|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Stare antykwariaty/księgarnie/biblioteki
Witajcie.
Może moje pytanie wyda się dziwne, ale ciekawi mnie, czy istnieją gdzieś w Polsce, czy nawet na całym świecie takie stare antykwariaty,księgarnie, bądź biblioteki ze starymi i zakurzonymi książkami..takie pomieszczenia z klimatem jak w książkach, czy w filmach, np w filmie 'Atramentowe serce'. Pytam, ponieważ marzy mi się bardzo aby takowe istniały! Kocham książki!! I chętnie znalazłabym się w takim starym antykariacie, gdzie zapomina się o wszystkich problemach, a wkracza się w świat książek.. ajj... pewnie w naszym życiu nie ma takich miejsc, hmm..ale warto zapytać.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Stare antykwariaty/księgarnie/biblioteki
Nie sądzę, żebyś znalazła gdziekolwiek antykwariaty z zakurzonymi półkami
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Oj..ale to ma właśnie klimat.. półki nie muszą być zagrzybiałe ;p Nikt nie wyobrażał sobie Siebie w takich właśnie miejscach??? Cos pięknego..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Oczywiście, że wyobrażał
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No w końcu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
W Warszawie na Madalińskiego, ok 100 m przy wlocie do Puławskiej jest taki jeden antykwariat, małe pomieszczenie ok 5x5 m. Półki uginają się pod ciężarem, książki leżą w kupkach na podłodze, na stoliku, na parapecie, wszędzie!
![]() Kiedyś udało mi się wyszperać jakieś stare niemieckie nuty. Niestety nigdzie nie było daty wydania. Po poszukiwaniach w internecie odkryłam, że drukarnia, która je wydała zakończyła swoją działalność ok 1800 r. (a zapłaciłam za nie całe 12zł ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ty szczęściaro! Kto wie, może należały wcześniej do samego Mozarta? ![]() Pozwolę sobie wrzucić 2 zdjęcia warszawskiego antykwariatu Kwadryga przy Wilczej. Co prawda, nigdy tam nie byłam ale wygląda dość zachęcająco ![]() Edytowane przez karolina09 Czas edycji: 2010-06-21 o 23:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Cały Kraków, aż od dworca PKP jest zawalony książkami i myślę, że inne miasta uniwersyteckie również.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Oczywiście są takie księgarnie, jedna z słynniejszych mieści się w Portugalii w Porto. Warto zwiedzić to miasto
![]()
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Takie klimatyczne i bardzo stare antykwariaty widziałam raczej na południu Europy, choć w centralnej Europie też się zdarzyło.
W moim mieście (które nie słynie z antykwariatów i księgarni tak jak Kraków czy Warszawa) są miejsca, gdzie można nabyć bardzo stare książki i czasem nawet tanio, ale ich wystrój niekoniecznie jest jakiś stylowy. Choć upolowałam kiedyś Goethego z początku XX w., po niemiecku, drukowanego gotycką czcionką (za całe 15 zł!), a koleżanka kupiła jakiś zbiór opowiadań w jidysz. Jak się chce znaleźć, to się znajdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
[1=80672f9efaa6a5051e08f4f ad642b1521503c830;7571740 1]Takie klimatyczne i bardzo stare antykwariaty widziałam raczej na południu Europy, choć w centralnej Europie też się zdarzyło.
W moim mieście (które nie słynie z antykwariatów i księgarni tak jak Kraków czy Warszawa) są miejsca, gdzie można nabyć bardzo stare książki i czasem nawet tanio, ale ich wystrój niekoniecznie jest jakiś stylowy. Choć upolowałam kiedyś Goethego z początku XX w., po niemiecku, drukowanego gotycką czcionką (za całe 15 zł!), a koleżanka kupiła jakiś zbiór opowiadań w jidysz. Jak się chce znaleźć, to się znajdzie ![]() O, tak! Ja uwielbiam sobie poszperać w antykwariacie, większość swoich "perełek" kupiłam zupełnym przypadkiem, za stosunkowo małe pieniądze. Choć akurat nie szukam starodruków, bardziej chodzi mi o książki istotne dla mnie zawodowo. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
U mnie niestety nie ma ani jednego antykwariatu, chociaż miasto wojewódzkie.
Nie ogarniam tapatalka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
U mnie jest pełno antykwariatów, kiermasze bukinistów, w kawiarniach są półki z książkami.
Nowe mieszają się ze starymi, więc to pewnie nie to, o co ci chodzi. Kiedyś kupiłam grubo ponad stuletni słownik polsko-niemiecki, drukowany gotykiem. Wspaniały jest, chociaż ciężko mi idzie odczytywanie go ![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
W Edynburgu jest Old Town Bookshop na 8 Victoria Street. Malutkie ale bardzo klimatyczne miejsce. Byłam, kupiłam Pride and prejudice za 7 funtów.
Jest też mała księgarnia naprzeciwko Uniwersytetu Edynburskiego, na Nicholson Street, ale nie pamiętam jak się nazywa - właściciel zawsze odpala płytę z chórem gregoriańskim. A znacie film z Anthony Hopkinsem 84 Charing Cross Road, w którym amerykańska pisarka koresponduje z właścicielem antykwariatu w Londynie? To polecam!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.