![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kotlety sojowe. Macie jakies pomysly?
Siemka wszystkim w biedronce sa nawet tanie kotlety sojowe. Macie moze jakies przepisy by byly jadalne? Chodze na silownie w zwiazku z czym bialko w nich zawarte bardzo jest mi potrzebne. A na moim forum znaja tylko przepisy na ich gotowanie a nastepnie smazenie w panierce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kotlety sojowe. Macie jakies pomysly?
Wątpię aby kotlety sojowe z biedronki były bogatym źródłem białka
![]() Polecam samemu zrobić kotllety z soi i nie jeść za dużo tej przetworzonej tekturki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dubel.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja kupuję albo kostkę sojową albo kotlety sojowe, ale tylko gotuję, nic potem nie panieruję itd, tylko dorzucam jakieś warzywka i tak jem.
Ale ja także polecam Ci przede wszystkim ziarna soji! Tam jest przede wszystkim to cenne białko, poza tym ta postać soji jest pyszna. Właśnie gotuję zupkę paprykową z soją i grzybkami. Lubię też pasztet z soji. No i białko znajdziesz też w tofu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Powiem jedno: fuj, fuj, fuj - tektura!!!
![]() Kilka lat temu jak wchodziły u nas na rynek zakupiliśmy z TŻ takowe i to był pierwszy i ostatni raz! Pomijając fakt, że moje jestestwo buntuje się na samą myśl o smażeniu w tłuszczu, br... Natomiast w mojej spiżarni, obok innych ziaren, kasz i makaronów, zawsze jest miejsce na soję, i mimo że mąż twierdzi że nie lubi, to i tak przemycam w zupach, farszach, lasagne, pulpetach... i zajada aż mu się uszy trzęsą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja uwielbiam kotlety sojowe po grecku Mniam . Zawsze kupuje kotlety w paczce i mi bardzo smakują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja tych do gotowania nie lubie, za to swego czasu non stop jadlam takie do samodzielnego tworzenia tzn. proszek trzeba bylo namoczyc woda i ulepic sznycelki, jak ktos lubi to obtoczcy w tartej bulce i na patelnie. sa w wersji zwyklej, z koperkiem i o smaku grzybowym. ja to jadlam jak normalne mieso, do ziemniakow i surowki. czasem robilam cieniutkie, a z tego hamburgery
![]() o takie http://www.totu.pl/cena/118781-sante...jowe-koperkiem pychotka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
ja je polewam takim smacznym sosikiem i odrazu smakuja inaczej a wiec : pol kostki masla roztapiamy na wolnym ogniu i jak zaczyna skwierczec dodaje maki tak na oko zeby mialo konsystencje nie rzadka i potem wrzucam gotowane kawalki marchewki i razem chwile gotuje na wolnym ogniu i potem do kotlecikow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nutka nie gryzie!
|
hmmmm ja czasami robie ale tez z jakims sosikiem pomidorowym ..same w sobie sa takie sobie ,mozna zjeść ale nie sa takie jak reklamowala moja kolezanka wegetarianka "ze nawet nie poczujesz róznicy"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
![]()
Spróbujcie tego.
Ziarno soi moczymy na noc np.0,5kg. Na drugi dzień soję przekręcamy przez maszynkę 2 razy, do tego ścieramy 2-3 marchewki, 2-3 pietruszki, selera, można dodać pora, wbijamy jajko lub dwa,dodajemy bułkę wcześniej namoczoną i przyprawy np, vegeta,pieprz,oregano,baz ylia. Formujemy jak koltety mielone i obtaczamy w tartej bułce i pieczemy na patelni. Mój ojciec nie poznał się, że to nie są mielone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Odradzam kotlety sojowe z biedronki (i z santo). Smakują jak papier. Polecam te z Polgruntu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
kotlety sojowe (ala achabowe) sa dobre tylko trzeba je umiec dobrze zrobic
![]() kiedys jak mi mama zrobila to powiedzialam ze takiej trawy nie bede jadla...cos strasznego,ale od kiedy jestem wegetarianka to robimy i dobre wychodza. albo gotuje je w kostce i pozniej sypie przyprawkami i robie w jajku i bulce i smaze,albo gotuje w kostce i pozniej od razu smaze z sosem sojowym...te chlona wiecej tluszczu ale raz na jakis czas mozna sobie pozwolic ![]() Natomiast te w proszku kotlety to zadko robie jako kotlety..najczesciej uzywam ich do lasagne lub canneloni i innych takich..samych w sobie nie lubie:/
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Takie suche kotlety można namoczyć w kostce rosołowej lub bulionie wegetariańskim, beda smaczniejsze, potem mozna je zrobć np. tak jak bitki w gestym sosie. Czasami robie ciasto jak na naleśniki ale na ostro z przyprawami takimi jak curry, kurkuma, papryka, obtaczam w tym kotlety i są naprawde pyszne. Można je tez pokroić i dodać np. do bigosu. Ja robie tez flaczki z boczniaków i czasem dodaje tez te kotlety pokrojone w paski.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
tez dodaje do bigosu i pyyszny jest
![]() ciekawy ten Twoj pomysl z tym ciastem nalesnikowym ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
w takim cieście też super są warzywa takie jak: kalafior, ziemniak, papryka, pieczarki, boczniaki. Ja je robie troche inaczej bo nie jem jajek, wiec daje dwie szklanki maki pszennej i jedną pszennej razowej, dodaje tez odrobinke mąki z grochu włoskiego lub sojowej, zeby ciasto sie trzymalo i rozcieńczam mlekiem. Na koniec oczywiscie duzo soli i inne przyprawy lub zioła jakie kto tam lubi
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
tak to ze warzywka sie robi to wiem bo sama robilam ,ale zeby kotlety robic to na to nie wpadlam
![]() ![]()
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ciekawego przepisu na kotlety sojowe nie mam, ale tylko dlatego że jem je tylko czasem, jak jestem na diecie, z dodatkiem warzyw - pomidora i pora i surówki.
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
ja ost robilam.1 sposob klasyczny.najpierw tak jak na opakowaniu pozniej obtaczanie w mace jajku i na patelnie.A drugi-pokroilam w paski na patelnie razem z utarta marchewka ,poddusilam .Do tego kasza gryczana i bardzo mi smakowalo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
tak naprawde to z soja mozna zrobic mase rzeczy...kwestia pomyslowosci
![]() ja soje..ale to w ziarnach np dodaje do samosow ![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ja jem kotlety sojowe z polgruntu,i w biedronce tez są takie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
jestem na miesnym odwyku od jakiegos czasu i kombinuje z kotletami sojowymi .Przyrzadzam je tak samo jak do tej pory mieso i naprawde sa dobre.Jadlam nawet spaghetti z kotletami pokrojonymi w mala kostke i z sosem.Przyrzadzam wlasnie z szarym sosem i z cebulą.
Ciekawe tylko co to bedzie na wielkanoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Jeśli jesteś na mięsnym odwyku to Wielkanoc przetrwasz bez problemu. W końcu to święto jajka.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Ja wam polecam kotlety sojowe z supermarketów np lecklerk lub cerffur.Tam kupuje.Zawsze gotuje je w wodzie z kostka bulionu oliwek z oliwy knora.I potem smaze je na oliwie.Smaczne wychodzą.Mój TŻ sie nimi zajada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ja zazwyczaj smażę je panierowane (choć wiem że to niezdrowo) ale przedtem gotuje w jarzynce i dodaje 2 ząbki czosnku, od razu mają inny smak
![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
a ja dzis zrobilam z nich" flaki"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
przerzuciłam cały wątek i powiem że podoba mi się sposób z robieniem kotletów, burgerów itp cudów z soi w proszku. jeszcze nie próbowałam, ale myśle że to fajny pomysł.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:01.