|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Dłuuugi Okres
Hej Dziewczyny
![]() Mam problem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dłuuugi Okres
A u lekarza byłaś z tym problemem?
Wiem, że czasem tabletki anty powodują skrócenie okresu i zmniejszeni jego obfitości - może w tym kierunku spróbuj? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Buena Dzidzia, uważam, że powinnaś jednak wybrać się do ginekologa. Ja miałam podobny problem, rozwiązałam go za pomocą pigułek, ale prawdopodobnie było to efektem jednej małej choróbki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Witaj
![]() Miałam podobny problem, ztym, że mój okres trwał nawet do 12 dni. Pani doktor po zbadaniu uspokoiła mnie, ze jestem zdrowa i czas powinien to zmienić. Miała racje, minely 2 lata i mam regularne miesiączki, duzo krótsze. Warto się jednak przebadac, bo przyczyna moze być rozna. Lepiej dmuchac na zimne. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
oj, też przez to przeszłam. przez 15 lat: okres od 7 do 11 dni, pierwsze 3-4 dni bardzo obfite i na dodatek, co bylo największym dla mnie problemem, zwłaszcza po rozpoczęciu pracy - potwornie bolesne. w pierwszym i drugim dniu zjadałam zazwyczaj opakowanie pabialginy. i z tego właśnie powodu poprosiłam moją ginekolog o tabletki hormonalne. ból zniknął, a przy okazji okres skrócił się do 5 dni i nie jest nawet w połowie tak obfity jak wcześniej. ale jeśli nie chcesz brać tabletek, to może zioła by coś pomogły? dostałam kiedyś od zaprzyjaźnionej pielęgniarki takie przepisy:
20 g bukwicy, 10 g melisy, 20 g pokrzywy, 20 g kwiatu jasnoty białej, 30 g mięty - 2 łyżeczki tej mieszanki ziół zalewamy wieczorem dwoma szklankami wrzątku i odstawiamy na 15 minut. Pijemy 1 szklankę wieczorem do godziny 20-ej, drugą rano do 9-ej. Kurację zacząć około 2 tyg. przed okresem i drugi przepis: 30 g kwiatu jasnoty białej, 30 g liści ruty, 40 g krwawnika - pić w okresie od września do marca (niestety nie mam dokładnie zanotowane jak zaparzać, myśle, że około jednej łyżeczki na szklankę). Dodatkowe utrudnienie - w czasie tej kuracji należy wykluczyć mięso i wędliny (na pół roku - ![]() Niestety nie mogę wypowiedzieć się nic na temat skuteczności w/wym mieszanek - nie zdążyłam ich wypróbować, wolałam środki chemiczne ![]() Ale myślę, że gdyby nie ból, na tabletki bym się nie zdecydowała, bo do obfitości okresu zdążyłam się przyzwyczaić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Tez znam ten ból, tygodniowy okres był dla mnie normom, do tego ból brzucha, kregosłupa i ud (!), ktory doslownie zwalal z nog na kilka pierwsze dni. Z biegiem lat, moj okres sie skracal, pigulki antykoncepcyjne, skrocily jego czas do 4-5 dni, zmiejszyly obfitosc. Podobno urodzenie dziecka, takze reguluje te sprawy (ale nie polecam oczywiscie tego jako metody
![]() Jesli anatomicznie i fizjologicznie wszysto jest ok- co potwierdzic moze tylko lekarz, wszystko bedzie dobrze. Ponadto sa srodki homeopatyczne zmiejszajace obfitosc krwawienia, np. na bazie wyciagu z cytryny- lekarz doradzi ci najlepiej, wcale nie musisz sie tak meczyc! ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Oj, znam ten ból. Nie dość co mam okres przez 6 dni to jeszcze na dodatek 2 pierwsze to koszmar. Co godzinę biegam do toalety z wielką podpaską - życie towarzyskie wtedy niestety wygasa, nie lubię a te dni wychodzić z domu. Do tego dołączają skrzepy - ale to chyba normalka przy obfitym okresie. Mam już tak od lat więc chyba wszystko jest ok, po prostu taka moja fizjologia.
A z tym urodzeniem dziecka to chyba jakiś przesąd - bynajmniej w moim przypadku. Jak leciało tak dalej leci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Łoj ja tez mialam taki problem, a fe! To bylo bardzo uciazliwe, wiec Cie rozumiem. Mnie uratowaly tabletki anty
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.