|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
kosmtyka naturalna przepisy
szukałam takiego przepisu i nie mogłam sie doszukać. Jak myślicie czy taka mikstura może przynieść jakieś efekty? może któras z wizażanek próbowala...
35g spirytusu, 5g amoniaku,1.5g jodyny, 5g olejku rycynowego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Włosy do usunięcia smarujemy 2x dziennie. PO kilku dniach same wypadną. ![]() przyznam szczerze że pierwszy raz sie spotkałam z taką metodą depilacji... Przepis pochodzi z ksiązki ,,kosmetyka naturalna" Katarzyny Detki ![]() MOJA SETNA WIADOMOŚĆ NA WIZAŻU! ![]()
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: kosmtyka naturalna przepisy
jodyny?ona ci skore zafarbi chyba;/
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
no jodyny tak jest napisane w przepisie
![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No, no, niezła mieszanka. Nie wiem, czy jest skuteczna, ale zapach ma na pewno - pozwól, że posłużę się eufemizmem - specyficzny... ![]() Nigdy nie spotkałam się z tego rodzaju przepisem i bałabym się raczej takiego eksperymentu (podrażnienia, inne właściwości tego płynu). Na forum jest kilka wątków, poświęconych depilacji cukrowej, a na Biochemii Urody przepis na domowy krem, opóźniający porost włosów. Słyszałam też o kremie depilacyjnym z wapna gaszonego, metodzie średniowiecznych piękniś, ale tego raczej nie polecam ![]() Domowy Hair Inhibitor: http://www.biochemiaurody.fora.pl/viewtopic.php?t=19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
kurcze jak mnie weźmie kiedyś na experymetny to spróbuje chyba
![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Opisz, proszę, swoje doświadczenia, jeśli się zdecydujesz. Jestem ciekawa, co to za mieszaniana wybuchowa
![]() Sama raczej pozostanę przy depilatorze i wosku. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ojej, brzmi dośc nieciekawie, ale moze działa, kto wie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
tak na zdrowy rozum to nie dziala
![]() jodyna, chyba ma dzialać odkażająco ale nie wiem po co jak tyle spirytusu, poza tym efekt uboczny:cudny fiolecik jak siniaczek na skórze(może o to chodzi), poza tym olej rycynowy, efekt raczej opdwrotny:wplywa na porost i wzmacnia wloski ![]() ![]() Osobiście nie polecam do próbowania, chyba, że ktoś lubi eksperymenty, ale tu zachęcam do zglaszania sie na ochotnika do testowania nowych leków i kosmetykow, oni przynajmniej za to placą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja znalazłam taką miksturę(w książce stephanie faber kosmetyka naturalna)na włoski na twarzy.Celem tej mikstury jest rozjaśnienie a nie usunięcie włosków.Oto składniki:
1 część perhydrolu 5% 1 część płynnego amoniaku 10 części wody destylowanej. Płynem tym przecieramy 2 razy dziennie skórę. Inną metodą polecaną w tej książce w celu usunięcia drobnego meszku nad górną wargą jest nanoszenie na gorąco pasty złożonej z : łyżki stołowej miodu miód mieszamu z sokiem z połówki cytryny.\po zastygnięciu ścieramy .ponoć schodzi razem z włoskami. Ja jednak sceptycznie podchodzę do wszelkich takich przepisów.Nie przeczę , że nie są skuteczne jednak mamy w sklepach tyle gotowych preparatów, które niejednokrotnie są tańsze łatwiejsze w użyciu i skuteczniejsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A jodyna nie jest przypadkiem ciemnożółta?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A jodyna nie jest przypadkiem ciemnożółta?
jest ![]() ![]() Edytowane przez kasiasiar Czas edycji: 2006-04-25 o 08:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:37.