|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pytanie o antykoncepcję
Witam.
Mam pytanie. Niedawno rozpoczęłam współżycie. Ostatnio do zabezpieczenia się użyliśmy prezerwatywy. Nie chcę stosować pigułek antykoncepcyjnych, ale wydaje mi się, że prezerwatywa to za mało. Jakie jeszcze środki antykoncepcyjne można stosować wraz z nią? (Prócz globulek, które jak słyszałam nie są zbyt "wygodne") Czy stosując prezerwatywę lepiej powstrzymać się od stosunku w dni płodne? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pytanie o antykoncepcję
sa jeszcze zele plemnikobojcze- na nowo zaczeto je produkowac...
jesli boisz sie ze prezerwatywa peknie, a bedzie to dzien plodny, to mozesz dla spokoju sumienia sie powstrzymac od seksu wtedy...
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Prezerwatywa to bardzo pewny środek antykoncepcyjny.Mimo, że jest cienka, bardzo rzadko pęka.
Nalewając (po stosunku) ok pol litra wody do jej wnętrza można na 200% przekonać się, czy pozostala szczelna. Jeżeli nie byla szczelna, stwierdza się mniejsze lub większe "przeciekanie", to można przyjąć doustnie tak zwaną tabletkę "po stosunku" - Postinor duo - w który wcześniej warto się zaopatrzyć. W. Kazimierak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
no właśnie - tabletka "po" - czy to nie coś takiego jak wczesna aborcja?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() wiem, ze taki mit panuje w społeczeństwie, ale gdzie w ciągu kilku godzin można mówić już o aborcji ![]() ![]() gdy jajeczko jeszcze w jajowodzie a plemnik mioze juz dotarł albo jeszcze nie... "morning after pill" działają na zasadzie blokady dużą dawką hormonów i nie dopuszczają do zagnieżdżenia kom. jajowej ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
A czy taka tabletka "po" jest na recepte?? Nie jestem zbytnio zorientowana w tym temacie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
tak jest na recepte...
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
i kosztuje ok 65 zł
a w opakowaniu sa 2 tabl. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Bardzo ladna cena
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
A ja mam zgoła inne pytanie...chcialabym sie dowiedziec....(niektorym wyda sie to moze glupie)...myslalam o stosowaniu pigulek antykoncepcyjnych ale boje sie ze przytyje.... i nie wiem co mam zrobic ....
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Był to Logest I Mercilon, chociaż ten drugi jakby lepszy ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
ja mam nieco inne pytanko.... chciałabym spytać jak ma się do siebie cena prezerwatyw i ich jakość? Jestem ciekawa czy płaci się jedynie za nawzę firmy czy może faktycznie te droższe prezerwatywy są lepsze? Np: prezerwatywy firmy durex kosztują ok. 8zł a firmy unimil sa o połowę tańsze. Czy pomimo tego że oba rodzaje są dostępne w aptece przy tych tańszych jast większe ryzyko? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem nie do końca da sie to określić. My przez kilka lat stosowaliśmy unimile i nie było problemów.
Prezerwatywy mają tendencję do pękania jeśli sie je nieprawidłowo nałoży (zostanie powietrze) albo nie będzie odpowiedniego poślizgu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
wszystko zależy chyba od organizmu....
gdzieś słyszałam że jeśli kobieta nie stosuje tabletek a wspólżyje to często się matwi...jest większy stres .... "a nóż jestem w ciąży"..... przez to nie je i czesto też chudnie..... a jeśli zarzywa tabletki tego stresu nie ma..... a co za tym idzie (jak się nie pilnuje) to więcej je.... ciekawe czy to prawda??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
na początku stosowaliśmy prezerwatywy durex i wszystko było ok. Teraz chcieliśmy spróbować unimila. Ja nie czułam żadnej różnicy, natomiast mój partner twierdzi, że te prezerwatywy są dziwnie luźne i to jest podejrzane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:49.