieństwo wystąpienia kolki u obojga jest zbliżone. Z reguły ustępuje samoistnie po trzecim miesiącu życia. OBJAWY MOGĄCE SUGEROWAĆ KOLKĘ? Noworodek lub niemowlę staje się płaczliwe, ma napięty brzuch, a napięcie to zwiększa się wraz z czasem trwania ataku, ma zaczerwienioną twarz, zaciśnięte dłonie oraz podkurczone nogi i stopy, wokół ust może pojawić się zasinienie. W czasie ataku kolki może być oddawany zielony, śluzowaty stolec i gazy. Po oddaniu stolca lub gazów niemowlę uspokaja się i przestaje płakać, a po pewnym czasie znów staje się niespokojne. PRZYCZYNY WYSTĘPOWANIA KOLKI? Nie ma jednej przyczyny, która powoduje kolkę, jednak jest wiele czynników, które mogą sprzyjać jej pojawieniu się: - rodzaj żywienia (alergia/nietolerancja białka krowiego lub często białka sojowego, przedwczesne wprowadzanie produktów stałych do diety dziecka, alergia na produkty spożywane przez karmiącą matkę: jajka, mleko, soja, dorsz, kukurydza, pomidor) - karmienie(przekarmianie bądź niedokarmianie, pozycja karmienia i położenie do odbicia, typ smoczka i butelki, zbyt szybkie zmienianie piersi podczas karmienia) - zaburzenia żołądkowo - jelitowe (połykanie powietrza czyli tzw. aerofagia powodująca wzdęcia, zdarza się w przypadku karmienia smoczkiem o zbyt dużym otworze, niedojrzałość przewodu pokarmowego, nadmierna perystaltyka jelitowa spowodowana kofeiną bądź nikotyną występującą w mleku od matki, uszkodzenie błony śluzowej jelit, nietolerancja laktozy) - zaburzenia stężenia hormonów przewodu pokarmowego (motyliny i gastryny) - niedojrzałość lub nadwrażliwość układu nerwowego - czynniki psychologiczne ( stres, depresja i stany lękowe matki, konflikty między rodzicami) JAK MOŻNA ZARADZIĆ KOLCE ? Przede wszystkim: - zachowanie spokoju, okazanie czułości i troski swemu dziecku, a wtedy będzie ono spokojniejsze. -częstsze karmienie mniejszymi porcjami. Jeśli dziecko jest karmione sztucznie, wprowadzenie mieszanki opartej na hydrolizatach kazeiny -w przypadku karmienia naturalnego pamiętanie, by karmienie z jednej piersi nie było krótsze niż 15 minut, ponieważ skład pokarmu matki w czasie jednego karmienia jest różny. Na początku karmienia pokarm jest bardziej wodnisty, z większą ilością laktozy, a pod koniec staje się bardziej gęsty i zawiera więcej tłuszczu, a więc jest pożywniejszy) - wykluczenie z diety karmiącej matki niektórych pokarmów : warzyw wzdymających ( jak: kapusta, groch), oraz produktów wywołujących objawy uczulenia u matki szczególnie, gdy jest ona alergiczką. -właściwe układanie do karmienia - pozycja uniesiona lub pionowa -odpowiednie ułożenie dziecka do odbicia po posiłku (ok. pół godziny) -masowanie brzuszka i całego ciała dziecka dwa razy dziennie (można użyć oliwki i delikatnie masować opuszkami palców) -ciepłe okłady na brzuszek -uspokajanie i huśtanie -korzystny, kojący wpływ może wywierać muzyka -układanie dziecka do snu na brzuszku -możliwe jest podawanie do picia herbatki z mięty i kopru włoskiego Należy pamiętać, że zarówno matka karmiąca ani osoby przebywające w otoczeniu dziecka nie mogą palić tytoniu (u dzieci matek palących powyżej 15 papierosów na dobę w czasie ciąży i po porodzie, ryzyko wystąpienia kolki wzrasta dwukrotnie). W przypadkach przedłużających się napadów kolek, można stosować leki uspokajające, rozkurczające, przeciwwzdęciowe, ale tylko wg wskazań lekarza UWAGA! O rozpoznaniu kolki jelitowej decyduje lekarz, ponieważ czasem obraz kliniczny może przypominać niebezpieczne dla życia dziecka choroby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
oj bardzo dziekuje tylko jest jeden mały problem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Kiedys obilo mi sie o uszy ,ze kolka powstaje w sledzionie kiedy ta nie jest w stanie wylapac wszystkich "zurzytych" erytrocytow a wynikiem tego jest wlasnie kolka...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Też miewam kolkę - choć czasem jest to ból w całej klastce piersiowej.
Na pewno jest to spowodowane, tym co jesz przed treningiem. Kiedyś zjadłam fasolkę po bretońsku - to był duuuży błąd. Kiedy zjem coś lekkostrawnego, jakieś warzywa - problem się zmniejsza. Zwróć uwagę na to co jesz przed. I na oddech!
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja nic nie jem bo ćwicze na czczo... wiec to nie mozliwe zeby bylo wlasnie od tego.... ale spróbuje nic nie pic moze to od wody w zołądku... ehhh jak nie przejdzie to chyba lekarz pozostaje...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja też mam dość często kolkę. Jednak zauważyłam, że zazwyczaj pojawia się kiedy nie zachowam co najmniej 1,5 godzinnego odstępu między jedzeniem a ćwiczeniem. Czasem muszę przerwać ćwiczenia, bo ból jest bardzo intensywny. Czasem jednak (np.w przypadku nawet niezbyt szybkiego marszu) czuję kłucie w boku, mimo że nic nie jadłam. Pomaga mi wtedy na chwilę głęboki skłon. Ale też bym się chętnie dowiedziała co takiego jest przyczyną kolki i jak tego unikać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.