Socjologia na Politechnice Śląskiej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-28, 00:02   #1
streptococus
Rozeznanie

Question

Socjologia na Politechnice Śląskiej

Witam !
Czy ktoras z was studiowala na tym kierunku na tej uczelni ?
Chcialam sie dowiedziec z jakiego zakresu sa egzaminy z historii ? Bo wszędzie szukałam i nic nie umiem znalesc jest ino napsiana historia i jezyk obcy, gdzie np na UŚ jest napisane od kiedy do kiedy ....
prosze o Odp ...dziękuje

pozdrovionka

taaadaaaam
streptococus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-28, 00:08   #2
elly2
Wtajemniczenie

Dot.: Socjologia na Politechnice Śląskiej

yyy Socjologia na Politechnice? to mozliwe ?

elly2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-28, 12:13   #3
streptococus
Rozeznanie

Tak _
a zeby bylosmiejszniej to maja wieksze wymagania niz np na Uniwerku
bo na polibudzie jest egzam z jezyka obcego i historii z tym ze nie wiem zjakiego dzialu na na Uniwerkui jest tylko egzam z historii z tym ze od kongresu wiedenskiego tylko !!!
A chcialabym sie dowiedziec zjakiego materialu na polibude ....a nigdzie nie umiem uzyskac odp

pozdrovionka

taaadaaaam
Stary 2005-12-28, 12:21   #4
Marilyn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez streptococus
Tak _
a zeby bylosmiejszniej to maja wieksze wymagania niz np na Uniwerku
bo na polibudzie jest egzam z jezyka obcego i historii z tym ze nie wiem zjakiego dzialu na na Uniwerkui jest tylko egzam z historii z tym ze od kongresu wiedenskiego tylko !!!
A chcialabym sie dowiedziec zjakiego materialu na polibude ....a nigdzie nie umiem uzyskac odp
Żebys się nie zdziwiła
Przez parę lat na socjologię na polibudzie w ogóle nie było egzaminów, potem doszedł jakiś prowizoryczny egzamin z języka
Poza tym...tam jest tylko licencjat...popytaj ludzi co im potem zostaje po tych 3 latach..15 osób moze robic mgr u nas - na US, resztę władze uczelni mają głeboko gdzieś. Tym sposobem albo ktos zostaje z samym licencjatem, albo robi mgr np z zarzadzania...
PŚ na pewno udostepni informator. Jestem jednak pewna na 100%, ze egzamin z historii na US bedzi dużo trudniejszy
Acha...i dobrze się zastanów co bedziesz robic po...jak to mówią...socjologów ( i pseudosocjologów) jak mrówków
Pozdrawiam
Marilyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-28, 12:33   #5
hefalumpa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marilyn
Acha...i dobrze się zastanów co bedziesz robic po...jak to mówią...socjologów ( i pseudosocjologów) jak mrówków
Pozdrawiam
tzn ja jedna z mrowek tylko ciekawe czy jestem socjolog czy pseudosocjolog? moglabys mi wyjasnic jak ich odroznic?
hefalumpa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-28, 12:44   #6
streptococus
Rozeznanie

wiesz co no ja nic nie hcce mowic ale to raczej ty sie zdziwisz bo na socjologie na politechnice Śląskiej jest egzamin z historii i jezyka-wiem bo kolezanka 3 lata temu zdawala tam, jesli zas chodzi o egzamin na us to boja wiem czy bedzie trudniejszy jest mniejszy material a test to test,
Takze ja sie chce dowiedziec z jakiego materialu siezdaje historiena polibude.
Co do socjologow i speudosocjologow to wiesz to chyba czyj wybor kto chce studiowac , jesli chce zasilic szereg socjologow to chyba moja sprawa tak na dobra sprawe to wsyztskich juz jest pod dostatkiem nawet sprztaczek ,inzynierow i magistrow jest w brud a przecieznie wszyscy maja prace w swoim zawodzie

pozdrovionka

taaadaaaam
Stary 2005-12-28, 13:03   #7
Marilyn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hefalumpa
tzn ja jedna z mrowek tylko ciekawe czy jestem socjolog czy pseudosocjolog? moglabys mi wyjasnic jak ich odroznic?
Nie wiem

Uczelni, które oferują socjologię jest mnóstwo. Jedne faktycznie uczą ludzi myslenia, krytycznego spojrzenia na rzeczywistość, inne przekazuja i tak już okrojony materiał do wyuczenia na pamięć. Przykład? Moja kolezanka, absolwentka własnie socjologii po PS w Zabrzu, nie widziała kim był Znaniecki

Żeby nie było wątpliwości - sama za kilka miesięcy bronie się z socjologii, dokładnie z zagadnienia związanego z płcią kulturową. Wybrałam te studia świadomie. Interesowali mnie ludzie, wyjasnianie zjawisk społecznych. Niestety po tych paru latach socjologia jako nauka bardziej mnie irytuje niż pasjonuje. Dlatego poszłam w kierunku badań a nie terorii naukowej.
Socjologów na rynku pracy jest wielu, niewiele jednak konkretnych umiejetności mogą pracodawcy zaoferować.
Stary 2005-12-28, 13:09   #8
Marilyn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez streptococus
wiesz co no ja nic nie hcce mowic ale to raczej ty sie zdziwisz bo na socjologie na politechnice Śląskiej jest egzamin z historii i jezyka-wiem bo kolezanka 3 lata temu zdawala tam, jesli zas chodzi o egzamin na us to boja wiem czy bedzie trudniejszy jest mniejszy material a test to test,
Takze ja sie chce dowiedziec z jakiego materialu siezdaje historiena polibude.
Co do socjologow i speudosocjologow to wiesz to chyba czyj wybor kto chce studiowac , jesli chce zasilic szereg socjologow to chyba moja sprawa tak na dobra sprawe to wsyztskich juz jest pod dostatkiem nawet sprztaczek ,inzynierow i magistrow jest w brud a przecieznie wszyscy maja prace w swoim zawodzie
Ja już się nie zdziwię Już dawno przez to przeszłam Chciałam się podzielic dość przykrym, jesli spojrzeć na obecą sytuację doświadczeniem - kwalifikacje socjologa są żadne. To tylko wykształcenie, mało konkretne, wymagajace ciagłego dokształcania się na studiach podyplomowychj. Jesli oczywiście chcemy cokolwiek osiagnac.
Same studia, jesli są prawdziwie socjologiczne a nie pseudosocjologiczne dają dobre przygotowanie do dalszego kształcenia.
Moje oceniam bardzo krytycznie. Rozszerzyły mi horyzonty, ale nie dały prawie zadnych praktycznych umiejetnosci.
Stary 2005-12-29, 12:56   #9
hefalumpa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marilyn
Nie wiem

Uczelni, które oferują socjologię jest mnóstwo. Jedne faktycznie uczą ludzi myslenia, krytycznego spojrzenia na rzeczywistość, inne przekazuja i tak już okrojony materiał do wyuczenia na pamięć. Przykład? Moja kolezanka, absolwentka własnie socjologii po PS w Zabrzu, nie widziała kim był Znaniecki

Żeby nie było wątpliwości - sama za kilka miesięcy bronie się z socjologii, dokładnie z zagadnienia związanego z płcią kulturową. Wybrałam te studia świadomie. Interesowali mnie ludzie, wyjasnianie zjawisk społecznych. Niestety po tych paru latach socjologia jako nauka bardziej mnie irytuje niż pasjonuje. Dlatego poszłam w kierunku badań a nie terorii naukowej.
Socjologów na rynku pracy jest wielu, niewiele jednak konkretnych umiejetności mogą pracodawcy zaoferować.
oki, tak tylko zaczepilam sie o twoja wypowiedz wiesz ulczelni produkujace "pseudo" jest rzeczywiscie masa i to nie tylko jesli chodzi o dziedzine socjologii
ja skonczylam ten kierunek na UwB (nie zbyt prestizowa uczelnia,ale poniewaz kiedrunek mlody to i specjalisci dobrzy bo "sprowadzani" z wawy i krakowa np). bronilam sie na seminarium spoleczenstwa obywatelskiego. choc musze przyznac ze fakultet tzw " cialo i plec na scenie spolecznej" nalezal do jednego z najlepszych i najbardziej ulubionych,pozdr
hefalumpa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-29, 13:30   #10
Shiva
Raczkowanie

Faktycznie jesli chodiz o egzaminy na kierunku socjologia są trudne, lecz później poziom nauki daje wiele do zyczenia. Mam koleżankę, która skończyła w tym roku socjologię i niestety tylko z licencjatem, były wielkie problemy co do utworzenia studiów uzupełniających i tak teraz tylko około 30 osob ma sznsę zrobić mgr z zarzadzania reszta jest skazana na siebie.
Ogólnie nie polecam tego kierunku na PŚ i moim zdaniem władze uczelnie się grubo pomyliły. Zresztą sczerze mówiąc jak ktoś będzie chciał zatrudnić socjologa to z całą pewnością nie po Politechnice i nie piszę tego żeby kogos urazić, tylko uważam że naprawdę powinnaś się zastanowić co do studiowania socjologii na tej uczleni.
Pozdrawiam
Shiva
Shiva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości