Pomocy KOLKA... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-27, 12:56   #1
zadziorna19
Raczkowanie

GG do zadziorna19

Pomocy KOLKA...

Dziewczyny moze któras z was wie co to jest własciwie ta kolka jelitowa, od czego ona jest i jak sobie z nią poradzic???
Mam juz dosyć ćwiczeń zamiast przynosić mi korzyści pojawia sie ból juz po 20 minutach ćwiczen ... Farmaceutka mówila ze na kolki bierze sie tabletki rozkurczowe ale bez przesady nie bede co drugi dzień łykać nospe...

Poradzccie...

Motto: Nic tak nie smakuje, jak świadomość, że jest sie szczuplym...

zadziorna19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-27, 13:27   #2
vadi
*sportaddict*

Dot.: Pomocy KOLKA...

Noworodek i niemowlę sygnalizuje nam swoje potrzeby za pomocą płaczu. A gdy okresy płaczu są długie i częste, rodzice zaczynają się niepokoić. Jednak nie zawsze długi okres płaczu dziecka musi oznaczać chorobę, niektóre noworodki i niemowlęta płaczą, bo taki mają temperament.
Natomiast przeraźliwy płacz i ciągły krzyk dziecka może sugerować kolkę jelitową.
Kolka jelitowa to stan, w którym noworodki lub niemowlęta nagle zaczynają głośno płakać przez dłuższy okres czasu, twarz ich staje się czerwona, brzuszek napięty, a nóżki podciągnięte.

CO TO JEST KOLKA JELITOWA?
Jest to napadowy ból brzucha z towarzyszącym mu głośnym i długotrwałym płaczem. Napady te trwają od kilku minut do 2 godzin (łącznie 3 lub więcej godzin na dobę), występują częściej niż 3 dni w tygodniu i utrzymują się powyżej 3 tygodni.

U KOGO WYSTĘPUJE?
Występuje u 10-40 % niemowląt do trzeciego miesiąca życia, a najczęściej pojawia się w pierwszym miesiącu życia. Nie ma znaczenia czy dziecko jest karmione piersią czy sztucznie, bo prawdopodobieństwo wystąpienia kolki u obojga jest zbliżone. Z reguły ustępuje samoistnie po trzecim miesiącu życia.

OBJAWY MOGĄCE SUGEROWAĆ KOLKĘ?
Noworodek lub niemowlę staje się płaczliwe, ma napięty brzuch, a napięcie to zwiększa się wraz z czasem trwania ataku, ma zaczerwienioną twarz, zaciśnięte dłonie oraz podkurczone nogi i stopy, wokół ust może pojawić się zasinienie. W czasie ataku kolki może być oddawany zielony, śluzowaty stolec i gazy. Po oddaniu stolca lub gazów niemowlę uspokaja się i przestaje płakać, a po pewnym czasie znów staje się niespokojne.

PRZYCZYNY WYSTĘPOWANIA KOLKI?
Nie ma jednej przyczyny, która powoduje kolkę, jednak jest wiele czynników, które mogą sprzyjać jej pojawieniu się:
- rodzaj żywienia (alergia/nietolerancja białka krowiego lub często białka sojowego, przedwczesne wprowadzanie produktów stałych do diety dziecka, alergia na produkty spożywane przez karmiącą matkę: jajka, mleko, soja, dorsz, kukurydza, pomidor)
- karmienie(przekarmianie bądź niedokarmianie, pozycja karmienia i położenie do odbicia, typ smoczka i butelki, zbyt szybkie zmienianie piersi podczas karmienia)
- zaburzenia żołądkowo - jelitowe (połykanie powietrza czyli tzw. aerofagia powodująca wzdęcia, zdarza się w przypadku karmienia smoczkiem o zbyt dużym otworze, niedojrzałość przewodu pokarmowego, nadmierna perystaltyka jelitowa spowodowana kofeiną bądź nikotyną występującą w mleku od matki, uszkodzenie błony śluzowej jelit, nietolerancja laktozy)
- zaburzenia stężenia hormonów przewodu pokarmowego (motyliny i gastryny)
- niedojrzałość lub nadwrażliwość układu nerwowego
- czynniki psychologiczne ( stres, depresja i stany lękowe matki, konflikty między rodzicami)

JAK MOŻNA ZARADZIĆ KOLCE ?
Przede wszystkim:
- zachowanie spokoju, okazanie czułości i troski swemu dziecku, a wtedy będzie ono spokojniejsze.
-częstsze karmienie mniejszymi porcjami. Jeśli dziecko jest karmione sztucznie, wprowadzenie mieszanki opartej na hydrolizatach kazeiny
-w przypadku karmienia naturalnego pamiętanie, by karmienie z jednej piersi nie było krótsze niż 15 minut, ponieważ skład pokarmu matki w czasie jednego karmienia jest różny. Na początku karmienia pokarm jest bardziej wodnisty, z większą ilością laktozy, a pod koniec staje się bardziej gęsty i zawiera więcej tłuszczu, a więc jest pożywniejszy)
- wykluczenie z diety karmiącej matki niektórych pokarmów : warzyw wzdymających ( jak: kapusta, groch), oraz produktów wywołujących objawy uczulenia u matki szczególnie, gdy jest ona alergiczką.
-właściwe układanie do karmienia - pozycja uniesiona lub pionowa
-odpowiednie ułożenie dziecka do odbicia po posiłku (ok. pół godziny)
-masowanie brzuszka i całego ciała dziecka dwa razy dziennie (można użyć oliwki i delikatnie masować opuszkami palców)
-ciepłe okłady na brzuszek
-uspokajanie i huśtanie
-korzystny, kojący wpływ może wywierać muzyka
-układanie dziecka do snu na brzuszku
-możliwe jest podawanie do picia herbatki z mięty i kopru włoskiego
Należy pamiętać, że zarówno matka karmiąca ani osoby przebywające w otoczeniu dziecka nie mogą palić tytoniu (u dzieci matek palących powyżej 15 papierosów na dobę w czasie ciąży i po porodzie, ryzyko wystąpienia kolki wzrasta dwukrotnie).

W przypadkach przedłużających się napadów kolek, można stosować leki uspokajające, rozkurczające, przeciwwzdęciowe, ale tylko wg wskazań lekarza

UWAGA!
O rozpoznaniu kolki jelitowej decyduje lekarz, ponieważ czasem obraz kliniczny może przypominać niebezpieczne dla życia dziecka choroby.
vadi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-27, 13:34   #3
zadziorna19
Raczkowanie

GG do zadziorna19

oj bardzo dziekuje tylko jest jeden mały problem ja mam juz 20 na karku i łapie mnie ona tylko przy cwiczeniach lub szybkim marszu wiec mnie to chyba nie dotyczy no chyba ze musze powiedziec mamie zeby mnie po brzuszku poglaskała moze to wina mojego tluszczyku ktory nie chce spadac... bo odzywiam sie raczej racjonalnie... no nie liczac tych swiąt...

Stary 2005-12-27, 13:38   #4
parvaa
Wtajemniczenie

Kiedys obilo mi sie o uszy ,ze kolka powstaje w sledzionie kiedy ta nie jest w stanie wylapac wszystkich "zurzytych" erytrocytow a wynikiem tego jest wlasnie kolka...
parvaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-27, 14:34   #5
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Też miewam kolkę - choć czasem jest to ból w całej klastce piersiowej.
Na pewno jest to spowodowane, tym co jesz przed treningiem. Kiedyś zjadłam fasolkę po bretońsku - to był duuuży błąd. Kiedy zjem coś lekkostrawnego, jakieś warzywa - problem się zmniejsza. Zwróć uwagę na to co jesz przed. I na oddech!
Stary 2005-12-27, 15:40   #6
zadziorna19
Raczkowanie

GG do zadziorna19

ja nic nie jem bo ćwicze na czczo... wiec to nie mozliwe zeby bylo wlasnie od tego.... ale spróbuje nic nie pic moze to od wody w zołądku... ehhh jak nie przejdzie to chyba lekarz pozostaje...

Stary 2005-12-27, 19:29   #7
nebraska
Zakorzenienie

ja też mam dość często kolkę. Jednak zauważyłam, że zazwyczaj pojawia się kiedy nie zachowam co najmniej 1,5 godzinnego odstępu między jedzeniem a ćwiczeniem. Czasem muszę przerwać ćwiczenia, bo ból jest bardzo intensywny. Czasem jednak (np.w przypadku nawet niezbyt szybkiego marszu) czuję kłucie w boku, mimo że nic nie jadłam. Pomaga mi wtedy na chwilę głęboki skłon. Ale też bym się chętnie dowiedziała co takiego jest przyczyną kolki i jak tego unikać

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-12-27, 21:16   #8
zadziorna19
Raczkowanie

GG do zadziorna19

Cytat:
Napisane przez nebraska
Jednak zauważyłam, że zazwyczaj pojawia się kiedy nie zachowam co najmniej 1,5 godzinnego odstępu między jedzeniem a ćwiczeniem.
Hmmm to spróbuje nie jesc 2 godziny przed jak ćwicze wieczorem, ale rano nigdy nie jem czyli ostatni posilek mam przed 14 godzinami... Oj nie wiem co juz robić a skłony jak skłony zadko pomagają ostatnio nospą sie poratowałam...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości