|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
ziemniaki
Witam!
Właśnie obierałam ziemniaki na obiad i znalazłam taki jeden zielony pod skórką. Gdzieś mi zadzwoniło (ale nie wiem gdzie ![]() Czy któraś z Was wie coś o tym? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ziemniaki
hehe musisz ziemiaka usunąć z tych zdrowych , bo on zawiera niebezpieczne związki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
To zielone takie , świadczy o tym, że ziemniak dobrze nie dojrzał. Albo, że zgnił :P zależy, czy jest w dotyku twardy, czy miękki, i czy jak natniesz zielone, to pod spodem jest "normalny", czy ogólnie do samego środka jest zielony.
p.s w ziemniaku najbardziej trujące są te kłącza, gdy ziemniak już jest trochę stary i zaczynają mu one wyrastać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A jak jest twardy a pod spodem normalny? To można odkroić i zjeść?
Przepraszam za naiwne pytania ale ja bardzo rzadko robię ziemniaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Po prostu był jeszcze niedojrzały
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
a mnie się czasem trafiają ziemniaki o leciuko jasno zielonym kolorku na skórce, chodzi o te młode, jasne ziemniaki, ale nigdy nie słyszałam, że jest to szkodliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Wtedy cały ziemniak out?
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
hmm... trudno powiedzieć, mój ś.p dziadek mówił,że najlepiej wywalić cały ziemniak, ale oszczędna babcia okrajała ziemniaka z kłączy, wydłubywała te takie plamki, które są pozostałością kłącza, tak żeby po prostu żadnego ich śladu nie było na ziemniaku i gotowała pyrę. Tylko uważali,żeby bydło później przypadkiem nie zjadło takiego odrzuconego kłącza, bo mogłoby się otruć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
potwiedzam, że się wykrawa,
przynajmniej w pyrlandii, bo poznaniacy oszczędni są(nie wiem, kto tych rozrzutnych szkotów nazwał sknerami), a poza tym nikt przy zdrowych, wielkopolskich zmysłach nie wywali pyry do śmieci ![]() pyra to świętość poznańska, nawet z kłączem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja oszczędna babcia , która wbrew woli dziadka okrajała kłącza pochodzi z Poznania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam ziemniaki, rzadko gotuje to prawda, bo malo ogolnie gotuje. Ale jesli juz to zawsze szukam ladnych, dobrych gatunkowo i uwazam, gdzie je kupuje. Ogladam jak wygladaja przed kupnem. To "zielone" a tym bardziej klacza zazwyczaj widac przed kupnem, wiec takich nie biore. Nigdy nie kupuje zbyt wielkich ilosci, ani tez nie przechowuje ziemniakow sama prawie w ogole. Jesli jednak juz trafi sie "brzydkie" miejsce to odkrawam, jak caly ziemniak jest zbyt miekki - wtedy wyrzucam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:03.