|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Socjologia na Politechnice Śląskiej
Witam !
Czy ktoras z was studiowala na tym kierunku na tej uczelni ? Chcialam sie dowiedziec z jakiego zakresu sa egzaminy z historii ? Bo wszędzie szukałam i nic nie umiem znalesc jest ino napsiana historia i jezyk obcy, gdzie np na UŚ jest napisane od kiedy do kiedy .... prosze o Odp ...dziękuje
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Socjologia na Politechnice Śląskiej
yyy Socjologia na Politechnice? to mozliwe ?
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Tak
_a zeby bylosmiejszniej to maja wieksze wymagania niz np na Uniwerku bo na polibudzie jest egzam z jezyka obcego i historii z tym ze nie wiem zjakiego dzialu na na Uniwerkui jest tylko egzam z historii z tym ze od kongresu wiedenskiego tylko !!! A chcialabym sie dowiedziec zjakiego materialu na polibude ....a nigdzie nie umiem uzyskac odp
|
|
|
#4 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przez parę lat na socjologię na polibudzie w ogóle nie było egzaminów, potem doszedł jakiś prowizoryczny egzamin z języka ![]() Poza tym...tam jest tylko licencjat...popytaj ludzi co im potem zostaje po tych 3 latach..15 osób moze robic mgr u nas - na US, resztę władze uczelni mają głeboko gdzieś. Tym sposobem albo ktos zostaje z samym licencjatem, albo robi mgr np z zarzadzania... PŚ na pewno udostepni informator. Jestem jednak pewna na 100%, ze egzamin z historii na US bedzi dużo trudniejszy Acha...i dobrze się zastanów co bedziesz robic po...jak to mówią...socjologów ( i pseudosocjologów) jak mrówków ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
wiesz co no ja nic nie hcce mowic ale to raczej ty sie zdziwisz bo na socjologie na politechnice Śląskiej jest egzamin z historii i jezyka-wiem bo kolezanka 3 lata temu zdawala tam, jesli zas chodzi o egzamin na us to boja wiem czy bedzie trudniejszy jest mniejszy material a test to test,
Takze ja sie chce dowiedziec z jakiego materialu siezdaje historiena polibude. Co do socjologow i speudosocjologow to wiesz to chyba czyj wybor kto chce studiowac , jesli chce zasilic szereg socjologow to chyba moja sprawa tak na dobra sprawe to wsyztskich juz jest pod dostatkiem nawet sprztaczek ,inzynierow i magistrow jest w brud a przecieznie wszyscy maja prace w swoim zawodzie
|
|
|
#7 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Uczelni, które oferują socjologię jest mnóstwo. Jedne faktycznie uczą ludzi myslenia, krytycznego spojrzenia na rzeczywistość, inne przekazuja i tak już okrojony materiał do wyuczenia na pamięć. Przykład? Moja kolezanka, absolwentka własnie socjologii po PS w Zabrzu, nie widziała kim był Znaniecki Żeby nie było wątpliwości - sama za kilka miesięcy bronie się z socjologii, dokładnie z zagadnienia związanego z płcią kulturową. Wybrałam te studia świadomie. Interesowali mnie ludzie, wyjasnianie zjawisk społecznych. Niestety po tych paru latach socjologia jako nauka bardziej mnie irytuje niż pasjonuje. Dlatego poszłam w kierunku badań a nie terorii naukowej. Socjologów na rynku pracy jest wielu, niewiele jednak konkretnych umiejetności mogą pracodawcy zaoferować. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Już dawno przez to przeszłam Chciałam się podzielic dość przykrym, jesli spojrzeć na obecą sytuację doświadczeniem - kwalifikacje socjologa są żadne. To tylko wykształcenie, mało konkretne, wymagajace ciagłego dokształcania się na studiach podyplomowychj. Jesli oczywiście chcemy cokolwiek osiagnac.Same studia, jesli są prawdziwie socjologiczne a nie pseudosocjologiczne dają dobre przygotowanie do dalszego kształcenia. Moje oceniam bardzo krytycznie. Rozszerzyły mi horyzonty, ale nie dały prawie zadnych praktycznych umiejetnosci. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiesz ulczelni produkujace "pseudo" jest rzeczywiscie masa i to nie tylko jesli chodzi o dziedzine socjologii![]() ja skonczylam ten kierunek na UwB (nie zbyt prestizowa uczelnia,ale poniewaz kiedrunek mlody to i specjalisci dobrzy bo "sprowadzani" z wawy i krakowa np). bronilam sie na seminarium spoleczenstwa obywatelskiego. choc musze przyznac ze fakultet tzw " cialo i plec na scenie spolecznej" nalezal do jednego z najlepszych i najbardziej ulubionych,pozdr |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Faktycznie jesli chodiz o egzaminy na kierunku socjologia są trudne, lecz później poziom nauki daje wiele do zyczenia. Mam koleżankę, która skończyła w tym roku socjologię i niestety tylko z licencjatem, były wielkie problemy co do utworzenia studiów uzupełniających i tak teraz tylko około 30 osob ma sznsę zrobić mgr z zarzadzania reszta jest skazana na siebie.
Ogólnie nie polecam tego kierunku na PŚ i moim zdaniem władze uczelnie się grubo pomyliły. Zresztą sczerze mówiąc jak ktoś będzie chciał zatrudnić socjologa to z całą pewnością nie po Politechnice i nie piszę tego żeby kogos urazić, tylko uważam że naprawdę powinnaś się zastanowić co do studiowania socjologii na tej uczleni. Pozdrawiam Shiva |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.

pozdrovionka 

klik

wiesz ulczelni produkujace "pseudo" jest rzeczywiscie masa i to nie tylko jesli chodzi o dziedzine socjologii