![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Latanie samolotem :)
Boicie się latać? Jak znosicie okropne turbulencje? Jakieś śmieszne doświadczenia?
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Latanie samolotem :)
Hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na szczęście te moje 6 lotów było bardzo spokojnych, nie było turbulencji ani strasznych sytuacji. Najbardziej przeraża mnie, jak przed startem ludzie się przeżegnują (tak się to pisze? ![]() ![]() A jak Wasze loty? Gdzie latałyście i jakimi liniami? Jak obsługa, warunki i ogólne odczucia? Bardzo mnie to interesuje zawodowo ![]() A może mamy tu jakieś pracownice linii albo stewardesy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja mam potworny problem z cisnieniem w samolocie. Po ostatnim krótkim locie( z Londynu do Katowic) ucho miałam zatkane prze prawie dobę. Polecane sposoby:ssanie cukierków itp w czasie lotu nie pomogły:-(
Raz leciałam ze Szkocji kiedy stewardessa powiedziała: Proponuję nie odpinać pasów .... bałam się jak nie wiem...tym bardziej, że to smutny dla nas dzień był.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
najbardziej podoba mi sie start - przyspieszenie wciska w fotel
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
a ja jeszcze nie leciałam a tak bardzo bym chciała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ogolnie latanie lubie
![]() ![]() Korzystalam z chorwackich lini lotniczych, bardzo przyjemnie sie lecialo, tylko krotko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ciekawe jak to jest... Oby nie tak jak na statku, bo świra dostanę ![]() Płynęłam kiedyś z Francji do UK i tak się bałam że koniec. Nawet kapitana pytałam po angielsku, czy na pokładzie znajduje się odpowiednia ilość szalup ![]() Jak to ich angielski humor, powiedział, że nie ![]()
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Leciałam leciałam... i to niejeden raz
![]() ![]() ![]() Ja chyba się nie potrafię cieszyć z chmur ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Leciałam wiele razy, bez żadnych przygód, mam tylko problemy z nogami, bo w małych samolotach jest mi zdecydowanie za ciasno. Najdalej leciałam do Pekinu i wspominam ten lot najmilej! jak po stole, zero turbulencji i dobre drinki gratis.
Edytowane przez jolantas1955 Czas edycji: 2005-12-28 o 14:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Jestem jedną z osób, które na samą myśl o locie samolotem oblewał zimny pot i marszczył im się grzbiet. Do tego stopnia przerażała mnie ta wizja, że wcale nie musiałam mieć jej w realnej perspektywie, żeby być bliską omdlenia. W dodatku pomimo dokładnej znajomości fizycznych mechanizmów, które sprawiają, że samolot się unosi, mój "zdrowy rozsądek" jakoś odmawiał przyjęcia tego do wiadomości (no bo jak to, sama ważę przecież grubo mniej niż ta kupa żelastwa i nie podfrunę nawet na metr, choćbym wyszła z siebie
![]() Miałam okres kiedy latałam bardzo, bardzo dużo, trudno mi nawet zliczyć wszystkie swoje podróże, wymagała ich moja ówczesna praca. Bardzo mi to pomogło, stałam się samolotową rutyniarą. ![]() ![]() Z turbulencjami problemu nie mam, nigdy nie korzystałam z "torby chorobowej". ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
boje sie wsiasc do samolotu.Gdy sobie pomysla ze "to" sie za chwile oderwie od ziemi to brrrr.Dodatkowo mam lek wysokosci.Kreci mi sie w glowie jak wejde na stol...a co dopiero w samolocie...iles tam tysiecy km od ziemi
![]() Nigdy nie latalama ale gdybym miala w planach lot to sie zastanowie wtedy ![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Ja lecialam samolotem raz, na Krete
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Belcia, nic sie nie boj.. ja rowniez mam okropny lek wysokosci, rece mi sie trzesa nawet jesli nie ma mozliwosci, ze spadne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ale przecież katastrofy lotnicze zdazrają się bardzo rzadko w porównaniu do liczby lotów. To jużłatwiej się uszkodzić mniej lub bardziej jadąc samochodem.
...a tak poza tym...jak już ten samolot spadnie...to już nic Was martwić nie będzie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Będąc dzieckiem kilka razy leciałam LOT-em na trasach krajowych. Były to radzieckie maszyny, do których dziś miałabym obawy wsiąść. Potem dłuższa przerwa, aż do czasu pojawienia się tanich linii lotniczych. Teraz latam mniej więcej co 3 miesiące. Nie są to długie trasy, lot trwa 1,5-2 godziny.
Jest to przyjemność w porównaniu z czekaniem na lotnisku, zwłaszcza gdy lot jest opóźniony. Najbardziej lubię... lądowanie ![]() ![]() ![]() Według mnie latanie jest o wiele mniej stresujące niż pokonywanie dłuższych tras samochodem - tu dopiero trzeba mieć nerwy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja też fruwałam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
w te wakacje pierwszy raz lecialam do Tunezji ( 3 godziny ) lotu tak sie balam ze mialam ju zrezygnowac z wczasow- a szczerze mowiac wiem ze jechalam tam bardziej nie tyle po to zeby odpaczac tylko wlasnie sprawdzic sie - i pokonac moj wielki lek przed lataniem
![]() oczywiscie musialam wziac cos na uspokojenie i przez czaly czas czytalam moja kochana Marie Clair ![]() - i co po jakies 2 godzinach dopiero odwazylam sie spojrzec na chmurki i piekne widoczki i porobic fotki ![]() lot z powrotem byl gorszy dla mnie tylko przez to ze w nocy mielismy transfer i poprostu zmeczona bylam strasznie- turbulencji nie mielismy rzadnych leci sie przyjemnie gdyby nie to ze zawsze masz w sobie ta swiadomosc ze samolotowego wypadku to raczej nie wyjdziesz calo a z samochodowego sa wieksze szanse ![]() next podroz w nastepne wakacje do Budapesztu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ja też leciałam do Tunezji
![]() ![]() Jak wracałam do Polski, gdzieś tak nad Chorwacją strasznie zachciało mi się iść do toalety ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
hahaha ale fajna przygoda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
jak można inaczej sobie radzić z trurbulencjami oprócz przełykania śliny?
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
nie z turbulencjami-czyli wstrząsami, a ze zmianami cisnienia Madziu!Ha
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
ojejku rzeczywiście
![]() ![]() ![]() ![]() Jedna pani na pokłądzie mi powiedziała, że wtedy otwierała szeroko usta... ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
![]()
Ja leciałam raz samolotem na wakacje do Turcji, przeżywałam strasznie ten lot, bo tak się bałam. Przed wylotem wzięłam Aviomarin bo nie wiedziałam jak zareaguje mój żołądek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
A dla mnie chyba najgorsze są zmiany ciśnienia podczas lądowania :O
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
![]()
Ze zmianami ciśnienia poradziłam sobie żując gumę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Mi czasami i to nie pomaga...
![]() Co ja mam z tą toaletą ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Lecialam juz wiele razy samolotem i uwazam to za najlepsza forme komunikacji - przede wszystkim najszybsza! I wbrew pozorom statystycznie bezpieczniejsza niz np. przejazd autokarem (czego nie znosze...).
Pierwszy raz lecialam na Ibize z Berlina (mialam miedzyladowanie w Erfurcie). Lecialam wtedy z Air Berlin i miejsca byly numerowane, bardzo chcialam siedziec przy oknie i udalo mi sie zamienic miejscami. Bylam oczarowana tym, co zobaczylam... Jakby bajkowa kraina z chmur. Przez miedzyladowanie bylo jakies opoznienie i na sama Ibizie dolecialam juz poznym wieczorem (choc sam lot trwa ok 1,5- 2 godzin, dokladnie nie pamietam) i widzialam w nocy "po drodze" oswietlona Majorke, Minorke, no i Ibize... Powort byl mniej ciekawy. Otoz byla wielka burza nad Berlinem, padal deszcz, blyskalo sie i grzmialo... Bedac w powietrzu wygladalo to strasznie. Samolot wpadl w turbulencje, nie mogl wyladowac... Udalo mu sie za drugim razem. Uff! Jednak nie zniechecilo mnie to do latania, wrecz przeciwnie. Na wakacje wybieram sie zawsze samolotem. Zreszta... Dzisiaj, w dobie biletow za 1 zl, jest to bardzo tanie i wygodne. W tym roku bylam kilka razy w Londynie i latalam tanimi liniami Easy Jetem i Wizzairem. Nie sa tak komfortowe (tnie sie koszty np. brakiem darmowych posilkow) i laduja na obrzezach miasta (akurat Londynu), ale czy mniej bezpieczne? Nie powiedzialabym ![]() ![]() Najwieksze wrazenie zrobilo na mnie Heathrow, jest faktycznie ogromnym lotniskiem... Raz zdarzylo mi sie spoznic na samolot. Nie udalo sie przebukowac biletu i z braku wiekszych funduszy musialam wracac autokarem 18 godzin do Polski... To byla najwieksza kara za moje roztrzepanie. Ale to chyba rodzinne, bo moj tata tez raz sie spoznil i musial spedzic noc na lotnisku ![]() A raz zdarzylo mi sie miec 28 kg bagazu, co kosztowalo mnie niemala nadplata... Co wiec moge poradzic tym, ktorzy beda leciec pierwszy raz? Sprawdzac dokladnie godziny wylotu i pilnowac tych 2 godzin na odprawe. ![]() ![]() ... i bonne voyage! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Ja jeszcze nie lecialam nigdy samolotem, ale jakbym miala leciec, to bym sie bardzo bała
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Allen na lęk przed lotem najlepszy jest właśnie lot
![]() Później dostaję SMS-a: "Madzia lecimy za tydzień do Tunezji cieszysz sie?" A ja zonk O_o ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:38.