|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Do posiadaczek pióra kulkowego i wiecznego
Mam parę pytań. Otóż miałam zamiar kupić sobie pióro kulkowe, ale poczytałam tutaj w jednym wątku, że dziewczyny strasznie zachwalają wieczne. Ja takie mam, tylko że kupiłam najtańsze jakie bylo bo potrzebowałam do pewnej pracy plastycznej. Jak to teraz odnowić ? Jak napełnić żeby pisało ? Bo to ma taki jakby foliowy woreczek i jak to kiedyś napełniałam poprzez wylanie atrametu < z naboi do pióra kulkowego > na papier i przykładając koncówkę pióra, naciskałam na takie cos specjalne po nałozeniu tego na woreczek foliowy. Może Ci, co mają to mnie zrozumieją
Nie wiem czy to odbrze bo nigdy się nie chciało napełnić do końca i zawsze sie duzo marnowalo. Jak napełnić pióro wieczne ? Aha i czy ono brudzi ? tzn. jak napiszecie coś i przejedziecie po tym palcem to się rozmaże ? Pomóżcie, mam dość długopisów, które są jak dla mnie takie pospolite, ja chce coś stylowego A może najtańsze do do wywalenia się nadaje ? Jeśli tak to czy pióro kulkowe brudzi ? Bo jak nie wyjdzie z wiecznym to kupuje kulkowe.
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Do posiadaczek pióra kulkowego i wiecznego
up
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
Na pewno jak przejedziesz palcem po dopiero co napisanym tekście to się rozmaże
Co do napełniania. Najlepiej mieć kałamarz z atramentem. W piórze wiecznym jest jakby pomka przy tym foliowym woreczku, która musisz naciskać, a będzie zasysało atrament do środka. I tyle ![]() Ja nigdy nie miałam super drogich piór wiecznych, a pisało się dobrze. |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Miałam kiedyś wieczne pióro, którego stalówkę wkładało się do buteleczki z atramentem, a w tym miejscu, gdzie znajduje się wkład w długopisie (np. zenit) był też wkład, który wpijał ten atrament na zasadzie ściskania go po bokach
takie trochę to niewytłumaczalne Teraz mam pióro na naboje i jest o wiele "czystsze" w użyciu. Może to Twoje też działa na zasadzie wpompowywania? spróbuj je rozkręcić i podotykaj czy gdzieś pod wpływem nacisku nie porusza? |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam do ładowania pióra atrament z Pelikana. Sprzedawane są w ładnych kałamarzach. Jeżeli przejedziesz palcem po świeżym napisie to sie rozmaże. Po samej stalówce też.
Polecam jednak zainwestować w pióro Parkera czy Watermana. Są to baaardzo elegnackie, stylowe pióra, a co najważniejsze trwałe i nie :plują" atramentem. Dostępne są w dwóch wersjach, albo właśnie na kałamarz, aklbo na specjalne, dłogie naboje. Chodzi mi o pióra wieczne, bo kulkowych nie lubię;D
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Troszkę odświeżę temat piór wiecznych i kulkowych. Moim zdaniem trudno o bardziej wdzięczne i sprawne akcesoria do pisania. Tylko nie warto sięgać po te najtańsze modele z kiosku, znacznie lepiej wybrać markowe pióra, najlepiej w specjalistycznych sklepikach, gdzie dodatkowo można będzie pióro ozdobić grawerem. To świetny wybór dla siebie i na prezent.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:53.

Nie wiem czy to odbrze bo nigdy się nie chciało napełnić do końca i zawsze sie duzo marnowalo. Jak napełnić pióro wieczne ? Aha i czy ono brudzi ? tzn. jak napiszecie coś i przejedziecie po tym palcem to się rozmaże ? Pomóżcie, mam dość długopisów, które są jak dla mnie takie pospolite, ja chce coś stylowego 

Co do napełniania. Najlepiej mieć kałamarz z atramentem. W piórze wiecznym jest jakby pomka przy tym foliowym woreczku, która musisz naciskać, a będzie zasysało atrament do środka. I tyle