Czy waszym zdaniem istnieje co¶ takiego jak powszednienie mi³o¶ci? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-05-16, 10:08   #1
TrocheOptymizmu
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59
Smile

Czy waszym zdaniem istnieje co¶ takiego jak powszednienie mi³o¶ci?

Witajcie, gdy¿ bardzo czêsto s³yszy siê o tym co w pytaniu napisa³am. Pytam z ciekawo¶ci. Dodatkowo tak¿e chcia³abym siê dowiedzieæ jakie s± oznaki dobrego przywi±zania? Czy istnieje w zwi±zku co¶ takiego jak dobre przyzwyczajenie? Mam na my¶li to, ¿e do pewnych spraw / rzeczy siê przyzwyczajamy, odziedziczamy o ile tak mogê to uj±æ pewne nawyki czy inne podobne sprawy po partnerze. Czy mo¿na pozytywnie przyzwyczaiæ siê do jego obecno¶ci? ¯e jest, ¿e mamy w nim wsparcie. Czy jednak przyzwyczajenie to przyzwyczajenie? Bo czêsto siê s³yszy, ¿e przyzwyczajenie = koniec zwi±zku, ale przecie¿ po pewnym czasie mo¿na siê przyzwyczaiæ do partnera trochê, do pewnych spraw, jego nawyków czy innych rzeczy i niekoniecznie musi oznaczaæ to koniec.
Pozdrawiam Was wiza¿anki - Ps. jestem tu nowa, proszê o wyrozumia³o¶æ. Temat jest poruszony jedynie przez m± ciekawo¶æ, z natury jestem CIEKAWSKIE JAJKO.

Edytowane przez TrocheOptymizmu
Czas edycji: 2016-05-16 o 10:10 Powód: Z³e sformu³owanie.
TrocheOptymizmu jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-05-16, 11:06   #2
cava
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 121
Dot.: Czy waszym zdaniem istnieje co¶ takiego jak powszednienie mi³o¶ci?

Cytat:
Napisane przez TrocheOptymizmu Poka¿ wiadomo¶æ
Witajcie, gdy¿ bardzo czêsto s³yszy siê o tym co w pytaniu napisa³am. Pytam z ciekawo¶ci. Dodatkowo tak¿e chcia³abym siê dowiedzieæ jakie s± oznaki dobrego przywi±zania? Czy istnieje w zwi±zku co¶ takiego jak dobre przyzwyczajenie? Mam na my¶li to, ¿e do pewnych spraw / rzeczy siê przyzwyczajamy, odziedziczamy o ile tak mogê to uj±æ pewne nawyki czy inne podobne sprawy po partnerze. Czy mo¿na pozytywnie przyzwyczaiæ siê do jego obecno¶ci? ¯e jest, ¿e mamy w nim wsparcie. Czy jednak przyzwyczajenie to przyzwyczajenie? Bo czêsto siê s³yszy, ¿e przyzwyczajenie = koniec zwi±zku, ale przecie¿ po pewnym czasie mo¿na siê przyzwyczaiæ do partnera trochê, do pewnych spraw, jego nawyków czy innych rzeczy i niekoniecznie musi oznaczaæ to koniec.
Pozdrawiam Was wiza¿anki - Ps. jestem tu nowa, proszê o wyrozumia³o¶æ. Temat jest poruszony jedynie przez m± ciekawo¶æ, z natury jestem CIEKAWSKIE JAJKO.

Dla mnie sta³o¶æ pewnych rzeczy, obecno¶æ partnera w moim ¿yciu, pewno¶æ zachowañ, cech, rytua³y codzienno¶ci to baza poczucia bezpieczeñstwa.
Tak, jestem do tego przyzwyczajona.
Nie, nie powszednieje mi to.
To jest jak ska³a, na której stoj± stabilnie fundamenty zwi±zku.

Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety.
Liz Williams
cava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-05-16, 11:19   #3
raita
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 354

Jestem przyzwyczajona do mojego faceta. Do jego obecno¶ci, do niektórych specyficznych dla niego zachowañ. Uwa¿am, ¿e pewna sta³o¶æ w zwi±zku jest potrzebna, aby zwi±zek by³ udany. Ci±g³a hu¶tawka nie wró¿y nic dobrego.
Wymy¶lanie nowych rzeczy w formie np. wspólnego spêdzania czasu-okej. Ale ci±g³e nowo¶ci w zachowaniach czy totalna niemo¿no¶æ przewidzenia niektórych reakcji faceta to sta³a niepewno¶æ i rozchwiany grunt.

raita jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-05-16, 11:30   #4
TrocheOptymizmu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez raita Poka¿ wiadomo¶æ
Ale ci±g³e nowo¶ci w zachowaniach czy totalna niemo¿no¶æ przewidzenia niektórych reakcji faceta to sta³a niepewno¶æ i rozchwiany grunt.
Nie jestem do koñca pewna czy dobrze zrozumia³am. Masz na my¶li zaufanie?
Co do waszych odpowiedzi - te¿ tak s±dzê, macie kompletn± racjê.
Te¿ jestem przyzwyczajona do tej stabilno¶ci ona daje mi poczucie zaufania, spokoju, bezpieczeñstwa. Praktycznie znam ka¿de reakcje mojego partnera. Wiem czego mogê siê po nim spodziewaæ, gdy co¶ mu powiem, czy cokolwiek. Przede wszystkim dajemy sobie wsparcie... To jest piêkne!
Stary 2016-05-16, 12:28   #5
Nette
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 698

Cytat:
Bo czêsto siê s³yszy, ¿e przyzwyczajenie = koniec zwi±zku, ale przecie¿ po pewnym czasie mo¿na siê przyzwyczaiæ do partnera trochê, do pewnych spraw, jego nawyków czy innych rzeczy i niekoniecznie musi oznaczaæ to koniec.
Je¶li to tylko przyzwyczajenie i tyle (mi³o¶æ wygas³a, przyzwyczajenie do wspólnego ¿ycia to jedyne, co pozosta³o), to powolny koniec zwi±zku.
Natomiast mi³o¶æ plus przyzwyczajenie do drugiej osoby, wspólnych rytua³ów, do tego, ¿e wiadomo, czego siê po tej drugiej osobie spodziewaæ... Nie widzê w takim przyzwyczajeniu niczego z³ego.

By³am kiedy¶ w takim zwi±zku, w którym wydawa³o mi siê, ¿e jestem zakochana, ale gdy z pewnych przyczyn zdecydowa³am siê go zakoñczyæ, to u¶wiadomi³am sobie, ¿e najbardziej bêdzie mi brakowaæ nie tej konkretnej drugiej osoby, ale naszej wspólnej rutyny, któr± bardzo lubi³am. Wyj±tkowo s³abe podstawy do kontynuowania zwi±zku.
Nette jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-05-16, 13:25   #6
TrocheOptymizmu
Raczkowanie

No niestety, czasem tak jest...
Stary 2016-05-16, 13:36   #7
thirky
on tired little feet

Wiadomo¶ci: 6 200

Ja jestem w krótkim zwi±zku (1,5roku) ale te¿ czujê to pozytywne przyzwyczajenie mieszkam z ch³opakiem, uwielbiam tê pewno¶æ ¿e jak wrócê po zajêciach do domu to on bêdzie albo nied³ugo wróci z pracy, to ¿e budzê siê obok niego, to ¿e mogê czuæ siê przy nim swobodnie, jak mam gorszy dzieñ to ³aziæ z nieumytymi w³osami i w powyci±ganej koszulce, ¿e wiem czego siê po nim spodziewaæ w wiêkszo¶ci sytuacji. A do tego ci±gle jest zakochanie, motylki i ogromna rado¶æ ¿e jest obok mam nadziejê ¿e tak bêdzie zawsze!

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-05-16, 14:35   #8
TrocheOptymizmu
Raczkowanie

Dok³adnie. Czasem ciê¿ko te 3 rzeczy rozró¿niæ.
Ja mam co¶ takiego, ¿e bêd±c w ramionach innego nadal brakowa³oby mi mojego partnera, dziwne uczucie by by³o, ¿e to nie s± jego ramiona. Nie wiem... nie umiem sobie wyobraziæ siê z nim rozstaæ i tuliæ kogo¶ innego, spaæ czy cokolwiek. Nadal by mi go brakowa³o i s±dzê, ¿e on jest tym jedynym, ¿e takie co¶ przytrafia siê raz...
Stary 2016-05-16, 15:18   #9
Sheev
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 269

Naprawdê, tak podstawowe pytanie, a tyle niewiedzy. Wygoogluj sobie "ile trwa stan zakochania" i poczytaj co bardziej naukowo ujête artyku³y.

@TrocheOptymizmu
Cytat:
"Te¿ jestem przyzwyczajona do tej stabilno¶ci ona daje mi poczucie zaufania, spokoju, bezpieczeñstwa. Praktycznie znam ka¿de reakcje mojego partnera. Wiem czego mogê siê po nim spodziewaæ, gdy co¶ mu powiem, czy cokolwiek."
W zale¿no¶ci od osobowo¶ci czy charakteru pewna przewidywalno¶æ mo¿e byæ uznawana za zaletê lub wadê. Rutyna i przewidywalno¶æ zachowañ czêsto mog± staæ siê nie do wytrzymania, mog± tak znudziæ, ¿e a¿ zniechêciæ.

@thirky
Cytat:
"Ja jestem w krótkim zwi±zku (1,5roku) [...] A do tego ci±gle jest zakochanie, motylki i ogromna rado¶æ ¿e jest obok mam nadziejê ¿e tak bêdzie zawsze! "
M³oda damo, nie potrwa to d³ugo, a czas ¿ycia motylków dobiegnie koñca. Nic nie jest wieczne, a w szczególno¶ci zakochanie.

@TrocheOptymizmu
Cytat:
"Nadal by mi go brakowa³o i s±dzê, ¿e on jest tym jedynym, ¿e takie co¶ przytrafia siê raz..."
Romantyczno-platoñska idea przeznaczonych sobie po³ówek. Wyj±tkowo szkodliwa i niem±dra koncepcja.
Sheev jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-05-16, 15:45   #10
adult90
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 700

W odpowiedniej dawce "przyzwyczajenie" jest najpiêkniejsz± baz±, na której mo¿na spokojnie i w poczuciu bezpieczeñstwa egzystowaæ.
Wa¿ne, aby by³ zachowany z³oty ¶rodek, wiêc nie za ma³o nie za du¿o tego przyzwyczajenia.

Elementy zaskakiwania, entuzjazmu, nowych rzeczy musz± wspó³istnieæ z "baz±".

adult90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-05-16, 20:03   #11
thirky
on tired little feet

Wiadomo¶ci: 6 200

Cytat:
Napisane przez Sheev Poka¿ wiadomo¶æ
@thirky

M³oda damo, nie potrwa to d³ugo, a czas ¿ycia motylków dobiegnie koñca. Nic nie jest wieczne, a w szczególno¶ci zakochanie.
dziêkujê ci zgorzknia³y trollu za o¶wiecenie.

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-05-16, 20:15   #12
RudaEliza
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 284

Cytat:
Hej, te¿ jestem nowa i uwa¿am ¿e jest co¶ takiego jak dobre przyzwyczajenie, zdecydowanie tak
RudaEliza jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-05-18, 04:56   #13
TrocheOptymizmu
Raczkowanie

Jaka koncepcja? Nie kocham platonicznie mojego partnera. Wierzê w co¶ takiego jak reinkarnacja. Jakbym chcia³a poczytaæ o stanie zakochania to dawno bym to zrobi³a.

---------- Dopisano o 03:56 ---------- Poprzedni post napisano o 03:55 ----------

Cytat:
Napisane przez thirky Poka¿ wiadomo¶æ
dziêkujê ci zgorzknia³y trollu za o¶wiecenie.
Dok³adnie. :-D
Stary 2016-05-18, 08:55   #14
TrocheOptymizmu
Raczkowanie

Po prostu jeste¶my bardzo dopasowani, poznali¶my siê przypadkowo, z lekko¶ci± lec± nam razem lata... Jestem jego pewna. Chcia³abym z nim spêdziæ ¿ycie. Bêd±c z innym w sercu nadal mia³abym jego...
Stary 2016-05-18, 10:23   #15
green_witch
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 93

Cytat:
Napisane przez Nette Poka¿ wiadomo¶æ
Je¶li to tylko przyzwyczajenie i tyle (mi³o¶æ wygas³a, przyzwyczajenie do wspólnego ¿ycia to jedyne, co pozosta³o), to powolny koniec zwi±zku.
Natomiast mi³o¶æ plus przyzwyczajenie do drugiej osoby, wspólnych rytua³ów, do tego, ¿e wiadomo, czego siê po tej drugiej osobie spodziewaæ... Nie widzê w takim przyzwyczajeniu niczego z³ego.
I kropka.

Cytat:
Bêd±c z innym w sercu nadal mia³abym jego...
To by¶ zachowa³a siê obrzydliwie wobec nowego partnera. Je¶li kiedykolwiek siê rozstaniecie (czego Ci nie ¿yczê), to nie wchod¼ w inny zwi±zek dopóki uczucie do poprzedniego partnera nie wyga¶nie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-05-18, 10:32   #16
RudaEliza
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 284

Cytat:
Napisane przez green_witch Poka¿ wiadomo¶æ
I kropka.

To by¶ zachowa³a siê obrzydliwie wobec nowego partnera. Je¶li kiedykolwiek siê rozstaniecie (czego Ci nie ¿yczê), to nie wchod¼ w inny zwi±zek dopóki uczucie do poprzedniego partnera nie wyga¶nie.
Eee ja w³a¶nie tak zrobi³am (minê³o ok 5 mcy od rozstania z d³ugoletnim partnerem) i w tej chwili nie widzê poza moim ¶wiata
Mo¿e faktycznie nie zachowa³em siê w porzadku, ale absolutnie nie ¿a³ujê tej decyzji.
RudaEliza jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-05-18, 10:40   #17
green_witch
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 93

No zdecydowanie nie by³o to w porz±dku, zw³aszcza je¶li nowy partner o wci±¿ silnym uczuciu do eksa nie wiedzia³. Ja bym mia³a bardzo du¿e pretensje, gdyby kto¶ mnie potraktowa³ jako ³atkê, pocieszenie po zwi±zku, za którym wci±¿ têskni.
Stary 2016-05-18, 10:48   #18
robcia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 592

Mi³o¶æ nie powszednieje, jak spowszednieje to ju¿ jej nie ma. Nawet po kilkudziesiêciu latach ze sob± ,zwi±zek "¿yje" ,s± hu¶tawki emocjonalne, wahania nastrojów, drobne niepewno¶ci, sprzeczki... Mi³o¶æ te¿ ewoluuje , nie jest ca³y czas taka sama. Jest stan zakochania ,absolutnie cudowny ,który naturalnie , je¶li wszystko dobrze siê potoczy ma szansê byæ podstaw± zbudowania wiêzi i dojrza³ego uczucia.Czasem jest wiêcej seksu ,czasem przyja¼ni( z wiekiem , pó¼nym ,mam nadziejê) a czasem jest równowaga.Tak wiêc w sferze uczuæ ca³y czas jest ruch. Mog± spowszednieæ niektóre zachowania.S± pewnie pary ,które zniszczy³a rutyna. Ja tam lubiê wiedzieæ na czym stojê i uwa¿am ,¿e rutyna,rytua³y i przyzwyczajenia nie s± z³e( nie chodzi mi o mieszanie herbaty jak Miauczyñski) Buduj± poczucie stabilizacji przez swoj± powtarzalno¶æ, choæ bardziej niespokojne duchy mo¿e znu¿yæ.
robcia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-05-18 11:48:49

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:38.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.